Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2015-03-04, 13:13
  #25
Medlem
RelicDeluxes avatar
Rent praktiskt ang allemansrätt vs jakt så är det inte olagligt att knata rakt igenom ett jaktområde sålänge du inte har "uppsåt" att störa jakten. Testat i domstol i flera ärenden. Från demonstrationer/aktivism till bärplockning.allemansrätten står faktiskt över jägarnas.intressen i det här fallet.

Nog om det och tillbaka till OT. Döda grenar och kvistar får du väl plocka oavsett för eld och shelter. Men god vett gäller ju och det är alltid respektfullt att kontakta mqrkägaren om möjligt.

Men du får ju även plocka bär o svamp samt örter också utan lov. Fiskekort kan ju vara värt att lösa in också. Sommartid så har man rätt så goda förutsättningar för "överlevnad" utan att man behöver krångla allt för mycket med tillstå d etc

Du får däremot inte ha läger på samma plats i flera dygn utan tillstånd.
__________________
Senast redigerad av RelicDeluxe 2015-03-04 kl. 13:16.
Citera
2015-03-04, 13:38
  #26
Medlem
Ålens avatar
På många marker behöver markägaren röja och/eller ta hand om fallna träd, som kan komma väl till pass för bygge av vindskydd och ved. Fallna träd är ofta ett problem då barkborren älskar dessa. Nu kan man kanske inte röja för egen maskin eller ta bort fallna träd under en liten utflykt i skogen, men frågar man bara markägaren så tror jag de flesta inte har något emot att man rör dessa då detta ändå ska bort. I en oröjd skog har man så det blir över om man bara ska bygga vindskydd och skaffa ved. Även i oröjd skog kan man ju inte gå loss hur som helst heller om man ser det rent skogsbruksmässigt, men med lite kunskap kan man snabbt lära sig vad som är icke önskvärt som virke.
Citera
2015-03-05, 14:06
  #27
Medlem
Som redan påpekats får man inte bryta kvist (även om ingen normalt funtad markägare bryr sig om mindre grejjer som att man tar sly). Att fälla träd är straffbart, och markägaren kan kräva ersättning. I grova fall kan det vara tal om dryga böter eller till och med fängelse.
Innehavare av jakträtt på ett område har begränsad rätt att ta bort sly för att göra säkra skjutgator och/eller möjligöra hämtning av byte etc, men det är säkrast att kolla med markägaren om åverkan verkar bli stor.

Ska man elda så ska man enligt allemansrätten samla torra kvistar på marken, nedfallna kottar eller löv. Eller ta med egen ved.
Att ta näver/bark från levande träd är helt förkastligt då det skadar trädet. Återigen handlar det om att markägaren i mindra fall troligen inte bryr sig (eller märker det), men om han gör det kan han kräva ersättning.

Man får inte heller elda på stenhällar (som då kan spricka) eller liknande.
Grundtanken är att man ska lämna platsen som man hittade den, med så minimala spår som praktiskt möjligt.

Man får naturligtvis inte gå över odlade fält och åker med grödor. Bönder gillar inte när folk går och trampar-ner/bryter-sönder grödor som dom planerat skörda och sälja. Det är förvånansvärt många stadsbor som inte begriper det utan tycker det är härligt att gå över ett sädesfällt en sensommar dag.

Fällor går under jaktlagen (eller andra lagar om det är fällor som människor kan gå i). Det jaktlicens, jakträtt och godkända typer av jaktfällor (många enkla, traditionella, fälltyper är olagligamed upp till fängelse som straffpåföljd). För fiske krävs som regel fiskekort eller fiskerätt via markrätt (det finns helt fria vatten, men det är inte vanligt. speciellt inte i norra sverige. man kan definitivt inte förutsätta att vatten är fria).

Hundar måste vara kopplade. Du får INTE vandra omkring på annans mark med lös hund med stöd av allemansrätten. Hund skall ALLTID vara kopplad eller under kontroll motvarande koppel (vilket jag alltid undrat hur det funkar. Den mest lydnadstränade hund kan få en knäpp av jaktinstinkt om det hoppar upp ett djur framför den).
Undantag är att jakthundar på mark där dess ägare har jakträtt, eller markägarens egna hundar (eller hundar som har markägarens uttryckliga tillstånd) får vara lös, och då naturligtvis endast på laglig tid på året.

Angående att störa jakt, etc så står det i allemansrätten att man inte får hindra ägarens brukande av marken (vilket jakt är en del av, även om det inte nämns), men det finns som redan nämnts inget straff för att göra det, medans det finns straff för att avhysa folk med våld. Så allemansrättens reservation för att skydda markägaren är tandlös. Ett EU-domstols beslut skulle vara mycket intressant att se (speciellt mot protesterande jaktmotståndare).

Om scrapbot vill ta små-träd eller göra andra saker som bryter mot allemansrätten kan han antingen skaffa egen mark, eller be om tillstånd hos den som äger marken där han vill "leka" (eller utöva sin hobby, för att vara artig). Markägare är normalt inte svåra att ha att göra med om man lovar att använda sunt förnuft (vilket verkar vara ganska ovanligt), inte svina ner, och att plocka undan efter sig.
Om det är för jobbigt att ta reda på vem som äger marken eller för generande att fråga, då är hobbyn uppenbarligen inte så viktig..
__________________
Senast redigerad av Kolsyrade 2015-03-05 kl. 14:14.
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback