Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2013-05-09, 21:39
  #1
Medlem
25Decembers avatar
Nu har då Debian Wheezy släppts i en stabil utgåva. Som vanligt är det masa uppdaterade paket. Nytt för denna versionen är att de har stöd för multiarch.

Jag tycker att det verkar vara en bra utgåva och det är kul att testa en ny utgåva av Debian. Lite tråkigt dock är att de har Gnome3 som standard men det kan man ju byta själv.

Så vad är era synpunkter på denna utgåvan kommer ni testa den eller låter ni det vara? Har ni servar med Squeeze på som ska uppdateras eller kommer ni vänta lite för att se hur stabil Wheezy är?

Citat:
4 maj 2013

Efter många månaders konstant utveckling presenterar Debianprojektet stolt den nya stabila versionen 7.0 (kodnamn "Wheezy").
Denna nya verison av Debian inkluderar en mängd intressanta funktioner som stöd för multiarch, flera särskilda verktyg för att distribuera privata moln, en förbättrad installerare, och en komplett uppsättning multimediacodecs och gränssnitt som tar bort behovet av tredjeparts-förråd.

Stöd för Multiarch, en av utgåvemålen för "Wheezy", kommer tillåta Debiananvändare att installera paket från multipla arkitekturer på samma maskin. Detta betyder att du nu kan, för första gången, installera både 32- och 64-bitars mjukvara på samma maskin och få alla relevanta beroenden korrekt uppfyllda, automatiskt.

Installationsprocessen har förbättrats avsevärt: Debian kan nu installeras med hjälp av en talsyntes, vilket framför allt används av synskadade som inte använder sig av en Braille-enhet. Tack vare de kombinerade insatserna av ett stort antal översättare så är installationssystemet tillgängligt i 73 språk, och mer än ett dussin av dessa är även tillgängliga som talsyntes.
Utöver detta så stöder Debian för första gången installation och uppstart med hjälp av UEFI för nya 64-bitars PC-maskiner (amd64), även om det inte finns stöd för "Secure Boot" ännu.

Denna utgåva innehåller en mängd uppdaterade mjukvarupaket, som:

Apache 2.2.22
Asterisk 1.8.13.1
GIMP 2.8.2
en uppdaterad version av skrivbordsmiljön GNOME 3.4
GNU Compiler Collection 4.7.2
Icedove 10 (en omärkt version av Mozilla Thunderbird)
Iceweasel 10 (en omärkt version av Mozilla Firefox)
KDE Plasma Workspaces och KDE Applications 4.8.4
kFreeBSD kernel 8.3 och 9.0
LibreOffice 3.5.4
Linux 3.2
MySQL 5.5.30
Nagios 3.4.1
OpenJDK 6b27 och 7u3
Perl 5.14.2
PHP 5.4.4
PostgreSQL 9.1
Python 2.7.3 och 3.2.3
Samba 3.6.6
Tomcat 6.0.35 och 7.0.28
Xen Hypervisor 4.1.4
skrivbordsmiljön Xfce 4.8
X.Org 7.7
mer än 36,000 andra mjukvarupaket som är klara att använda, byggda från nästan 17,500 källkodspaket.

Med detta breda urval av paket så håller sig Debian till sitt mål att vara det universella operativsystemet. Det passar många olika användningsområden: från skrivbordsmaskiner till netbooks; från utvecklingsservrar till klustersystem; och för databas-, webb- eller lagringsservrar. På samma gång så säkerställer ytterligare säkerhetskontroller som automatiska installations- och uppgraderingstester för alla paket i Debians arkiv att "Wheezy" uppfyller alla högt ställda förväntningar som användare av en stabil utgåva av Debian har. Den är stabil som en klippa och utförligt testad.

Du kan installera Debian på datorer från handhållna system till superdatorer, samt på nästan allt däremellan. Totalt nio arkitekturer stöds: 32-bit PC / Intel IA-32 (i386), 64-bit PC / Intel EM64T / x86-64 (amd64), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Sun/Oracle SPARC (sparc), MIPS (mips (rak byteordning) och mipsel (omvänd byteordning)), Intel Itanium (ia64), IBM S/390 (31-bit s390 och 64-bit s390x), och ARM EABI (armel för äldre hårdvara och armhf för nyare hårdvara som använder hårdvarubaserade flyttal).

Vill du ge det ett försök?
Om du vill testa det utan att behöva installera det så kan du använda dig av en speciell avbildning, som kallas en live-avbildning, som är tillgänglig för CD, USB-minnen, och netboot-uppsättningar. Initialt finns dessa avbildningar endast tillgängliga för amd64- och i386-arkitekturerna. Det är även möjligt att använda dessa avbildningar för att installera Debian. Mer information finns tillgänglig på hemsidan för Debian Live.

Om du istället vill installera direkt så kan välja mellan olika installationsmedia, så som Blu-ray-skivor, DVDer, CDs och USB-minnen, eller från nätverk. Flera skrivbordsmiljöer — GNOME, KDE Plasma Desktop and Applications, Xfce och LXDE — kan installeras via CD-avbildningarna; den önskade kan väljas från boot-menyerna på CD/DVD-skivorna. Utöver detta så finns multi-arkitektur CDs och DVDer tillgängliga som stöder installation av flera arkitekturer från en enda skiva. Eller så kan du alltid skapa körbara USB-installationsmedia (se Installationsguiden för ytterligare information).

Installationsavbildningar kan hämtas redan nu med hjälp av bittorrent (vilket rekommenderas), jigdo, eller HTTP; se Debian på CD för ytterligare information. Wheezy kommer även snart vara tillgängligt på fysiska DVDer, CD-ROM och Blue-ray-skivor från flera återförsäljare.

Är du redan en nöjd Debiananvändare som endast vill uppgradera?
Uppgraderingar till Debian 7.0 från föregående utgåvan, Debian 6.0 (kodnamn "Squeeze"), hanteras automatiskt av pakethanteringssystemet apt-get för de flesta konfigurationer. Som alltid kan Debiansystem uppgraderas smärtfritt, på plats, utan någon tvingad nertid, men det rekommenderas starkt att man läser versionsfakta och även installationsguiden för eventuella problem, och för detaljerade instruktioner om installation och uppgradering. Versionsfakta kommer förbättras ytterligare och översättas till fler språk veckorna efter lanseringen.
Citera
2013-05-09, 22:02
  #2
Medlem
TorrentLovers avatar
Tycker om Gnome Shell, faktiskt. I alla fall 3.4.2. Gillar det. 3.8 är ju bara fuckad skit. Cinnamon eller KDE är ju de faktiska vettiga alternativen, om man inte vill ha ett lättare, men ack inte så tjusigt DE. Lite synd. Canonical förstörde ju Unity redan när de slutade med Unity 2D. Gnome fuckades upp i 3.8. MATE, LXDE och Xfce är ju lättvikts-DEs som inte ser så moderna ut, som inte har så många effekter och så. En simpel startknapp att klicka på, med undermenyer och program. Som gamla XP. Tycker faktiskt att det är lite osmidigt att inte kunna klicka Super-key --> Söka --> Klick Enter --> programmet öppnas. Där har verkligen Unity ett försprång.

Och sedan 3.2 som kernel... nja.... De kunde faktiskt tagit åtminstone 3.4, tycker jag. Men man kan ju alltid kompilera en egen modifikation från källkoden.
Kul i alla fall att GIMP nu är i senaste versionen och att PHP, Python och Apache har uppdaterats samt att LibreOffice nu används.
Gjorde en fresh install av min ena Raspberry Pi med nya Debian, hittills fungerar allt mycket fint! Snabbt som satan är det med.
Citera
2013-05-10, 10:27
  #3
Medlem
hashs avatar
Ett stort steg för Debian att hoppa på 3.x kärnan

Fast jag ser ingen anledning att uppgradera min debian-server.
Citera
2013-05-10, 11:42
  #4
Medlem
25Decembers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av hash
Ett stort steg för Debian att hoppa på 3.x kärnan

Fast jag ser ingen anledning att uppgradera min debian-server.
Kommer du köra kvar på oldstable nu då tills det går eol eller väntar du bara ett tag för att se hur Wheezy är nu i början?
Citera
2013-05-10, 11:56
  #5
Medlem
xcb567s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av 25December
Så vad är era synpunkter på denna utgåvan kommer ni testa den eller låter ni det vara? Har ni servar med Squeeze på som ska uppdateras eller kommer ni vänta lite för att se hur stabil Wheezy är?
Har kört Wheezy som desktop/devel sen den blev testing helt felfritt, körde dist-upgrade igår till Jessie
Kommer uppgradera alla squeeze maskiner så fort tiden tillåter, har som sagt inte sett några direkta problem med Wheezy på två år.

Det enda jag märkt som kan vara irriterande är att libc är kvar på 2.13, en del FOSS och många kommersiella program/spel kräver >2.14

Annars som vanligt med debian, allt funkar som förväntat
Citera
2013-05-10, 12:47
  #6
Moderator
vhes avatar
Som vanligt lite gnäll på gamla paket. Det är en ren effekt av Debians release-förfarande, och inte mycket att göra åt utan att helt ändra proceduren - vilket givetvis skulle påverka stabiliteten.

Vid något tillfälle deklarerar Debian freeze av det som f.t. är testing. Paketen får helt enkelt de versioner de råkar ha då. Från freeze får inte paket uppgraderas, utan bara bugfixas. Sedan tar freeze helt enkelt ett tag, för att reda ut de buggar som finns. Under tiden tuffar resten av OSS-världen på och spottar ut nya versioner, så oavsett när freeze deklareras kommer givetvis en del paket klassas som "utdaterade" av folk som är allergiska mot saker som existerat mer än ett halvår när versionen väl släpps.
Oh, well, kör nått blödande då...

Personligen kör jag kontinuerligt på testing/unstable på desktops, och huvudsakligen oldstable/stable med ett par inslag av testing (när specika behov av nyare paket finns) på servrar. Funkar klockrent. Vill man ha nått nytt och fräsigt finns det i allmänhet i unstable/experimental.
Det enda jag installerar från sås är prylar från suckless, mest för att det inte är särskilt meningsfullt att paketera dem ändå.
Citera
2013-05-10, 13:13
  #7
Medlem
TorrentLovers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av vhe
Som vanligt lite gnäll på gamla paket. Det är en ren effekt av Debians release-förfarande, och inte mycket att göra åt utan att helt ändra proceduren - vilket givetvis skulle påverka stabiliteten.

Vid något tillfälle deklarerar Debian freeze av det som f.t. är testing. Paketen får helt enkelt de versioner de råkar ha då. Från freeze får inte paket uppgraderas, utan bara bugfixas. Sedan tar freeze helt enkelt ett tag, för att reda ut de buggar som finns. Under tiden tuffar resten av OSS-världen på och spottar ut nya versioner, så oavsett när freeze deklareras kommer givetvis en del paket klassas som "utdaterade" av folk som är allergiska mot saker som existerat mer än ett halvår när versionen väl släpps.
Oh, well, kör nått blödande då...

Personligen kör jag kontinuerligt på testing/unstable på desktops, och huvudsakligen oldstable/stable med ett par inslag av testing (när specika behov av nyare paket finns) på servrar. Funkar klockrent. Vill man ha nått nytt och fräsigt finns det i allmänhet i unstable/experimental.
Det enda jag installerar från sås är prylar från suckless, mest för att det inte är särskilt meningsfullt att paketera dem ändå.
Håller helt och hållet med dig. Men lite synd att de valde 3.2 Lite dålig hårdvarusupport i 3.2, kan jag tycka. Men man kan ju alltid kompilera 3.4 eller 3.6 själv.
Annars är nog Debian det mest stabila OS som någonsin funnits.
Citera
2013-05-10, 13:16
  #8
Medlem
25Decembers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av TorrentLover
Håller helt och hållet med dig. Men lite synd att de valde 3.2 Lite dålig hårdvarusupport i 3.2, kan jag tycka. Men man kan ju alltid kompilera 3.4 eller 3.6 själv.
Annars är nog Debian det mest stabila OS som någonsin funnits.
Det är verkligen stabilt ja och för att det ska vara det får man ju ta lite äldre ordentligt testade paket. Det är ju nackdelen, men det är ju inte svårt att få nyare paket bara byta till testing eller unstable.
Citera
2013-05-10, 16:14
  #9
Medlem
qrizzes avatar
Uppdaterade nyss till Debian 7 och det som krånglade för mig var apache tillsammans med php5 och virtualhosts...

I filen mime.conf så försvann att den skulle leta efter .php-filer.

Annars så gick uppdateringen bra.
Citera
2013-05-10, 16:47
  #10
Medlem
Har testat alla dom tidigare versionerna av Debian dvs både stabel unstabel och testing. Jag gillar allihopa väldigt mycket nackdelen är väl som sagt att om man vill ha det riktigt stabilt så kan man inte använda dom senaste programversionerna. Och jag är tyvärr en sådan person som gärna vill ha det senaste av någon anledning. Detta gör att jag använt unstabel versionen mest. Men kommer definitivt testa denna nya version också för att se om det är någon märkbar skillnad. Plus att jag gillar och hålla på med en massa olika distar.
Citera
2013-05-10, 17:11
  #11
Medlem
BenAsslicks avatar
Personligen kommer jag nog inte uppdatera mina Debian-maskiner av den enkla anledningen : "dont fix it if it aint broken".

Dock så kommer jag nog kasta in någon ny Debian-install i min virtualiseringsmaskin såfort jag fått lite mer RAM att utnyttja.
Citera
2013-05-10, 18:49
  #12
Medlem
Jrgens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av TorrentLover
Tycker faktiskt att det är lite osmidigt att inte kunna klicka Super-key --> Söka --> Klick Enter --> programmet öppnas. Där har verkligen Unity ett försprång.
Det är väl bara att installera dmenu eller liknande manuellt.
__________________
Senast redigerad av Jrgen 2013-05-10 kl. 18:52.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback