Det finns tre inriktningar f.n. inom forskningen på hur man ska bli av med problemet.
1) Utveckla en demensmedicin som tinnituspatienter kan ta för att framkalla lätt demens.
Förespråkarna menar att de som har tinnitus har en (alltför) alert hjärna och det är denna
hjärnas arbete de hör. Det är inte ovanligt att tillförande av en medicin mot en sjukdom som
man inte har kan ge den sjukdomen. Det är också inte ovanligt att tillförande av för mycket
medicin mot en sjukdom man har kan förvärra sjukdomen istället för att hålla den i schack.
Exempel är t.ex. inhalation av luftrörsutvidgare om man inte har astma eller om man inhalerar
oftare än nödvändigt. Man tror att det kan vara en orsak till att ett motsatsförhållande uppstår,
som t.ex. bronkospasmerna som biverkan. Om man ger viss mängd demensmedicin till en tinnituspatient utvecklas lätt demens och tinnitus kan avta är tanken.
2) Utveckla ännu mer förfinade mediciner mot epilepsi. Sådan medicin mot tinnitus har provats även tidigare, t.ex. Iktorivil som jag själv testat, men de har inte varit tillräckligt effektiva och målriktade. Epilepsi är ett kaostillstånd i hjärnan där intrycken blir "för många" och svåra att hantera, vilket utlöser ett litet eller stort anfall. Man tänker sig att tinnitus fungerar lite likartat, att det handlar om ett kaostillstånd där nervcellers tjatter fångas upp och hörs av den drabbade.
3) Stimulering av vagusnerven. Till skillnad från de två föregående inriktningarna så är denna metod fri eller nära nog fri från eventuella biverkningar. Man har vid tester efter att ha gjort möss gravt hörselskadade, tinnitusdrabbade, sömnstörda, deprimerade och irriterade, lyckats stimulera deras vagusnerver och fått dem fridfulla, glada, hörande o.s.v. igen. Man är mer än förhoppningsfull att detta ska kunna appliceras på människor. Det var sagt att det någon gång under år 2012 skulle testas på människor i Belgien. Jag vet inte så mycket om de försöken ännu, någon som har mer info?
Delge oss andra gärna den i så fall.