Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2013-03-22, 12:44
  #1
Medlem
klurigklurings avatar

Min diagnos är ganska färsk efter en hjärtinfarkt för knappt en månad sen. Det är framför ordet ”kronisk” som oroar. Viss förbättring räknar jag med men om jag har förstått det hela rätt kommer jag aldrig att bli riktigt bra.

Jag har nu läst spaltmetrar om sjukdomen på internet och blev knappast lugnad, tvärtom. Stickningar i vänsterhand och ryggont t ex, symptom som jag helt har bortsett ifrån tidigare gör mig orolig nu då jag velar om jag ska avvakta eller åka till akuten. På sjukhuset har de bara talat om att vara uppmärksam på bröstsmärtor.

Jag vill gärna ventilera tankar, positiva och negatva med andra, ung som gammal i liknande sits.
Citera
2013-03-22, 15:10
  #2
Medlem
Har du fått nitroglycerinspray att använda vid kärlkramp? Den är bra att ta till om det gör ont och man inte vet riktigt om det är kärlkramp eller nåt annat. Går smärtan över, ja då är det kärlkramp. Om inte, då är det nåt annat som muskelvärk t.ex, och inget att vara orolig för. Har man haft några attacker med kärlkramp lär man sig hur det känns. Annars är det svårt att beskriva smärtan. På nåt sätt så "vet man bara att det här är inte som det ska vara".
Citera
2013-03-23, 15:57
  #3
Medlem
klurigklurings avatar
Jag har nitroglycerinspray som jag fick utskrivet innan infarkten och diagnosen. Läkaren har avrått från använda det om det inte är uppenbarbart att en ny infarkt är på g. Det står även i bipackssedelen att medlet inte ska användas om man har hjärtsvikt. Jag vågar helt enkelt inte ta det det p g a diffusa svårtolkade symptom.

Allmänt är jag nog mest glad över att jag lever och hoppas att alla piller som jag måste peta i mig har avsedd effekt. Var medvetslös när jag kom in på intensiven och har inget minne av vad det var som hände. Minns inget annat symtom än att jag mådde fruktansvärt illa, inga minnen av smärtor, det var maken som ringde efter ambulans.
Citera
2013-03-23, 20:18
  #4
Medlem
Snuttegrisarnas avatar
Känner en som lever med svår hjärtsvikt.

Hon är precis som vanligt och jag har känt henne i åtminstone 7 år. Det är som om hon inte är sjuk alls och då är hon ändå äldre och bär på en sjuklig övervikt.
Citera
2013-03-24, 12:06
  #5
Medlem
Det var ju också ett bra råd av läkaren Hur ska du veta om en ny infarkt är på väg?? Jag visste inte att man inte fick använda nitro vid hjärtsvikt. Det har läkaren inte sagt till mig, utan han sa som jag skrev, testa lite spray om du får ont i bröstet och är osäker om det är kärlkramp. Fast hjärtsvikt är kanske något helt annat. Hoppas din oro minskar så småningom och att du kan leva som vanligt.
Citera
2013-03-24, 17:08
  #6
Medlem
klurigklurings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Snuttegrisarna
Känner en som lever med svår hjärtsvikt.

Hon är precis som vanligt och jag har känt henne i åtminstone 7 år. Det är som om hon inte är sjuk alls och då är hon ändå äldre och bär på en sjuklig övervikt.
Jag ser också friskare ut än vad jag är. Det är positivt.
Citat:
Ursprungligen postat av smulemorran
Det var ju också ett bra råd av läkaren Hur ska du veta om en ny infarkt är på väg?? Jag visste inte att man inte fick använda nitro vid hjärtsvikt.
Det kan jag naturligtvis inte veta, men vid liknade symtom som jag hade när jag fick infarkten, skulle jag kunna ta till sprayen men ändå och åka till akuten. En ny infarkt är värre än de negativa effekterna som sprayen kan ställa till med. Sprayen ska inte användas för självdiagnos av diverse symptom. Jag äter åtta olika preparat där även blodförtunnande medel ingår och som inte ska kombineras med sprayen annat än i akuta situationer. Jag står ju fortfarande under kontroll av specialisterna som har återfört mig till livet.
Citat:
Ursprungligen postat av smulemorran
Det har läkaren inte sagt till mig, utan han sa som jag skrev, testa lite spray om du får ont i bröstet och är osäker om det är kärlkramp. Fast hjärtsvikt är kanske något helt annat. Hoppas din oro minskar så småningom och att du kan leva som vanligt.
Precis vad husläkaren som skrev ut sprayen åt mig hade sagt till mig också. Så klart billigare än att remittera mig till en grundlig hjärtutredning. Nu med facit i hand är jag mycket kritisk. Det hade kanske gått att undvika infarkten om man hade gått till botten med alla de diffusa symtom som jag hade gnällt om under lång tid.

Jag känner igen mycket av beskrivningarna i tråden Ont i hjärtat. Tyvärr är primärvården inte så bra på att ställa diagnoser och de sparar in på kostnader på alla sätt som går.
Citera
2013-03-24, 22:43
  #7
Medlem
Ja, tyvärr är det så att kvinnor ofta inte får de klassiska symptomen som ont i bröstet, ont i vänsterarmen osv, osv. Kan lika gärna kännas som tandvärk, halsont, magkatarrsmärtor etc....
Jag hade nog tur som fick ont just i bröstet vid min första infarkt. Visst har man väl haft magkatarr och såna smärtor men detta var annorlunda. Går inte att beskriva hur det kändes men visste genast att det här är riktigt fel och åkte till akuten nästan direkt. Har gjort ballongsprängning 2 gånger nu och mår väldigt bra. Mycket dödsångest den första tiden när man inte visste om man skulle överleva nästa natt, hela tiden känna efter om man hade ont av hjärtat osv. Men det lugnar sig med tiden, jag lovar
Citera
2013-03-24, 22:49
  #8
Medlem
Håller däremot inte helt med dig om primärvården okunskap. Jag har mycket bra erfarenhet därifrån på alla sätt. Handlar kanske mest om att träffa en läkare med rätt kunskaper. Eller ännu bättre en utbildningsläkare som har nyfikenheten kvar och inte slentrianmässigt avfärdar en som gamla stötar gärna gör
Citera
2013-03-25, 22:39
  #9
Medlem
klurigklurings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av smulemorran
Håller däremot inte helt med dig om primärvården okunskap. Jag har mycket bra erfarenhet därifrån på alla sätt. Handlar kanske mest om att träffa en läkare med rätt kunskaper. Eller ännu bättre en utbildningsläkare som har nyfikenheten kvar och inte slentrianmässigt avfärdar en som gamla stötar gärna gör
Har man bara småkrämpor eller mycket konkreta symtom på allvarligare sjukdom märker man knappast bristerna med husläkarsystemet. Det beror inte endast på den enskilda läkarens skicklighet att det fungerar dåligt.

Det var nog rätt tänkt från början, att EN läkare skulle ha helhetsbilden av patientens hälsostatus, men det fungerar inte så. Sen systemet infördes har jag säkert besökt 10-15 olika läkare inklusive vikarier utan att jag själv har begärt att få byta. Jag har listat mig för första gången några veckor innan jag blev så här sjuk på en nyöppnad privat klinik.

Har bara besökt den nya läkaren en gång. Vi hade ett långt och bra samtal, men han hade inte fått mina journaler en dryg månad efter att jag hade begärt att journalerna ska föras över till min nya vårdcentral. Det finns ett gravt systemfel i upplägget som det är svårt att sätta fingret på för en som inte jobbar inom systemet.
Citera
2013-03-26, 21:36
  #10
Medlem
Men det är ju ändå läkaren som undersöker en, inte systemet. Och det är en utopi att man alltid ska få träffa samma läkare varje gång man behöver hjälp. Även läkare har semester, är sjuka, vårdar barn etc. Rimliga krav är väl att få träffa sin "husläkare" vid årliga kontrollen, icke akuta besvär, osv. Vid akuta sjukdomstillstånd får man i första hand träffa sin läkare, i andra hand den läkare som har tid helt enkelt. Och tro inte att distriktsläkare är nån sorts andraklassläkare. De har också specialistutbildning liksom en kirurg, urolog, kardiolog mfl. har. Sen finns det ju dåliga läkare, men de finns inom alla områden, inte bara distriktsläkare.
Citera
2013-03-26, 23:16
  #11
Medlem
klurigklurings avatar
Citat:
Ursprungligen postat av smulemorran
Men det är ju ändå läkaren som undersöker en, inte systemet. Och det är en utopi att man alltid ska få träffa samma läkare varje gång man behöver hjälp. Även läkare har semester, är sjuka, vårdar barn etc. Rimliga krav är väl att få träffa sin "husläkare" vid årliga kontrollen, icke akuta besvär, osv.

Läkarna måste underordna sig ett system som politikerna har hittat på. Det är inte läkarnas fel att det fungerar dåligt. För en årlig kontroll är det inte alls nödvändigt att träffa samma läkare.
Citat:
Ursprungligen postat av smulemorran
Vid akuta sjukdomstillstånd får man i första hand träffa sin läkare, i andra hand den läkare som har tid helt enkelt. Och tro inte att distriktsläkare är nån sorts andraklassläkare. De har också specialistutbildning liksom en kirurg, urolog, kardiolog mfl. har. Sen finns det ju dåliga läkare, men de finns inom alla områden, inte bara distriktsläkare.
Vid akuta sjukdomstillstånd kommer du till sjukhus i bästa fall. Där blir du omhändertagen av jourläkare som slussar dig vidare till de specialkompetenser som finns tillgängliga. I värsta fall hinner du dö innan din vårdcentral remitterar dig till rätt ställe.
Citera
2013-04-05, 13:29
  #12
Medlem
klurigklurings avatar
Hej igen smulemorran! Jag fick tydligare instruktioner i ett uppföljningssamtal idag om hur jag ska använda Nitrolingual. Har just fått ett nytt recept, det jag hade var väl gammalt. Så här sa sköterskan som är specialutbilda på hjärtsvikt:

”Testa 1 + 2 + 3 vid varje form av obehag som kan uppfattas som symtom. Använd sprayen som är en akutmedicin. 1 – 3 doser med 5 minuters mellanrum. Om ingen förändring sker efter 3:e doseringen, ring efter ambulans, inte taxi, eftersom tiden är jätteviktig. Tänk aldrig att du har kommit hit i onödan. Hjärtpatienterna har prioritet ett på akuten. Visar det sig att det var falsk alarm är det bara att åka hem igen”

Nu känner jag mig ganska trygg
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback