• 23 476 online
  • 1 172 043 medlemmar
  • 60 435 465 inlägg
2013-02-03, 23:28
  #1
Medlem
Fejkbiljetts avatar
Fejkbiljett är en Android-applikation som skapar textmeddelanden liknande de SMS-biljetter som används för kollektivtrafiken i många städer.

Fejkbiljett kommer i grunden från SMS-Ticket, vilket är projektet som skapade textmeddelanden fram till och med första februari, då transportföretagen bytte ut sina system för att följa EU:s betaltjänstlag.

SMS-Ticket går därför inte längre att använda, och då dess utvecklare inte längre är aktiv har vi beslutat att återuppta projektet.

Nedladdningslänk och mer utförlig information finns (eller kommer finnas) på vår Github-sida:
https://github.com/fejkbiljett/Fejkbiljett-Android

För att hålla systemet uppdaterat och kunna implementera nya städer behöver vi er hjälp, vilket ni gör genom att dela med er av riktiga biljetter - antingen i en "issue" på Github eller i PM till någon av oss.

-----

Relaterade trådar:

Iphone webb/generellt
Iphone jailbreak/Cydia
Symbian
(gammal) Android
Citera
Fina Gubbens avatar

Moderatormeddelande

Postat av Fina Gubben 2013-02-03, 23:28
Moderator
#Essylia har skrivit en bra VFF/FAQ lite senare i tråden. Lägger till den här i början av tråden så att den är lätt att hitta.
/Mod
____________________________


V.F.F Version. 1.1 - Vanligt Förekommande Frågor (also known as a FAQ)


F: Vad är Fejkbiljett?
S: Fejkbiljett är en Android-applikation som skapar biljetter som liknar äkta sms-biljetter som behövs för att åka i olika städers kollektivtrafik.

F: Vilka städer stöds för nuvarande av Fejkbiljett?
S: Stockholm (SL, alla zoner inklusive länsöverskridande biljetter)
Uppsala (UL, lokal och regional trafik, inklusive kombinationsbijetter med SL)
Göteborg (Göteborg stadstrafik, Göteborg+, Göteborg++, Göteborg+++ samt Kungälv)
Västerås (Stadstrafik)
Örebro (Stadstrafik)

F: Är detta lagligt?
S: Att använda Fejkbiljett för att olovligen åka i kollektivtrafiken är att betrakta som bedrägeri och/eller urkundsförfalskning, utvecklarna uppmanar användarna att endast använda program och källkod i utbildningssyfte. Visa aldrig din fejkade biljett för en kontrollant och du bör ha ett giltigt färdbevis med dig när du åker kollektivtrafik.

F: Vart hittar jag den senaste versionen av Fejkbiljett?
S: I min (Essylia) signatur. Den senaste versionen när detta skrevs är 0.17. Observera att det är endast de länkar som finns i min signatur (samt https://github.com/Olangu/Fejkbiljett-Android där även källkoden finns) som är "officiella". Alla andra länkar trycks på och laddas ner på egen risk. Jag tar inget ansvar för ev. skador, problem, naturkatastrofer, dödsfall eller andra saker som kan hända om du laddar ner via en tredjepart.

F: Hur laddar jag ner och installerar Fejkbiljett?
S: Direkt i mobilen: Ladda ned via länken i min signatur. Har du problem med att ladda ner så installera Chrome Browser från play store och öppna länken i Chrome.
När nedladdningen är klar borde statusraden (raden längst upp i din mobil där batteri, klocka mm finns) indikera det. Då kan du öppna .apk filen direkt från den. Annars får du leta upp .apk filen genom sökfunktion eller navigation i din filhanterare och öppna den därifrån. Har du ingen filhanterare installera OI File Manager från play store.
Installationen borde börja av sig själv. Klart.
Du borde även gå in i inställningar och bocka i "Skapa utgående SMS". (detta gör så att även ett utgående sms skapas, det med koden för vilka zoner du ska åka i, utifall att ex, spärrvakten vill se det).

Nedladdning via dator:
Ladda ned filen från länken i min signatur.
Vid problem med att ladda ned testa annan webbläsare som Chrome eller Firefox.
För över till mobilen via USB-sladd eller trådlöst, exempelvis Dropbox, email, etc.
Gå till den mapp där du kopierade .apk filen via din telefons inbyggda filhanterare. Har du ingen filhanterare installera OI File Manager från play store.
Öppna .apk filen
Installationen borde börja av sig själv. Klart.
Du borde även gå in i inställningar och bocka i "Skapa utgående SMS". (detta gör så att även ett utgående sms skapas, det med koden för vilka zoner du ska åka i, utifall att ex, spärrvakten vill se det).

I version 0.17 av Fejkbiljett så finns det också möjlighet att uppdatera direkt via applikationen, kolla in de nya inställningarna under Meny > Inställningar!


F: Men det fungerar inte, vad är fel?
S: Först och främst se till att "okända källor" är aktiverad
På din enhet, öppna Inställningar → Program och markera "Okända källor". Detta tillåter installation av appar som inte finns på Google Play Store (dvs, Fejkbiljett!).

Har du laddat ner via telefonen så pröva att ladda ner via datorn, se punkten ovan. Använder du ex, Internet Explorer så kan den få för sig att döpa om .apk-filen till .zip. Då måste du själv ändra filändelsen till .apk för att telefonen ska känna igen filen.

F: Okej, jag har laddat ner filen och installerat, den startar men när jag försöker skapa biljett så kraschar appen och det dyker inte upp någon biljett, hjälp!
S: Har du 4.4.x (KitKat) eller senare så måste du ge Fejkbiljett rättigheter att läsa och skriva sms. I inställningar (du kommer dit genom att trycka på den vänstra knappen, den som sitter intill hemknappen) finns det en knapp för detta. Observera att du KAN (läs, förmodligen) behöva root samt installera ett "framework" för att få åtkomst till AppOps (som togs bort i 4.4.2 av Google). Se information här. Du kan också behöva installera en AppOps app, den rekommenderade är denna men det finns säkert flera på Google Play store.

Detta är avancerat så har du inte jättebra kunskap inom området så finns det andra trådar (samt Google!) du kan få hjälp i. Ta INTE upp problem med framework/root eller AppOps här då det är off-topic.

Det finns jättebra information HÄR under rubriken "Ingen App Ops på Android 4.4.2" med utförlig information om hur du använder och installerar framework:et samt App Ops.

F: Jag har inte 4.4.x / Jag har installerat AppOps och gett rättigheter. När jag skapar en biljett så kraschar appen men biljetten dyker upp i Google Hangouts. Vad är fel?
S: Det finns en inställning där du kan stänga av att appen automatiskt ska försöka öppna din standard sms-app efter att biljetten har skapats. Detta gör att Fejkbiljett fortfarande är öppet efter att du har skapat biljetten och du måste själv avsluta programmet. Så länge du får upp "Biljetten skapad!" så fungerar allt som det ska.

F: Men spärrvakten tittade på min biljett och sade att den är fejk! Ditt program suger!
S: Kontrollera först att du har den senaste versionen. Är jättesmart om du reggar ett konto på flashback och prenumererar på den här tråden. Är du säker på att du har den senaste versionen (VID ÄNDRINGAR SÅ KAN DET TA ETT TAG FÖR UTVECKLARNA ATT UPPDATERA APPEN!) så chansade förmodligen spärrvakten. Du kanske ser nervös ut, inte trovärdig, har fel klädsel, etc. Finns massvis med externa omständigheter som gör att spärrvakten nekar dig. Är appen uppdaterad korrekt så är det OMÖJLIGT för blotta ögat att se om den är äkta eller ej. På riktigt, det går inte. Bara en kontrollant kan se om en biljett är äkta eller falsk (alternativ att spärrvakten ber om ditt telefonnummer och ringer till centralen där de kan kolla upp om du köpt en biljett. Detta tar tid så vid rusningstid så kommer detta förmodligen EJ ske) och då är det utanför själva appen. Käfta emot, pröva nästa grind/spärr, planka bakom någon, finns massvis med andra sätt du kan planka. (se planka.nu)

F: Men mitt sms ser annorlunda ut än min polare/det som spärrvakten visade på sin skärm/i olika appar!
S: Det är din sms-app som avgör hur biljetten ser ut med ex, hypermarkeringar (blått) och radbrytningar. Duger det inte så byt till en annan app för SMS, det har INGENTING med Fejkbiljett att göra. SL kan INTE välja vad som ska bli "blått" eller andra rövarhistorier.


F: Jag har information angående kommande ändringar eller annan "insider-info", vart vänder jag mig?
S: Skicka ett pm till mig eller Olangu. Snälla inkludera källa, bilder, dokument, interna PM's, etc. Desto mer desto bättre.

F: Jag vill ha stöd för min stad i appen, vad gör jag?
S: Du skickar in riktiga biljetter till oss via PM (oss = Jag och Olangu ) och finns möjligheten så kanske vi lägger till stöd för din stad. Observera att vi gör detta ideellt och INTE tjänar massa pengar på det, så förvänta dig inte att VI kommer köpa biljetter till DIN stad.


F: Hahaha jag är en spärrvakt och jag kan se direkt om det är fejk eller inte bla bla bla trams / varför åker ni inte lagligt när alternativet finns mvh moralkärring / jävla tattare som inte kan betala för sig. Ser du mönstret?
S: Snälla. Mata inte trollen. Ta all information som INTE är från mig eller Olangu med en nypa salt. Använd källkritik. Är det ett helt nytt reggat konto som postar och påstår något så är det förmodligen INTE sant. Har du INFORMATIV OCH KORREKT information/källa så se punkten ovan angående delning av info. Om inte så kan du hålla off-topic konversationer någon annanstans, inte i tråden.


Avslutningsvis:

Har du någon fråga eller fundering som INTE finns med i VFF:en så snälla, använd sökfunktionen först och sök på det du undrar efter. Till 90% så finns förmodligen din fråga redan besvarad tidigare i tråden. Skulle det inte dyka upp något så pröva googla. Skulle du fortfarande inte få fram svaret på din fråga så skriv ett sammanfattande inlägg och var tydlig i vad du undrar över. Desto mer information desto bättre.
__________________
Senast redigerad av Fina Gubben 2014-06-26 kl. 16:05. Anledning: Ändringar gjorde för version 1.1
2013-02-03, 23:31
  #3
Medlem
Havremopedens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Fejkbiljett
Fejkbiljett är en Android-applikation som skapar textmeddelanden liknande de SMS-biljetter som används för kollektivtrafiken i många städer.

Fejkbiljett kommer i grunden från SMS-Ticket, vilket är projektet som skapade textmeddelanden fram till och med första februari, då transportföretagen bytte ut sina system för att följa EU:s betaltjänstlag.

SMS-Ticket går därför inte längre att använda, och då dess utvecklare inte längre är aktiv har vi beslutat att återuppta projektet.

Nedladdningslänk och mer utförlig information finns (eller kommer finnas) på vår Github-sida:
https://github.com/fejkbiljett/Fejkbiljett-Android

För att hålla systemet uppdaterat och kunna implementera nya städer behöver vi er hjälp, vilket ni gör genom att dela med er av riktiga biljetter - antingen i en "issue" på Github eller i PM till någon av oss.

-----

Relaterade trådar:

Iphone webb/generellt
Iphone jailbreak/Cydia
Symbian
(gammal) Android


Finns väl fortfarande tråden där essylia uppdaterar? Det är väl därifrån länken kommer? Där laddade jag ner den iaf
Citera
2013-02-03, 23:42
  #4
Medlem
Fejkbiljetts avatar
Den andra tråden är inte längre aktuell och innehåller väldigt mycket inkorrekt information, och kommer låsas inom kort.

En snabb FAQ följer:

Varför är avsändaren '123' när det ska vara 'SL123'?
Detta är ett problem med din telefons SMS-hanterare. Riktiga biljetter från SL beter sig likadant.

Är denna app uppdaterad för nya systemet från 1 februari?
Ja, i Stockholm. Uppsala/Göteborg/Umeå är på gång.

Kommer detta finnas för andra städer?
Ja, om du hjälper till genom att skicka in riktiga biljetter till oss eller bidra med annan information.

Kan appen skapa utgående meddelanden så det ser ut som jag beställt en biljett?
Ja, tryck Meny-knappen -> Inställningar och kryssa för rätt alternativ.
Citera
2013-02-03, 23:50
  #5
Medlem
Crankens avatar
Funkar den här på stationerna där dem har de nya kontrollerna för sms biljetter, eller funkar de bara på bussar?
Citera
2013-02-04, 00:26
  #6
Medlem
Fejkbiljetts avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Cranken
Funkar den här på stationerna där dem har de nya kontrollerna för sms biljetter, eller funkar de bara på bussar?
Inga stationer (i Stockholm i alla fall) har optiska SMS-avläsare för tillfället, om det är det du syftar på.
Citera
2013-02-04, 01:28
  #7
Medlem
Luftfrikadelles avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Fejkbiljett
Inga stationer (i Stockholm i alla fall) har optiska SMS-avläsare för tillfället, om det är det du syftar på.

Gullmarsplan har väl det? Minns att det fanns där för ett-två årsedan.

Edit: Man la sin telefon på kortbrädan eller brevid så sa det pling och man fick gå in.
Citera
2013-02-04, 01:44
  #8
Moderator
Fina Gubbens avatar
Notera att vi i den här tråden diskuterar kring appen. Vill man diskutera moraliska och brottsliga aspekter av plankning (och liknande) finns det bättre forum än Telefon-forumet för det.

/Mod
Citera
2013-02-04, 01:59
  #9
Medlem
Napis avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Fejkbiljett
Inga stationer (i Stockholm i alla fall) har optiska SMS-avläsare för tillfället, om det är det du syftar på.

Gullmarsplan har haft det i 1-2år, den var dock trasig sist jag var där för någon vecka sedan.
Citera
2013-02-04, 02:02
  #10
Medlem
Crckerlulzs avatar
Åkte på fejkbiljetten 3 gånger idag, lite uppspärrade ögon från busschaffören men dom lät mej gå på (sthlms trakterna)
Citera
2013-02-04, 03:59
  #11
Medlem
herbsngarlics avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Luftfrikadelle
Gullmarsplan har väl det? Minns att det fanns där för ett-två årsedan.

Edit: Man la sin telefon på kortbrädan eller brevid så sa det pling och man fick gå in.

Citat:
Ursprungligen postat av Napi
Gullmarsplan har haft det i 1-2år, den var dock trasig sist jag var där för någon vecka sedan.

Nej, det försöket avslutades för längesen. Du visar upp biljetten i spärrluckan i Gullmarsplan som vanligt. Jag minns dock att någon i den gamla tråden berättade att Norrtälje-bussen hen åkte med hade en sms-läsare, men det var ju med det gamla sms-systemet, ingen aning om den utrustningen kan scanna de nya koderna i de nya smsen.
Citera
2013-02-04, 06:20
  #12
Medlem
SysGhosts avatar
Jag och en bekant utförde ett litet experiment inatt:
Jag körde med fejkbiljetter, och polaren med äkta biljetter.
Tanken med detta är att se om spärrvakten känner till det nya biljettsystemet alls, och om så är fallet, vad reaktionen blir med en fejkbiljett.

Test 1: Farsta Centrum, klockan 23:50 - 3:e Februari 2013:
Spärrvakten släpper utan problem in polaren som testar först med en proper och äkta SMS-Biljett.
Jag väntar en aning, så att spärrvakten inte inser att vi är i sällskap.
Jag kliver fram och testar fej-biljetten. Nu är reaktionen annorlunda.
Spärrvakten tittar en bra stund på min mobil, rynkar näran en aning och undrar: -"Jag känner inte igen den där biljetten"

Jag berättar att det har införts ett nytt biljettsystem, och innan jag hinner avsluta meningen så fortsätter spärrvakten: -"...Jahaja... ja jo.. jag har inte fått någon infomration om det från ledningen, men kliv på du, jag släpper in dig."

Jag poängterar för spärrvakten att denne just hade släppt in min polare med den nya biljetten utan problem. Där var det inga problem att känna igen biljetten minsann.
Spärrvakten tittar lite slugt på mig och ler, men säger inget. Jag kliver vidare.


Test 2: Gullmarsplan. klockan 00:30 - 4 Februari 2013:
Samma procedur: Polaren försöker först med sin riktiga biljett. Spärrvakten släpper in polaren helt utan bekymmer. Jag avvaktar en stund.
Jag kliver fram och visar en nygenererad fejkbiljett. Återigen tar det någon sekund extra än vad det gjorde för polaren, men spärrvakten här verkar vara en mästare på poker. Denne släpper in mig utan minsta antydan till misstanke. Men jag noterade att det tog lite extra lång tid än vad det gjorde för polaren.
Jag passar på att fråga spärrvakten om han noterade något konstigt med biljetten. Pokerminen spricker och spärrvakten ler. Denne svarar: -"Din biljett verkar inte stämma, men det är okej."
Jag kliver vidare.


Slutsats: Det verkar som om det är lätt för spärrvakterna och se om en biljett är falsk, men av någon anledning släpper dem förbi en trots allt. Tror det har något med att dem har någon order om att inte strula och bara släppa förbi en under någon kortvarig "övergångsperiod". Dock bara ett rykte jag har hört.


Vad behöver göras:
Bättre biljetter helt klart. Jag misstänker att det finns ett mönster som skall kännas igen i dem fyra text-strängarna.
Finns det någon som jobbar åt SL som spärrvakt här hos Flashback, som kan ge oss lite ledtrådar?
Citera