• 27 025 online
  • 1 172 362 medlemmar
  • 60 451 906 inlägg
  • 3
  • 4
2017-05-06, 16:52
  #37
Medlem
E.Morses avatar
Skall man se detta som ett eget perspektiv så är det mycket intressant. Visserligen svär jag i kyrkan nu, men det finns två olika teser för åsikter om landsförräderi som är ganska troliga. Resan till Sovjet kan ha spelat en delvis roll, men helt tror jag inte.

Dels finns det gamla vanliga spåret om högerextremer som anser att Palme, med eller utan teorier om spioneri, anser att han håller på att förvandla Sverige till ett genomsocialistiskt land med starka inslag av kommunism. Den som inte var med då har ju svårt att helt uppskatta det klimat som rådde med löntagarfonder och allt. Att någon skulle vara dum nog att se Palme som en avhoppare är också en intressant iakttagelse, å andra sidan har extremhöger, liksom extremvänstern, även dragit till sig idioter, exempelvis var flera av Trumps anhängare övertygade om att Ted Cruz var "the Zodiac killer" trots att han föddes efter att det första mordet begåtts. Alla ideologier innehåller ju en viss andel stolpskott.

Den andra teorin är den som framförts där en sann socialist/kommunist kan ha uppfattat Palme som svikare av idealen. Där satt mannen som skulle införa socialismen i Sverige i en stor lägenhet i Gamla Stan. Det kan naturligtvis inte uteslutas att någon såg Palme som ett hot mot socialismen. Eller så kan det vara någon som tyckte Palme skulle vara en garant för att värna folkhemmet och ansåg att han inte fullgjorde detta uppdrag och lät marknaden och annat få för fria händer.

Så visst är det tänkbart att någon från ena eller andra sidan sett Palme som ett problem som måste elimineras. Det är till och med ganska troligt. Jag tror mer på det än att några kurder eller annat skulle vara skräckslagna för lilla Sverige. Det finns egentligen ingen bäring på om det var en eller flera personer inblandade, att Palme på ett eller annat sätt inte företrädde Sverige på rätt sätt är ett ganska troligt motiv.

Tyvärr så hamnar vi ju lite i ett problem där, eftersom människor med sådant motiv finns det gott om, allt från numera avlidna Enerström till ett antal högerextremer. Så det hjälper oss ju tyvärr inte närmare sanningen.
Citera
2017-05-06, 16:56
  #38
Medlem
Kvasiintellektuells avatar
Mitt sjätte sinne säger att MUST mördade Palme av samma anledning som CIA mördade Kennedy. För nära band med Sovjet.
Citera
2017-05-06, 19:13
  #39
Medlem
riskybizzys avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kvasiintellektuell
Mitt sjätte sinne säger att MUST mördade Palme av samma anledning som CIA mördade Kennedy. För nära band med Sovjet.

SSI (numera KSI) var ju den delen inom MUST som man då skall rikta strålkastaren mot. För övrigt tror jag att CGÖ var underrättelseman inom SSI som i sin tur hade nära förbindelser med stay-behind.
Citera
2017-07-22, 16:49
  #40
Medlem
Avan-Astrans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Azrael
Sedan får man inte glömma Palmes dubbelspel på den internationella arenan. Utåt sett var han propalestinsk och demonstrerade öppet för Palestinas sak samtidigt som hans egna illegala underrättelsetjänst assisterade Mossad och infiltrerade palestinarörelsen. Samma sak i vietnamfrågan. Palme proklamerade tydligt vår alliansfrihet samtidigt som både Sovjet och Nato visste att vi i praktiken var nickedocka åt Nato och hade anpassat hela vårt försvar till natostandard för att i ett trängt läge kunna gå in i en konflikt på Natos sida. Öst visste och väst visste - de enda som hölls ovetande var det svenska folket. Detta var naturligtvis känt inom såväl militär som polis.

I stort sett alla stater och underrättelsetjänster dubbelspelar och samarbetar. I västvärlden så uppfostrades vi att se Sovjet och USA som oförsonliga fiender, men i bakgrunden så pågick mycket handel av topphemligt material och mycket stöd direkt ifrån USA till Sovjet för att dom inte skulle kollapsa.

https://www.youtube.com/watch?v=XYLAFOvt32o

De djupa motsättningarna fanns helt enkelt inte där och både USA och Sovjet(Ryssland) stödde (och stödjer) uppenbart Israel oavsett vad de än säger. Våran säkerhetstjänst måste ha vetat om detta.

Jag har helt enkelt svårt att tro att våran egen säkerhetstjänst av något slags romantiskt neutralitets (och jakt efter sanningen-iver) skulle döda Palme bara för att statuera exempel och sedan hoppas att Sverige skulle bli ett ljus i det internationella mörket. Palme förtjänade kanske att dödas, men vad menade dom skulle komma istället?
__________________
Senast redigerad av Avan-Astran 2017-07-22 kl. 16:54.
Citera
  • 3
  • 4