• 22 694 online
  • 1 164 392 medlemmar
  • 60 129 178 inlägg
2017-03-27, 21:06
  #709
Medlem
fuckpopes avatar
Hej alla! Ledsen för en fråga som säkert ställts tidigare men någon som har en bild från vittneskonfrontationen som är högupplöst (så mycket som möjligt)? Den här klassiska med C.P och alla poliser med mustasch där C.P är nr 7 (som ronaldo)
Citera
2017-03-27, 22:57
  #710
Medlem
Ninjor1987s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Mr_Sinister
Jag menar att det finns en möjlighet att CP och offret hade någonting otalt sedan tidigare och ifall CP visste vart offret befann sig under ett antal timmar då han var på firmafest skulle CP ha kunnat införskaffa bajonetten ifall han förväntar sig bråk. Sedan kan han invänta offret, följa efter ,börja bråka och vips eskalerar det till dödlig utgång. Jag säger inte säkert att det är så men att det är en möjlighet.

För övrigt tycker jag det borde rubriceras mord då CP sprang ikapp offret för att sedan sticka ihjäl honom.

Nu tar du i lite grann.

Hade det rört sig om en annan känd brottsling hade jag nog hållit med, inget otroligt i din spekulation i SIG - DOCK...! Nu pratar vi om Crille P.

Inte Svartenbrandt eller annan valfri desperado.

Just Crille P var ju även ökänd i kriminella kretsar för att han var såpass impulsiv och indiskret, för att inte säga oförutsägbar. (t ex så kunde vi höra från hinsehäxan i dokumentären om crille att hon inte var något fan av herr pettersson av denna anledning - han kunde aldrig hålla sig lugn när det skulle göras någon stöt)

Det har hävdats av en del som t ex den mytomspunne "Jarri" och Aschberg samt Fyllking att Crille P antagligen hade en allvarlig form av ADHD - det faktum att han drogs först och främst till drogen AMFETAMIN framför t ex kokain eller heroin är även det tecken på ADHD.

Eftersom vi ofta såg honom uppvisa förakt för auktoriteter och var lättretlig, samt hans allmänt labila rykte antyder även att han hade Uppförandestörning (möjligen även trotssyndrom) - en vanlig kombination bland fängelsekunderna.


Med det i åtagande... så finner jag inte din teori särskilt trolig i just det här fallet.

Inte en chans att Crille P skulle planerat så här noga, eller kunnat kontrollera sig i en sån situation! Han var mer spöa först och fråga aldrig typen.


Referenser:
---------------
A meta-analytic examination of comorbid hyperactive-impulsive-attention problems and conduct problems.
http://psycnet.apa.org/?&fa=main.doi...2909.128.1.118

The relationship between childhood conduct disorder and adult antisocial behavior is partially mediated by early-onset alcohol abuse.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22888992
Citera
2017-04-01, 19:15
  #711
Medlem
Grandiosos avatar
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren:
Längtan efter en konspiration är så stark - "en sådan stor man kan inte falla för ett
fyllo från Rotebro."


Andra röster om Palmemordet och Christer Pettersson:

https://www.pressreader.com/sweden/o...83502205093188

"I kvällens avsnitt av "Antikrundan" får tittarna ta del av en spännande historia.
En tidigare utredare från Palmegruppen dyker upp med ett oväntat föremål.

– Det här är det mest spännande och det mest udda objektet jag sett under mina år i antikrundan, säger experten Andreas Rydén.

I fokus står en litografi, en typ av teckning, av Lars Hillersberg som var en svensk samhällskritisk konstnär och satiriker.

1986 sköts Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme till döds, och bilden skildrar utredningen. Den heter "spekulation" eftersom den visar upp de namn som var aktuella i utredningen på den tiden.

I programmet berättar mannen som äger teckningen den spännande historien om hur det kom sig att Christer Petterssons själv ska ha skrivit på bilden.
Pettersson sökte kontakt, åtta-nio år efter sitt frikännande, och bad om hjälp i ett ärende, berättar han.
Det kom sig att bilden följde med till Österåkeranstalten där Petterson fick se litografin. Han ska sedan ha skrivit på den.

"Hade jag fått vad jag aldrig fick och hade jag gått dit jag aldrig gick och hade jag mött den jag aldrig mötte och hade jag skött det jag aldrig skötte hade mycket hänt som nu aldrig hände", står det på bilden."

http://www.expressen.se/noje/experte...ande-jag-sett/
Citera
2017-05-09, 16:15
  #712
Medlem
Grandiosos avatar
Minnesforskaren Lars-Göran Nilsson i hovrätten: https://www.youtube.com/watch?v=HP3mApfWHu8

Palmemordet: Minnesforskaren anser sig feltolkad

Citat:
Svea hovrätt gjorde flera felbedömningar i samband med Palmemordet. Minnesforskaren Lars-Göran Nilsson var expertvittne i rätten men han blev misstolkad på avgörande punkter.

Detta kan ha påverkat bedömningen av Lisbet Palmes vittnesmål, säger han.
Citat:
HAN HADE EN KÄNSLA av att hovrätten redan på förhand bestämt sig för hur den skulle döma.

- Den tog bara upp en liten del av min rapport och drog fel slutsatser om den aktuella minnesforskningen, säger Lars-Göran Nilsson.

Det närmaste vittnet till mordet på Olof Palme var hustrun Lisbet Palme. Hur trovärdiga var hennes minnesbilder

Åklagarna bad Lars-Göran Nilsson, då professor i psykologi i Umeå, att gå igenom den internationella forskningen för att få ett svar på frågan. Materialet presenterades såväl skriftligt som muntligt för hovrätten.

- Men rätten valde en egen "sunt-förnuft-uppfattning" om minnets funktion - utan förankring i det aktuella forskningsläget. Rätten spekulerade i vad Lisbet Palme kunde minnas och inte minnas, säger Lars-Göran Nilsson, i dag professor vid Stockholms universitet och en internationellt sett ansedd minnesforskare.

http://www.dn.se/arkiv/inrikes/palme...sig-feltolkad/
Citera
2017-05-09, 16:27
  #713
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av Grandioso
Minnesforskaren Lars-Göran Nilsson i hovrätten: https://www.youtube.com/watch?v=HP3mApfWHu8

Palmemordet: Minnesforskaren anser sig feltolkad
http://www.dn.se/arkiv/inrikes/palme...sig-feltolkad/
Intressant. Men då kvarstår den helt regelvidriga konfrontationen och hennes; "ja, det ser man ju vem som är alkoholist."

Det finns ju skäl till att vittneskonfrontationer har det protokoll de har.
Citera
2017-05-09, 20:00
  #714
Medlem
Grandiosos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av onopono
Intressant. Men då kvarstår den helt regelvidriga konfrontationen och hennes; "ja, det ser man ju vem som är alkoholist."

Det finns ju skäl till att vittneskonfrontationer har det protokoll de har.
Förhören, konfrontationerna bandades inte så det enda som sades var inte bara det
knapphändiga som polisen och åklagarna skrev ner. Var snarare dokumentationen som var dålig eftersom inte allt kom med som sades tyvärr. Lisbet hävdade själv i början av 1990-talet
att hon redan från början hade sagt till polisen att mördaren såg ut som en missbrukare
men att det inte togs med. Tommy Lindström berättade att Lisbet hade pratat om att mördaren
var en "borderliner-typ" men att de inte tog med det tyvärr.
Det hade ju onekligen stärkt utpekandet om de hade skrivit ner det redan från början.
Detta står i Granskningskommissionens rapport.


Ulf Dahlsten, nära medarbetare till Olof Palme, var närvarande vid det förhör som hölls med
Lisbeth Palme söndagen efter mordet. Hon visste då inte varifrån skotten kommit,
men beskrev enligt Dahlsten detaljerat mannen som efter skotten stått helt nära och
stirrat på henne. Vidare beskrev hon hur mannen vaggat iväg lätt studsande.
När fantombilden publicerats ringde Lisbeth Palme polisen och undrade hur de kunde gå ut
med en så felaktig bild. Mördaren hade ett betydligt kraftigare hakparti och en stirrande blick. Dahlsten uppger vidare att Lisbeth Palme senare till Hans Holmér uppgivit att
mördaren rörde sig på ett sätt som var typiskt för en alkoholist
.
Citera
2017-08-25, 01:16
  #715
Medlem
Grandiosos avatar
Material läggs ut som jag fått av någon som ej själv vill posta just nu:

Harri M, Resningsansökan 1997

http://lennartremstam.blogspot.se/20...na-del-ii.html förhör med Harri M,
I Resningsansökan står han med på sidan 18.

Bombmannen Tingström dömdes till livstid i december 1985. Både Harri M och CP ansåg att Palme hade totalansvaret för domen. Harri M kommenterade domen med: ”Kan ingen skjuta den där Palme?”. CP hade sagt till Harri M: ”Kan ingen skära halsen av Palme?”. CP hade även sagt till Harri M att han på mordkvällen varit utanför Cedergrens bostad. s 18 i resningsansökan.

Låter inte som en Palmevän och alltid röstat på S som CP påstod senare.

I Resningsansökan finns det mycket som pekar på CP som mördaren. Nu föll mycket pga formella skäl mest pga ettårsregeln som gjorde att HD inte tyckte att de ens kunde bedöma bevisen. Det är en konstig regel, för bevis är bevis även om de är äldre än ett år eller om åklagarna fått vetskap om dem efter ett år, och hovrättsförhandlingen var långt tidigare år 1989. Dessutom kan det vara som Riksåklagaren skrev; uppgifter kan få ökad betydelse senare när t ex vittnen väljer att berätta sanningen.

Vittnena Cedergren och Tingström var också döda år 1998 och det kunde inte åklagarna göra något åt heller. Fanns dock inspelat förhör med Cedergren. Det är som åklagarna påpekade 1997- det som hovrätten hänvisade till som brister i bevisningen hade man kompletterat i Resningsansökan t ex motiv, tillgång till vapen- vittnen som hade sett en revolver hemma hos CP tiden före mordet och Cedergrens påstående att han hade gett en Magnumrevolver till CP vintern 1985-1986, fler vittnen t ex vittne d.

Flera vittnen som hade hört CP uttala att han antingen skulle döda Palme, hade dödat Palme eller uttalat sig fientligt om Palme och socialdemokratin, regeringen. m.m. Hittade två st vittnen- Gunilla R och Ingegärd P som hört CP uttala innan mordet att han skulle döda Palme, det kan ev. finnas fler+ tre st till som hört honom erkänna mordet i efterhand- Anette B, Esko H och Juan P. På sidorna 716-717 i Granskningskommissionens betänkande står det om två andra vittnen- Sigrid M och Anders R (var granne med CP) som hört CP uttala sig fientligt mot socialdemokratin och Palme.
Uppgifterna från Gunilla R, Ingegärd P m.f.l. finns i Granskningskommissionen på sidorna 808-812 i avsnittet om Resningsansökan 1997.

Cedergren är ett av de viktigaste bevisen i resningsansökan, men han föll bort pga ettårsregeln ansåg HD senare i deras beslut i maj 1998 (resningen lämnades in i dec. 1997 av Riksåklagaren Klas Bergenstrand och 4 Palmeåklagare: Jan Danielsson, Solveig Riberdahl, Kerstin Skarp och Anna-Marie Nyholm).

En detalj som Cedergren påstod var att när han lämnade en Magnumrevolver innan mordet till CP tyckte han att CP skulle ha med ett fodral också. Han gav även ammunition samtidigt till CP. Han fick aldrig tillbaka vapnet eller fodralet. Flera vittnen påstod att de sett mördaren inneha en väska bland annat vittnet Nieminen. Cedergren hade haft flera Magnumrevolvrar och haft samma slags ammunition (metal piercing) hemma som de som användes i mordet. s 21-22 i resningsansökan.

Cedergren klarade även ett lögndetektortest (även CP men han ville inte göra ett drogtest innan och har man tagit droger är det lättare att klara det+ om man är en psykopat m.m. är det också lättare. Sådana test är dock inga bevis i domstolar). https://www.youtube.com/watch?v=sKoBOvWEBzg

Både vittnena Leif L och Jan A (som till och med hade gått i samma klass som CP) ansåg sig rätt säkra på att det var CP dem såg lunka iväg från mordplatsen efter att ha sett rörliga bilder av honom efter rättegångarna 1989, s 17-18 i resningsansökan. CP hade en annorlunda gång- och löpstil.

http://www.dt.se/allmant/dalarna/han...ade-olof-palme Leif L i intervju 2016- säker på att det var CP.

I Tingsrättsdomen säger Cedergren (dvs redan i juni-juli 1989) att CP även hade sagt till honom att han varit utanför Cedergrens bostad på mordkvällen.

Vittne Q hade sett en Magnumrevolver hemma hos CP någon månad före mordet och CP hade sagt att Palme skulle dö och även erkänt i efterhand att han dödat Palme. s 23 i resningsansökan.

Vittne R- en tioåring hade också sett en revolver hemma hos CP innan mordet. s 24 i resningsansökan.

Vittne S som hört CP uttala sig hotfullt om Palme vid tre tillfällen före mordet. s 25 i resningsansökan.

Vittnena T, U och V dvs erkännanden till flera st st att han dödat Palme. s 25-26 i resningsansökan.

Att CP såg upp till Tingström, avgudade honom till och med, s 13-14 i resningsansökan.

Pelle Svenssons uppgifter om motivbilden dvs Tingströms och CP:s relation- bombmannens testamente. s 19-21 i resningsansökan.

http://ebervallsamuelson.se/project/...ns-testamente/ Intressant bok om Tingström och relationen med CP+ ett annat vapenspår än Cedergren m.m.

http://ebervallsamuelson.se/wp-conte...C3%A5tande.pdf

http://www.expressen.se/nyheter/pett...skydda-vannen/

Vittne A svarttaxiföraren (dessutom bekant med CP) såg CP både vid Grand och på mordplatsen s 11-13 i resningsansökan och

http://www.expressen.se/nyheter/vitt...edvid-kroppen/

Vittne D (som också var bekant med CP) pratade med CP utanför Konsum vid 21-tiden på mordkvällen s 15 i resningsansökan, såg även när han lunkade över gatan till Grand.

Även vittnet Inga Å såg CP inne i Grand vid 21-tiden på mordkvällen.

Två st vittnen- I och E (s 15-17) som påstod sig ha sett CP på nära håll efter mordet ovanför trapporna, m.m.

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9805/28/beslut1.html Högsta domstolens beslut 28/5 1998.

Ett arkiv kring mordet på Olof Palme: https://moparkivet.wordpress.com/
Citera
2017-08-25, 01:24
  #716
Medlem
Grandiosos avatar
CP hade motiv- var hatisk, fientlig mot Palme och S

http://arbetartidningen.se/2011/05/m...en-olost-gata/

”Vid husrannsakan hos Christer Petterson hittades boken: ”Land du förskingrade”. Pettersson vägrade att svara på frågan hur han fått boken. Boken gavs ut av BSS och var mycket Palmefientlig. På insidan av boken finns en nidbild av Olof Palme. På Palmes skjortkrage är ritat en liten djävul. Längre fram i boken står: ”nu spelar det väl ingen roll vad Olof Palme säger, ty hans tid är snart ute.”

”Enligt de uppgifter som Pelle Svensson lämnar i sin bok Sanningen om mordet på Olof Palme och som han säger sig ha fått från Tingström så skulle Christer Pettersson vara Olof Palmes mördare. GK framhåller i sitt betänkande att flera av de uppgifter som Pelle Svensson lämnade till mordutredningen vinner stöd av annat material. Petterssons och Tingströms vänskap är omvittnad. En av Tingströms söner berättade att Pettersson ofta besökte Tingström i hans bostad på Ingarö och fungerade som ett slags livvakt. Pelle Svensson uppger att när polisen en gång uppsökte Tingström i hans bostad smet Christer Pettersson ut och gömde den pistol han anskaffat från Sigge Cedergren. Av polisens dokumentation från besöket framgår att Christer Pettersson smet ut och gömde något. Pelle Svensson uppger vidare att vid anskaffningen av pistolen åkte både Tingström och Pettersson till Tegnérgatan där Cedergren hade sin bostad. Tingström väntade i bilen medan Pettersson gick upp till Cedergren. Att Christer Pettersson och Lars Tingström besökte Cedergren vid den tidpunkt som kan ha varit aktuell vinner enligt GK stöd av spaningsanteckningar hos polisen. Anledningen till polisens spaning var att Cedergren var känd som knarklangare”.

”Cedergren förhördes ett stort antal gånger och lämnade skiftande och många gånger oförenliga uppgifter beträffande vapenfrågan. Att det hos Cedergren förekom vapen och även så kallade magnumrevolvrar får dock betraktas som klarlagt. Den 6 december 1991 lämnade Cedergren plötsligt en helt ny uppgift. Han sade sig då ha en minnesbild av att han hösten/vintern före mordet gett Christer Pettersson en revolver Smith & Wesson. 357 och att det var troligt att han även fått ammunition. Vid nästa förhör fyra år senare var Cedergren döende och sade sig inte vilja ta med sig några hemligheter i graven. Han upprepade då med något större detaljrikedom uppgifterna från det föregående förhöret”.

”Det framstår som anmärkningsvärt att åklagarna vid rättegångarna mot Christer Pettersson inte redovisade något tänkbart motiv för Christer Pettersson att mörda Palme. Vänskapen med Tingström och dennes koppling till Edqvist måste varit välkänd. Boken Land du förskingrade som hittades hos Christer Pettersson skulle ha kunnat vara ett tydligt tecken på att Pettersson inspirerats till dådet av högerextremister/palmehatare. Länken mellan Pettersson och högerextremisterna/palmehatarna skulle då ha varit Tingström och Carl Göran Edqvist. Edqvist skulle ha kunnat vara pådrivande även när det gäller attentaten mot åklagare Denckert, skattehuset och kronofogdemyndigheten i Nacka”.

I bland annat Ingemar Krusells bok: ”Palmemordets nakna fakta” står det att Polisen fann en bok om Goebbels hemma hos CP. Goebbels var propagandaminister i Nazityskland.

Lars J, resningsansökan, vittnena i tings- och hovrätten

Tidigare från tingsrätten och hovrätten 1989 fanns flera andra vittnen som pekat ut CP både vid 21-tiden som vid 23-tiden inne, vid, utanför Grand och utanför gatuköket mellan Grand och mordplatsen.

Mårten Palme såg en man som stod inte långt ifrån dem utanför Grand och när han gick förbi mannen såg han att denne fixerade blicken mot hans föräldrar dvs makarna Palme. Mårtens signalement påminner om CP och han tror mannen hade glasögon på sig. Han pekade ut CP vid konfrontationen i december 1988, men var "rätt osäker".

Vittnet Birgitta W (konstnärinna) var "rätt säker" på att det var CP som hon såg inne i Grand vid 21-tiden.

Roger Ö (var bekant med CP) såg CP utanför telefonen vid 23:15 tiden på mordkvällen och samtalet som den berusade Roger Ö ringde till Cedergren var till och med avlyssnat och registrerat kl 23:15-23:21. Roger Ö sade i Tingsrätten att han medvetet undanhållit och lämnat oriktiga uppgifter i början pga att han var rädd för att själv bli misstänkt. (+ Kanske pga viss rädsla för CP men det är en spekulation från min sida. Även Cedergren borde varit rädd för CP och inte varit sanningsenlig i början pga det). Låter som en rimlig förklaring att han inte förrän CP blev häktad berättade om händelsen vid Grand efter kl 23. Visst han var berusad, så hans uppgifter är kanske inte 100% tillförlitliga, men han kände CP sedan tidigare och till och med hovrätten tog med honom och flygledaren i sin dom när de ansåg att det fanns en ”betydande sannolikhet” för att CP var vid Grand vid 23-tiden på mordkvällen.

Flygledaren Lars Erik E var mycket säker på att det var CP som han såg utanför Grand efter kl 23 på mordkvällen. Han satt och väntade i en bil nära Grand, såg Grandmannen under lång tid och under bra förhållanden. Han var nykter, ung och hade bra syn m.m.

Utanför gatuköket såg vittnet Ljubisa N en man som gick ca 5-10 m bakom makarna Palme. I förhör 24/3 1986 sade han att mannen gick ”klumpigt”. I februari 1989 pekar han med säkerhet ut CP som den förföljande mannen utanför gatuköket. Ljubisa N var uppmärksam på Palme och om han hade ev. livvakter med sig. http://www.itdemokrati.nu/page36b.html

Ulf S som var hemma hos CP, var säker på att CP var nykter när han kom hem på mordnatten vid 01-tiden, mordet skedde kl 23:21. http://lennartremstam.blogspot.se/20...9-kl-1140.html

http://lennartremstam.blogspot.se/20...skada-och.html CP hade glasögon (med bågar i gul metall) både tiden före mordet som efteråt. Några vittnen pratar om att Grandmannen ev. hade det.

Under rättegångarna 1989 var vittnesförhören direktsända i radion (ej Lisbets), stor massmedia bevakning vilket måste gjort vittnena mer osäkra än vad de eg. var.

Det finns heller ingen bevisning som visar att Palme blev övervakad från bostaden till bion, ej heller inget bevis för telefonavlyssning av bostaden m.m.

Vittnet Lars J sade förvisso att han i mörkret bakifrån under några sekunder inte kunde identifiera CP som mördaren. Är inte så konstigt med tanke på förhållandena heller- mörkt, bakifrån där mördaren rör sig uppåt i en trappa, ett par, några sekunder. Skillnad när det gäller Lisbet på mordplatsen där hon såg mördarens ansikte, bra belyst m.m. Även de utanför Grand, gatuköket hade mycket bättre möjligheter att göra observationer än Lars J. Klart man blir observant när man ser Palme och vilka som är framför och bakom honom. Såg i ett förhör att Lars J inte heller kunde utesluta CP vilket man inte gärna vill skriva, prata om. Han är ett osäkert, inte tillförlitligt vittne när det gäller att försöka avfärda CP med tanke på den kortvariga observationen i mörkret, han såg inte något ansikte m.m.
Delar av ett förhör jag hittade för ett par år sedan med Lars J.
F. Om det skulle varit Christer Pettersson som sprang uppför trapporna och som du observerade 28 februari 1986, är det då rimligt att du skulle kanna igen honom då på grundval av vad du har sagt tidigare om att du igenkänner honom dagligdags?
J. Jag har tänkt på det där och jag tycker nog att jag borde gjort en koppling med detta, jag borde känt igen hans stil uppe vid Tunnelgatan i Stockholm. Pettersson är-, efteråt då-, eller i samband häktning och rättegång så borde jag ha gjort en koppling mellan dessa två, men det hade jag inte kunnat göra.
F. Det du säger är att du inte förknippar den mannen som springer i trappan med Christer Pettersson men du kan heller inte utesluta att det kan vara han?
J. Jag kan-, jag kan heller inte utesluta det heller.
F. Det finns alltså delar i hans rörelsemönster som du igenkänner från Christer?
J. Det finns-, det finns gemensamma rörelsemönster.
F. Tänker du då som du tidigare nämnt på den här lufsande stilen?
J. Ja, speciellt det ja, och framåtlutad stil.

TV4 sände ett TV-program efter att Resningsansökan avslogs 1998. Det kommenteras bland annat av fd juristprofessorn Anders Stening, Ingemar Krusell m.f.l.

http://www.tv4.se/krimarkivet/klipp/...special-682012

Anders Stening säger i TV-programmet 1998 att HD var väldigt kategorisk och att resningsbeslutet var rätt tunt etc. Men det är svårt att få resning mot en tidigare frikänd i hovrätten vilket han även påpekar.
Citera
2017-08-25, 01:37
  #717
Medlem
Grandiosos avatar
Lisbet ansåg att mördaren var en borderliner-typ.

I Granskningskommissionens betänkande s 727 står det att Tommy Lindström (som var med i förhör i april, maj 1986) säger att Lisbet redan i april- maj 1986 berättade att hon upplevde att mördaren var en ”borderliner-typ”. Det borde ha intresserat Polisen, men utredningen första året sköttes dåligt. http://www.regeringen.se/49bb76/cont...of-palme-del-3

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14441528.ab

Granskningskommissionen kritiserar också att CP sjabblades bort i början trots att Ulf S och CP kom med olika alibiuppgifter, trots att flera oberoende tips om CP kom våren 1986 där Spaningsledningen också fått ta del av dem tipsen om CP m.m. Det gjordes ett kort första förhör med CP 28/5 1986. Men sedan dröjde det till hösten 1988 innan han kom in i utredningen igen; 2,5-3 år efter mordet är det svårt om inte omöjligt att få fram ev. teknisk bevisning. CP hade även kallblodigt dödat en annan person inte långt från mordplatsen, sprungit uppför trapporna till Malmskillnadsgatan tidigare efter mindre allvarliga brott m.m. Både Tingsrätten och Hovrätten ansåg att CP saknade alibi tiden för mordet.

http://www.ointres.se/christer_pettersson.htm

En del privatspanare påstår att Lisbet blandat ihop mördaren med ett berusat vittne som tog sin tillflykt till en port inte långt från mordplatsen. Problemet med den teorin är att det berusade vittnet Anders B såg helt annorlunda ut än mördaren. Anders B hade ett mörkt helskägg, var tjockare än mördaren, han hade en gulaktig, ljus mössa på sig och en axelrems väska. Mördaren hade inte det+ saknade helskägg och mustasch enligt Lisbet och flera andra vittnen. Man blandar inte ihop personer som ser helt olika ut. Det var bara tre st på mordplatsen direkt efter skotten- mördaren och makarna Palme. Mördaren var antagligen barhuvad för Lisbet påstod att mördaren hade cendré-brun hårfärg och det kunde hon inte ha sett om han hade haft en mössa på sig. Dessutom så var Anders B delvis inne i en port, inte utanför Dekorimas skyltfönster eller närmare Lisbet och Olof direkt efter skotten. Anders B lunkade heller inte in i gränden som mördaren gjorde m.m.

Vittnet Inge M såg hela mordförloppet; mördaren smög upp bakom makarna Palme och sköt två skott. Inge M såg inget möte innan skotten. I förhör redan 8 april 1986 säger Inge M att en grupp på 5-7 st yngre berusade personer gick förbi mordplatsen strax innan (10-15 sekunder) skotten och det kan ha gjort att Lisbet och Olof fick vänta på den gruppen vid reklampelaren. Antagligen det som fördröjer makarna Palme när man jämför med Nicola F vittnesmål som dock är lite osäkert.

Minnesforskare, vittnespsykolog m.m.


http://www.dn.se/arkiv/inrikes/palme...sig-feltolkad/

Palmemordet: Minnesforskaren anser sig feltolkad - DN.SE
www.dn.se
/
Lisbet fick en känslomässig reaktion när hon fick se CP under videokonfrontationen i december 1988 (uppgiften finns i ett tillägg till protokollet efter konfrontationen, skrivet i januari 1989). Enligt minnesforskarna kan det stärka ett utpekande men enligt vittnespsykologen Holgersson gör det inte det.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10234846.ab

Jag vet vem mördaren är | Aftonbladet
www.aftonbladet.se
Jag vet vem mördaren är Lisbet Palme vill granska om domarna var ojäviga när Pettersson frikändes

Anders Stening- fd juristprofessor i processrätt ansåg att ett vittnesmål som Lisbets skulle lett till en fällande dom i ett mindre uppmärksammat mål.

Professor Klami skrev en bevisteoretisk analys 1990 och ansåg att det var hög sannolikhet för att CP var mördaren, men kanske inte ställt utom rimligt tvivel. http://www.smakprov.se/bok/mordet-p%.../9789176781876

Professor, kriminologen Jerzy Sarnecki anser att CP var mördaren. http://www.svd.se/kriminolog-en-av-s...-polisinsatser

http://www.tv3play.se/program/efterlyst/300715

Efter ca 30 min diskuterar Bodström och Hasse Aro CP och Palmemordet. Bodström (advokat och tidigare justitieminister m.m.) anser att hovrätten borde dömt CP för mordet eftersom Lisbet såg mördaren på så nära håll och det under flera sekunder som Inge M sade i tings- och hovrätten. Han påpekade i programmet att i andra rättsfall med liknande bevisning så har man dömt den åtalade personen. Alla vittnen pekar inte alltid ut fel person. CP blev dömd i tingsrätten. Även Tommy Lindström och den andre advokaten Jens Lapidus som var med i ett annat Efterlyst-program

http://www.viafree.se/program/samhal...autostart=true

ansåg att det skulle blivit en fällande dom även i hovrätten om allt gått formellt rätt till under Lisbets vittneskonfrontation, framförallt dokumentationen, redovisningen. I slutet av programmet diskuterar man detta.

DNintervju år 1996

”Stening, som genom sitt arbete haft inblick i Palmeutredningarna, och kände till uppgifterna om sydafrikansk inblandning långt innan de fick förnyad aktualitet genom Eugene de Kocks uppgifter inför rätten i Pretoria, är heller inte imponerad av spåret som sådant.
– Samtliga uppgifter har ett gemensamt kännetecken: de innehåller aldrig faktiska uppgifter om själva mordet.
En tolkning av detta är att sydafrikanerna helt enkelt inte vet vad som hände, eftersom de faktiskt inte var inblandade.
– Det blir min lite elaka slutsats, säger Stening. Vi får det ena tipset efter det andra, men inget ger någon som helst indikation på hur de gjorde, eller hur de kunde bära sig åt för att veta att de skulle befinna sig på mordplatsen.
Stening menar att just det faktum att ingen kände till var paret Palme skulle befinna sig på mordkvällen, de ändrade hastigt sina planer, är den verkligt svaga punkten för dem som tror att mordet begicks av en organisation med politiska motiv.
– Detta talar för att man bör räkna bort sådana som skulle ha planerat det här. Mordet måste vara något som kunde inträffa med viss snabbhet under kvällen.
– Slumpbilden är den fullkomligt överlägsna, att någon råkar få syn på Palme, och kan räkna ut att han snart kommer att gå ut från den där bion, säger Stening som anser att polisens huvudhypotes, att dådet utförts av en ensam galning, är mycket rimlig.
Enligt Anders Stening är Sydafrikateorin lika tilltalande av politiska skäl, som den är tvivelaktig av polisiära. Att Palme mördats av apartheidregimen är betydligt mer begripligt och heroiskt än om han fallit offer för en vettvilling.”

Det är tydligen så att den mänskliga förmågan att minnas ansikten är mycket god. Sedan är inte alla utpekanden 100% korrekta men de är inte heller alltid fel. Det är som Anders Stening sade i DN-intervjun 1996 ”- Att hovrätten inte dömde Pettersson berodde på att man inte ansåg sig vara alldeles säker på att Lisbet Palme såg rätt, säger Stening och påpekar att steget är långt till att i stället slå fast att det är säkert att hon såg fel.
– Och om det fortfarande är möjligt att Lisbet Palme såg rätt, då är det ju inte ställt utom allt rimligt tvivel att gärningsmannen skulle vara någon annan.

Och även om hovrätten i domen som friade Christer Pettersson ifrågasatte Lisbet Palmes utpekande, är hon ändå ett mycket trovärdigt vittne, enligt Stening.

– Det går aldrig att komma med hypoteser om att hon totalmissat, Lisbet Palmes vittnesmål har en hög grad av precision.

Enligt Stening hade ett vittnesmål som Lisbet Palmes tveklöst räckt till en fällande dom i ett mindre uppmärksammat mål.”

Forskat 15 år

Sven Åke Christiansson säger också att den mänskliga förmågan att känna igen ansikten generellt är mycket god.

I test med konfrontationer brukar upp till 90 procent av försökspersonerna peka ut rätt ansikte. Det gäller så långt ner som i sexårsåldern.

Sven-Åke Christianson har forskat i det mänskliga minnet i 15 år. Hans doktorsavhandling 1984 handlade just om minnesstörningar”.

Vittnespsykologerna ansåg däremot att Lisbets utpekande var felaktigt och Astrid Holgersson hänvisade bland annat till Devlinkommissionen. Det gjorde även hovrätten som skrev om den i sin friande dom i november 1989. Frågan om hur identifikationsbevisning bör värderas behandlades av Svea hovrätt i dom 1989-11-02 (RH 1989:119, ”Palme-målet”). Hovrätten uttalade därvid att stor försiktighet måste iakttas vid värdering av identifikationsbevisning, eftersom erfarenheten visar att även i övrigt trovärdiga vittnen kan missta sig vid en identifiering. I domen hänvisades till en engelsk rapport från den s.k. Devlinkommissionen, vars slutsats var att ingen borde dömas på grundval av identifikationsbevisning om denna inte vinner stöd av bevisning av annat slag. Enbart identifikationsbevisning borde enligt kommissionen dock undantagsvis kunna godtas om det förelåg särskilda omständigheter, såsom att vittnet känner den som vittnet utpekar. (Se också uttalanden av Christian Diesen, Utevarohandläggning och bevisprövning i brottmål, Stockholm 1993, s.448 f.)

http://www.notisum.se/rnp/domar/rh/RH997011.htm
Citera
2017-08-25, 01:47
  #718
Medlem
Grandiosos avatar
Var Christer Pettersson Palmes mördare? En hel del tyder på det, men det kanske inte var ställt utom rimligt tvivel pga att Lisbet kunde minnas fel, saknades teknisk bevisning m.m. Tingsrätten dömde honom i juli 1989 till livstids fängelse för mordet, men hovrätten ogillade åtalet i november 1989. Långt senare i december 1997 lämnade Riksåklagaren och Palmeåklagarna in en Resningsansökan till Högsta domstolen mot CP.

Det har dock inte kommit fram ett enda konkret bevis på något annat från Grand, på vägen mellan Grand och mordplatsen eller från mordområdet från mordkvällen efter 31 år. Åklagaren Helin stod fast ända till slutet att CP var mördaren (han dog år 2014). http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16102123.ab

Palmeåklagarna efter år 1988 och de flesta poliser i Palmeutredningen verkar överens i.a.f. Det var CP som var den mest sannolike mördaren. I en anonym enkätundersökning i Palmegruppen i slutet av 1980-talet ansåg 29 st av 35 st (eller 33 st) att CP var mördaren- se i Ingemar Krusells bok från år 1998: ”Palmemordets nakna fakta”. Även flera andra nutida åklagare, polischefer m.f.l. verkar anse det.

https://www.pressreader.com/sweden/o...83502205093188
http://www.dagensjuridik.se/2016/03/...nd-palmemordet
http://www.op.se/jamtland/ostersund/...ren-varit-domd
http://www.dalademokraten.se/kultur/...konspirationer
https://www.magasinetparagraf.se/nyh...mordade-palme/
http://www.tv4.se/svenska-fall-f%C3%...klarat-3176751
http://www.dn.se/nyheter/politik/ste...sson-som-skot/
http://www.tv4play.se/program/g%C3%A...ter-pettersson Gåtan Christer Pettersson
https://www.youtube.com/watch?v=oSFUWJEZutg
https://www.youtube.com/watch?v=Feb9mscl_10 Claes Borgström har ändrat sig en del sedan rättegångarna 1989.

Jag anser att sannolikheten för en polis/militärkonspiration bakom mordet är låg. Det mesta var oplanerat på mordkvällen- biobesöket bestämdes sent, till vilken bio och tid, promenaden hem verkar också oplanerad (man kan helt bortse från mötesteorier). Alternativen utanför bion var flera- taxi, hämtad av livvakter, tunnelbanan hem- antingen samma som de kom dit med (Rådmansgatan) eller någon annan m.m. och hur skulle mördaren kunna veta i förväg hur Palme skulle ta sig hem? Det visste inte ens Palme själv när han stod utanför Grand.

De kunde gå tillbaka till tunnelbanestation Rådmansgatan tillsammans med flera andra biobesökare.
· De skulle hämtas i bil av livvakterna.
· De skulle skjutsas i bil av någon bekant.
· De skulle ta taxi från Grand.
· De skulle ta bussen från busstationen framför ABF-huset.
· De skulle promenera in på någon av tvärgatorna åt väster eller
öster.
· De skulle promenera mot Kungsgatan.

Sedan gick de hux flux över Sveavägen för att kolla i skyltfönster på andra sidan och det kunde inte mördaren veta heller i förväg. Dessutom verkar Olof velat följa med Mårten och hans fd flickvän på te, inte gå direkt hem. Läs förhöret med hans fd flickvän Ingrid/Helen. Skulle hon ljugit och ingått i en mordkomplott mot Olof? Nej det är osannolikt naturligtvis. Finns privatspanare som vecklar in sig i olika resonemang som saknar bäring, bevis t ex mötesteorin. Lisbet har heller aldrig pratat om något möte med mördaren innan skotten och det är svårt att ens anta, urskilja något sådant när man läser de andra vittnena som var mycket längre ifrån mordplatsen än Lisbet. Varför skulle Olof möta en person ute på stan utanför Dekorima en sen och kall fredagskväll utan livvakter? Mötesteorin är ren spekulation.

http://lennartremstam.blogspot.se/search?q=klering

När man kollar på själva mordutförandet så anser jag att det mesta tyder på en amatör. Håller med det som står här:

http://www.mysterium24.se/?p=2926

Dessutom har gärningsmannaprofilen från år 1994 kommit fram till att det mesta tyder på en ensamagerande gärningsman.

https://www.pressreader.com/sweden/o...83081298298180

https://www.youtube.com/watch?v=0Vbo_6C0Hcw

Har sett att man lägger väldigt stor vikt vid ett vittnesmål- Inge M men faktum är att han pratar om sekunder i mars 1986 när det gäller hur länge han såg mördaren innan skotten. Antagligen är det rätt och inte flera minuter som det blir efter samtal/påverkan av författaren Kanger. Stockholms Tingsrätt ansåg att hans första uppgift om sekunder (eller lite mer tid är också möjligt) måste vara det rätta. Detsamma ansåg många år senare Granskningskommissionen där man på sidan 159 kan läsa: ”De tidsuppskattningar Inge M kommit att ange vinner inte heller stöd i annan utredning; uppgiften att han iakttog gärningsmannen flera minuter framstår tvärtom som svår att förena med vad som i övrigt framkommit.” http://www.regeringen.se/49bb76/cont...of-palme-del-1

Det mesta tyder på att mördaren kom dit sent när man jämför alla vittnen som varit vid Dekorima strax innan skotten och Inge M:s olika tidsuppgifter. Inge M säger också i förhör i december 1986 att han såg när mördaren kom ”släntrande” till Dekorima dvs efter att Inge M kom dit och kollat framåt vilket betyder att mördaren måste kommit dit efter att Inge M gjorde det. ”861211 lämnar Morelius en uppgift till krinsp. Ingvar Kjellvås som skriver följande protokoll:
Han såg hur mördaren kom gående Sveavägen söder ut på den östra gångbanan framför en reklampelare (alltså på utsidan sett från Morelius håll) som är placerad strax innan korsningen med Tunnelgatan. Mördaren släntrade fram och ställde sig vid skyltfönstret bredvid ingången till Dekorima.
(Ett tydligt tecken på att gärningsmannen sneddat över Sveavägen och placerat sig vid fönstret en kort stund före Palmes uppdykande. Det ger en del intressanta infallsvinklar. Bl a att han insåg att makarna skulle passera där, att han kände till att det var en bra plats för ett bakhåll och att det fanns en passande flyktväg in på Tunnelgatan.).”

http://lennartremstam.blogspot.se/2015/07/dom.html Stockholm tingsrätts dom juli 1989. Står även att Inge M själv var medveten om att ha sagt sekunder i början men efter mycket påverkan/samtal med författaren Kanger blev det flera minuter. Inge M såg även att mördaren och Lisbet hade ögonkontakt under flera sekunder.

Faktum är att flera personer gick förbi Dekorima bara minuterna, minuten innan mordet och de såg ingen stå vid Dekorima och vänta så bevisen är snarare att mördaren kom dit sent, antagligen bara någon minut, halvminut eller x antal sekunder innan skotten dvs att han förföljde Palme från Grand.

Ca kl 23:15: Ålenius och Landgren. Två skådespelerskor som varit och sett samma föreställning av Bröderna Mozart som paret Palme. De stannar en kort stund vid Dekorimahörnan och funderar över om de ska gå igenom den stängda Brunkebergstunneln, men väljer att gå söderut på Sveavägen. De ser ingen annan person vid mordplatsen. Finns också en notering om att de var på mordplatsen kl 23:20, så viss förvirring råder i GMP.
Ca kl 23:17: Rolder med sällskap stannar vid DH under två minuter pga av illamående. Ser inga andra personer där vid tillfället. Rolder stod och rökte utanför Grand när paret Palme kom ut ur Biografen och gick då söderut på Sveavägen.
Ca kl 23:19 Nicola F passerar DekorimaHörnan och ser ingen där och inte heller på Tunnelgatan där han tittar in. Om en liten stund ska han möta paret Palme längre norrut på Sveavägen och lägga märke till Anders B i sin ”Tensonjacka”.
Ca kl 23:20 Hellgren passerar Dekorimahörnan när han promenerar Sveavägen söderut. Ser ingen på mordplatsen.

Har alla dem här personerna fel och Inge M:s divergerande tidsuppgifter är dem korrekta? Nej, de som var på mordplatsen bara minuterna, minuten innan mordet och sagt att det var folktomt där är mer tillförlitliga än Inge M senare påstådda tidsuppgifter som också kom efter påverkan av en författare. Inge M satt också i en felparkerad bil, 40-55 m bort och hade sin uppmärksamhet på annat än bara mördaren vid Dekorima- trafikljus, passagerare, övrig trafik m.m.
Citera
2017-08-25, 01:52
  #719
Medlem
Kvasiintellektuells avatar
Det här är samma fenomen som Tomas Quick och visar på ett korrupt och dysfunktionellt rättsväsende där oskyldiga ges skulden för att mörka brott begångna av staten.
Citera
2017-08-25, 02:04
  #720
Medlem
Grandiosos avatar
"Utredningen om mordet på Olof Palme är en av de största i världen. Ändå finns inte så många fler säkra fakta idag än för 20 år sen. Ett oklart och motsägelsefullt informationsläge är bästa tänkbara mylla för spekulationer. Statsvetaren Erik Åsard har studerat fenomenet konspirationsteorier i historien och benägenheten att se dolda sammanhang och hemliga förgreningar där verkligheten väger för lätt. Mordnattens telefontrafik mellan larmcentral, polisen och andra inblandade visar tydligt på den förvirring som rådde och som antagligen försenade viktiga insatser. Kunskapskanalens Elisabeth Hedborg träffade Erik Åsard för ett samtal om historiska mord och spekulationer.
Sändes 2006-02-26."

https://www.youtube.com/watch?v=tPVnFznwPPs
Citera