• 27 240 online
  • 1 129 265 medlemmar
  • 58 584 745 inlägg
2016-02-28, 20:06
  #289
Medlem
3 frågor:
1 När bildades Barbrogruppen?
2 Bildades den efter WW2 måste ju någon ämbetsman/Militär/grå eminens ha varit briefad om den för att föra stafettpinnen vidare till sin efterträdare etc. (hur skulle annars finansieringen av gruppen kunna göras?
3. Finns det en Barbrogrupp eller motsvarande idag?
Citera
2016-02-29, 07:58
  #290
Medlem
Krokofils avatar
1. Slutet på 60-talet, som jag förstått det.
2. Tror du tänker på SB i stort. Barbrogruppen verkar iaf inledningsvis ha varit en egen grupp som utreddes för olovlig kårverksamhet. Kan ha utvecklats till nåt annat med åren.
3. Vem vet men inte omöjligt.
Citera
2016-05-21, 11:43
  #291
Medlem
ieshos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Oraneandblue
3 frågor:
1 När bildades Barbrogruppen?
2 Bildades den efter WW2 måste ju någon ämbetsman/Militär/grå eminens ha varit briefad om den för att föra stafettpinnen vidare till sin efterträdare etc. (hur skulle annars finansieringen av gruppen kunna göras?
3. Finns det en Barbrogrupp eller motsvarande idag?
Citat:
Ursprungligen postat av Krokofil
1. Slutet på 60-talet, som jag förstått det.
2. Tror du tänker på SB i stort. Barbrogruppen verkar iaf inledningsvis ha varit en egen grupp som utreddes för olovlig kårverksamhet. Kan ha utvecklats till nåt annat med åren.
3. Vem vet men inte omöjligt.
Barbrogruppen tyckas ha bildats i början på 60-talet:

http://iesho.blogspot.se/2016/04/34-barbro-igen.html

Kanske har det alltid funnits liknande eller motsvarande grupper? Anledningen till att Palmhusgruppen blev känd var ju mer eller mindre en tillfällighet. Och Barbro tycks ju ha sökt uppmärksamhet för sin grupp i början på 70-talet. Varför skulle hon annars ha bjudit Åke Ortmark att låta honom intervjua dem?

Förr i tiden bodde de flesta i mindre orter och övervakningen var väl inte mer avancerad än att alla kände alla och att vissa kände länsman och landsfiskalen. Efter WW2 bodde en majoritet av svenska folket i större städer vilket medförde större anonymitet. Jag misstänker att behovet av information om vem som var vem ökade och att Stay Behind, Collector, Barbro, Palmhusgruppen etc försökte fylla tomrummen och leverera information.

Jag tror att verksamheten pågår än idag, trots att de flesta viker ut sig i sociala medier och trots att FRAs och NSAs superdatorer tuggar stora mängder privat information 24/7.
Citera
2016-09-30, 21:23
  #292
Medlem
ieshos avatar
Aftonbladet mån 22 feb 2016
Nya Palmeförhör med ex-agent – om Stay Behind

Den hemliga organisationen Stay Behind skulle försvara Sverige i händelse av en sovjetisk ockupation – men har också kopplats till mordet på Olof Palme.

Nu går ex-agenten Donald Forsberg ut med sitt vittnesmål om en hemlig spaningsoperation under kvällen då statsministern mördades.

– Jag mötte två personer från den här gruppen i centrala Stockholm men att de skulle ha varit involverade i mordet är rent nonsens, säger Donald Forsberg.

Donald Forsberg, 69, arbetade fram till mitten av 90-talet som attackdykare och hemlig agent för den svenska militära underrättelsetjänsten. Han uppger också själv att han varit till viss del engagerad i försvarsorganisationen Stay Behind. På senare år har han engagerat sig i Palmeutredningen, bland annat har han lett dykningar efter Palmevapnet samt förmedlat kontakt mellan Mårten Palme och Christer Pettersson - ett möte som inte hann bli av innan Christer Pettersson dog.

Nu går han ut offentligt med ett vittnesmål från mordkvällen som han avgivit så sent som i våras då han kontaktades av Palmegruppen och förhördes upplysningsvis.

Träffade två personer
Det handlar om ett möte med två personer i Kungsträdgården på kvällen då Olof Palme mördades. Enligt Donald Forsberg var de två personerna aktiva i en Stay Behind-grupp med inriktning på samband och radiokommunikation. Gruppen leddes av en kvinna vid namn Barbro - som pekats ut som misstänkt delaktig i mordet på Olof Palme av tidigare operativa chefen på Säpo, Olof Frånstedt.
– Jag var på väg till restaurang Capri på Nybrogatan med en bekant när jag vid 19-tiden träffade de här två personerna som jag kände lite grann. Jag tänkte genast att de ska ut och spana med den här gruppen som de brukade göra, säger Donald Forsberg.
Han berättar att gruppen, som de två männen var aktiva i, ofta rörde sig i centrala Stockholm om kvällarna med walkie-talkies.
– De hade de här apparaterna innanför sina rockar men då och då var de ju tvungna att dra upp antennerna och blotta sig när de skulle ha samband. Och troligen är det därför det finns så många vittnesobservationer av walkie-talkies under kvällen då Palme mördades, säger Donald Forsberg.

Hade krigstida uppgift
Grupperingens syfte var enligt Donald Forsberg att öva samband i stadsmiljö - vilket man gjorde i samarbete med Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, som samlade in uppgifter om gatulangning.
– Vid ett krisläge fanns det en uppgift att fylla och det ville man öva på i fredstid. Samtidigt hjälpte man FMN med att förmedla uppgifter om knarklangare till en kommissarie på Rikskrim så det var två flugor i en smäll, säger Donald Forsberg.
Att gruppen skulle ha haft något att göra med mordet på Olof Palme ser han som "nonsens".
– De utförde ett behjärtansvärt jobb i kampen mot knarket. Att det skulle ha haft något att göra med mordet på Palme är så bortom vett och förnuft att jag inte ens reflekterat över att vända mig till polisen, säger Donald Forsberg.
Samtidigt målar andra kännare inom underrättelsevärlden upp en annan bild.
I andra delen av sina memoarer, "Spionjägaren", skrev Olof Frånstedt att han blev kontaktad av gruppledaren Barbro 1975 då hon sökte sanktion hos Säkerhetspolisen för spaningen i Stockholms city som enligt hennes uppgifter då var inriktade på "extremister på vänsterkanten" samt nazister.

Efterlyser observationer
Efter Palmemordet kom Olof Frånstedt att minnas mötet med Barbro. "Ju mer jag funderade på det, desto säkrare blev jag att det kunde ha ett samband med mordet på Olof Palme", skriver han. Om hennes spaningsverksamhet skriver han att den "kastade en mörk skugga över Palmemordet".
Att det pågick en spaningsoperation under mordkvällen bekräftas av Olof Palmes statssekreterare Ulf Dahllsten (S) i Gunnar Walls bok "Konspiration Olof Palme" där misstankarna mot Stay Behind behandlas.
– De var nere vid Tunnelgatan och gick med walkie-talkies. Det är fortfarande lite oklart för mig om de var på officiellt uppdrag eller om det var någonting de själva hittat på att de skulle göra. Men det handlade om knark, säger Ulf Dahlsten till författaren.
Palmegruppen vill inte kommentera vittnesmålet från Donald Forsberg men uppger att man fortsättningsvis utreder observationer av personer med walkie-talkies under mordkvällen. Sedan en tid tillbaka arbetar en utredare, kriminalinspektör Allan Emretsson, dessutom företrädesvis med uppslaget.
– Är det folk som har gjort iakttagelser av personer som bär på någon walkie-talkie på och i närheten av brottsplatsen som inte har hört av sig så skulle vi vara mycket intresserade av att få in de observationerna, säger Dag Andersson till Aftonbladet.
Citera
2016-12-25, 07:19
  #293
Medlem
Det här med privata knarkspanare, låter exakt som den verksamhet FRO kunde få för sig att utföra.
Och radioapparaterna "walkie talkies" låter som de militära jaktradio stationer som de använder.
Blåa handic.
Kunde hängas i axelhölster och hade monofon och vit hörselsnäcka.
Föregångare till gruppradio RA135.

Skulle tro att liknade "walkie talkie" män fanns över hela Sverige vid denna tidpunkten.
Har träffat medlemmar i FRO, som svamlar om rikets säkerhet och vägrar ha uniform på hemvärnsövning, pga att de sysslar med "ledning" dvs avlyssnade allt i etern och åt chips.

Många av dessa bittra individerna återfinns idag inom missing people tex.
Citera
2017-04-16, 11:25
  #294
Medlem
FurirRevaers avatar
Någon som hört om det blev något av Anderssons och Emretssons koll av WT och Barbro-grupper?

https://www.flashback.org/sp58635468
Citera
2017-09-11, 10:27
  #295
Medlem
ieshos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av FurirRevaer
Har funderat lite över den gode Åke Johan Leonard Ek. Hittade uppgifter om honom i Försvarsmaktens rulla för 1989. Där framgår att han blev reservare vid den väl mogna åldern av 48 år (året efter han slutat vara värnpliktig).

Känt är att han varit vpl off och då har han väl konverterat den graden till en RO-anställning. Vilket var möjligt i den gamla officersförordningen. Visserligen förbehållet sådana personalkategorier FM inte själva utbildade men behövde i sin organisation. Dvs nyckelpersoner man ville ha i krigsorganisationen kunde få en snabb-ROK.

Till råga på allt befordrades han till RO-löjtnant 1984, nästan 60 år fyllda. En ålder när de flesta officerare, YO såväl som RO, pensionerades. Han var fortfarande kvar i I1:s reserv 1989, 64 år.

Med ett år kvar till folkpensionen kan man tycka att han borde varit klart överårig och RO-avtalet uppsagt. Någon var med andra ord mycket angelägen om hr Eks tjänster.

Parallellt har han dessutom blivit poliskommissarie, okänt på vilka meriter. Jag tycker det här är tecken så goda som några att Ek har en nyckelroll. Skulle vara en välgärning om någon kunde börja prata om Ek och hans tid. Nu borde det väl vara dags tycker man.
Vad står RO för?
Citera
2017-09-11, 11:39
  #296
Medlem
FurirRevaers avatar
Reservofficer
Citat:
Ursprungligen postat av iesho
Vad står RO för?
Citera