• 12 730 online
  • 1 175 443 medlemmar
  • 60 634 433 inlägg
2016-02-28, 20:06
  #289
Medlem
3 frågor:
1 När bildades Barbrogruppen?
2 Bildades den efter WW2 måste ju någon ämbetsman/Militär/grå eminens ha varit briefad om den för att föra stafettpinnen vidare till sin efterträdare etc. (hur skulle annars finansieringen av gruppen kunna göras?
3. Finns det en Barbrogrupp eller motsvarande idag?
Citera
2016-02-29, 07:58
  #290
Medlem
Krokofils avatar
1. Slutet på 60-talet, som jag förstått det.
2. Tror du tänker på SB i stort. Barbrogruppen verkar iaf inledningsvis ha varit en egen grupp som utreddes för olovlig kårverksamhet. Kan ha utvecklats till nåt annat med åren.
3. Vem vet men inte omöjligt.
Citera
2016-05-21, 11:43
  #291
Medlem
ieshos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Oraneandblue
3 frågor:
1 När bildades Barbrogruppen?
2 Bildades den efter WW2 måste ju någon ämbetsman/Militär/grå eminens ha varit briefad om den för att föra stafettpinnen vidare till sin efterträdare etc. (hur skulle annars finansieringen av gruppen kunna göras?
3. Finns det en Barbrogrupp eller motsvarande idag?
Citat:
Ursprungligen postat av Krokofil
1. Slutet på 60-talet, som jag förstått det.
2. Tror du tänker på SB i stort. Barbrogruppen verkar iaf inledningsvis ha varit en egen grupp som utreddes för olovlig kårverksamhet. Kan ha utvecklats till nåt annat med åren.
3. Vem vet men inte omöjligt.
Barbrogruppen tyckas ha bildats i början på 60-talet:

http://iesho.blogspot.se/2016/04/34-barbro-igen.html

Kanske har det alltid funnits liknande eller motsvarande grupper? Anledningen till att Palmhusgruppen blev känd var ju mer eller mindre en tillfällighet. Och Barbro tycks ju ha sökt uppmärksamhet för sin grupp i början på 70-talet. Varför skulle hon annars ha bjudit Åke Ortmark att låta honom intervjua dem?

Förr i tiden bodde de flesta i mindre orter och övervakningen var väl inte mer avancerad än att alla kände alla och att vissa kände länsman och landsfiskalen. Efter WW2 bodde en majoritet av svenska folket i större städer vilket medförde större anonymitet. Jag misstänker att behovet av information om vem som var vem ökade och att Stay Behind, Collector, Barbro, Palmhusgruppen etc försökte fylla tomrummen och leverera information.

Jag tror att verksamheten pågår än idag, trots att de flesta viker ut sig i sociala medier och trots att FRAs och NSAs superdatorer tuggar stora mängder privat information 24/7.
Citera
2016-09-30, 21:23
  #292
Medlem
ieshos avatar
Aftonbladet mån 22 feb 2016
Nya Palmeförhör med ex-agent – om Stay Behind

Den hemliga organisationen Stay Behind skulle försvara Sverige i händelse av en sovjetisk ockupation – men har också kopplats till mordet på Olof Palme.

Nu går ex-agenten Donald Forsberg ut med sitt vittnesmål om en hemlig spaningsoperation under kvällen då statsministern mördades.

– Jag mötte två personer från den här gruppen i centrala Stockholm men att de skulle ha varit involverade i mordet är rent nonsens, säger Donald Forsberg.

Donald Forsberg, 69, arbetade fram till mitten av 90-talet som attackdykare och hemlig agent för den svenska militära underrättelsetjänsten. Han uppger också själv att han varit till viss del engagerad i försvarsorganisationen Stay Behind. På senare år har han engagerat sig i Palmeutredningen, bland annat har han lett dykningar efter Palmevapnet samt förmedlat kontakt mellan Mårten Palme och Christer Pettersson - ett möte som inte hann bli av innan Christer Pettersson dog.

Nu går han ut offentligt med ett vittnesmål från mordkvällen som han avgivit så sent som i våras då han kontaktades av Palmegruppen och förhördes upplysningsvis.

Träffade två personer
Det handlar om ett möte med två personer i Kungsträdgården på kvällen då Olof Palme mördades. Enligt Donald Forsberg var de två personerna aktiva i en Stay Behind-grupp med inriktning på samband och radiokommunikation. Gruppen leddes av en kvinna vid namn Barbro - som pekats ut som misstänkt delaktig i mordet på Olof Palme av tidigare operativa chefen på Säpo, Olof Frånstedt.
– Jag var på väg till restaurang Capri på Nybrogatan med en bekant när jag vid 19-tiden träffade de här två personerna som jag kände lite grann. Jag tänkte genast att de ska ut och spana med den här gruppen som de brukade göra, säger Donald Forsberg.
Han berättar att gruppen, som de två männen var aktiva i, ofta rörde sig i centrala Stockholm om kvällarna med walkie-talkies.
– De hade de här apparaterna innanför sina rockar men då och då var de ju tvungna att dra upp antennerna och blotta sig när de skulle ha samband. Och troligen är det därför det finns så många vittnesobservationer av walkie-talkies under kvällen då Palme mördades, säger Donald Forsberg.

Hade krigstida uppgift
Grupperingens syfte var enligt Donald Forsberg att öva samband i stadsmiljö - vilket man gjorde i samarbete med Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, som samlade in uppgifter om gatulangning.
– Vid ett krisläge fanns det en uppgift att fylla och det ville man öva på i fredstid. Samtidigt hjälpte man FMN med att förmedla uppgifter om knarklangare till en kommissarie på Rikskrim så det var två flugor i en smäll, säger Donald Forsberg.
Att gruppen skulle ha haft något att göra med mordet på Olof Palme ser han som "nonsens".
– De utförde ett behjärtansvärt jobb i kampen mot knarket. Att det skulle ha haft något att göra med mordet på Palme är så bortom vett och förnuft att jag inte ens reflekterat över att vända mig till polisen, säger Donald Forsberg.
Samtidigt målar andra kännare inom underrättelsevärlden upp en annan bild.
I andra delen av sina memoarer, "Spionjägaren", skrev Olof Frånstedt att han blev kontaktad av gruppledaren Barbro 1975 då hon sökte sanktion hos Säkerhetspolisen för spaningen i Stockholms city som enligt hennes uppgifter då var inriktade på "extremister på vänsterkanten" samt nazister.

Efterlyser observationer
Efter Palmemordet kom Olof Frånstedt att minnas mötet med Barbro. "Ju mer jag funderade på det, desto säkrare blev jag att det kunde ha ett samband med mordet på Olof Palme", skriver han. Om hennes spaningsverksamhet skriver han att den "kastade en mörk skugga över Palmemordet".
Att det pågick en spaningsoperation under mordkvällen bekräftas av Olof Palmes statssekreterare Ulf Dahllsten (S) i Gunnar Walls bok "Konspiration Olof Palme" där misstankarna mot Stay Behind behandlas.
– De var nere vid Tunnelgatan och gick med walkie-talkies. Det är fortfarande lite oklart för mig om de var på officiellt uppdrag eller om det var någonting de själva hittat på att de skulle göra. Men det handlade om knark, säger Ulf Dahlsten till författaren.
Palmegruppen vill inte kommentera vittnesmålet från Donald Forsberg men uppger att man fortsättningsvis utreder observationer av personer med walkie-talkies under mordkvällen. Sedan en tid tillbaka arbetar en utredare, kriminalinspektör Allan Emretsson, dessutom företrädesvis med uppslaget.
– Är det folk som har gjort iakttagelser av personer som bär på någon walkie-talkie på och i närheten av brottsplatsen som inte har hört av sig så skulle vi vara mycket intresserade av att få in de observationerna, säger Dag Andersson till Aftonbladet.
Citera
2016-12-25, 07:19
  #293
Medlem
Det här med privata knarkspanare, låter exakt som den verksamhet FRO kunde få för sig att utföra.
Och radioapparaterna "walkie talkies" låter som de militära jaktradio stationer som de använder.
Blåa handic.
Kunde hängas i axelhölster och hade monofon och vit hörselsnäcka.
Föregångare till gruppradio RA135.

Skulle tro att liknade "walkie talkie" män fanns över hela Sverige vid denna tidpunkten.
Har träffat medlemmar i FRO, som svamlar om rikets säkerhet och vägrar ha uniform på hemvärnsövning, pga att de sysslar med "ledning" dvs avlyssnade allt i etern och åt chips.

Många av dessa bittra individerna återfinns idag inom missing people tex.
Citera
2017-04-16, 11:25
  #294
Medlem
FurirRevaers avatar
Någon som hört om det blev något av Anderssons och Emretssons koll av WT och Barbro-grupper?

https://www.flashback.org/sp58635468
Citera
2017-09-11, 10:27
  #295
Medlem
ieshos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av FurirRevaer
Har funderat lite över den gode Åke Johan Leonard Ek. Hittade uppgifter om honom i Försvarsmaktens rulla för 1989. Där framgår att han blev reservare vid den väl mogna åldern av 48 år (året efter han slutat vara värnpliktig).

Känt är att han varit vpl off och då har han väl konverterat den graden till en RO-anställning. Vilket var möjligt i den gamla officersförordningen. Visserligen förbehållet sådana personalkategorier FM inte själva utbildade men behövde i sin organisation. Dvs nyckelpersoner man ville ha i krigsorganisationen kunde få en snabb-ROK.

Till råga på allt befordrades han till RO-löjtnant 1984, nästan 60 år fyllda. En ålder när de flesta officerare, YO såväl som RO, pensionerades. Han var fortfarande kvar i I1:s reserv 1989, 64 år.

Med ett år kvar till folkpensionen kan man tycka att han borde varit klart överårig och RO-avtalet uppsagt. Någon var med andra ord mycket angelägen om hr Eks tjänster.

Parallellt har han dessutom blivit poliskommissarie, okänt på vilka meriter. Jag tycker det här är tecken så goda som några att Ek har en nyckelroll. Skulle vara en välgärning om någon kunde börja prata om Ek och hans tid. Nu borde det väl vara dags tycker man.
Vad står RO för?
Citera
2017-09-11, 11:39
  #296
Medlem
FurirRevaers avatar
Reservofficer
Citat:
Ursprungligen postat av iesho
Vad står RO för?
Citera
2017-11-03, 13:47
  #297
Medlem
ieshos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Kennex
Barbro och Rune J Sagnell
Sagnell, J Rune, civilingenjör, Sthlm, f i Sthlm 30/4/24 av köpm Erland Jansson o Karin Carlsson.
Stud.Ex Djursholm 44, radiotelegr:ex 46, KTH 53, ing SV radio ab 53, servicech där 55, tekn o kommersiell ch Radiola ab 63-64, verkst dir ARS radio- och TV-service ab 64, inneh Firma KURS-Rune Sagnell sed 66. -Led VDN:s arb:gr o AU f TV-mottagare, SÖ:s samarb:komm f teleutbildn AU. - "Skr": Elektronisk serviceteknik (61), Transistorserviceteknik (64); art i fackpress. "Utm":Friv radioorg ftjM. "Hobbies": skytte, amatörradio.
Gift 63 m Barbro af Geijerstam f 27, dtr t tillsynslär Josef Gabrielsson o Ebba Berggren.
Källa: Vem är Vem 1968
Rune gick 1993 med i Föreningen för Datorhjälp i Släktforskningen(DIS) med medlemsnr 4662.
Data: Barbro af Geijerstam, 1927, född Berggren. Gift 1963 med Rune Sagnell, född 1924. Båda aktiva i Frivilliga Radioorganisationen, SM5BAG resp SM5GQ. Barbro arbetade på FRA. Barbro Sagnell dog 2000 och Rune Sagnell 2010. Bodde på Stora Essingen(Gammelgårdsvägen 4A?) i en stor villa med radioantenner på taket.
Källa: Anders Jallais hemsida

FRO (Frivilliga Radioorganisationen)
http://www.grimsta.fro.se/node/20952

Ur: QTC Amatörradio nr 7/8
www.ssa.se/download/qtc/2010/QTC%202010-07-8.pdf

In memoriam
SM5GQ, Rune Sagnell
En mycket kär gammal vän, Rune Sagnell, SM5GQ har lämnat oss. Jag har haft förmånen att känna Rune i nästan 60 år och i vår vänskap finns många angenäma och trevliga minnen, varav de allra flesta är kopplade till amatörradio- och FRO-verksamhet. Vi träffades första
gången 1950 ombord på en buss på väg ut till ett studiebesök på Stavsnäs kustradiostation. Med på bussen fanns också en viss ung dam, Barbro,(SM5BAG) som senare blev Runes hustru.
Det är frestande att skriva ett långt och utförligt minnesord över Runes liv. Jag inskränker mig istället till att säga att alla vi som har känt Rune, vet att han var en förstklassig vän och arbetskamrat,
en god lärare och en mycket duktig och kunnig ingenjör. Jag är tacksam över att jag har fått arbeta med honom i ett mångårigt gemensamt yrkesliv och dessutom i vårt intresse inom frivillig försvarsutbildning, amatörradio och FRO. Det viktigaste är att vi minns Rune som den bästa vän man kan ha. Runes liv har präglat oss alla!
Hans Karlsson, SM4BNJ


FTI 50 år
Föreningen Teknisk Information
1964–2014
http://www.teknikinformatoren.se/wp/...5/03/FTI50.pdf

”Massiv insats bakom detta FTI-nytt
Det här numret av FTI-nytt är tillkommet efter en koncentrerad arbetsinsats av större delen av styrelsen under en kväll i familjen Sagnells välutrustade informationsverkstad. Fyra skrivmaskiner – en Redactron skrivautomat,
en Composer, en IBM 72 och en vanlig handjagare – knattrade från skilda rum. Ljusbordet bemannades av Sten. Rune fungerade som övermaskinist och det övriga gänget gjorde allt möjligt, från manusskrivning till
rubrikgnuggning. Den som till äventyrs tror att en styrelse inte har något att göra, borde ha tittat in. Skicka förresten in ett manus någon gång, så går det ännu lättare att få fram bladet.”
Sedan följer ett par år när redaktörskapet går runt bland styrelsemedlemmarna(bl a Janice Soderling, Barbro Sagnell, Karin Gärdegård, Nils Tervell). Efter ett antal nummer där ingen redaktör anges utan förmodligen ordföranden,
möjligen med hjälp från styrelsen, håller i tidningen, kommer Malte Söderqvist som kämpar på i ett par år och efterträds, efter ett kort gästspel av en redaktionskommitté, av Bertil G Johnson.


Som synes var både Rune och Barbro med i FRO. De kände varandra sedan 1950-talet. Barbro måste först ha varit gift med en man med efternamnet "af Geijerstam". Vem var det?
Paret Sagnell har tillsammans ett stort kontaktnät: FRO, FTI, amatörradio, FRA. De kände med andra ord folk från hela landet. Rune har även skytte som hobby. Stor antenn och redaktion hemma.

Kan det finnas bättre utgångspunkt för en start av en Barbro-grupp? Leon- och SB-folk kan nog ha funnits i bekantskapskretsen också.
Citat:
Ursprungligen postat av QEVeritas
Det är ofta bra med påminnelser och sammanställningar, men det mesta av detta har passerat tråden eller Barbrotråden tidigare. I alla fall har jag läst det tidigare. Hursomhelst: En av Jallais uppgifter om Barbro är tveksam. Föräldrarna hette Gabrielsson inte Berggren. Barbros första efternamn var också Gabrielsson. Modern hade förvisso flick(efter)namnet Berggren. Jallais uppgift, om den stämmer, antyder att Barbro i så fall föddes utom äktenskapet.

Barbro gifte sig tidigt, i första äktenskapet, med Trond af Geijerstam år 1946. Precis på sin 19-årsdag.
Citat:
Ursprungligen postat av Kennex
Man kan faktiskt ha mammans efternamn. Men jag förutsätter att du har kollat födelseboken då det gäller Barbro och aktuella församlingsböcker för tiden och framåt?

Så här såg det ut 1963 innan giftemålet mellan Barbro och Rune:

Rikstelefonkatalogen Stockholmsdelen 1963
af Geijerstam Barbro Radiotelegr:st Katarinavägen 22Sth Sö ** ** **

Sagnell Rune o. Bengt Bragevägen 30 Pa Djursholm ** ** **


Radiokommunikation verkar vara Barbros grej genom livet....

Runes bror, Bengt Sagnells yrkesliv är också intressant. Men kanske inte i MOP.
Citat:
Ursprungligen postat av Achtung Panzer
Och då sluts cirkeln nä vi upptäcker att Tronds far Karl-Johan af Geijerstam var 1924 Organisationschef i livförsäkringsbolaget Thule. [url=""https://www.adelsvapen.com/genealogi/Af_Geijerstam_nr_2010[/URL]
Notera att Thulehuset byggdes först 1941?

Av vikt var också Sven af Geierstam, konsultativt statsråd i regeringen 1958 med ansvar för bygget av Riksbunkern i Bergslagen.

Barbro var således av betrodd släkt.
Samlar info som annars lätt drunknar i stora tråden.
Citera
2017-11-09, 12:44
  #298
Medlem
ieshos avatar
RATIONELL PLANERING AB
Delar av företaget har varit täckmantel för IB:s verksamhet. Det var detta företag som fungerade som mellanhand vid köpet av IB:s kursgård Valla Torp i Södermanland. Företaget stod eller står också för gårdens telefonnummer, vilket Karl-Axel Benckert arrangerade. Jan Östberg har vid flera tillfällen undervisat IB:s personal på gården i nätplanering. Det har också träffats arrangemang för att IB-agenter skulle få täckbefattningar inom företaget.

Rationell planering bildades 1966 av Jan Östberg. 1967 satt Karl-Axel Benckert i styrelsen och ägde aktierna tillsammans med Östberg. (...) Köpet av Valla sker i januari 1969 och i februari äger Benckert alla aktier i företaget.
(Peter Bratt: IB och hotet mot vår säkerhet)
Gården utpekades 1973 i ett nummer av Sveriges kommunistiska partis (skp) organ Gnistan som utbildningscentrum för den då avslöjade hemliga svenska spionorganisationen Informationsbyrån (IB).
Enligt Gnístan hölls kurser två eller tre gånger om året på gården för utbildning av agenter åt Informationsbyrån.
Gården inköptes 1969 av en person anställd vid Försvarets Radioanstalt, (FRA) ett legalt underrättelseorgan som då uppgav till den förre ägaren att gården skulle användas som kursgård för Rationell Planering, en enhet inom Statsföretag AB.
Försvaret hyrde gården men vad som pågick där sade sig ägaren inte ha en aning om.
Enligt Gnistan och det bekräftades av ortsbefolkningen så hölls två till tre gånger om året kurser under ledning av kommendörkapten Erik Cassel på gården.
Cassel var anställd hos försvarsstaben men även verksam inom Informationsbyrån.
Ortsbefolkningen bekräftade då för SN att varje gång det hölls kurs deltog mellan 1012 personer. Den nedre våningen i byggnaden var ombyggd till undervisningslokal och i den övre våningen fanns sovrum till och med i utrivna garderober.
Kommendörkapten Cassel besökte gården regelbundet även under de perioder då kurser inte hölls, enligt vad ortsbefolkningen uppgav. Det hände också att han ringde till grannar för att kontrollera att allt stod rätt till.
Spionskolan, som ligger ensligt utan grannar inpå, rönte stor uppmärksamhet i hela Sverige och tidningsartiklarna var många.
Gnistan visste bland annat att byggnadens övervåning byggts om så att det fanns sovplats för ett 30-tal personer. Dessutom murades kassaskåp in i väggarna.
När SN avslöjade var den påstådda spionskolan låg kom det som en överraskning för traktens befolkning. Flera hade arbetat extra i samband med kurser på gården.
Men att det skulle vara en spionskoladet hade man ingen aning om.
Gården, som nästan hade full insyn utifrån, var inredd som kursgård med rum möblerade med svarta tavlor, konferensbord, generalstabskartor, militär litteratur, filmdukar.
https://www.sn.se/nyheter/gnesta-spi...-nu-till-salu/
Citat:
Ursprungligen postat av iesho
I Sydsvenska Dagbladet 1971 hävdar han som utger sig för att vara grupp Barbros Malmöchef att "Chefens närmaste man är reservlöjtnant, men har också ett respektabelt civilt yrke."

Kanske går det tretton reservlöjtnanter på ett dussin som har ett respektabelt civilt yrke, men jag skulle ändå gissa på Jan Östberg, som bildade IB-Företaget Rationell Planering och som enligt egen utsaga hade "gått genom alla kurser som finns i underrättelsetjänst inom försvaret". Östberg föddes 1936, civilekonom, byrådirektör på Försvarets Materielverk och därefter budgetchef inom Rikspolisstyrelsen, där han 1968 efterträddes av Holmér. Därefter till statens företagsdelegation som då leddes av f d statssekreteraren vid försvarsdepartementet Sven-Göran Olhede. Reservlöjtnant på I 1.(Peter Bratt, IB och hotet mot vår säkerhet,)
I Sydvenska Dagbladet 11 september 1971:
Hur stor är hela organisationen:
- Den omfattar uppskattningsvis 500 välutbildade, som kan mobiliseras vid kriser.
Välutbildade?
- Ja, rörelsen håller regelbundet träningsläger utanför Stockholm. Där får medlemmarna bl a lära sig knivkastning och annan vapenhantering.
På Valla Torp?
Se också:
http://iesho.blogspot.se/2017/11/39-...ar-barbro.html
http://iesho.blogspot.se/2016/04/34-barbro-igen.html
Citera
2017-11-09, 18:33
  #299
Medlem
ieshos avatar
Valla Torp ägdes formellt av byrådirektör Allan Almquist på FRA, men när köpet skulle genomföras uppgav den förre ägarens bankförbindelse att köparen var Rationell planering AB, som då ägdes av den reservlöjtnant som jag tror var Barbros "andreman", Jan Östberg.

Källa: Peter Bratt
Citera
2017-11-12, 18:23
  #300
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av FurirRevaer
Reservofficer
Reservlöjtnant vid 60.... herregud det var ju när man var typ 23 man blev RO Löjtnant? Mao ingen höjdare direkt
Citera