2023-03-21, 04:53
  #6925
Medlem
Det är sannerligen makalösa siffror som OpenAI redovisar. I en ny rapport varnar man för att Generative Pre-trained Transformer-modeller och relaterade teknologier kan påverka hela 80% av den amerikanska arbetskraften.

Notera att rapporten använder en ny metod för att bedöma yrken baserat på deras likhet med GPT-förmågor, och visar att cirka 80% av arbetskraften kan få se minst 10% av sina arbetsuppgifter påverkade, medan cirka 19% av arbetarna kan se minst 50% av sina arbetsuppgifter påverkade. Detta inkluderar yrken på alla lönenivåer, men höginkomstyrken kan möjligen stå inför större exponering.

GPTs are GPTs: An Early Look at the Labor Market Impact Potential of Large Language Models
Citera
2023-03-22, 05:20
  #6926
Medlem
Det lär trilla in fler studier som denna snart. Speciellt vad gäller teknikens möjlighet att ersätta arbetsinsatser, snarare än komplettera arbetarnas färdigheter. Studien är dock inte peer reviewed. Men det skulle förvåna mig mycket om det viktigaste fyndet som gjorts här dras tillbaka.

Experimental Evidence on the Productivity Effects of Generative Artificial Intelligence

Observanta personer ser även att kvaliteten på arbetet har höjts bland de lägre stående människorna i näringskedjan. Det är inte fallet med högpresterarna, som utifrån ett kvalitetsmässigt perspektiv, levererar ungefär samma standard tidigare. Den produktivitetsfördelningen minskar såklart ojämlikheten på arbetsplatsen, men det är sannolikt inte något som höginkomsttagarna jublar över idag.

Avslutningsvis vill jag bara säga att innan lanseringen av GPT-4, så var det en hel del prat om att GPT-3 aldrig skulle kunna ersätta en människa. Språkmodellerna var helt enkelt för dåliga. De hallucinerade mer eller mindre konstant. Och tomtar som Gary Marcus (som aldrig lyckats bygga något fungerande själv) upprepade detta in absurdum. Så det kommer ju inte som en chock direkt att deras självsäkra utfästelser aldrig föll in.

Some companies are already replacing workers with ChatGPT, despite warnings it shouldn’t be relied on for ‘anything important’
Citera
2023-03-23, 04:50
  #6927
Medlem
Allas vår älskade Bill Gates skriver i sin fräscha blogg att AI-åldern har börjat. Och ett team från MSFT har precis delat med sig av en undersökning som berör den tidiga versionen av GPT-4; och fastställer i dramatisk ton, att gnistan till AGI har tänts. Samma dag presenterar man dessutom GitHub Copilot X, som lovar göra programmerare av varje levande själ. Detta efter att de förklarat att söktjänsten Bing blivit multimodal och kan generera bilder från text (som Stability AI och Midjourney). Så vad kommer härnäst? En AI-vinter? Eller kommer allt eskalera ytterligare? Och slå ut arbetskraftsutbudet permanent?

Den saken försöker i alla fall amerikanska lagstiftare bringa klarhet i. För dem är det mer än uppenbart att AI-tekniken fortsätter att utvecklas i en sådan takt att man kan förlora kontrollen över den. Och det är till skillnad mot våra andra ödesfrågor, den allvarligaste vi står inför.

Därmed tror jag att vi kan vara tryggt förvissade om att AI-språnget kommer tynga regeringen något oerhört framöver. Men jag kan naturligtvis få fel gällande detta. Självfallet är det så. De kanske börjar uträtta mirakel och lyckas åter en gång med konststycket att få människor att falla för sjukt utnötta uttryck och rena fantasifoster (som arbetslinjen i grunden är).
Citera
2023-03-24, 15:53
  #6928
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Bakaxel

Med en kreativitetslön som täcker upp ens basala utgifter, utgifter som egentligen svarar för våra mest basala behov såsom mat, vatten, tak över huvudet osv... [/url]

Det är precis det du inte gör. När du ger människor pengar med endast värdet av dessa som motivation, det enda du gör är att späda på inflationen. Du kommer då hamna i en situation där du hela tiden måste höja medborgarlönen för att människorna ska ha råd med det basala. Detta i takt med att företagen lämnar landet eftersom människor i andra länder är beredda att göra mer för mindre, inte för att dina medborgare är lata, utan för att du missat att pengar och värde är olika saker
Citera
2023-03-24, 16:19
  #6929
Medlem
Jag har svängt från att gilla UBI till att vara tveksam. Tanken är god men felaktig. I verkligheten finns ingen god stat som delar ut pengar till medborgarna. Dina mänskliga rättigheter existerar inte utan eget kapital som ger dig frihet att peka finger och be någon dra åt helvete om så krävs. Utan egna tillgångar blir du slav åt någon annan. Vi kan snacka högtidligt om demokrati men den vore ingenting utan medborgarnas ekonomiska makt.
Citera
2023-03-26, 06:09
  #6930
Medlem
Mäktiga människor lär sannolikt utnyttja AI-teknologin för att ytterligare öka klyftan mellan de som har tillgång till resurser och de som inte har det. Är historien något att gå efter så bör man självfallet utgå från detta.

Såvida man inte drömmer om att få bli kaffeflicka - eller skoknytare - åt en tveksam figur ifrån vår nya överklass, så kan man lugnt säga att läget är alarmerande. För AGI är i princip här nu. Ingen tvekar över det. 2023 blir ett oförglömligt år. Lycka till!

Sam Altman: OpenAI CEO on GPT-4, ChatGPT, and the Future of AI | Lex Fridman Podcast
Citera
2023-03-27, 06:29
  #6931
Medlem
Konsultföretaget Accenture droppade häromdagen siffror som jag tror är något i underkant. Men det har ingen betydelse, analysen är välgjord och visar tydligt på att vi går mot en sanslöst omvälvande tid.
Citat:
"Den positiva påverkan på mänsklig kreativitet och produktivitet kommer att vara enorm. Betänk att Accenture, inom alla branscher, fann att 40% av alla arbetstimmar kan påverkas av LLM som GPT-4. Detta beror på att språkuppgifter står för 62% av den totala tiden som anställda arbetar, och 65% av den tiden kan omvandlas till mer produktiv aktivitet genom förstärkning och automatisering."

https://www.accenture.com/content/da...r-Everyone.pdf
Citera
2023-03-28, 05:44
  #6932
Medlem
Megabanken Goldman Sachs analytiker tror även dem att AI kommer äta upp jobb. Vad det verkar så ska den ha en mycket stor aptit för det också:
Citat:
They explain that using data on occupational tasks in the US and Europe, they find that "roughly two-thirds of current jobs are exposed to some degree of AI automation." They added that generative AI could substitute up to one-fourth of current work.
https://www.investing.com/news/stock...-432SI-3041210

Lär bli ordentligt svettigt för arbetsmarknadsministern framgent. Därom kan vi va säkra. Fortsätter dessutom ekonomin kärva så måste även företagen automatisera i allt högre takt. Det finns liksom ingen väg runt det, om nu någon trodde det.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/n...gnt-med-rantan
Citera
2023-03-30, 04:25
  #6933
Medlem
Att bolag ska fly landet eftersom skattetrycket är besvärligt, eller att de skulle lämna oss på grund av löntagarnas orimliga krav, det kan vi glömma. Ett tag i alla fall. De behöver nog ta reda på om man ens överlever den första AI-vågen, skulle jag säga.

Märk väl att den första AI-vågen är långt ifrån lika kraftfull som den andra (som förövrigt alla med pengar tänker slänga pengar på). Därför kan slutsatserna som dras i Wall Street Journal´s artikel vara väldigt off - då nästa modell, GPT-5, kan släppas senare i år.

Vad sen Max Tegmark och gänget fantiserar om är inget mer än ovidkommande brus. För ingen av teknikjättarna tänker dra i handbromsen och pausa utvecklingen. Haha. Det är bara löjligt att tro. Dock säger deras öppna brev något självklart; att andra AI-vågen är tillräckligt stark för att knäcka grundvalarna som samhället står på.

Men vad vet jag, heltidsaktiviteterna i Moderaternas nya satsning på gratisjobbare kanske slår all-time high i popularitet i framtiden. I synnerhet bland de arbetsindoktrinerade kunskapsarbetarna som röstade på arbetslinjarna. Eller vad tror ni?
__________________
Senast redigerad av S.Altman 2023-03-30 kl. 04:34.
Citera
2023-03-31, 05:42
  #6934
Medlem
Kan ha fel, men får definitivt känslan att Vita huset tar AI och dess troliga påverkan på ekonomin betydligt mer seriöst än våra smått efterblivna riksdagspolitiker.

Citat:
Fox News’ Peter Doocy uses all his time at the White House press briefing to ask about an assessment that “literally everyone on Earth will die” because of artificial intelligence:

“It sounds crazy, but is it?”

https://twitter.com/therecount/statu...26864626720774
Citera
2023-03-31, 16:15
  #6935
Medlem
Inga problem säger smällfete Jimmie med seriös autism. Vi förbjuder bara allting, såsom i Italien! Där mina fina högernationella polare styr å ställer.

Italian privacy regulator bans ChatGPT
Citera
2023-04-03, 06:24
  #6936
Medlem
Hur ska det gå egentligen? Jag kan inte påstå att jag blir något klokare efter att ha analyserat följande trådar i varje fall. Men basinkomst och medborgarlön förefaller dyka upp allt oftare och det är väl ett bra tecken. Så aktivister bör om de inte redan gjort det skrida till verket. Har nog aldrig funnits ett bättre tillfälle att göra det än nu.

(FB) AI kommer inom kort ersätta 300 miljoner jobb globalt
(FB) Elon Musk och Steve Wozniak will pausa avancerad AI 6 månader - samhällsrisk
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback