Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2020-05-11, 20:49
  #193
Medlem
JustZlatans avatar
Jag har sett tv-serien Fanny och Alexander och tyckte den var ett mästerverk.
Vilka andra Bergman-filmer är lika bra som Fanny och Alexander?
Citera
2020-05-11, 21:45
  #194
Avstängd
SuneSnuss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av JustZlatan
Jag har sett tv-serien Fanny och Alexander och tyckte den var ett mästerverk.
Vilka andra Bergman-filmer är lika bra som Fanny och Alexander?

Alla är fantastiska enligt mig. Fanny o A är dock lite mer mainstream-vänlig eller vad man ska säga så var beredd på att alla andra är svårsmälta och väldigt långsamma
Citera
2020-05-12, 13:27
  #195
Medlem
Sqeptisks avatar
En rätt överskattad typ. Ägde dock en stor talang, nämligen att bygga/odla sitt eget varumärke. Det kan man inte ta ifrån honom
Men som filmregissör håller jag exempelvis Ragnar Frisk som betydligt större
Citera
2022-04-05, 01:05
  #196
Medlem
Bergmans utläggningar i memoarboken Laterna Magica om hur mycket han beundrade Tredje Riket ända fram till nån gång hösten 1944, då han plötsligt ska ha insett nazismens barbari (samt att den var på väg mot nederlag) och tvingats begrava sina ideal i såar av självförakt är ju välkända. De är också svåra att förklara. Den unge Bergman var en intellektuellt vaken person, och han höll sig underrättad om vad som pågick; ingenting i t ex manuset till Hets (som måste ha skrivits under 1943-44) visar någon beundran för det auktoritära. Bergman rörde sig dessutom under kriget i kretsar där han knappast kan ha undgått att möta flyktingar från kontinenten eller antinazister; varken SF (där han skrev manus pt andra) eller Stockholms Högskola var några nazisthålor. Och hans föräldrar Erik och Karin var engagerade i att hjälpa flyktingar genom Svenska kyrkan. Han levde dessutom ihop med Karin Lannby, som var dubbelagent för både Abwehr och det svenska kontraspionaget. Bergman tycks inte ha varit fullt klar över hennes aktiviteter, men hon verkar inte heller ha rapporterat honom som någon nazisympatisör.

Nu är memoarböcker av kända personer inga sanningsvittnen, och det finns ett antal belagda fiktionsinslag i Laterna Magica (t ex det laddade brev som Ingmar får från en tysk flicka efter ett besök i Tredje Riket på 30-talet . det har han skrivit själv). Någon föreslog att Bergmans poserande som "ja, jag var ju nazisympatisör nästan hela vägen!" ska ses som ett tidigt exempel på medveten autofiktion. När boken skrevs vid mitten av 80-talet så var detta med svensk skuld under Tredje Riket, svenskt medlöperi och "tyskvänlighet" inte alls någon stor fråga här i landet, och inte tillnärmelsevis så exploaterad som den har blivit de senaste trettio åren. Det är tänkbart att Bergman använde det här greppet för att försöka kicka igång en då slumrande debatt om Sverige och svensk tyskvänlighet under kriget. Eftersom han inte längre gjorde egna filmer och kanske inte hade något bra sätt att gestalta frågan, kan han ha valt att ta sig själv som exempel och då stiliserat saken, överdrivit en hel del. Det är en fullt möjlig tolkning. Harry Schein kommenterade att "Ingmar är kanske den ende svensk som skulle kunna tänkas kokettera med att han en gång hade varit nazist".
__________________
Senast redigerad av HepCat-X 2022-04-05 kl. 01:13.
Citera
2022-10-13, 09:08
  #197
Medlem
Två av Bergman's tidigaste filmer ligger uppe på SVTPlay, osäker på om jag hade sett dom innan, kände inte igen handlingen, även om första filmen påminde mig om någon annan svensk film om ett par som försöker börja om. Senast dom visades på SVT var 1999.

Det regnar på vår kärlek (1946)
Ett skepp till Indialand (1947)

Båda utgår nu på Söndag.

https://www.svtplay.se/video/3637141...-pa-var-karlek
https://www.svtplay.se/video/3637144...ill-india-land

https://www.svtplay.se/sok?q=ingmar+bergman (generell Bergman-sökning)
https://www.justwatch.com/se/search?...erson_id=23732 (även hos Justwatch för hela hans arkiv hos alla streamingtjänster)

Helt oavsiktligt har jag överdoserat på Bergman senaste dygnet med ovan två nämnda, plus nyss Kvinnors väntan (1952), och Sommaren med Monika (1953) ska ses om senare idag är tanken. Ska balansera ut lite först med Nils Poppe i Flyg-Bom (1952).
Citera
2023-06-16, 20:19
  #198
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Nordanvindarna
Kollade trailern och kände ändå att det skulle vara intressant att se den. Man får ju se den för vad det är. Tyckte den verkade ha en del moment ändå. Och gedigen uppställning skådisar.

Finns den att se på någon tjänst?

Kollade både Draken och Cineasterna som har många Bergmanfilmer men den verkar inte finnas där.
Att kolla tjänster manuellt efter en film är bortkastad tid, använd en söktjänst som JustWatch. Mest Bergman brukar det oftast finnas hos CMore, och dom har Vargtimmen:

https://www.justwatch.com/se/film/hour-of-the-wolf
https://www.cmore.se/movie/m-f9f00917de6cb733dad5
Citera
2023-06-16, 20:26
  #199
Medlem
Nordanvindarnas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av pumahunter
Att kolla tjänster manuellt efter en film är bortkastad tid, använd en söktjänst som JustWatch. Mest Bergman brukar det vanligtvis finnas hos CMore, och dom har Vargtimmen:

https://www.justwatch.com/se/film/hour-of-the-wolf
https://www.cmore.se/movie/m-f9f00917de6cb733dad5

Tackar tackar! Ska kolla upp detta. Har du sett Skammen som också är en lite udda Bergman? Man får nog klassa den som en krigsfilm faktiskt. Tyckte själv att den var oväntat bra och stundtals ganska obehaglig.

Får också passa på att tacka dig för att du fick mig att kolla lite djupare på Netflix utbud av äldre filmer för ett par månader sedan i en annan tråd. Läser dina inlägg med större uppmärksamhet än andras härinne efter det.
Citera
2023-07-27, 20:06
  #200
Avstängd
Iwannakissrihannas avatar
Persona

Jag är förtjust i filmen vacker men det bråkas för fullt där. Helt.

Skammen

Den filmen gillade jag med.
Citera
2023-07-27, 20:11
  #201
Medlem
Enoch.Thulins avatar
Smultronstället är jävligt bra.
I övrigt sitter man mest & garvar, typ som när man ser Lars Norén.
Citera
2023-11-19, 10:30
  #202
Medlem
Såg nyss Smultronstället igen, fortfarande helt outstanding och Sjöström är i en klass för sig.
Tänkte kika Jungfrukällan här under dagen om jag hinner (är oförskämt förtjust i Wes Cravens version av denna också så kanske blir en double-trouble).

Tänkte beställa hem TV-serien av Fanny och Alexander då jag bara sett filmen. Känns skönt att ha lite kvar att upptäcka av Bergman fortfarande, så det är lite vemodigt att bocka av ytterligare en då inte så många oupptäckta finns kvar.
Scener ur ett äktenskap finns väl också i TV-serie format, någon som sett den och kan ge ett utlåtande?

Någon som kan rekomendera en läsvärd biografi över Fårö-demonen? Hittade inte Thomas Sjöbergs någonstans i bokformat
__________________
Senast redigerad av Hejhoppillisnopp 2023-11-19 kl. 10:32. Anledning: Felskrivning
Citera
2023-11-19, 11:35
  #203
Medlem
Mina favoritfilmer av Ingmar Bergman (har dem på DVD och Blu-ray).

- Vargtimmen (1968) - Bergmans enda skräckfilm (vampyrer).

- Trollflöjten (1975) - Ingmar Bergmans filmatiseringen av Mozarts opera Trollflöjten.

- Sjunde inseglet (1957) - Om en korsriddare som kommer hem från det heliga landet.

Länk: (Döden spelar schack: målningen som inspirerade Ingmar Bergman).

https://sv.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6den_spelar_schack
__________________
Senast redigerad av Piratpartiet 2023-11-19 kl. 12:28.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback