Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2011-11-17, 19:40
  #1
Medlem
Svejks avatar
Är korruption och mutor ett dolt problem i Sverige eller är det ett obetydligt bekymmer?
Ett kapitel i boken Lycksalighetens Ö heter Svenska folkets syn på korruption (av Monica Bauhr och Henric Ekengren Oscarsson).

Det finns en del intressanta bitar där.
T.ex. då vi nu har relativt stora inslag av andra kulturer, där en del av dem inte alls är ovana med mutor och korruption både i privat och offentlig verksamhet, så kan man kanske förvänta sig att det är ett beteende som flyttar med till det rena norden.

Enligt undersökningen så visar sig detta:
Citat:
”Personer som vuxit upp i länder utanför Europa har i tidigare studier visat sig vara generellt mer bekymrade än andra grupper över korruptionen som fenomen och samhällsproblem, kanske på grund av att man har erfarenheter med sig från andra länder där korruption är mer utbrett. Men när vi som här frågar om specifika yrkesgrupper i Sverige ser man inte något liknande mönster. Allt annat lika har personer med utomeuropeisk uppväxt tvärtom en ljusare syn på politiker, tjänstemän och företagare när det gäller korruptionsinblandning än andra grupper.”
Om det beror på definitioner, om skillnaden i korruption som inledningsvis kanske uppfattas som stor, där Sverige är det rena och hyggliga landet vilket ger en överdrivet positiv bedömning av de utomeuropeiska, eller på att det svenska anseendet är högre utomlands än det är av svenska folket själva?
Har våra invandrare ännu inte sett verklighetens smutsiga Sverige?

En annan del som berör dagens vårdebatter är hur svenskar förhåller sig till mygel i vårdköerna. På påståendet att "En offentliganställd läkare låter en vän eller nära släkting gå före
 i vårdkön" så anser 77% av de tillfrågade att det aldrig är ett acceptabelt beteende.
Men när samma scenario gäller den privatpraktiserande läkaren så anser bara 59% att det aldrig är acceptabelt.

Alltså en tydlig skillnad i bedömningar kring mygel mellan den privata och offentliga sjukvården. Något att oroas över?
Citat:
”Använder svenska folket andra normer för att bedöma acceptabla beteenden för privata aktörer än för offentligt anställda? Detta resultat är kanske särskilt anmärkningsvärt med tanke på de omfattande offentliga medel som idag finansierar privatsjukvården i Sverige.”
Hur skall man förhålla sig till detta? Är dagens vårddebatter något som kan påverka åsikterna ytterligare? En glidande uppfattning kring vad som är acceptabel korruption kan eskalera enligt följande resonemang:
Citat:
"När medborgare nås av information om att korrupta beteenden blir mer vanliga hamnar vi i en ond cirkel. När en växande andel medborgare uppfattar att många andra tycks ägna sig åt korruption bidrar det till att långsamt förändra normer och föreställningar om vad som är ok och inte ok. När vi tror att ett sätt att bete sig blir vanligare ökar samtidigt vår acceptans för beteendet. Och sedan är den onda spiralen igång."

Håller vi på att tappa greppet eller står vi emot?
Citera
2011-11-17, 20:48
  #2
Medlem
Vi har bara en annan typ av korruption i Sverige som ex nepotism och vänskapskorruption. Sedan är man ofta bättre i Sverige på att motivera och hitta argument till varför ex en arbetare får mycket mer i löneförhöjning än kollegan som gör samma arbete.

Jag tror det som slår mig mest är att många svenskar verkar vara så oerhört naiva när man påtalar felaktigheter, som om man inte valde att se den utbredda korruptionen och fusket för att det skulle skada ens självbild.
Citera
2011-11-17, 20:51
  #3
Medlem
freeriderXIIs avatar
Varje gymnasieklass borde få se de Omutbara för att stärka deras moraliska självbild.
Citera
2011-11-18, 17:31
  #4
Medlem
freeriderXIIs avatar
I ett internationellt perspektiv skulle jag tro att är det fortfarande är ganska lite men det är möjligt att det är vanligare än folk tror, se bara på Göteborg.

Troligtvis har våra exportföretag större erfarenheter av korruption i sin verksamhet utanför Sverige än i Sverige, och likaså är svenska företag som bara arbetar i Sverige mera rena.
__________________
Senast redigerad av freeriderXII 2011-11-18 kl. 17:53.
Citera
2011-11-19, 03:56
  #5
Medlem
Svejks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av freeriderXII
I ett internationellt perspektiv skulle jag tro att är det fortfarande är ganska lite men det är möjligt att det är vanligare än folk tror, se bara på Göteborg.

Troligtvis har våra exportföretag större erfarenheter av korruption i sin verksamhet utanför Sverige än i Sverige, och likaså är svenska företag som bara arbetar i Sverige mera rena.
Göteborgare hade också enligt undersökningen lite avvikande uppfattningar. Muthärvan i staden hade tydligen inte glömts bort vid tiden för studien.
(Min feting, från samma bok som länkats i första inlägget)
Citat:
"Resultaten visar också, allt annat lika, att göteborgare är mer accepterande till samförståndskorruption, det vill säga att företagare erbjuder en gåva eller tjänst till en offentliganställd tjänsteman i samband med upphandling. Göteborgare anser dessutom att offentliga tjänstemän och företagare oftare är inblandade i någon typ av korruption än andra grupper."
Frågan är väl hur länge muthärvan sitter kvar i folks medvetande. Kan skadan repareras eller är det smått permanenta förändringar/skillnader som man fångat upp?
Citera
2011-11-19, 08:58
  #6
Medlem
madchances avatar
Korruption finns överallt. Alla människor tar generellt sett chansen om den finns, det handlar bara om risk/reward. Det finns dock ett stort socialt tryck som en del av risk, men det är nästan enbart begränsat till pengar. Så när det gäller pengar så krävs det stora belopp innan det är värt det. Men annars finns det nästan inga gränser.

Ta t.ex. godislådan på jobbet. Folk stjäl godis utan att skämmas, men ingen skulle ta myntboxen.
Citera
2011-11-19, 17:36
  #7
Medlem
Montfords avatar
Att korruptionen kommer öka avsevärt i en nära framtid är ett faktum. Individualisering, globalisering och mångkultur är endast ett fåtal fenomen av flera vilket kan komma möjliggöra att korruption tar fotfäste.

Robert Putnam är en känd statsvetare vilket utvecklat teorin om socialt kapital, ett begrepp som menar på hur hög tillit medborgarna känner till varann, och i vilken utsträckning de väljer att engagera sig i diverse organisationer på alla nivåer i landet. En högre tillit till medmänniskan ger ett högre engagemang i organisationer.

Robert Putnam har i en större undersökning kring teorin visat att i områden som ej är etniskt homogent och istället domineras av andra kulturer och etniciteter så blir det en väsentlig minskning av det sociala kapitalet och den sociala tilliten.

Citat:
After 30,000 interviews, Putnam concludes and reports, against his own progressive convictions, that ethnic and racial diversity can be devastating to communities and destructive of community values.

The greater the diversity the greater the distrust, says Putnam. In racially and ethnically mixed communities, not only do people not trust strangers, they do not even trust their own kind. They withdraw into themselves, they support community activity less, they vote less.

People living in ethnically diverse settings appear to 'hunker down,' that is, to pull in like a turtle," writes Putnam.

They tend to "withdraw even from close friends, to expect the worst from their community and its leaders, to volunteer less, give less to charity and work on community projects less often, to register to vote less, to agitate for social reform[/b] more but have less faith they can actually make a difference, and to huddle unhappily in front of the television.

http://www.vdare.com/articles/robert...ur-destruction

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_...in_communities


Detta är rent ut sagt förödande för ett kollektiv, tilliten till alla institutioner i ett samhälle fallerar och tillit till sin egna etnicitet även så.

Vad är då slutsumman av min argumentation? I ett marknadsliberalt samhälle där man ämnar maximera sin egna vinning(detta fall ekonomiskt) så kommer människor just för att de ej litar på varandra att söka säkerställa sin egna position genom att ta emot mutor och ägna sig åt korruption i en allt högre grad. Allt detta tack vare ett individorienterat samhälle där egoismen växer.

Om inte Svensken ser det som ett problem nu så kommer han definitivt se det i ett senare tidsskede
__________________
Senast redigerad av Montford 2011-11-19 kl. 17:42.
Citera
2011-12-02, 14:14
  #8
Medlem
http://cpi.transparency.org/cpi2011/results

Tycker vi för en gångs skull tillsammans med Danmark, Finland och Norge kan slå oss lite för bröstet och vara stolta. Däremot kan man ju undra vad fan Italien håller på med. De ligger på nivåer och konkurrerar med diverse u-länder/krigszoner om placeringarna.
Citera
2012-02-14, 02:47
  #9
Medlem
vorzons avatar
Antagligen pga. detta som Reinfeldt kallade svenskar för barbarer.

Landet går runt på korruption, smutskastning, politisk korrekthet och pajkastning. Ingen vågar säga vad dom egentligen tycker och bara snackar skit. Barbariskt.

Finns ingen insyn i vem som bidrar med vad till vilket politiskt parti. Som bäddat för mutor och tobleronepolitik.

"Journalister" tar regeringens förklaring på saker och ting och anammar detta som gospel. Ingen djupgående journalistik här inte. Jo, kanske, när det passar vänstermaffians agenda. Heh. Riktiga slödder.

Alla måste vara feminister nu dessutom. Fan heller. Ska man ha jämställdhet och respekt så får man ju förtjäna det. Man kan ju inte bara stövla in och kräva dittan och dattan.

Vem uppfann demokrati (som inte är synonymt med frihet annars)? Dom gamla grekerna. Sokrates och gänget. Bra böcker där. Gillar staten.

Vem byggde upp samhället och välfärden? Män. Vem uppfann allt? Män.

Hur som helst. FI kan suga mitt rövhål och korruption kan svenska staten stoppa upp i arslet.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback