2011-09-27, 13:37
  #1
Medlem
Skaraborg2s avatar
Har sett att ett bland de mera omskrivna morden i Sverige inte har någon egen tråd. Detta bisarra mord finns iofs omskrivet i några trådar sedan förut men som sagt vad ingen egen.

Som ett olöst fall får man ju betrakta det, även om det polisiärt blev uppklarat men ingen blev ju dömd för dådet. Precis som i "Sommarmordet" också 1969 i Södertälje.

Inleder tråden med en artikel från den 1 juni i Året Runt nr. 23/1970 sidorna 20, 21 och 62. Artikeln skriven av Jackie Lindberg som även sammanställde GW Larssons bok Mordets verkliga ansikte från 1971.

Rubrik
"Känner ni igen den här tejpen eller någon med en sådan väska...då kan ni hjälpa polisen lösa ett mord".

"Det var den 6 juli, dagen före industrisemestern. Många människor hade redan lämnat Göteborg och hettan och kvalmet. Från en tvårummare i Kortedala, den moderna sovstaden öster om staden, sökte sig ett gift par ut i stenöknen, där de var vana att finna sina vänner och bekanta.

Två vinddrivna människor, ganska trötta, sjuka och nedstämda. Och ganska samspelta i oro och rastlöshet. Han var 20 år äldre än hon. Och hon var 37.

Nu var klockan 12. Tio timmar återstod av deras sista dag tillsammans. Efteråt sade han att han länge känt på sig att något skulle hända hans hustru.

Så länge han orkade berättade han för polisen: hon var född på en mindre ort i Östergötland. Som liten kom hon till fosterhem i Stockholm. Hon hade berättat att hon återkom till Östergötland när hon var fem år, men han kunde inte erinra sig de närmare omständigheterna."

"Levde på arv."

"1963 hade han mött henne i en stad i Småland. Fem år senare gifte de sig. Han var relativt välbärgad, levde på ett arv, och 1969 fick också hans hustru ärva sin mor, som avlidit under våren.

Det var pengar som snabbt förslösades, medan deras vanor bestod. Ingen av dem fann sig till rätta i fast ordnade förhållanden, strövisa anställningar gav inget fotfäste, de flyttade från den ena orten till den andra.

Men till sist slog de sig ner i Göteborg, där de hyrde en lägenhet i andra hand vid Kommendörsgatan i Majorna. Det sista han hörde henne säga klockan kvart över 9 på kvällen den 6 juli var att hon skulle gå tillbaka till den gamla lägenheten och härmta några tillhörigheter.

Då hade deras dag förflutit lika planlöst och nyckfullt som vanligt. Vid lunchtiden tog de en spårvagn från Allhelgonakyrkan i Kortedala och steg av vid Valand. De promenerade i centrala Göteborg, åt en bit på Ringbaren vid Kungsportsavenyn, drev vidare ut på måfå utan mål.

Han mindes att de hade sökt sig till stadsbiblioteket, där de brukade sitta och läsa tidningar, och kanske satt de ända till 18-tiden i tidningsrummet vid Götaplatsen. Då stängdes lokalen, och makarna vandrade nu längs Avenyn - Vasavägen till en parksoffa vid Rosenlundskanalen intill Järntorget.

Kvart i 8 hade de rest sig upp, för att han ville gå till en biljardsalong i närheten.

- Då väntar jag på Järntorget tills du spelat färdigt, sa hon."

Forts.

Alla känner väl till detta fall i mer eller mindre större och mindre utsräckning. Diskutera gärna detta fall här i tråden vad ni själva vet och tror.
__________________
Senast redigerad av Skaraborg2 2011-09-27 kl. 13:52.
Citera
2011-09-27, 14:15
  #2
Medlem
Skaraborg2s avatar
Margareta af Forselles 1969.

Forts.

"Ensam på en parkbänk."

"Så gick hon dit och satte sig på den bänk aom hon alltid brukade sitta på när hennes man spelade biljard. Hon hade suttit där så många kvällar att många göteborgare hade vant sig vid att observera hennes lite hopsjunkna gestalt. Och visst sökte hon tafatt kontakt med människor i folkhavet, men hur hon än ansträngde sig kände hon sig alltid lika ensam, och det var en tröst när hennes man dök upp och de äntligen kunde börja att söka sig hem igen.

Den här kvällen bestämde han sig för att tömma en öl på puben Sjöboden vid Andra Långgatan. Hustrun följde med in i den rustika sjömansmiljön, men strax därpå ledsnade hon och bröt upp. Makarna kom, enligt mannen, överens om att träffas kl 23 på Blue Peacock, ett konditori som gjorts om till diskotek.

Någonstans på vägen dit - i den täta strömmen av uppbrott - försvann hon. I fyra dagar letade hennes man efter henne överallt, och alla som han frågade om de sett till henne märkte att han var oroad intill sammanbrott."
Citera
2011-09-27, 15:26
  #3
Medlem
SilverTips avatar
Här finns intressant tråd om detta fall där en hel del frågetecken rätas ut:http://www.svenskamord.se/index.php?topic=126.0
Citera
2011-09-27, 16:41
  #4
Medlem
Skaraborg2s avatar
Margareta af Forselles.

Forts. på artikeln.

"Flytande väska som luktade illa."

"Vid halvsjutiden på morgonen den 7 augusti i fjol var anläggningsdykarna Leif Johansson och Hans Harrysson på väg från Lysekil till sin arbetsplats vid Grundsund. De färdades i en plastracer. Cirka 25 meter från land upptäckte de en stor resväska som låg och flöt i vattnet intill Gåsö.

När de bärgade den upp på närmaste strand kände de en obehaglig lukt och blev nyfikna på innehållet. Männen bände i locket vid ena kortändan. Ett av de tre metallås på baksidan gick då sönder och det var lätt att se vad som fanns i väskan: bålen av en kvinnokropp.

Göteborgskriminalen anser det i dag vara så gott som hundraprocentigt bevisat att den mördade och styckade kvinnan är fru Gunhild Margareta af Forselles från Göteborg.

Det finns en del föremål i mordfallet som kan leda till mördaren. Polisen ber nu Året Runts läsekrets om hjälp: först och främst gäller det att spåra ägaren till mordväskan! En lika viktig detalj är den unika, chokladbruna tejp - hela 37 millimeter bred! - som mördaren använde när han slog in likdelen i tidningspapper.

Vi visar, för första gången i svensk press, färgbilder av väskan och tejpen. När ni tittar på bilderna är det viktigt att ni tänker på följande:

Resväskan är betydligt större till formatet än en vanlig resväska av konventionell typ! Måtten är 81 cm x 51cm x 18cm. Låt er alltså inte förvilla så ni tror att det är en ordinär väska - den är stor, omfångsrik och rymlig. Smärtingtyget går i färgerna grönt, blått och svart, som bildar ett rutmönster.

Väskrem, söljskydd och hörnförstärkningar består av en svart läder, lås och knäppen av gul metall. Det finns extralås på båda gavlarna.

På ett läderstycke under bärhandtaget sitter en metallskylt märkt STRATIC och med en bild av ett flyplan."

"Gjord i Tyskland."

"Inuti är mordväskan klädd med tyg vars bottenfärg är gulgrå och har ett storrutigt mönster av horisontellt och vertikalt löpande svarta ränder där ytterkanterna är markerade med en smalare röd rand.

Mellan dessa ränder, som bildar ett storrutigt mönster, löper likaledes hosisontellt och vertikalt två smala gröna ränder som även de bildar ett mönster i mönstret.

Resväskan har tillverkats i Västtyskland år 1960 och i ca 2000 exemplar. 400 av dessa har exporterats och sålts i Sverige under 1961 - 65. Sålunda såldes den här väskan i Stockholm och Göteborg 1961- 63 och i Stockholm, Göteborg och Malmö under 1965. Den ksotade här ca 150 kronor!"

Forts.
__________________
Senast redigerad av Skaraborg2 2011-09-27 kl. 16:58.
Citera
2011-09-27, 19:37
  #5
Medlem
Skaraborg2s avatar
Margareta af Forselles 1969.

"Endast 3 svenska ägare till denna typ av resväska har anmält sig till polisen i Göteborg.

Polisen är också tacksam för tips om ni har sett en sådan här väska på annan plats, t ex hos vänner eller bekanta.....Huvudsaken är att ni meddelar er med polisen - det går att göra anonymt - och inte fattar beslut på egen hand att undanhålla polisen ledtrådar, uppslag eller bevis.

Den ovanliga tejpsort som påträffades i mordväskan är också värd en närmare beskrivning. Såvitt polisen känner till har den inte tillverkats i Sverige: den är en s k industritejp av plastfolietyp.

Mördaren har troligen haft den på en rulle av något slag. Han har skurit eller klippt av två bitar. Kanterna är jämna."

"Efter klockan 21.15 den 6 juli i fjol var fru af Forselles som uppslukad av jorden. Det finns inga vittnen som sett henne stiga in i en bil eller över huvud taget avlägsna sig från Göteborgs centrum, dvs trakterna närmast Sjöboden och Järntorget.

Det är ca 15 mil från Göteborg till den plats där mordväskan hittades - beroende på vilken väg man väljer. Det är lika troligt att fru af Forselles mördats i Göteborg som någonstans norr om staden. Hon hade en vid bekantskapskrets, ett hundratal personer som kände henne har hörts av polisen.

Och experter på väder och strömmar har inte kunnat kartlägga var väskan slängdes i havet. Där är det alltför många faktorer som spelar in. Mördaren kan ha gjort sig av med resväskan från en båt ute till havs eller lämpat i den någonstans från fast land."

Slut på denna artikel.
__________________
Senast redigerad av Skaraborg2 2011-09-27 kl. 19:39.
Citera
2011-09-27, 20:28
  #6
Medlem
Det var troligen en läkare som mördade henne. Står väl en del om det i tråden från Svenska Mord. Missbrukare av någon sort, spårade ur rejält. Tror att han dog av en överdos, eller om han möjligen tog livet av sig. Saken tystades mer eller mindre ner. Fru af Forselles var prostituerad.
Citera
2011-09-27, 22:25
  #7
Medlem
Skaraborg2s avatar
Prostituerad.

Citat:
Ursprungligen postat av Alydar
Det var troligen en läkare som mördade henne. Står väl en del om det i tråden från Svenska Mord. Missbrukare av någon sort, spårade ur rejält. Tror att han dog av en överdos, eller om han möjligen tog livet av sig. Saken tystades mer eller mindre ner. Fru af Forselles var prostituerad.

Ja det var som sagt vad troligen den här läkaren som som var avliden när polisen ville ha ett samtal med honom.

Tänkte att detta fall också skulle kunna diskuteras här på det största svenska forumet för kriminalfall.

Finns det ca 30 mappar bevarade från utredningarna så förstår man vilket gigantiskt arbete polisen lade ner.

Hur många år efter mordet blev den då avlidne läkaren misstänkt för att ha vatit GM?

Ja jag vet att fru Forselles hade varit prostituerad? Är det någon som vet ifall hon hade barn?
Citera
2011-09-28, 21:49
  #8
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Skaraborg2
Ja det var som sagt vad troligen den här läkaren som som var avliden när polisen ville ha ett samtal med honom.

Tänkte att detta fall också skulle kunna diskuteras här på det största svenska forumet för kriminalfall.

Finns det ca 30 mappar bevarade från utredningarna så förstår man vilket gigantiskt arbete polisen lade ner.

Hur många år efter mordet blev den då avlidne läkaren misstänkt för att ha vatit GM?

Ja jag vet att fru Forselles hade varit prostituerad? Är det någon som vet ifall hon hade barn?

Har för mig att han blev misstänkt tämligen omgående. Är bekant med en person som kände honom. Ska se om det går att få fram något mer. En hel del står väl i Svenska Mord-tråden, men det är inte säkert att allt är korrekt.
Citera
2011-09-28, 22:12
  #9
Medlem
WaltzingMatildas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Alydar
Har för mig att han blev misstänkt tämligen omgående.

Dito. Denne läkare begick självmord innan han hann åtalas för något men jag skulle tro att fallet betraktas som "polisiärt uppklarat".
Citera
2011-09-29, 13:30
  #10
Medlem
Skaraborg2s avatar
6 juli eller 6 augusti 1969?

På sidan 51 i boken Brott vi minns, 2010 finns detta:

"Också läkarens svåger förhördes. Han hade hela tiden vetat om att Margareta af Forselles varit uppe i lägenheten. Men svågerns version var något annorlunda, eftersom läkaren i samtalen med svågern berättat om hur både han och kollegan haft sex med Margareta af Forselles, och att det var kollegan som dödat henne.

Ord stod alltså ord mot ord, och kollegan var den ende som fortfarande var i livet. Eftersom så lång tid hade förflutit sedan mordet var det inte möjligt att göra någon teknisk undersökning av den påstådda mordplatsen. Man kunde bevisa att Margareta af Forselles dött genom kvävning, men kvävningen kunde ha varit en olyckshändelse, kanske vid någon avancerad sexlek. Inte heller kunde man avgöra vem som utfört kvävningen: den avlidne läkaren eller hans kollega.

Årendet räknas som polisiärt avklarat och förundersökningen lades ner den 28 januari 1972, trots att Margareta af Forselles man två gånger överklagade beslutet om nedläggning. Vad som egentligen hände den här natten mellan den 6 och 7 augusti är fortfarnde oklart."

Ser att i artikeln i Året Runt nämns datumet den 6 juli och här den 6 augusti.
Citera
2011-09-29, 14:07
  #11
Medlem
Aurora Borealiss avatar
Jag hittar inte Margareta i dödboken, men om hennes man Bengt står det att han blev änkeman den 7/8 1969 så det är nog det datumet som gäller. Vad beträffar eventuella barn till Margareta så påstås det i tråden på Svenska mord att hon hade ett barn fött 1951, som eventuellt ska ha blivit omhändertaget av de Sociala myndigheterna. Detta får kanske betraktas som spekulation.
Citera
2011-09-29, 16:08
  #12
Medlem
Skaraborg2s avatar
Ev. ett barn fött 1951.

Citat:
Ursprungligen postat av Aurora Borealis
Jag hittar inte Margareta i dödboken, men om hennes man Bengt står det att han blev änkeman den 7/8 1969 så det är nog det datumet som gäller. Vad beträffar eventuella barn till Margareta så påstås det i tråden på Svenska mord att hon hade ett barn fött 1951, som eventuellt ska ha blivit omhändertaget av de Sociala myndigheterna. Detta får kanske betraktas som spekulation.

Tack för denna info Aurora Borealis.

Då måste det vara den 7 augusti som gäller och Året Runt skrev ett felaktigt datum.

Undrar varför BO inte finns med i dödboken?

Ja detta får väl betraktas som spekulation (utan att själv veta något) men inte alls omöjligt att den uppgiften skulle kunna stämma. Ganska troligt att hon någon gång fick barn och med tanke på hennes levnadssätt inte heller omöjligt att detta blev omhändertaget av de Sociala myndigheterna. Detta skulle isf ha varit 1951 och allt sågs ju på den tiden på ett helt annat sätt än i dag.

Hennes make var hela 20 år äldre och bör väl numera vara avliden. När avled Bengt?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback