29 844 besökare online
856 236 medlemmar • 45 787 371 inlägg
Användarnamn 
Lösenord
Flashback Forum > Vetenskap & humaniora > Socialantropologi, etnologi och sociologi
Svara på ämne
Ämnesverktyg
Tjennstroum
Medlem
Tjennstroums avatar
Vi kan ju börja i själva benämningen "norrlänning", redan där har du en enorm fördom. Att bunta ihop folk från nio olika landskap, eller tio om du av någon märklig anledning skulle räkna utifrån länsgränser är bara urbota korkat. Rent historiskt har vi Gästrikland som alltid varit nära kopplat till Uppland och Mälardalen, därefter har vi Härjedalen och Jämtland som alltid varit nära kopplade västerut, Jämtland har dessutom en tusenårig historia av självstyre, sedermera finns också Norrbotten vars koppling gått österut och som genom århundraden varit mångkulturellt. Därutöver finns Lappland som koloniserats av statsmakten och en relativt homogen kustbygd däremellan. Kulturellt finns liknande skillnader, jordbruksbygder i Hälsingland och Jämtland, en lång industrikust, högland i Härjedalen, gruvbruk i Norrbotten och Lappland, stora partier skog i inlandet, diverse fiskebyar i öst och fjällmiljö längst i väst. Den enda gemensamma nämnaren är att områdena råkar ligga norr om Stockholm. Nog för att sörlänningar, om vi ska slänga oss med sådana epitet, uppvisar ignorans genom att inte kunna benämna en västerbottning för västerbottning eller hälsing för hälsing, så är de senare inte så mycket bättre om de själva kallar sig för norrlänningar.

Som jämte har jag noll och ingen koppling till gruvor, LKAB, bolaget Vattenfall, industrier eller havet, inte heller till någon kulturell tysthet eller det där inandnings-jo:et. Närmsta storstad är för mig är Trondheim. För övrigt tycker jag att Norrlands guld smakar piss och att socialism är ren ondska.
__________________
Svälj din förtret - ta ske'n i vacker hand när makten trampar på din ömma tå.
Du lever i ett demokratiskt land där du kan välja sätt att trampas på.
Allan Edwall
 
Roi
Moderator
Rois avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Krille.the.Petterson
Mer med honom. Intervjun börjar vid 1:20

http://www.youtube.com/watch?v=YZBTcZLMuG4
 
Booke
Medlem
Bookes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av burnwall
Det kanske beror på dig?
Nix! Det beror på norrlänningar. Dom är ju som sagt. Tröga.
__________________
Pratar du med mig? CITERA så jag hittar tillbaka.
 
Macke85
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av uniadi
Varför är det så många fördomar om Norrland och norrlänningar? Möter ibland människor från t.ex. Stockholm och andra städer utanför Norrland som verkar ha väldigt andra tankar om oss än vad som är sant.
Efter att ha sett Idol ikväll så ser jag hur dom gör "narr" av oss. TV4 överdriver väldigt många detaljer som får oss att se dumma ut.
För det första: Varför fick alla norrlänningar åka ner till Stockholm? Kunde lika gärna vara i en norrländsk stad, hade blivit närmre för oss alla, förutom TV4. Är det bara för att det just är Norrland eller är det av någon annan anledning. Kände mig duktigt diskriminerad när dom fokuserar dagens program på personer som ska stämma överens med fördomarna om Norrland så bra som möjligt. Varför blir vi en måltavla? Kan ni inte sluta tro att ni är dom perfekta svenskarna bara för att ni lever i större städer?

Jag hatar inte norrlänningar! De är mina absoluta favoritmänniskor.. Skönare och bättre människor än norrlänningarna finns f.. inte.

Däremot kanske jag inte erkänner att jag tycker så inför dem, och någon gång i livet har jag säkert skämtat/skojat lite med en norrlänning.

Men det är ju ändå rätt ömsesidigt
Norrlänningarna på mitt jobb driver ju lite med oss Stockholmare ibland..
__________________
Senast redigerad av Macke85 2011-09-22 kl. 20:07.
 
loveimpaired
Avstängd
loveimpaireds avatar
Jag har faktiskt inte hört några fördomar om er norrlänningar.
Där emot får man jävligt mycket blickar när man kommer upp till Norrland som Stockholmare.

Men det var ju inte det tråden handlade om.
Det där med Idol, de har andra år åkt upp till Norrland för att ha uttagningar varför det inte är så i år har nog inte med för att ni ska bli diskriminerade.

Norrland är härligt, vacker natur och väldigt trevliga dialekter där uppe.
Stabilt folk helt enkelt.

Kommer alltid finnas folk som har emot andra men ni norrlänningar är inte mer utsatta än andra.
 
krukvaext
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Aldoe
Deras uttal på "sch" ljud.
Till ex skiten blir: Schiten

Ordet 'skit' brukar uttalas på det sättet. Eller säger du skiten med k-ljud? Fint.
 
Endemisk
Medlem
Endemisks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av krukvaext
Ordet 'skit' brukar uttalas på det sättet. Eller säger du skiten med k-ljud? Fint.
Han menar givetvis att vissa människor från Norrland uttalar det med en tonlös postalveolar frikativa, något som inte är fallet i de flesta svenska dialekter. Bokstavskombinationen 'sk' denoterar i svensk ortografi vanligen en tonlös koartikulerad palatoalveolar och velar frikativa.
__________________
Senast redigerad av Endemisk 2011-10-19 kl. 19:35.
 
Lacerda
Medlem
Lacerdas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av uniadi
Varför är det så många fördomar om Norrland och norrlänningar? Möter ibland människor från t.ex. Stockholm och andra städer utanför Norrland som verkar ha väldigt andra tankar om oss än vad som är sant.
Efter att ha sett Idol ikväll så ser jag hur dom gör "narr" av oss. TV4 överdriver väldigt många detaljer som får oss att se dumma ut.

Jag är uppväxt i mälardalen och är tillfälligt stationerad i Kiruna. Jag ska jobba här ett par månader sen så åker jag hem igen. Min uppfattning än så länge av folket här är bra. Riktigt trevliga med ett stort friluftsintresse.
Det finns bara två negativa detaljer och det är en viss slapphet i arbetslivet, vilket heller inte förvånar då det finns ett stort stöd för socialdemokrater och vänstern. Vi arbetar parvis och jag är van vid att man ska vara produktiv på jobbet. Sätta i gång med arbetet, utföra det smidigt och snabbt och få så mycket som möjligt gjort. Det här är något som få av mina norrländska medarbetare vill göra.

Den andra grejen som irriterar mig är att man verkar vara blind för problemen som blattejävlarna orsakar i södra delen av landet. Bara för att det få burkpantarnegrerna i Kiruna sköter sig så måste man även inse vilket helvete polisen, personal på försäkringskassan, -socialtjänsten, -kriminalvården och alla andra genomlider pga dessa avskum. Jag har dock en skön gubbe på jobbet som kommenterade; "Här i norrland är vi många jägare med vapen. Dagen när inbördeskriget sätter igång så kommer negerjävlarna att få det svårt här".
__________________
Röstar SD i valet 2014. Är inte överdrivet nationalistisk, men det räcker nu! Prioritera välfärd åt svenskar och bevara våra traditioner.
På 30 år har våldtäkterna 10-dubblats i Sverige.
Till alla er som kritiserar SD, ta reda på hur många av utländsk härkomst som sitter i våra fängelser. Informera er om hur det går i skolorna där majoriteten är av invandrarbakgrund. Prata med polis, socialtjänst, lärare och anställda på försäkringskassan. Öppna ögonen och sluta läsa Aftonbladet.
 
Pröpper
Medlem
Pröppers avatar
Jag har inget emot norrlänningar dom som finns kvar,men de flesta "norrlänningar"som kommer till Göteborg är araber,somalier och "skäggbarn"Norrlänningar är lika tröga som svenskar i övrigt ,men benägna att skylla sina personliga tillkortakommande på stockholmare och sörlänningar,norrlänningar med eller utan älg studsade är redan rövknullade utan att de fattar detta!
__________________
Valrörelsen 2014:Tacka Mp för 30 000 somalier!
__________________
Senast redigerad av Pröpper 2012-06-17 kl. 21:32.
 
avishaman
Medlem
avishamans avatar
Jag har absolut ingenting emot norrlänningar. Om något så är det väl umebornas jävla vålds-sinne. Hade ett par umebor i lägenheten för ett tag sen och dom kunde inte sluta tjata om hur soft det var att knäcka någon snubbes näsben osv. Fattade nada.

Annars älskar jag er.
__________________
Jalla.
 
naft
Medlem
nafts avatar
Bättre än att bo i fjollträsk..

Dom som har emot norrland måste ju få veta att utan Norrlands tillförsel av bland annat malm, så hade sverige inte haft en krona!
__________________
Ta dagen som den kommer, eller rök en holk och vänta :)
 
Nochills
Medlem
Nochillss avatar
Min uppfattning är att man generellt med begreppet; Norrland syftar på Västerbotten respektive Norrbotten och Lappland. Att tex Gästrikland och Härjedalen faktiskt också tillhör Norrland gör inte att det ringer några klockor. Den vedertagna sinnebilden är att folket i norr pratar långsamt och är oftast tysta av sig, men stökar om så fort de blir på fyllan.

Själv är jag ifrån Luleå, och har märkt att vissa folk söderut ofta verkar ha sovit på geografi-lektionerna. Dessa tror att det finns "ett Ume" som ligger 30 mil bort härifrån med stora björkar "och resten av Norrland är en enda vildmark förutom Kiruna då". Det finns också här en hel allé av björkar från tågstationen in till centrum, jag har aldrig varit i Ume så jag kan inte uttala mig om storleken på deras björkar.
 
Svara på ämne
Topp Dela »