• 10 256 online
  • 1 213 414 medlemmar
  • 62 594 568 inlägg
2011-08-29, 20:04
  #1
Medlem
Cherrykills avatar
Missförstå inte topic nu, visste inte hur jag skulle formulera mig.

Det är såhär va. Något jag tänkt väldigt mycket på den senaste tiden är att plugga en termin kriminologi men haken är att jag inte alls är intresserad av att studera något angränsande/kompletterande som exempelvis PHS, juridik eller socionomi.

Jag har alltid varit extremt fascinerad av allt som har med krim att göra och jag kan spendera många timmar med FUP:ar och diverse litteratur inom området för att på något sätt försöka förstå varför vissa människor väljer att begå brott. Jag vill veta vad de tänker, jag vill in i deras huvuden. Mest fascineras jag av mordhistorier och i synnerhet kriminalhistoria.

Då slog det mig att om jag nu vill plugga nåt jag verkligen brinner för på riktigt (och inte typ konstskola, tillskärarakademi eller något annat som förväntas av mig) så är det bara kriminologi som verkligen lockar och som egentligen skulle få mig att gå tillbaka till skolbänken.

Jag har inte pluggat på högskola eller gjort högskoleprovet och jag vet att det är svårt att komma in men jag måste kolla med er om det ens är värt mödan att komma in på den kursen? Jag vet också att kriminologi är något som lätt förskönas - att det säkert inte alls är lika intressant som man gärna tror men det är någonting som gör att jag inte kan släppa det här. Jag vill forska i brott!

Som sagt, haken är att jag inte vill jobba inom polisen och jag vill absolut inte bli obducent eller något liknande. Hur stor är chansen att få jobb på exempelvis BRÅ och hur meriterande är det att ha läst kriminologi oavsett vad jag söker för jobb efteråt? Är det högt ansett (i den mån det kan bli när det kommer till en terminskurs) eller skrattar folk? Är det töntigt? Tror folk att man vill bli nästa GW? Tänker folk att man måste vara en sjuk jävel som hänger i MGB-delen på fritiden och vältrar sig i ond bråd död? Vad krävs för att vara en "äkta" kriminologstudent? Förstår ni vart jag vill komma?

Vore tacksam om någon kunde bolla lite med mig!
Citera
2011-08-29, 20:23
  #2
Medlem
cdxz11s avatar
vill du vara en "äkta" kriminologstudent är det väl masterprogram i kriminologi som gäller.
Citera
2011-08-29, 22:29
  #3
Medlem
Det kommer nog vara väldigt svårt att hitta ett jobb efter den utbildningen, men om du är intresserad kan du förstås läsa en eller ett par terminer bara för ditt nöjes skull. Men ta inte lån, utan hitta ett extrajobb så du klarar dig under tiden. Ett år är ju ingenting i längden, du har förmodligen 40+ år kvar till pension.
Citera
2011-08-30, 01:03
  #4
Medlem
Citat:
Mest fascineras jag av mordhistorier och i synnerhet kriminalhistoria

Tyvärr måste jag meddela dig att det är ganska lite av den varan man läser. Se inte kriminologi som ett eget ämne utan som en specialiserad form av sociologi, detta gör i princip alla universitet i landet utom SU. Sålunda handlar i princip till stor del utbildningen om samhälle, varför begår människor brott och hur förklarar vi det (väldigt lite om hur faktiska brott går/gått till) och statistik och alltså inte alls överdrivet mycket om ond bråd död och snaskiga mordhistorier. Det är inte heller några greatest hits om brott vi minns i någon större utsträckning, det var väldigt tunt med den varan.

Istället är det mycket av det vanliga "sociologi tjafset" om socialakonstruktioner och teoretiska förklaringsmodeller. Ibland pratar man lite om gamla kända fall för att försöka anlägga olika teoretiska förklaringar till varför det blev som det blev och gick som det gick. Dock på ganska abstrakta nivåer. Det är nog det närmaste du kommer det du egentligen var intresserad utav.

Kurslitteraturen är mycket sociologiska klassiker, läser du inte en bok av typ Durkheim varje termin är du inte någon riktigt sociolog verkar det som. Det är överlag mycket läsa, mer läsa, skriva en väldig massa massa analyser och rapporter av det du läst kontra vad du har läst tidigare och vad en förbannad massa andra tyckare och tänkare har sagt, tyckt och tänkt om samma sak. Tycker du sålunda inte om och är bra på att läsa stora mängder med vanligen rätt trista och torra böcker, det är sällan några kioskvältare om vi säger som så, är det nog tyvärr inte för dig.

Det brukar inte vara så där väldigt svårt att komma in på sociologi studier. Det brukar finnas många platser och få sökande. Kriminologi har blivit lite mer poppis, troligen för att folk har fantasier om att de skall bli lite CSI av dem eller att de skall bli den nästa Leif GW Persson. Sannolikheten för det är dock extremt låg. Vilket brukar leda till att bortfallet per termin är stort, de flesta hade nog tänkt eller trott att det skulle vara mer action. Men är du verkligen intresserad utav att fundera på varför människor begår brott, samhällets reaktioner på brott och liknande kan det vara något för dig kanske.

Det brukar nästa alltid också i varje klass finnas lite personer med polisfantasier som tror det är en fantastisk merit att ha läst kriminologi när de söker till PHS nästa gång, jag vet dock inte om det är så att det är det ... kanske .. kanske inte .. dock knappast unikt.

Jobb? Någon form av statstjänsteman så där i vanlig riktning. Polis blir du inte ändå av att läsa kriminologi, däremot kan du som sagt blir någon form av civilexpert där eller på någon liknande myndighet men det ville du inte. Obducent blir du inte av kriminologi heller, det är mer av en medicin funktion. Kriminologi själv leder troligen inte heller till så mycket utan du bör nog bygga på det med någotannat typ statistik (alla myndigheter tycker om statistik), juridik eller dyligt.

Ta GW igen som exempel så spenderade han ett par årtionden med att hoppa runt och skriva rapporter på olika myndigheter, kombinerat med sina skönlitterära verk, vara med i tv samtidigt som han slöskrev på sin avhandling. Han blev inte hela sveriges hellylle kriminolog över en natt som sitter och är lite slö och dryg, men väldigt rolig, i TV.

Anseende? Nej folk vet inte ens vad det egentligen handlar om. Istället har de en massa förutfattade mening om brott och kriminalitet som de tror är sanna. Personligen skyller jag det på media som blåser upp och förvanskligar allt de kommer över.
Citera
2011-08-30, 14:30
  #5
Medlem
Cherrykills avatar
Citat:
Ursprungligen postat av looorg
text


Tack så jättemycket för utförligt svar!

Misstänker ju som sagt att det förskönas något så oerhört, så jag blir inte förvånad över det du säger. Nu handlar det ju bara för mig om att komma fram till huruvida det är något för mig eller inte.

Att bli nästa GW har aldrig varit det som drivit mig till de här tankarna, jag har helt enkelt känt att det är ett intressant ämne som jag gärna fördjupar mig i. Det är klart att aspekter som "samhällets syn på brott" också intresserar mig även om jag inte läst lika mycket om det. Har dock många åsikter i frågan

Vill också klargöra att jag aldrig trodde att jag kunde bli obducent eller polis genom att gå enbart denna kurs, menade snarare att många läser den som ett steg mot en större "titel". För min egen del vill jag bara läsa den av rent intresse, och inte som ett led i en större/längre utbildning.

Ska fundera vidare på om det är något för mig!
__________________
Senast redigerad av Cherrykill 2011-08-30 kl. 14:33.
Citera