Citat:
Ursprungligen postat av
freeriderXII
Hade tänkt starta en egen tråd men så hittade jag denna.

Bra ts hycklaren.
Storskiftet och Enskiftet hade helt klart en negativ inverkan på vår kulturhistoria när många byar försvann även om den ekonomiskt hade poänger och jordbruksdriftmässigt, Många som bor på landet idag vill ju hellre bo för sig själva med sin egen täppa (inklusive mig själv om jag fick välja) än att bo i en by. Men det finns också många som föredrar bymiljön. Att vi inte har så många historiska byar som man har i Storbritannien t.ex. är en kulturell katastrof som gör att landskapet känns tomt och mindre intressant att utforska.
Givetvis borde man ha drivit igenom skiftet och låtit bönderna flytta ut till sina nya bondgårdar men ändå sparat och underhållit byarnas hus och bymiljön om möjligt. Finns ju många moderna husklungor som kan liknas vid byar men jag syftar på det med historiskt gamla hus.
Sverige och t.ex. Uppland har ju dock en del bruksorter som är trevliga att besöka.
Det uppstod ju en ny sorts bystruktur under 1800-talet, efter att den gamla, traditionella byn krossats hundra år tidigare.
Men under 1800-talet uppstod ju ett behov av att ha hantverkare på närmare avstånd än att tvingas lita till de kringresande nasarna.
SÅ de små samlingar av småhus längst med landsvägarna som man kan se när man kör omkring ute på landet, det är ju relativt nybyggt. Och grundade av sådant som tex smeder som flyttade in.
Sen började vissa av dem att växa mer än andra.
Men det är ju ändå inte likt hur det en gång i tiden såg ut.
DÅ låg husen i en klunga, ungefär så som man kan se på sydligare breddgrader.
Som mest dramatiskt och lättåskådligt kanske i södra Framkrike och i Spanien, där byarna ibland ligger uppe på toppen av små kullar.
Ser väldigt vackert ut.