• 68 231 online
  • 1 214 281 medlemmar
  • 62 633 627 inlägg
2010-10-14, 11:57
  #1
Administrator
admins avatar
Istället för att svara i alla de trådar som redan finns på forumet, så startar jag en ny tråd där jag sammanställer lite vad som hänt, och hur vi ser på det hela som hänt.

Bakgrunden är följande tråd:
https://www.flashback.org/t1322408

En användare på forumet registrerar ett nytt konto, och informerar övriga medlemmar om att han planerar att ta livet av sig.

Forumet 'Psykiska problem'

Detta forum hette tidigare 'Psykakuten', men bytte för lite mindre än en månad sedan namn till 'Psykiska problem'. Syftet med forumet är att människor som mår dåligt här ska kunna få hjälp. Detta har under åren fungerat över förväntan. Vi var från början något tveksamma till ifall vi skulle starta detta forum, då vi var rädda för ifall det endast skulle resultera i att användare uppmanade medlemmar som mådde dåligt att just ta livet av sig. Istället så har forumet skapat en plats där människor dygnet runt, årets alla dagar, kan få hjälp när de mår som sämst.

Forumet är inte på något sätt kontroversiellt, utan snarare ett lysande exempel på hur Flashback fyller en funktion i samhället. I ett samhälle där väntetiden för att få en psykolog många gånger är flera månader, så erbjuder Flashback här en plats att kostnadsfritt få hjälp när man mår dåligt. Vi har haft läkare som på sin fritid spenderat timme efter timme med att just hjälpa andra människor här på forumet, och de som uppmanat användarna att begå självmord har många gånger fått sina inlägg raderade då de ofta bryter mot regel 0.03.

Det är inte förbjudet att diskutera självmord, och det vore märkligt att å ena sidan tillåta diskussioner om självmord, och samtidigt förbjuda medlemmar att ha någon annan åsikt än den som är vedertagen i samhället. Däremot så brukar dessa frågor diskuteras i egna trådar, och inte i de trådar där någon behöver akut hjälp.

Det aktuella fallet

Att vara anonym har sina för- och nackdelar. I ett samhälle där människor riskerar att bli av med sina jobb, bli socialt utfrysta eller hotade till livet pga sina åsikter, så är det extra viktigt att det även finns platser där man kan vara anonym. Det finns många ämnen som är tabubelagda att diskutera i samhället, men det gör dem inte mindre viktiga.

En baksida med att vara anonym är att det blir betydligt svårare att garantera sanningshalten i det som sägs. Det finns mängder av människor som enbart sysslar med desinformation och att skapa påhittade händelser. Dessa är svåra att angripa då man inte vill radera de inlägg som är korrekta, men det är också ibland svårt att veta vad som är sant och vad som är påhittat.

Vi raderar samtliga inlägg som vi tror är påhittade, och det var sannolikt många som trodde att den aktuella händelen var en påhittad historia. Några av de som uppmuntrade att han skulle begå självmord har efteråt varit mycket ångerfulla då de bara trodde att han var ett troll. (En helt ny användare som börjar med att starta en tråd där han berättar att han tänker begå självmord live via en webcam är exakt den sorts trådar som normalt är desinformation.)

"Det märks på det sättet du skriver på att du bara är en skojjare ..."
https://www.flashback.org/sp26052719

"Du är ett troll tror jag. Hejdå."
https://www.flashback.org/sp26053520

Samtidigt så var det givetvis också användare som inte tog några risker, och behandlade honom på samma sätt som man behandlade vem som helst som startat en tråd i det aktuella forumet.

"Så illa kan det fan inte vara... När allt är som värst kan det bara bli bättre.."
https://www.flashback.org/sp26052596

"Tänk på fattiga människor..stympade människor..människor som är lama eller blinda.. DE har det svårt!! De kan inte förändra sitt liv!! Du har fortfarande möjligheten att förändra ditt!!"
https://www.flashback.org/sp26052718

Det visade sig att det inte var ett troll, och detta har med all säkerhet givit många en viktig tankeställare. Fanns det något man kunde ha gjort för att förhindra detta, och isf vad?

När flera började inse att det var på riktigt så kontaktade Flashbacks användare Polisen, men även ifall de hade varit snabbare eller blivit informerade om det hela tidigare så är det tveksamt ifall de hade kunnat rädda honom. I det aktuella fallet verkar det inte vara någon som sökte hjälp, utan snarare någon som redan beslutat sig och nu tänkte göra detta publikt. Det är också därför tveksamt ifall användarnas respons kunde ha påverkat honom.

Vem bär skulden?

Nyheter24 verkar gå på linjen att det är Flashbacks fel att det har hänt.

Hängde sig i direktsändning - hetsades på Flashback
http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/...s-pa-flashback

Flashback och självmordshetsen
http://nyheter24.se/bloggar/nyhetsbl...alvmordshetsen

TT och Svenska Dagbladet är av åsikten at det hela är bäst att tysta ner.

"Slutligen valde vi ändå att avstå från publicering då det var alldeles för många frågetecken kring händelsen för att vi skulle kunna beskriva den på ett relevant sätt."
- Thomas Peterssohn, ansvarig utgivare TT

"SvD är – i linje med WHO:s checklista för medierapportering om självmord - restriktiv med att rapportera om enstaka självmordsfall och detaljer kring dem, även om de är spektakulära. Den linjen höll vi fast vid även under gårdagen."
- Martin Jönsson, redaktionschef SvD

http://www.medievarlden.se/nyheter/2...nkte-utgivarna

Vi är medvetna om att självmord är känsligt, men har valt att även erbjuda diskussioner om känsliga ämnen på Flashback Forum. Vi tror inte att detta ökar antalet självmord, utan snarare att det minskar dem. En åsikt som nödvändigtvis inte är ensamma om att ha.

"Antalet självmord har stadigt minskat de senaste trettio åren.
Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa (NASP) levererar tydlig statistik på den punkten. Här dras inga paralleller till nätkulturer eller internetrelaterade fenomen, men det är ändå en viktig sakupplysning att ha i bakhuvudet. Istället för att diskutera om internets kollektiva upphetsning hetsar unga till att ta livet av sig, kan man i stället fråga sig vilken roll nätet har för människors välbefinnande." ... "Gemenskapen på forum som till exempel Flashback menar jag är i grunden positiv. Internet erbjuder sällskap åt de ensamma, en röst för de röstlösa. På det sättet kan internet erbjuda den basala trygghet som många behöver. Särskilt på Flashback, där människor som har svårt att finna sin plats i det vi kallar vardag möts, är den tryggheten viktig. Att samexistera med andra extremer är viktigare än man kanske tror."

"Däremot har det, både här och i andra delar av världen, varit många som räddats av internet. Rent konkret, när folk har hindrats från eller räddats under självmordsförsök av folk som lyckats luska ut var de finns och skickat dit hjälp. Senast i veckan berättade den stora videobloggaren Karen Alloy om hur hon fått mail från en tjej som tänkte ta livet av sig, och lyckats hitta hennes gymnasieskola så att de kunde hjälpa henne. Det finns också många som räddats mer generellt, när folk hittat stöd och hjälp i diskussionsgrupper eller bloggar. Med anonymiteten som skydd vågar många prata om hur de mår, kan hitta vänner och kunskap och styrka bland andra som mår likadant. Många vittnar om hur stor skillnad det gjort, att de inte vet om de hade klarat sig annars.
Om man väljer att fokusera på de hånfulla kommentarerna så missar man allt det konstruktiva och viktiga som internet också innehåller. Den omtanke och medmänsklighet som faktiskt också fanns i tråden på Flashback."


http://www.aftonbladet.se/debatt/deb...icle7944539.ab

Jag anser att Flashback fyller en enormt viktig roll på det här området, och vi kan nu endast hoppas att denna händelse får användarna att inse att även de mest osannolika inläggen faktiskt kan vara på riktigt. Att försöka ge Flashback skulden för att vi väljer att inte blunda för detta ämne är för mig en mycket märklig åsikt.

admin
Citera
2010-10-14, 12:17
  #2
Medlem
Mycket bra sagt och sammanfattat.

Vi här på FB måste vara försiktigare. Om det nu handlar om drogakuten, psykakuten eller vadsom så kan vi inte hetsa någon till att göra si och så. Visst, majoriteten kanske tror att det är ett troll, men det är dumt att ta risken.

Stor eloge till er som försökte hjälpa honom, och speciellt ni som ringde polisen.
Citera
2010-10-14, 12:38
  #3
Medlem
Så liknande trådar skall alltså tillåtas på fb? Det kommer ju poppa upp fler för varje dag nu...
troll eller inte
Citera
2010-10-14, 12:58
  #4
Medlem
orkarNs avatar
Bra att Flashback uttalar sig på sina egna termer (ursäkta svengelskan), snarare än att försöka rentvå någon form av kollektivt samvete i rampljuset.

Det kommer uppenbarligen naturligt för många kommentatorer, både i media och bland privatpersoner, att söka lägga ansvaret på någon person eller institution. Det kommer alltid att vara prio ett hos debattörer som inte förmår resonera i flertalet steg. I det aktuella fallet verkar det tämligen uppenbart att det har funnits människor i personens närhet som tidigare tagit ansvaret men som slutligen givit upp. Närmare granskning av reaktioner från anhöriga och/eller mer eller mindre närstående på facebook visar en uppgivenhet från omgivningen som rimligen är ett resultat av att individen länge kämpat med psykiska problem.

De som söker någon eller något att lägga skulden på bör istället undersöka sina egna premisser. Om någon bestämt sig för att avsluta sitt liv finns det bara en viss mängd åtgärder som kan vidtas från omgivningen utan att direkt beskära invidividens handlingsförmåga. Grabben hade uppenbarligen givit upp tanken på att fortsätta leva - när övertalningsförsöken på Flashback började nå honom reagerade han med att snabba på processen, vilket framgår av tråden.

Därtill bör man fråga sig huruvida indignerade medier och en förskräckt befolkning är rätt part att utkräva ansvar. De närmast stående har, såvitt jag förstått, inte uttryckt någon önskan att fallet skall behandlas i morgonsoffor och debattprogram och dessa företeelser amplifierar sannolikt den personliga tragedin för de som berörts mest av självmordet. Det mest riktiga ur ett humanistiskt perspektiv blir rimligen att vika för impulsen att blåsa upp en story för att den genomsnittlige Aftonbladet-läsaren skall få sin dagliga dos förskräckthet, och istället behandla den avlidne och dennes anhöriga med den integritet och det medkännande de förtjänar.
Citera
2010-10-14, 13:11
  #5
Administrator
admins avatar
Citat:
Ursprungligen postat av noirs
Så liknande trådar skall alltså tillåtas på fb? Det kommer ju poppa upp fler för varje dag nu...
troll eller inte


Jag är lite osäker på vad du menar i din fråga.

Ifall du undrar ifall man även i framtiden ska kunna diskutera psykiska problem och självmordstankar på Flashback så är svaret ja. Jag har väldigt svårt att se hur detta skulle vara något negativt. Att ämnet av vissa upplevs som känsligt gör inte att ämnet är mindre viktigt.

När det gäller troll så blir de bannlysta så fort vi upptäckt dem.

admin
Citera
2010-10-14, 13:15
  #6
Medlem
birabirabiras avatar
Vad händer med en tråd som startar som denna i detta fall?

Länk till webcam osv?

Ringer FB polisen & ger ip nr?
Citera
2010-10-14, 13:31
  #7
Medlem
propylesss avatar
Det är ganska tydligt att stora delar av det skamlösa mediaetablissemanget ser sin chans att tvåla till FB genom att diktera ihop en historia om att det förekom en massa hets i tråden. Antagligen för att yttrandefrihet endast ska gälla för just gammelmedia och FB inkräktar därmed på deras område. De har överhuvudtaget inget intresse av att sakligt diskutera självmord som ett samhällsproblem.

Bra skrivet admin.
Citera
2010-10-14, 13:41
  #8
Medlem
ÅnkelGunnars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av propyless
Det är ganska tydligt att stora delar av det skamlösa mediaetablissemanget ser sin chans att tvåla till FB genom att diktera ihop en historia om att det förekom en massa hets i tråden.
Om det nu skulle förhålla sig så som du beskriver så har de genast ett problem i att vem som helst faktiskt kan läsa tråden själva. Visst, den är i nuläget på ca 1 800 inlägg, men det är bara säg de första 80-90 inläggen som skrevs under tiden Marcus faktiskt var i livet. Resterande 95% av tråden har tillkommit efter självmordet uppmärksammats i media och är därför rätt ointressant om man endast är intresserad utav vad som hände.
Citera
2010-10-14, 13:43
  #9
Administrator
admins avatar
Citat:
Ursprungligen postat av birabirabira
Vad händer med en tråd som startar som denna i detta fall?

Ifall det skulle hända igen så kan förhoppningsvis de som upptäcker tråden rapportera det hela till Polisen snabbare denna gång. Det var nog få som trodde att han verkligen menade allvar, men nu vet de flesta att detta faktiskt kan hända.

Vi kan inte hindra människor från att ta livet av sig, men vi kan göra vårt bästa att få dem avstå. Att lägga ner tid och prata med människor som mår psykiskt dåligt är en bra början. Flashback Forum är alltid öppet, och det är alltid medlemmar online.

Forumut har här en unik möjlighet att hjälpa människor. Vi har hjälpt människor under flera år i denna avdelning, och kommer att göra det även i framtiden.

admin
Citera
2010-10-14, 13:45
  #10
Medlem
[Strange Days]s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av propyless
Det är ganska tydligt att stora delar av det skamlösa mediaetablissemanget ser sin chans att tvåla till FB genom att diktera ihop en historia om att det förekom en massa hets i tråden. Antagligen för att yttrandefrihet endast ska gälla för just gammelmedia och FB inkräktar därmed på deras område. De har överhuvudtaget inget intresse av att sakligt diskutera självmord som ett samhällsproblem.

Bra skrivet admin.

Kan bara instämma till fullo i detta.

Och självfallet fanns det ingenting som Flashback kunde göra för att förhindra att självmordet skedde.

Dessutom så är det ingen som egentligen vet exakt hur stor påverkan kommentarerna som lämnades i tråden hade på killen medan han fortfarande levde.
Den frågan kommer vi aldrig att få nått svar på.
Citera
2010-10-14, 13:46
  #11
Medlem
langaocbs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av admin

Några av de som uppmuntrade att han skulle begå självmord har efteråt varit mycket ångerfulla då de bara trodde att han var ett troll. (En helt ny användare som börjar med att starta en tråd där han berättar att han tänker begå självmord live via en webcam är exakt den sorts trådar som normalt är desinformation.)


Vilka och var?
Citera
2010-10-14, 13:55
  #12
Medlem
ÅnkelGunnars avatar
Citat:
Ursprungligen postat av langaocb
Vilka och var?
Jag vill helst inte peka ut någon enskild användare, men om du går in i tråden, letar upp användare som inte tog hotet på allvar och sen klickar på användarnamnet så kan du få fram 'Hitta alla inlägg av XYZ i detta ämne'.
Citera