• 48 033 online
  • 1 202 191 medlemmar
  • 62 208 113 inlägg
  • 1
  • 2
2010-09-28, 19:43
  #1
Medlem
Hej alla glada fildelare! Jag sitter nu här på biblioteket och skriver, eftersom polisen för ca 3 veckor sedan tog min dator i beslag. Vad kan jag vänta mig nu? Bör jag skaffa mig en advokat? Jag har många frågor men kan bara vänta på svaren, ni kanske kan hjälpa mig med vissa av dem?

Låt mig ta historien ifrån början!

Jag vaknade tidigt på morgonen av att någon ringde på min mobil. Personen i luren verkade stressad, och sa åt mig att jag bör öppna min dörr för annars kommer den att bli nedsparkad av polisen. Yrvaken som jag var, fattade jag ingenting av samtalet, men ca 2 min senare låter det som om att någon sparkar på min dörr. Fortfarande helt yrvaken och vimmelkantig stapplar jag mot dörren och öppnar den bara för att bli påhoppad och kroppsvisiterad av 7 civilklädda poliser.
De säger inget mer än att jag skall till Malmö. Jag bor för övrigt i Eslöv. Den första frågan som dyker upp i mitt huvud är vad fan är det som händer, vad gäller detta? Men den frågan får jag inget svar på. Jag tar min plånbok och min mobiltelefon, men telefonen får jag inte behålla, en av polismännen rycker den ur min hand. Jag blir ledd till en polisbil utanför och körd till Malmö för att bli förhörd. I bilen till stationen försöker jag att få ordning på mina tankar och försöker komma underfund med vad fan det här gäller. Jag går igenom massa olika scenarion i mitt huvud och försöker att få ordning på mina tankar. Jag frågar mig själv frågor som, har jag dödat någon? Har det hänt något med min fru? Har någon anmält mig för något? Och så slår det mig, serverdatorn i mitt arbetsrum, kan det vara boven i dramat?
Vi anländer till polisstationen där jag återigen blir visiterad och mina saker blir konfiskerade (hade bara mysbyxor och T-shirt samt min plånbok på mig) Sen blir jag satt i en cell.
Där får jag sitta i en halvtimme innan jag får komma till förhöret. På förhöret får jag reda på att jag står misstänkt för brott mot upphovsrättslagen! Nu förstår jag att det handlar om datorn i arbetsrummet, och det nätverk den stod uppkopplad till. Jag får en mängd frågor kastade på mig och svarar på alla så gott jag kan. Vissa av frågorna kan jag inte svara på som tex. om jag vet vad uttrycket scenen betyder, om jag vet vad topsites är osv. Jag kommer inte ihåg alla frågor nu.
Jag erkänner att jag haft en server dator i mitt arbetsrum som varit uppkopplad till ett mindre nätverk, innehållet på nätverket är jag inte säker på men jag tror det innehåller filmer, spel och dylikt. Jag har aldrig laddat upp något på detta nätverk och laddat hem kanske 1 program och någon låt ifrån det. Jag har haft kontakt med 2 medlemmar på nätverket, och låtit dem styra min serverdator. Jag svarar på frågor som gäller irc, msn, facebook, nicknames, ftp osv. innan vi äntligen är klara efter ca 4 timmar.

Min fru som har blivit hämtad ifrån sitt jobb av civilpoliser kommer och möter mig i polisens entre. Hon har också suttit i förhör, då vårat internet står skrivet på hennes namn.
Vi båda har en mängd frågetecken, men beger oss hem. Väl hemma ser vi att min frus laptop, min arbetsdator, serverdatorn, 2 externa hårdiskar samt min mobiltelefon är borta. Huset ser ut som ett bombnedslag men annars är allt som det var. Vi tittar på nyheterna och får höra om tillslagen mot scenen i 17 olika länder. Samt 4 ställen i Sverige varav ett i Eslöv!
Allt känns väldigt orealistiskt och bisarrt. Efter att ha sett nyhetsinslaget känns det som att jag har fått reda på 5 ggr mer än hos polisen. Men det är fortfarande många frågor kvar.

Men nu tänkte jag berätta lite om mig själv och min bakgrund för att se hur jag hamnade i det här.

Jag är 25 år bor som sagt i Eslöv med min fru. Jag har läst teknik på gymnasiet, alltså spelat mycket dator spel i min ungdom :P och har ett intresse av datorgrafik 3d och 2d. Därav har jag hängt en hel del på forum och irc kanaler där jag har fått hjälp med att lära mig programmen. Jag har läst 3d grafik på en högskola i 2 år och spenderar mycket av min tid framför datorn med att arbeta med 3d, då det är detta jag vill arbeta med.
Hur kom jag i kontakt med den här servern och dess nätverk? Min bror som köpte datorn och gick med i ett litet nätverk i Skåne med ca 5 medlemmar för att få tillgång till en del filmer och program, hade tröttnat på nätverket i fråga och använde det inte. Hans dator stod och samlade dam i sin garderob.
Jag fick frågan om jag var sugen på att ta över datorn och nappade då jag såg möjligheten att ha den som en server som jag kunde hosta min hemsida med mina bilder och arbeten på, för att bättra mina chanser att få ett jobb, samt använda som Nas/filserver.
Jag fick höra om nätverket samt att de personerna som var med i det var rätt kompetenta på datorer.
Nice, tänkte jag, då kan jag vända mig till dem när jag har några problem! Och så kan jag ladda hem filmer och program, why not!
När jag fick hem datorn satte jag igång den, anslöt den till mitt internet och gav mitt ip till en av personerna i nätverket.

(Well jag tar inte illa upp om ni kallar mig för en idiot, det kanske jag är)

Men jag tänkte att det här är säkert säkrare än att tanka hem ifrån Piratebay. Jag hade blivit lite rädd för de nya lagarna som trätt i kraft trots alla protester, piratpartiet, Fra, Piratebay osv.

Vem bryr sig om privatpersoner? Pengar styr allt filmjättar med pengar skapar lätt egna regler som måste följas :P Jag skall inte falla in för mycket i den här jargonen! Tjii fick iaf jag!

Jag försökte ladda hem Photoshop några veckor efter det jag hade varit med i nätverket men fick det inte till att fungera. Massa rar filer och brutna filer gjorde mig irriterad.
Piratbay eller Gfxnews.ru som jag använde mig av funkade bättre! Torrent tekniken är mycket smidigare och well nätverket hade inte alls så många filer program osv som jag var intresserad av!

Jag har under mitt liv kanske tankat hem en 20 filmer 30 spel 60 program och aldrig tjänat några pengar på de programmen jag har laddat hem, jag har väl köpt en 15 filmer 20 spel och gått på bio 70 ggr under mitt liv eller något i dessa volymer, saken är att jag alltid sett mig själv som alla andra när det gäller min ”olagliga” aktivitet på internet.

Det som suger just nu är att en stor del av mitt liv är borta. Det suger att ha förlorat 3d scener och bilder som jag har arbetat med i över 5 års tid! För närvarande är jag dessutom arbetslös, så det har blivit väldigt svårt för mig, då jag varken har dator eller telefon att ha kontakt med de jobb jag sökt under den senaste tiden. Men jag får såklart skylla mig själv antar jag?
Till saken hör även att de jobb jag är utbildad till inte finns inom räckhåll längre då det jag har arbetat med, mina bilder min portfolio mina arbeten är borta. Och det är med dessa jag söker mina jobb. Ingen i den branschen jag söker jobb inom anställer någon som inte genom bilder och filmer bevisar vad hon/han kan. Dessutom är mitt cv borta samt massor av dokument. Borta är mina bilder på mitt bröllop, bröllopsresa och massa andra bilder, och vem vet hur mycket mer.

Förmodligen kommer jag inte få tillbaks något av detta! Så det suger fett! Fick höra om de hittar några olagligheter på en hårddisk tar dom sönder den. Så just nu känns det lite kämpigt och detta är innan jag ens har fått något straff!

(Ett exempel om man åker fast för att man tar droger i sin bil genomsöks bilen såklart efter droger. Men efter att den har genomsökts skickar ju inte polisen bilen till skroten)

Vem vet vad jag kommer bli dömd till? hur många filmer och annan skit som fanns på servern har jag faktiskt ingen aning om. Jag använde inte själv nätverket hade det bara igång.
Men vet att det fanns 2 fulla hårdiskar på 300 gb vardera alltså 600 gb totalt, sen har jag som sagt en del olagliga program på min arbetsdator. Så allt som allt kanske 1 tera byte olagligheter? var av 800 gb som jag inte har använt mig av men delat ut!

Att detta nätverk sedan har varit en del av scenen som det heter och delat ut filer runt hela världen har jag inte haft en aning om. Jag trodde som sagt att jag var med i ett litet oskyldigt ftp nätverk.

Behövde bara skriva av mig lite så här i efterhand då jag samlat mig lite. Och få svar på några av de frågorna jag hade i början av min post. Vad kan jag vänta mig för straff? Bör jag skaffa mig en advokat? Hur lång tid tar sådana här beslut.

Greets/Jojo
Citera
2010-09-28, 19:52
  #2
Avstängd
MELLONPICKERs avatar
Jag känner för dig på ett sätt, men på att annat så tycker jag att du var naiv som inte visste vad för skit som gick ut från din server.
Men det känns ju bra att veta att polisen har så många personer som kan hjälpa ifpi mot oss hemska fildelare. Jag tror du hade tjänat mer på att sno bilar,sälja kokain och sen köpa lagliga kopior av film/spel/program. (Sannolikheten att åka fast för dom lågprioriterade brotten är lägre). Fan jag tror att lönnmördare har mindre koll på sig än fildelare.
Citera
2010-09-28, 19:56
  #3
Medlem
decrecys avatar
Ajaj om detta är dagens sanning så tycker jag synd om dig, lite får du väl skylla dig själv pga din blåögdhet men synd om dig är det oavsett.
Men alltså, inte tar väl polisen sönder en hdd innehållande privata bilder och dokument bara för att där även finns "olagliga" filer? Låter ju helt befängt! Finns det väl bara grund till om det handlar om barnpornografi och i så fall så tycker jag inte synd om dig längre!
Citera
2010-09-28, 20:00
  #4
Medlem
roxss avatar
Fan va nice bor skit nära Eslöv.

Shiet. Gör aldrig om det bara.
Lita inte på nån i dator världen.

Vet inte vad du kommer få för straff. Hoppas inga!!!
Citera
2010-09-28, 20:03
  #5
Medlem
SilentVictorys avatar
Citat:
Ursprungligen postat av MELLONPICKER
Jag känner för dig på ett sätt, men på att annat så tycker jag att du var naiv som inte visste vad för skit som gick ut från din server.
Men det känns ju bra att veta att polisen har så många personer som kan hjälpa ifpi mot oss hemska fildelare. Jag tror du hade tjänat mer på att sno bilar,sälja kokain och sen köpa lagliga kopior av film/spel/program. (Sannolikheten att åka fast för dom lågprioriterade brotten är lägre). Fan jag tror att lönnmördare har mindre koll på sig än fildelare.
För kännedom så jobbar inte polisen med att spåra fildelare.
Det är det APB finns för, polisen tar bara över när de får alla bevis upplagda på bordet och ska hämta den misstänkte och/eller samla in bevisföremål.

Ont: Lider verkligen med TS, på ett sätt får du faktiskt skylla dig själv lite.
Att bjuda in folk på sin server som man inte vet vilka det är är ganska dumt.

Men det du kan göra är bara att neka allting, att du inte hade en aning om vad som fanns på hårddiskarna, neka neka och åter neka.

Edit: Angående dina foton och verk som finns på hårddisken bör du kunna få ut.
Kan råda dig till att ta kontakt med en jurist i det ärendet, kan inte tänka mig att polisen får ta sönder saker hur som helst, oavsett om det är ett fysiskt objekt, eller något som finns på hårddisken så länge det inte är olagligt.
__________________
Senast redigerad av SilentVictory 2010-09-28 kl. 20:05.
Citera
2010-09-28, 20:07
  #6
Medlem
Beykers avatar
Det får en att aldrig vilja ta över liknande saker. I alla fall utan att kolla upp det ordentligt, och vad som finns där.
Citera
2010-09-28, 20:18
  #7
Medlem
qu4dros avatar
Sorgligt,sorgligt inte alls bra. Finns det ingen chans att polisen menade att dom tagit sönder filerna d.v.s raderat dem bara och inte förstörd diskarna ?

Men du borde ju veta en hel del om datorer p.g.a ditt jobb och utbildning, så märkte du aldrig att din uppladnings hastighet var ganska hög elr nått ?
Citera
2010-09-28, 20:31
  #8
Medlem
skidstugans avatar
Sök juridisk hjälp för att återfå ditt material som har blivit beslagtaget.

De kan väl säga vad de vill om att det ska förverkas, men vad jag förstår (från att ha ivrigt lyssnat på TPB-rättegången i tingsrätten ) så är detta en fråga som avgörs under huvudförhandlingen, och inte av hotfulla poliser.

Du kan antagligen inte vänta dig att få tillgång till detta innan domen har fallit. Kan tänka mig att saker kompliceras om ditt material ligger blandat (på samma hårddisk) med material som du lagförs mot.

När polisen arbetar med "bevismaterialet" klonar man din hårddisk, så ditt material står i säkert och otillgängligt förvar hos farbror polisen tills domen faller.
Citera
2010-09-28, 20:37
  #9
Medlem
inAbzurdums avatar
Tar de verkligen sönder hårddisken? Det låter ju befängt.
Citera
2010-09-28, 20:55
  #10
Medlem
RyskReverss avatar
Alltså fyfan!

Vilket jävla slöseri med skattepengar att agera på detta sätt!

Om det nu gick så dramatiskt till som du beskrev(vilket jag inte tvivlar på) så behandlar de ju dig som om du var misstänkt för ett allvarligt brott alà grovt narkotikabrott!

Vända upp och ned på någons hem på grund av några sketna program
Citera
2010-09-28, 21:04
  #11
Avstängd
MELLONPICKERs avatar
[quote=SilentVictory]För kännedom så jobbar inte polisen med att spåra fildelare.
Nä men det skrev jag inte heller. Utan att dom kan lägga 5+ poliser på ett tillslag som ifpi/apb har gjort en anmällan imot.
Citera
2010-09-28, 21:08
  #12
Medlem
swebarbs avatar
fan det var ju trist å höra. så jävla onödigt slösa resurser på sånt här trams, finns ju tiotusentals personer minst som gör samma sak som dig fast ännu värre och dom jävlarna slipper undan.
Citera
  • 1
  • 2