Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2010-04-21, 21:10
  #1
Medlem
eradicos avatar
Slutprov i kemi a på fredag och har extrema problem med bindningar, det mesta annat sitter där dock.
Om vi tar till exempel NaCl så kan man räkna ut att det är jonbindningar som smälter eftersom att elektronegativtsdifferensen är större än 2.1.
Men hur vet jag om det är exempelvis en van der waahls bindning? Den beror ju på att det är en ”tillfällig dipol” d vs att laddningarna under en kort stund är ojämnt fördelade. Uppstår van der waahl endast om det är låg skillnad i elektronegativ eller hur vet man det egentligen?

En metallbindning kan för det mesta se framför sig, om exempelvis ZnPb eller liknande, så fort det är två metaller är det väl en metallbildning.

Likaså är det väl polära kovalenta bidningar så fort elektronegativiteten är större än noll men lägre än 1.7? Och mellan 1.7-2.1 är det säkert?
Citera
2010-04-21, 21:12
  #2
Medlem
nobnoobs avatar
Van der Waals bindningar finns hela tiden i alla bindningar Mellan molekyler
(tror jag, läser också kemi A)
Citera
2017-04-03, 20:11
  #3
Medlem
Lysepinnes avatar
Ketelaar-triangeln är din vän när det kommer till bindningar inom en förening/molekyl/legering och där kan du få fram metallbindning, jonisk, polärkovalent eller kovalent. Dessa är då intramolekylära bindingar.

van der Waals är en grupp krafter som uppstår mellan olika molekyler/föreningar (typ aldrig för legeringar) som inte har någon permanent laddning. Dessa är då istället intermolekylära bindningar tillsammans med dipol-dipol-interaktionerna.

Edit: Insåg nu att tråden är nästan 7 år gammal...Ajah, någon kanske har nytta av det
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback