Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2010-03-22, 19:19
  #1
Medlem
dackers avatar
Hur uppstår egentligen partisystem (enpartisystem, tvåpartisystem eller flerpartisystem) och varför tillämpas dem? Vilka är för och nackdelarna med respektive system? Varför har vi Sverige exempelvis valt ett flerpartisystem, medan USA valt ett tvåpartisystem?

Nu blev det många frågor, men skulle vara tacksam om någon kunnig människa orkar hjälpa mig med mitt huvudbry
2010-03-22, 20:10
  #2
Moderator
Allaballawallas avatar
Jag har ett par teorier kring ämnet, men allt är öppet för var person att dra sina egna slutsatser, främst vad gäller flerpartisystem i Sverige kontra USA. Men även andra politiska system.

Sverige har flerpartisystem, eftersom vi svenskar ibland har lite svår att bestämma oss. Så även när det kommer till politisk. Alltså vill vi ha lite fler partier att välja mellan, så att de passar just varje persons personliga smak. Till exempel kan man nämna Schymans avhopp från Vänsterpartiet för att starta Feministiskt Initiativ och blandade Moderater som har gått över till Sverigedemokraterna, eftersom de ville vara lite mera höger...

I USA där emot har väl egentligen ett flerpartisystem (Republikaner, Demokrater, Federalister, Whig´s och även ett Republikansk/Demokratiskt tror jag). De har i varje fall haft presidenter från samtliga partier. Men eftersom Amerikaner i mina ögon, har starkare åsikter, typ svart eller vitt, för eller mot och dylikt, har de två stora partierna (Republikanerna och Demokraterna) på sätt och vis fått representera vars en sida och alltså utvecklat ett tvåpartisystem. Varpå de övriga partierna har förpassats ut i periferin...

Jag har svårt att se fördelarna med ett enpartisystem, ur demokratisk synpunkt. Eftersom det då inte finns något annat att välja mellan. Det är möjligt att en totalitär diktatur skulle innebära ordning, struktur och dylikt eftersom det bara är ett partis politik som råder. Vilket för mig känns lite tråkigt eftersom jag ibland ändrar åsikt i vissa frågor beroende på mina egna idéer och värderingar.

De övriga systemen är jag inte särskilt insatt i och kan tyvärr inte svara på vad de står för. Hur de olika systemen uppstår är nog omöjligt att sammanfatta utan att tråka ut alla på FB...
Precis som fördelar och nackdelar med de olika systemen, eftersom de utgår ifrån personliga åsikter hos den som tolkar dessa.

Hoppas du får ut något av det här...
__________________
Senast redigerad av Allaballawalla 2010-03-22 kl. 20:12. Anledning: Sär skriv ning
2010-03-22, 21:07
  #3
Medlem
legopelles avatar
Luktar lite läxhjälp det här...
2010-03-22, 22:29
  #4
Medlem
dackers avatar
Tackar så mycket, det verkar vara lite klurigt det här. Inte så viktigt i och för sig, var mest nyfiken, men har tenta i statsvetenskap på onsdag så tänkte fylla på med så mycket kunskap som möjligt tills dess
2010-03-23, 00:52
  #5
Medlem
awestbys avatar
Va? USA är inte ett två partisystem. men demokraterna och rebuplikanerna är ju så överlägset stora att de andra inte har någon chans.

Sverige har ju ett "två partsystem" nu också mer eller mindre.
2010-03-24, 23:29
  #6
Medlem
Kaktusmelons avatar
En fördel med flerpartisystem är ju att om det styrande drar åt fel håll så drar de andra i bromsarna och försöker styra skutan i annan riktning. Om man bara följer sin egen linje blint kan man lätt hamna ur kurs och det kan vara bra att ha andra med andra idéer som bollplank sas.

Fördelen med enpartisystem är ju att det är effektivare och man velar inte hit och dit mellan mandatperioderna med den förda politiken. En period styr ena blocket och sänker skatter, nästa styr det andra och höjer dem igen etc. Jobbigt och dåligt.
2010-03-26, 09:23
  #7
Medlem
levodopas avatar
Röster är som vilken annan valuta som helst. Om Parti A och Parti B kan använda sitt samlade röstkapital för att hindra Parti C från att etablera sig på marknaden, har man kanske en kartell innan man vet ordet av. Det är ju inte olagligt eller så.
__________________
Senast redigerad av levodopa 2010-03-26 kl. 09:26.
2010-03-26, 10:57
  #8
Medlem
http://lmgtfy.com/?q=majoritetsval

http://lmgtfy.com/?q=proportionella+val

All information du behöver.

En viktig sak att påpeka är attde i slutändan i princip blir samma sak då småpartierna slår ihop sig för att bilda stora block (alliansen och de rödgröna) för att få en egen majoritet i riksdagen.

Resultatet av detta är att småpartierna får en ickeproportionell makt i jämförelse med hur många röster de har och tar de stora partierna gisslan. Regeringen blir därför svag och kan inte utföra en ordentlig och reell politik, utan måste kohandla hela tiden.

Sen finns Sveriges mycket älskade partival a.k.a representativ demokrati vilket öppnar upp stort för att politiker ska kunna bryta sina löften för att sen och gömma sig bakom partiet, alternativt äta partipiskan om de går mot partiet för att göra det som de röstats fram att göra, vilket leder till en förlamad riksdag som i praktiken kunde tonas ner extremt.

Skrev en uppsats om det här i Sam B, skulle kunna copy paste-a hela köret om OP vill det.
__________________
Senast redigerad av dalavita 2010-03-26 kl. 11:02.
2010-03-26, 17:11
  #9
Medlem
dackers avatar
Ja tack, tentan är redan skriven men i rent kunskapsmässigt syfte skulle det vara intressant att läsa din avhandling!
2010-03-26, 19:33
  #10
Medlem
Drar en copy-paste av det stycket då. Osäker på hur mycket som är relevant till topic.

Frågan var:

Jämför statsskicken i USA och Sverige. Vilka likheter och skillnader finns det mellan dessa två statsskick? Vilka för och nackdelar ser du själv med dessa två system?

Min uppsats var:

1. När det gäller valen är den väsentliga skillnaden mellan USA och Sverige majoritetsval jämfört med proportionella val. Kanske speglar dessa olika system också ländernas politik. USA har länge varit en stark politisk makt i världen, där Sverige är en mer passiv kraft, som försöker hålla sig utanför konflikter och dispyter så mycket som det går. Andra exempel på starka nationer som kan påverka är Frankrike och Storbritannien. De har också majoritetsval.

Relevansen mellan en stark politisk makt och majoritetsval är den starka regeringen som bildas vid valen, där mindre partier eller oppositionen inte har mycket att säga till om, och att regeringen då kan köra på sin politik fullt ut. Att oppositionen inte har mycket att säga till om kan självklart vara en nackdel också, samtidigt som en stor del av folkets röster faller bort i majoritetsval. I extrema fall kan till och med 49 % av folkets röster falla bort.

Ett resultat av majoritetsval är att det endast finns två stora partier. I USA röstar man för individer som är republikaner eller demokrater om man vill ha en realistisk chans att ens sida ska få majoritet. Detta kan både vara positivt och negativt. Det positiva är som sagt att sidorna kan fokusera på kärnfrågorna utan att behöva ta hänsyn till mindre partiers frågor, vilka ofta kan leda till inre konflikt vid en allians som partier i proportionella val hamnar i, med exempel som könsneutrala äktenskap, som hela det borgerliga blocket förutom KD var för. (1)

Det negativa blir då självklart att frågorna man själv brinner för inte tas upp eller prioriteras i majoritetsval.

Det positiva med proportionella val är att befolkningen i mycket större grad representeras, då till och med mindre partier får något att säga till om, samtidigt som upp till hälften av befolkningen inte nödvändigtvis känner sig utanför landets politik när valen nu skett. Negativt är att de olika partierna ändå sluter upp sig i två block för att kunna utgöra majoritet i riksdagen. Detta går något emot syftet med proportionella val, och har till och med några extra nackdelar, där de två blocken inte är lika starka som de två sidorna i USA:s majoritetsval. Praktiska resultatet blir att man likt majoritetsval har två svaga sidor, där en utgör majoritet i de flesta fallen, samtidigt som oppositionen och deras röster ofta faller bort.
De mindre partierna får också oproportionellt mycket att säga till om i en jämnt vald riksdag, då de kan sälja sig till oppositionen och bilda riksdagsmajoritet där, om de inte får igenom några av sina krav. Piratpartiet går till val på att de ska ha en sådan vågmästarroll, där de om de når 4 % -spärren kan sälja sina röster mot att få sin politik igenom, eller som de själva säger: ”Piratpartiet tar inte ställning höger/vänster-frågor, eller andra frågor som ligger utanför vårt principprogram. Vi är beredda att stödja såväl en socialdemokratisk som en borgerlig regering. Det enda vi är intresserade av är att marschen mot kontrollsamhället avbryts, och att kulturen och kunskapen släpps fria i samhället.” (2)
Sverigedemokraterna kan få en liknande roll om de inte systematiskt motarbetas av de resterande partierna i riksdagen, där de kommer in med 4 % och medför ett antal strängare lagändringar för invandringen.

Värt att notera är att Sverigedemokraterna och Piratpartiet förmodligen skulle falla bort i ett renrasigt majoritetssystem som i USA. Anser man att deras åsikter är viktiga så har man inte mycket att komma med i fall ett av de två stora partierna inte tog upp dom.

Något jag egentligen bara spekulerar i, men som kanske är ett resultat av att det bara finns två stora partier i USA, kan också leda till att det inte finns någon nämnvärd partipiska där. I Sverige finns det ett par exempel där enstaka politiker fått press på att rätta sig efter partiets synpunkter och rösta mot sina ideologier. (3) I USA, där kongressen röstas individmässigt, så finns det större krav för varje individ att följa sina vallöften, och att det inte finns någon liknande eller lika stark partipiska som tvingar politikerna att följa en viss linje. T.ex. röstade 10 republikaner med demokraterna i senaten inom detta fall. (4)

Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef hos SACO (Svenska Akademikers Centralorganisation) för ett liknande argument i en artikel, där han påpekar att proportionella val leder till en svag regering, samt till namnlösa anonyma politiker som bara följer sitt parti, och som försöker slippa undan ansvar för sina mandatröster, samt en del annat om hur utskotten och riksdagens mandat ska förändras. (5)

Visserligen går det att skylla på proportionella val till en stor grad, då de resulterar i flera mindre partier, men det kanske kan gå att lösa problemet om man framtvingar personliga val, där de olika partierna fortfarande finns, men som Wetterberg själv nämner, där varje personröst istället för ett enda stort parti bestående av politiker man inte känner, ska vara på en individ, och att politikerna självständigt eller tillsammans med sitt parti får kämpa för sin egen plats i riksdagen hos sin valkrets, samtidigt som antal mandat skärs ner. På detta sätt skulle de politikerna kunna hållas direkt ansvariga för hur de röstade i riksdagen, och däremot tvingas så emot partipiskan. Individuella val finns såklart i dagsläget, men det kanske måste ändras till ett krav på individuella val istället för att bara godtyckligt kunna rösta för ett helt parti.

Detta är något man kan märka av i USA och också i EU. Är folk missnöjda kan de direkt kontakta senatorerna och kongressledamöterna som fått rösten för valdistriktet.

EU-parlamentarikerna för Sverige, som det bara finns 19 av, har också en mycket mer individuell koppling till folket, och de har blivit mailbombade av människor för att genomföra ändringar i telekompaketet och bekämpa inflytandet hos särintressen och lobbyorganisationer. Exempel på dessa är Lena Ek (Centerpartiet) och Christofer Fjellner (Moderaterna) som fått mycket positiv kritik för sitt arbete. Detta är ett exempel på proportionella val där individuella politiker syns mer och kan påkrävas mer ansvar, främst för att Sverige har så få i detta fall. (6)

Objektivt jämlikast är proportionella val inom demokratiaspekten då allas röster har en effekt, men i ett land som USA, där många stater själva har större landyta och befolkning än Sverige, samt olika lagar och traditioner, så kanske man borde se USA som ett EU som nått väldigt mycket längre i utvecklingen. Majoritetsval innebär en starkare regering samt en starkare samverkan mellan staterna, för hela unionens bästa.

Angående själva statsskicken så har USA ett lite mer delat maktsystem. De har en folkvald president som bildar regering, en kongress som kan hjälpa eller motsätta presidenten, då presidenten och kongressen inte väljs efter samma val och kan få olika resultat med olika partier som innehar majoritet, t.ex. en demokrat som president, och republikansk majoritet i kongressen. Det finns även en högsta domstol som kan agera motvikt till presidenten och kongressen, även om den väljs och godkänns av de två. (7)

Denna tredelade maktdelning motverkar korruption och allt för stor makt till en enhet. Bakrundsorsaker till detta system är att man ville motverka envälde. (7)

I jämförelse finns den svenska riksdagen, vilket som är den som utser regeringen efter votering, det vill säga det av två block som har flest mandat, och då som en majoritet oftast håller med regeringen, genom att de får in sina egna. Den tredelade maktdelningen som USA har finns här inte, och chansen för att kunna stoppa regeringen är liten.

Men den tredelade maktdelningen i USA är även någorlunda meningslös om landet t.ex. får en demokratisk president och en demokratisk majoritet i kongressen.

Mängden av val, t.ex. presidentval, val för senaten och representanthuset som måste göras kan dra ner på valdeltagandet mellan människor, vilket är en självklar nackdel i jämförelse med Sveriges enstaka proportionella val där man kan rösta på partiet istället för en kandidat var fjärde år, EU-valet nu borträknat, som håller en hög nivå av valdeltagande, det vill säga att många utnyttjar sin rösträtt.

Kort och gott kan man sammanfatta frågan om vilket system som är bäst såhär. Det finns både för och nackdelar med båda systemen, och för och nackdelar med för och nackdelarna. Med det sagt kanske man ändå kan säga att proportionella val passar det mindre Sverige, där majoritetsval passar USA.

Titel: Kd lämnas utanför när det gäller könsneutrala äktenskap – DN.se, uppdatering: 16/12/2008, hämtat: 04/05/2009*

1.http://www.dn.se/nyheter/politik/kd-...nskap-1.474889

Vågmästarställning | Piratpartiet, hämtat: 03/05/2009

2. http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

”Partipiskan är hård” | Inrikes | SvD, uppdatering: 26/06/2008, hämtat: 03/05/2009
3. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1406159.svd

Senate Abandons Auto Bailout Bid – NYTimes.com, uppdatering: 11/12/2008, hämtat: 04/05/2009

4.http://www.nytimes.com/2008/12/12/business/12auto.html

”Färglösa ledamöter förlamar riksdagen” – DN.se, uppdatering: 04/05/2009, hämtat: 04/05/2009

5.http://www.dn.se/opinion/debatt/farg...dagen-1.857334

Jag stödjer och främjar 138:an >> Lena Ek, uppdatering: 20/04/2009, hämtat: 04/05/2009
Värt att läsa är mängden kommentarer.

6. http://lenaek.se/jag-stodjer-och-framjar-138an/

7. Sid. 174: Palmquist, C, Widberg, H.K, (2002). Millennium Samhällskunskap BC Viborg: Nørhaven Book
2010-03-26, 20:34
  #11
Medlem
skillnaden ses lättast spelteoretiskt. om det är 2 jämnstora partier kommer båda partier dras mot medianväljaren, är det 3 partier så går det att exploatera två partier som båda lägger sig på medianväljaren genom att lägga sig strax ovan eller under medianväljaren och på så vis kapa 49% av rösterna vilket får större spridning mellan partierna, dock finns inget NE längre vilket får det hela instabilt.
2014-03-27, 12:35
  #12
Medlem
Fittsaft85s avatar
Finns det några fördelar med tvåpartisystem?

I USA behöver väl inte det styrande partiet ha med sig det andra partiet som i Sverige? Jag hoppas ni förstår vad jag menar.
__________________
Senast redigerad av Fittsaft85 2014-03-27 kl. 13:06.
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback