Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2010-03-16, 10:22
  #1
Medlem
adequates avatar
förekommen anledning startar jag härmed en tråd där vi kan diskutera vad filosofi är och inte är, och där nykomlingar kan få svar på huruvida deras frågeställning är filosofisk eller inte.

För enkelhetens skull börjar jag med att citera Wikipedia:
Citat:
Philosophy is the study of general and fundamental problems concerning matters such as existence, knowledge, values, reason, mind, and language. It is distinguished from other ways of addressing fundamental questions (such as mysticism, myth, or the arts) by its critical, generally systematic approach and its reliance on rational argument. The word "Philosophy" comes from the Greek φιλοσοφία [philosophia], which literally means "love of wisdom".
Citera
2010-03-16, 13:09
  #2
Medlem
excelsiss avatar
Från svenska wikipedia:

Citat:
Filosofin kan grovt indelas i logik, kunskapsteori, metafysik eller ontologi, vetenskapsteori, språkfilosofi, värdeteori, etik, estetik och religionsfilosofi. Logiken behandlar de formella förutsättningarna för att slutledningar ska vara korrekta men uttalar sig inte om världens beskaffenhet. Kunskapsteorin däremot studerar hur vi kan få kunskap om världen. Medan kunskapsteorin behandlar den frågan rent allmänt, och därför också intresserar sig för vardagskunskapen, ägnar sig vetenskapsteorin åt den specialiserade form av kunskapsbildning som sker i vetenskaperna. Metafysiken eller ontologin behandlar våra obevisbara föreställningar om vad för slags ting och fenomen som finns och kan finnas i världen, sådana föreställningar som tillsammans med logiken behövs som en grund för att vi ska kunna skapa oss en konkret uppfattning om hur världen är beskaffad. Värdeteorin behandlar frågan vad värde rent allmänt är, medan etiken undersöker vad som gör handlingar värdefulla, det vill säga varför vi bör handla på vissa sätt och inte på andra, och estetiken vad det innebär att ting och handlingar är upplevelsemässigt värdefulla. Religionsfilosofin behandlar de religiösa föreställningarnas innehåll och struktur men bekänner sig inte till eller från någon religion.
Citera
2010-03-16, 13:59
  #3
Medlem
Man kan se det från flera olika perspektiv, ungefär som när man vrider och vänder på ett 3D-objekt. Man kan försöka förstå vad filosofi är genom att titta på det ämnesvis, att det rör sig över områdena; logik; metafysik; epistemologi; vetenskapsteori; språkfilosofi; medvetandefilosofi; värdeteori; etik; estetik; rättsfilosofi; religionsfilosofi. Men det finns också andra områden som man kan anlägga en filosofisk analys av, såsom; kärlekens filosofi, sexualitetens filosofi, krigets filosofi; osv. Frågan man då ställer sig är om dessa senare, och rentav några av de tidigare kan hänföras till några av de mer grundläggande tidigare. Det finns ingen konsensus här. Ett filosofiskt perspektiv kan anläggas på det mesta, även om inställningen om de ämnen som traditionellt anses vara filosofernas domän är att vörda och beakta när man börjar filosofera, det är primat och en annan inställning skulle behöva berättigas argumentativt.

In any case, så bör den karakterisering av filosofin som adequate och excelsis tar upp vara vägledande för när man filosoferar och när man inte gör det.


Jag tänkte att det skulle göra gott att se vad enskilda filosofer har haft att säga om ämnet.

Russell om filosofi i Västerlandets filosofi:

"Filosofi i den mening jag här tar ordet är något mitt emellan teologi och vetenskap. Liksom teologin sysslar med spekulationer över frågor, om vilka vi hittils icke lyckats ernå någon slutgiltig kunskap; men liksom vetenskapen vädjar till förnuftet, icke till någon auktoritet, varken traditionens eller uppenbarelsens. All slutgiltig kunskap hör enligt min mening till vetenskapen, alla dogmer som går utöver den slutgiltiga kunskapen hör till teologin. Men emellan teologi och vetenskap finns det ett Ingenmansland, som utsättes för angrepp från båda hållen; detta Ingenmansland tillhör filosofien. Nästan alla de frågor, som är av största intresse för människor med spekulativ läggning, är av den art, att vetenskap icke kan besvara dem, och teologernas dogmatiska svar förefaller oss icke längre så övertygande som fallet var i forna dagar. "

När Russell talar om spekulativa så talar han inte om framkastandet av hypoteser utan argument, han talar om det i kontrast till vetenskap, sådant som vi skulle ha svårt att empiriskt verifiera. Vilket leder oss in på en annan syn på filosofin:

"Traditionellt skiljs mellan matematiska och empiriska fackvetenskaper å den ena sidan och a priori filosofi å den andra, vilket emellertid reser frågan om vad som menas med att något är a priori kunskap. Ofta försöker man undgå problemet genom att bestämma filosofin som en reflexion över fackvetenskaperna och tillvaron i övrigt."

Citatet från Filosofilexikonet (Forum), som också anlägger ett flertal andra perspektiv på frågan.

Ett annat perspektiv man kan ta är den av filosofin som ett fortgående samtal med en rot i antiken. Tanken skulle då vara att det likt en väv spinnes nya tankar på den grund som de grekiska filosoferna lagt, sådant att det egentligen är samma samtal som vi idag deltar i, de gamla grekerna dock framlidna i kropp. Spelreglerna för detta samtalet, eller bättre uttryckt, den allmänna hållning gentemot världen, en särskild sorts livsåskådning som är mer rigorös än de andra och som antar en hänsynslös argumentativ form, skulle då åtminstone i någon form lagts av de vilka vi kallar de tidigaste av filosofer. En citering av Konrad Marc-Wogau ur Filosofin genom tiderna kan tjäna oss något här:

"I viss mån kan dock antologins titel försvaras. Utan att nedvärdera Östernlandets tänkande kan man säga att filosofin i en alldeles bestämd mening, för vilken kanhända termen "vetenskaplig filosofi" kunde väljas, är Västerlandets skapelse. Den föddes och utvecklades med imponerande intensitet i Grekland och har sedan varit en viktig inspirationskälla för de flesta av västerlandets tänkare.
Att dra bestämda gränser mellan de olika sätt på vilka det spekulativa tänkadet tar sig uttryck är svårt. Till en början är gränserna mellan religion, myt, dikt och vetenskap flytande. Alla dessa yttringar av mänsklig kultur tycks rymmas inom den visdom som termen "sofia" åsyftar och som filosofin ansågs vara vän av. Men snart nog utformades olika sätt att behandla frågor om verkligheten, kunskapen, det goda och det rätta, bestämda tankeformer, som i motsats till religionen, myten och dikten ansågs kunna göra anspråk på vetenskaplighet. Man började skilja mellan legitima och icke-legitima sätt att resonera och argumentera. I logiska och semantiska undersökningar sökte man fastställa vad som är rätt och tillåtet i detta avseende, och därmed hade en grundläggande skillnad mellan "vetenskaplig" filosofi och annan spekulation"

Marc-Wogau kommer här in på filosofin som en förnuftsverksamhet. Förnuftet är en avskiljare. Den sorterar legitima slutsatser från illegitima. Nu närmar vi oss den ganska mättade och kärnfulla sentensen om filosofins vara som jag skulle vilja lägga fram, nämligen:

Filosofin är i vid bemärkelse försöket att inte fela att använda förnuftet, för förnuftet självt felar inte.

I denna mening ser vi inställningen, hållningen, och förlitandet på förnuftet som avskiljare när det gäller alla de slags frågor om vad som är sant, gott, rätt och riktigt, osv. Det är denna allmänna hållning, den brutalitet gentemot dess ämnen (som är av det mest extrema slag i förhållande till de andra intellektuella verksamheterna), och de traditionsenliga områden som det fortgående samtalet rört sig kring som är vad vi idag kallar för filosofi. Enligt min mening, förståelse och preskription.

Russell å andra sidan framlade någon gång problematiken att förstå vad filosofi är genom inställningen att vad filosofi är förstår man oftast först när man själv börjar filosofera. Och då är det ju inte dumt att vi har ett forum för just detta.
Citera
2010-03-18, 11:08
  #4
Medlem
Det utdelas poäng i ämnet filosofi mot betalning på unversitet idag vet jag.
Men något i mig säger att filosofi kan liknas vid en växt eller ett träd och motsatsen skulle då logiskt vara något som är dött för tillfället.

Jag gillade trådstarten så mycket att jag postade personliga tankar som svar helt i friform.
Citera
2010-03-24, 04:41
  #5
Medlem
Juntaneinens avatar
En bra beskrivning finns på gu´s hemsida.

från institutionen för teoretisk filosofi, Göteborgs universitet
http://www.flov.gu.se/amnen/Teoretisk_filosofi/

Citat:
Vad är teoretisk filosofi?

Ett sätt att karaktärisera filosofin är via frågandet, det kritiska ifrågasättandet av någon aspekt av mänskligt liv och man skulle kunna säga att i filosofin, till skillnad från i andra ämnen, är frågorna viktigare än svaren.

Exempel på frågor som har sysselsatt filosofer genom tiderna och som idag räknas till den teoretiska filosofin är: Hur är verkligheten beskaffad? Vad är tid och rum? Vad är ett medvetande och hur förhåller sig medvetandet till hjärnan? Detta är vad som brukar kallas metafysiska frågor.

Några av de klassiska kunskapsteoretiska frågorna är: Vad är kunskap? Kan man säkert veta något, och i så fall hur? Finns det objektiv sanning, eller är all sanning relativ någon teori eller något subjekt?

Till den teoretiska filosofins område brukar förutom metafysik och kunskapsteori även räknas logik, vetenskapsfilosofi, språkfilosofi och medvetandefilosofi. Logiken handlar om språkets formella struktur och om vad en giltig slutledning är. Vetenskapsfilosofi berör frågor om vad som kännetecknar vetenskaplig kunskap. Språkfilosofi i dess vidaste bemärkelse handlar om ordens betydelse och om hur vi kommunicerar. Medvetandefilosofin slutligen handlar om medvetandets natur, hur vi får kunskap om vårt eget medvetande och om världen utanför oss och om hur denna kunskap i sin tur är representerad i våra medvetanden.

Betyder det att frågandet är ett självändamål, är filosofen ointresserad av svaren? Vissa av de frågor som ställts inom filosofin har goda svar, och när dessa blivit tillräckligt detaljerade så har specialdiscipliner med egna områden uppstått varvid dessa frågor har lämnat filosofin. Så kan t ex fysikens upprinnelse beskrivas, eller i modernare tid, psykologins och pedagogikens.

Vad blir då kvar: bara de frågor som inte har något svar? Så enkelt är det inte. Vissa grundfrågor inom specialvetenskaperna är fortfarande av filosofisk karaktär. Filosofin har också ett ständigt utbyte med andra ämnen. Till exempel har medvetandefilosofi och kunskapsteori nära kontakt med psykologi, kognitionsforskning och neurovetenskap. Logik och språkfilosofi har en nära koppling till matematik och datavetenskap. Dessutom är historien inte slut: det har 'lönat sig' att fråga tidigare och kan göra det ännu.

Men antagligen är det också så att vissa frågor, såsom en del av dem som nämndes ovan, aldrig kommer att bli slutgiltigt besvarade eller tas om hand av specialvetenskaper. Det verkar som om människor trots det har behov av att ställa dem åter och åter igen, att diskutera dem, att förhålla sig till vad andra sagt om dem. Kanske är i dessa fall frågandet, som en del av nödvändig mänsklig självreflexion, viktigare än svaren.
Citera
2010-04-11, 07:10
  #6
Medlem
med andra ord... man tänker mycket? jag använder iaf begreppet när jag ligger och tänker över framtiden, liv efter döden, meningen med livet, rymdens oändlighet osv. eller när jag ligger med en vän i sängen och tittar upp i taket och pratar om saker som man kan prata om hur länge som helst. då syftar jag på sakerna jag nämde ovan.
Citera
2010-04-27, 00:27
  #7
Medlem
Jag tror vi behöver ha en diskussion om den här typen av trådar är filosofiska:

https://www.flashback.org/t1179842
https://www.flashback.org/t1180814

Jag kan inte se att det är filosofiska frågeställningar överhuvud. Hur skulle ni som menar annorlunda argumentera för att de faktiskt är det?

I min mening finns det en hel del trådar, både av naturen ovan, och en del andra besläktade, som inte är filosofi och därmed inte hör hemma här. Många av dem hör hemma i Laidback, i synnerhet trådar av arten: "Vad skulle du göra om ______?" "Skulle du gå med på detta _____?", osv. De flesta av dessa trådstarter rör inte filosofi, däremot eftersom de ligger i Filosofi så händer det att de får filosofiska svar, men jag skulle mena att det måste vara något som redan ligger i trådstarten snarare än projiceras på den. Och det är väl lite av denna problematiken som låg till grund för diskussionen om en uppdelning av Filosofi-forumet. Fast om dessa trådar inte alls är filosofiska, så, kanske en del av anledningarna till den diskussionen röjs undan?

In any case, så, tror jag att vi behöver ha en diskussion om det innan vi säger bu eller bä.
Citera
2010-04-27, 01:03
  #8
Medlem
Eller som man skulle kunna säga det:
  • "You believe the word "philosophy" simply means any belief/opinion you care to have. Note that philosophy is an actual subject - it has subject areas just as do Economics, Mathematics, Physics, etc. In "PhilosophyForums.com" the word "philosophy" is being used in its academic sense and not the "McDonald's Corporate Philosophy" sense or the "wow dude, I just had a really philosophical thought... pass the weed" sense. "
- http://forums.philosophyforums.com/h...ng-guidelines/

Med risk för att förarga folk till den grad att fler sura inlägg att det visst är så att filosofi är något man kan hitta på själv vad det är och om man alls går på vad som traditionellt betraktas som filosofi då är man död och stel i tänkandet och en idiot, och givetvis en ELITIST!!!, som man får i den här typen av diskussioner. But hey, kanske borde jag posta en massa UFO-trådar i Liberalismforumet, eller varför inte Musik-forumet, after all att gå på the traditional sense of the word är ju helt fel. Krig är Fred.
Citera
2010-04-27, 12:41
  #9
Medlem
user_21s avatar
Vissa här väljer att ta filosofi mindre seriöst än andra. Andra vet inte ens vad kriterierna för en filosofisk frågeställning är. Men de som är här för högre ändamål befinner sig i en situation där undervärderingen av ämnet filosofi är uppenbar. Låt oss inte glömma betydelsen av ordet vi så ofta missbrukar.

Det finns enligt mig alltså ett behov av att dela upp filosofi-forumet så att de som vill (och de som bara kan) hålla på med lite mer laidback-filosofi kan göra det samtidigt som det finns en egen plats där man respekterar högre krav. Jag tror även att en sådan uppdelning skulle kunna underlätta filtreringsarbetet för moderatorerna.
Citera
2010-05-11, 21:43
  #10
Medlem
Filosofi är något man gör när man inte vet vilka frågor som ska ställas för att angripa ett ämne.

Detta är självklart en otroligt enkel summering av vad allt inom filosofi innebär, det är ett otroligt vitt ämne.
__________________
Senast redigerad av john1 2010-05-11 kl. 21:45.
Citera
2010-06-29, 20:51
  #11
Medlem
Philosophy is the study of general and fundamental problems concerning matters such as existence, knowledge, values, reason, mind, and language. It is distinguished from other ways of addressing fundamental questions (such as mysticism, myth, or the arts) by its critical, generally systematic approach and its reliance on rational argument. The word "Philosophy" comes from the Greek φιλοσοφία [philosophia], which literally means "love of wisdom".

Som svar på första inlägget, eller frågor snarare:
Visst kan jag hålla med om att myter och konst inte är filosofi, även om de båda kan diskuteras filosofiskt (om myter vore liknelser, och syftet med konst kan mycket väl ha att göra med kunskap, värderingar, resonemang, sinne och språk?!)

Undrar vad exakt som menas med mysticism. Är det att man inte får ta upp ämnen som har att göra med mysticism (är inte det religion, och andra "icke bevisade" teorier?) Religionsfilosofi togs ju upp senare, och även metafysisk filosofi. Jag har även sett en del trådar som jag tycker handlar om mysticism, om jag inte missförstått konceptet.

Tänker även på existentialism, som kan inkludera väldigt mycket mysticism. "Hur kan något över huvud taget existera", "vad finns det bortom orsak och verkan" och "varför existerar vi", är ju frågor som är långt ifrån besvarade idag...

För mig är filosofi helt enkelt bara funderingar om existensen, eller andra djupgående funderingar och undringar vi har... att ha ett forum där man kan få undra, och dela med sig av tankar, kan ju vara rofyllande och givande för oss... även om ni "professionella" filosofer inte tycker det, kan man ju ge lite andrum till amatörerna. Var inte ni amatörer också en gång, men en enklare syn på saken, fast ni kanske ändå hade ett brinnande intresse?
Citera
2010-09-07, 16:59
  #12
Medlem
karakoimas avatar
Förklara för en som inte fick välja den humanistiska banan... Utan som har läst matte till förbannelse, och som har språk som ett stort intresse :

Språk och logik. Vad är det för filosofiskt med det?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback