• 1
  • 2
2009-10-25, 14:29
  #1
Medlem
Företaget Balansekonomi, mest känt för sin rektor Charlie Söderberg (programledare i Lyxfällan), har jag tidigare fått dåliga vibbar av, även om det inte är något jag vidare undersökt.

Under gårdagen träffade jag så i ett socialt sammanhang en person som likt mig hade ett intresse av privatekonomi. Vi kom in på att börja prata om jobb och investeringar. Det visade sig att hon arbetade med att sälja träd i Afrika, i ett företag vid namn Better Globe. Minns inte riktigt vad hon beskrev affärsidén som, men kontentan var i alla fall att man skulle tjäna en hel del pengar.

Better Globe har en svensk sajt på: http://betterglobe.rikatillsammans.se/

Citat:
Genom att vi köper träd och donationspaket via Better Globe äger vi en tillgång som under 15 år genererar ca 15% avkastning per år. Dessutom – efter 20 år avverkas trädet, säljs på öppna marknaden och inbringar ungefär 10 gånger pengarna (1000%) i avkastning.

Frågade vidare hur hon sålde, om det var över telefon eller vad och fick då svaret att "det sker i lite andra projekt jag är med i", och hon nämnde då Balansekonomi och berättade att hon brukade hjälpa Charlie med det.

Bakom Better Globe i Sverige finns en Jan Bolmeson, vilken tillsammans med Charlie Södeberg och Pia Nyholm också är drivande i Balansekonomi:

http://www.balansekonomi.se/om-oss/jan-bolmeson/

Lite här och där på nätet kallar han sig också för Madwax.

Bakom Balansekonomi ligger ett företag som heter Resurshuset.
Webbplats: www.resurshuset.com
Företagsuppgifter: www.allabolag.se/5566677869

De söker partners som vill vara med i ovan nämnda Better Globe.

http://www.resurshuset.com/index.php...ngar&Itemid=18

Notera slutet: "För Better Globes räkning söker vi partnerskap i denna/dessa frågor!"

"Better Globes" är länkat till: http://www.betterglobe.com/Investor/....aspx?aid=7410 (byts siffrorna ut så kommer man till en identisk sida).

Siffrorna i slutet är av högsta relevans för Resurshuset, då det innebär att de som genom länken blir medlemmar i sajten ger Resurshuset någon form av ersättning.

Intressant blogginlägg om Better Globe: http://sparsamtleverne.blogspot.com/...midspelet.html

Åter till Resurshuset så är de (del)ägare i följande företag:

Leckne & Partners
GAIA Invest AG
Balansekonomi AB
Kiwok AB

Eventuellt fler.

I styrelsen har vi:

Lennart Göthe

Olov Leckne (Olle Leckne)
Pia Nyholm
Charlie Söderberg

(Jag skriver ut namnen i fulltext för att locka hit Googleträffar. Är det så att de själva då och då googlar sitt namn så tycker jag inte det är mer än rätt att de finner denna tråd och ges möjlighet att försvara sig.)

Leckne & Partners har jag inte vidare undersökt.
Webbplats: www.lecknepartners.se
Företagsuppgifter: www.allabolag.se/9697122597

GAIA Invest AG ligger bakom Bridge Investment Club
Webbplats: www.gaiainvestmentacademy.com


Artikel om Bridge Group International Lld: http://www.aktiespararna.se/artiklar...-sta-dig-dyrt/

Företaget hette då alltså Bridge Group, nu Bridge Club. Finns också något Bridge Network. Men att det är samma gäng är tydligt. I Aktiespararartikeln nämns till exempel den internationelle CEO Jacinto Wong, vilken också nämns av ovan nämnde Olle Leckne, "Independent Member and Investor":

http://www.slideshare.net/olleleckne...oterade-aktier

Tråd på Flashback: https://www.flashback.org/showthread.php?t=310338

Kiwok har en rätt blygsam verksamhet. De senaste tre åren har de haft 0 (2008), 61 000 (2007) och 76 000 (2008) i omsättning. Resultatet har legat på - 124 000, - 435 000 och -208 000. Verkar ändå på ytan rätt så seriöst, men hur de kan ha en stab med VD, "Affärsarkitekt", CTO, CIO med flera är för mig en gåta:
www.kiwok.se/index.php?id=5&hi=5

Särskilt som antalet anställda de senaste tre åren har legat på 0.
Webbplats: www.kiwok.se
Företagsuppgifter: www.allabolag.se/5566653068

Andra suspekta sajter/företag som tillhör samma sfär:

http://www.rikatillsammans.se/
http://www.pengakoll.nu/

Slutsats:

Min bestämda känsla är att Balansekonomi fungerar som en rekryteringsbas för allehanda pyramidliknande investeringar. För detta tar Balansekonomi dessutom stora pengar för att delta i deras kurser (exempelvis fyra träffar för 13 750 kronor). Att Charlie Söderberg är programledare för populära Lyxfällan är naturligtvis helt utmärkt för deras seriositet. Att han själv tjänar pengar på ett gäng olika investeringar som just den typ av klientel han hjälper i programmet kan tänka sig investera i är ju något paradoxalt.
__________________
Senast redigerad av fbsmurf 2009-10-25 kl. 14:42.
Citera
2009-10-25, 14:57
  #2
Medlem
Vad är det här för svammel?
Citera
2009-10-25, 15:12
  #3
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Wanderlei
Vad är det här för svammel?

Svamlet går ut på att Balansekonomi, "nycklar till ett rikare liv", och deras systerföretag inte är seriösa. Charlie Söderberg är i högsta grad involverad i dessa, vilket rimmar illa med den bild man får av honom i Lyxfällan (där han i och för sig ger kloka råd).
Citera
2009-10-25, 15:59
  #4
Medlem
Pratbubblans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av fbsmurf
Svamlet går ut på att Balansekonomi, "nycklar till ett rikare liv", och deras systerföretag inte är seriösa. Charlie Söderberg är i högsta grad involverad i dessa, vilket rimmar illa med den bild man får av honom i Lyxfällan (där han i och för sig ger kloka råd).

Du har lagt ner ett otroligt arbete. Problemet är bara att du radar upp en massa fakta ganska ostrukturerat. Det blir liksom svårt att hålla isär alla bolag och kopplingar trots att det säkert är helt glasklart i din hjärna. Kan du sammanfatta vad det är du påstår? Och likaså varför du påstår det?
Citera
2009-10-25, 18:17
  #5
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Pratbubblan
Du har lagt ner ett otroligt arbete. Problemet är bara att du radar upp en massa fakta ganska ostrukturerat. Det blir liksom svårt att hålla isär alla bolag och kopplingar trots att det säkert är helt glasklart i din hjärna. Kan du sammanfatta vad det är du påstår? Och likaså varför du påstår det?

Nja. Jag kan inte påstå att allt är solklart heller för mig. Men ser att mitt inlägg är rätt rörigt. Försöker sammanställa några delar i en lite mer strukturerad form. Vad jag påstår är alltså att jag finner fog för att Balansekonomi är en oseriös verksamhet, som får draghjälp och god PR-hjälp av TV3 och Lyxfällan.

Balansekonomi är ett dotterbolag till ResursHuset (juridiskt namn ResursHuset Nitton -98 AB, 556667-7869). Ett företag som Charlie Söderberg sitter i styrelsen för.

Bland ResursHusets portföljbolag finns det flera som mer eller mindre verkar vara inblandad i märkliga verksamheter. Däribland GAIA Invest AG (AB?), som jobbar med nedan nämnda bridge-investeringar. Bridge Investment Club beskrivs av ResursHuset som ett "intressebolag" som man tydligen kan bli "medlem" i:

Citat:
Bridge Investment Club är verkligen inte som andra investeringssammanhang, Bridge Investment Club skapar helt unika möjligheter för alla människor som vill vara med, inte bara de som redan har en ordentlig summa pengar att investera, utan även för dem som vill börja med små medel och kanske till och med vara med och tjäna pengar genom att arbeta med Bridge.
[Källa.]

Aktiespararna har en annan syn:

Citat:
Det finns ingen anledning för någon att gå med i en klubb utan insyn för att få chansen att köpa aktier – när upp-emot ett nytt företag, med full in-syn och möjlighet för alla aktie-ägare att besöka bolagsstämmorna, introduceras varje vecka på olika listor i Sverige, säger Gunnar Ek, tillförordnad chef för Aktiespararnas intressebevakning.

[Källa.]

Det har skrivits flera kritiska artiklar om Bridge Investment Club, Bridge Investment Group och Bridge Investment Network på nätet. Även i svenska nyhetsmedier:

Bridge Group i gungning (Realtid 2007-02-19)

Samt ett otal blogginlägg och flera diskussioner på Cint.se. Det finns också positiva åsikter, men det verkar framför allt komma från folk som är med i det. Dessa tjänar pengar på att värva fler medlemmar. Men googla själv och skapa dig en uppfattning.

En annan organisation som ResursHuset har intressen i är Better Globe:

Citat:
Better Globe är ett skogsbolag med ett helt nytt sätt att arbeta med människor och för samhället de bor i. Better Globe är redan etablerat i Kenya men har i sin vision att plantera häpnadsväckande 5 miljarder träd i Afrika innan slutet av 2026.

[Källa.]

Kritisk blogg:

Citat:
Har du förtroende för ett företag, Better Globe, vars ledande personer tidigare varit involverade i konstaterade pyramidspel?

Har du förtroende för ett företag, Better Globe, som är efterföljaren till Green Planet, som lades ned utan att betala sina skulder till medlemmarna?

Har du förtroende för Rino Solberg, mannen som ledde Green Planet och inte betalade företagets skulder till medlemmarna?

Har du förtroende för Rino Solberg, som när han ledde Green Planet använde Nobelpristagaren Wangari Maathai i falsk marknadsföring och ljög rent ut om kontakterna mellan Green Planet och Nobelpristagaren?

Har du förtroende för Better Globe trots att dess landschef i Kenya kan kopplas samman med biståndsbedrägerier?

[Källa.]

Svar från Jan Bolmeson:

Citat:
När det gäller Better Globe så är det ju tyvärr så att MLM har ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige. Jag tycker MLM, när det utförs på korrekt sätt, är en lysande affärsmodell som gynnar alla inblandade. Precis som med allt annat som är bra så drar det till sig det som är dåligt. Det som är dåligt är att många har presenterat MLM som en ”get-rich-quick”-metod vilket det inte alls är. Att ge sig i MLM kräver tid, engagemang och ett hårt, oavlönat jobb i upp till 3 år – precis som vilket annat företag som helst.

[Källa.]

Det är lite rörigt detta. Vilket ju också lite grand ligger i pyramidspelens natur, de uppträder under olika namn. Självklart förnekar de också att det skulle röra sig om pyramidspel. Som sagt är allt inte solklart heller för mig, men om det är något speciellt du undrar så ska jag försöka svara.
__________________
Senast redigerad av fbsmurf 2009-10-25 kl. 18:59.
Citera
2009-10-27, 09:50
  #6
Medlem
TroyMcLures avatar
Ska iväg och se spektaklet på torsdag. Vore kul att ställa några obekväma frågor.
Citera
2009-10-29, 00:25
  #7
Medlem
Jan Bolmeson är väldigt driven och hans högsta mål i livet är att bli ekonomiskt oberoende. Han brinner verkligen för att hjälpa andra människor. Dock så tror jag inte han skulle investera i betterglobe utan att själv få ut något av det. Han försökte sälja in betterglobe både till mig och andra och länkade så klart via sitt konto. Men om projektet nu är seriöst och dem kan tjäna pengar samtidigt som människor i Afrika får ett bättre liv, så finns det ingen anledning till att klaga.
Citera
2009-10-29, 15:18
  #8
Medlem
TroyMcLures avatar
Skulle vilja hävda att det bästa sättet att tjäna pengar trotsallt är genom studier och hederligt arbete. Kom igen. Multi-level marketing är ett form av pyramidspel. Enda sättet de kringgår lagstiftningen är genom att involvera en produkt. Måvara mobiltelefonabonnemang (som ACN) eller något annat. Befinner man sig inte i toppen är det i princip kört att få någon större del av kaka. Just nätverket Bridge och Better Globe framstår som uppenbara bluffar. Charlies trovärdighet är i botten efter man gjort lite efterforskningar. Hade varit underhållande att tipsa Aftonhoran.
Citera
2009-10-29, 21:11
  #9
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Swenadian
Jan Bolmeson är väldigt driven och hans högsta mål i livet är att bli ekonomiskt oberoende. Han brinner verkligen för att hjälpa andra människor. Dock så tror jag inte han skulle investera i betterglobe utan att själv få ut något av det. Han försökte sälja in betterglobe både till mig och andra och länkade så klart via sitt konto. Men om projektet nu är seriöst och dem kan tjäna pengar samtidigt som människor i Afrika får ett bättre liv, så finns det ingen anledning till att klaga.

Det enklaste vore ju att säga att Jan Bolmeson visserligen försöker rekrytera andra till Better Globe. Samtidigt som han vill tjäna pengar på det så gör han det dock för att han tror att han kan hjälpa också andra att tjäna pengar.

Eller så är det så att han är mer synisk än så, och utnyttjar sin position i Balansekonomi till att försöka värva folk till oseriösa projekt, som han själv kommer tjäna pengar på.

Citat:
MLM är _endast_ intressant för oss som verkligen brinner för projektet, vill hjälpa andra och samtidigt bygga upp en passiv inkomst. I den ordningen. Det som är lite konstigt i forumet här att det presenteras som både och vilket gör din fråga väldigt befogad. När jag presenterar det för mina kompisar pratar jag aldrig om MLM-biten – de som är drivna får upptäcka den själva och återkomma. Dessutom något som jag tycker är jättebra är – du får ingen som helst provision för värvning.

[Källa.]

(Min fetning.)

Betterglobe skriver själva att deras ambassadörer (vilket jag antar att Bolmeson och lite kompisar på ResursHuset är) har "unika förtjänstmöjligheter".

[Källa.]

Från avtalet:

Citat:
1.1 Better Globe AS. (BG) Ambassadörer:
a) Har rätt till att köpa företagets produkter och tjänster till Ambassadörspris.
b) Har rätt till att sälja företagets produkter och tjänster enligt detta avtal.
c) Har rätt till att bygga ett säljcenter bestående av andra Ambassadörer, donationsmedlemmar och investerare i BG´s Marknads- och kompensationsplan.

Citat:
4.3 Jag tjänar €1 på varje träd som går till provision från mina två säljorganisationer.

Affärsidén är att Ambassadören ska bygga upp två stycken säljorganisationer. Den ena måste av oklar anledning sälja dubbelt så mycket som den andra. (3.3)

Ambassadören måste också sålt "donationspaket" till två kunder, en i vardera säljorganisation. Vidare måste han betala årsavgiften på 65 euro och själv prenumerera på donationspaket. (3.1 a, b) För varje försäljning av donationspaket som görs inom säljorganisationerna erhåller man två euro (förutsatt att den ena organisationen säljer dubbelt så mycket som den andra, dvs. är i "balans") (3.7). Det är också fritt fram att värva egna ambassadörer som bygger upp egna säljorganisationer. (3.8)

Mycket rörigt. Se avtalet på länk nedan, avsnitt 3.

[Källa.]
Citera
2010-12-06, 14:27
  #10
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Pratbubblan
Du har lagt ner ett otroligt arbete. Problemet är bara att du radar upp en massa fakta ganska ostrukturerat. Det blir liksom svårt att hålla isär alla bolag och kopplingar trots att det säkert är helt glasklart i din hjärna. Kan du sammanfatta vad det är du påstår? Och likaså varför du påstår det?

DN grottar lite idag. Kanske snäppet tydligare.

Tv-profilens sparform liknar pyramidspel

Konkurs för tidigare modell
Citera
2010-12-07, 09:40
  #11
Medlem
Justitiemords avatar
Aftonbladet hakar på.
Lyxfällan-Charlies spartips döms ut
Citat:
Ursprungligen postat av Aftonbladet
Tv-profilen anklagas för att marknadsföra ”oseriöst” företag

Köp trädplantor i Afrika – få tolv gånger pengarna i avkastning.

Den kontroversiella sparformen marknadsförs av tv-profilen Charlie Söderbergs bolag.

– Det är oseriöst. Jag skulle inte rekommendera någon att satsa på det här, säger placeringsexperten Mats Wester.
Citera
2010-12-07, 10:00
  #12
Medlem
Byfånes avatar
Haha fan va rätt du fick fbsmurf, måste kännas härligt =)
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback