2018-02-05, 15:12
 
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av rawsezx
...
Tänkte använda mig av deras LoopiaAPI för att förnya domännamnet i fortsättningen, men till huvudfrågan.

Problemet är att själva 3G modemet sitter på en båt som jag idag inte har tillgång till, internet fungerar ombord, dvs dom kan surfa osv så jag har uppkoppling där. Nu har jag pekat domännamnet mot min server och tänkte alltså vänta på att den eventuellt ska byta IP nummer och försöka logga in och ändra till det nya IP numret.

Två problem, jag vet ju inte när den tänker byta IP nummer och jag har flera olika domännamn som pekar mot servern. Kan jag med något smidigt kommando titta i loggar och se en specifik connection (eller i det här fallet försök till uppdatering) till ett specifikt domännamn.

Jag vet att båten försöka uppdatera sitt nya IP till "min-båt-domän.se" som nu pekar till min server, hur går jag smidigast till väga?

Tackam för svar.
Först problem nr två:
Du behöver bli säker på vilket protokoll som Loopia/modemet använder för uppdateringen. Skulle kunna vara:
  1. Dynamic DNS (TCP port 53) Faktiskt inte så troligt pga säkerhetsproblematik.
  2. HTTPS Troligast
  3. HTTP
  4. SSH
  5. <något annat> Fullt möjligt

Sedan måste du kolla vilket hostnamn(domänadress) som Loopia använder för denna tjänst.
Många ISPer brukar använda ANDRA servrar för kundernas access till "sina" tjänster (typ FTP, SSH, CPanel, DynDNS) än de som primärt pekas ut bland kundens egna dns records.
(Det är därför många "enkla" burkar har en drop-down-meny för ett fåtal möjliga val/alternativ till (bolaget) DynDNS.)

Om du nu via "den nya" DNSen för båten kan förmå 3G-modemet att kontakta din egen server så blir fråga Ett, NÄR aktuell.
Om du helt har förlorat kontakten med denna gamla "kund" så får du gissa eller 'spionera'. Om båten är i Sverige så kanske även vinterförvaring kan vara i vägen. Är det ett större fartyg så kanske AIS (t.ex marinetraffic) eller Facebook, turlistor, biljettbokning osv kan ge ledtrådar.

När du sedan har ett rimligt tidsspann (typ en vecka?) på att 'fånga' modemet, så kollar du om servern redan svarar på motsvarande tjänst (t.ex med netstat -an --tcp) och bevakar den ordinarie loggen (ev ökar info-/debuglevel något).
Annars sätter du tillfälligt upp en egen fake-tjänst mha nc (Netcat).
I allra värsta fall använder du tcpdump för att skapa en skapa en dump av inkommande anslutningsförsök till den aktuella porten under tidsspannet.
Citera