2016-03-30, 02:39
 
Medlem
Dr.Dzerzhinskys avatar
Lagligt samla in pengar till Nordkorea?

Jag har funderat på den här frågan ett tag men vet inte riktigt hur jag skall hantera den.

Nordkorea - eller som landet heter, den Demokratiska Folkrepubliken Korea - är som bekant föremål för en massa sanktioner, beslutade av både FN, EU och enskilda stater. Jag är inte helt säker på hur det fungerar för Sveriges del, men jag antar att EUs beslut direkt blir bestämmelse eller lag i Sverige, eller att riksdagen bara klubbar igenom EUs beslut som lag i kammaren.

Hursomhelst verkar det vara ganska rörigt kring sanktionerna - många skilda sanktionsbeslut har det blivit genom åren som ackumulerats och nya typer har tillkommit.

De flesta som engagerar sig i den koreanska frågan tillhör den "rätta" sidan enligt gängse norm i Väst, dvs den Demokratiska Folkrepublikens fiender. Dessa samlar förstå in en massa pengar för propagandakampanjer eller för andra former av ändamål och aktioner som är riktade mot den demokratiska folkrepubliken. De löper liten risk att kränka någon lag eller bestämmelse kring sanktionerna.

Men om man som jag, ställer mig solidarisk med den demokratiska folkrepubliken och dess ledning och aktivt vill solidarisera mig med regeringen och dess policy, hur kan jag stöda den demokratiska folkrepubliken utan att riskera att bli föremål för rättsvårdande myndigheter?

Jag tror mig förstå att man inte kan erhålla något förhandsbesked kring vad som är tillåtet före man s.a.s blir gripen, men finns det ändå någon skyldighet för staten att svara på frågan om vad som omfattas av sanktionerna om man blir lite mer konkret?

T ex, om jag ställer frågan till justitiedepartementet (eller annat relevant departement), om det är tillåtet att samla in pengar på offentlig plats (eller online via CrowdFunding) till det Koreanska Arbetarpartiet (det regerande partiet, vars ledare är kamrat Kim Jong Un) och lämna över pengarna t ex via den demokratiska folkrepublikens ambassad, är departementet skyldig att svara på en sådan fråga?

Man kan tänka sig andra liknande frågor: är det tillåtet att samla in pengar till Kim IL Sungs universitet, till en officiell kvinnoorganisation eller annan form av organisation i landet, eller till något projekt.

Således. Jag vill samla in pengar. Hur gör jag detta på laglig väg?
__________________
Senast redigerad av Dr.Dzerzhinsky 2016-03-30 kl. 02:42.
Citera