2015-06-11, 10:56
 
Medlem
Nichs avatar
Tycker inte riktigt sammanfattningen i trådstarten var tillräcklig, så här kommer en som iallafall är lite mer utförlig. Detta sammanfattar både vad som har hänt och vad vi har diskuterat i tråden.

Detta har hänt (detta vet vi)

Vad? 17-åriga Lisa Holm försvunnen.
När? Söndagen den 7/6. Sista spåret efter Lisa kommer 18.23 i form av ett SMS till fadern.
Var? Utanför kaféet "På Klostret", där Lisa jobbade. Blomberg, Kinnekulle.


Dag för dag (detta vet vi)

Söndag Lisa (LH) jobbar på kaféet tillsammans med två andra tjejer. Efter stängning lämnar kollegorna platsen i bil medan Lisa ska ta sin moped hem som står parkerad runt hörnet. Kollegorna har inte lagt märkte till någon konstigt. Lisa skickar ett SMS till sin far klockan 18:23 där hon skriver att hon ska börja åka hemåt. Efter en tid blir föräldrarna oroliga och åker till platsen - där de hittar mopeden med nycklar i tändningslåset samt en påse med tillhörigheter bredvid. Kring klockan 21.30 anmäls Lisa som försvunnen av föräldrarna. Hennes telefon stängdes av 18:30, dvs kort efter SMS:et hade skickats.

Måndag Polisen söker av området, bland annat med hjälp av helikopter och hundpatruller. Även privatpersoner hjälper till i sökandet. I en lada nära platsen hittar polisen en handske som enligt föräldrarna tillhör Lisa - den är skickad på analys för att styrka detta.

Tisdag Polisen går ut med namn och bild på Lisa i pressen. På en åker inte allt för långt ifrån kaféet hittar polisen ett mobilfodral som man tror tillhör Lisa. Senare hittas även en eller flera andra delar från mobiltelefon på platsen. På kvällen kopplas Gärningsmannaprofilgruppen (GMP) in i fallet.

Onsdag Polisen söker med hästpatruller, helikopter och hundar. Sökområdet utvidgas. Missing people (MP/MPS) får klartecken från polisen att delta i sökandet. Rapporter om att upp till 1 000 personer deltagit i sökandet finns. Polisen gör på kvällen nya fynd som man säger, "utan tvekan tillhör Lisa". Vad fynden består av vet vi ej. Senare gör även MP ytterligare fynd som enligt polisen ska vara intressanta.

Övrigt Polisen har kontrollerat kontokort som använts på kaféet. De har även begärt ut data från de närmaste telefonmasterna för att kunna koppla en mobiltelefon till platsen vid tiden.

Misstänkta (detta vet vi inte)
Observera att detta bara är en sammanfattning av misstänka gärningsmän enligt användare som skrivit i tråden, och inte alls något som polisen bekräftat.

Ex-pojkvännen Var snabbt uppe för diskussion, med svartsjuka som motiv. Har alibi i form av en fotbollsmatch som han spelade på annan ort. Han gjorde mål i matchen och finns med i målprotokollet.

JV En till synes psykiskt instabil figur som på sin Twitter @666vadm*n (* = a) lagt upp nakenbilder, uttryckt vilja att köpa skjutvapen och betett sig allmänt skumt. Har ett antal domar mot sig sedan tidigare. Har setts på ett kafé i Lidköping, varifrån det finns en bild på honom. Observera att denna bild alltså INTE är från det kafé som LH jobbade på. JV har blivit uthängd som skyldig i olika sociala medier. Polisen kollar på honom men "har inget fokus på en enskild person".

Kollegorna De två tjejerna var de sista som sett LH innan försvinnandet. Vi vet att de ska ha lämnat platsen med bil och teorier finns att de ska ha tagit LH med sig. Motiv som nämnts är allt från svartsjuka till att LH upptäckt att kollegorna stulit från kassan.

Gästen På lördagen befann det sig en stökig/konstig/underlig/obehaglig gäst på kaféet. Detta alltså dagen innan försvinnandet. Vem denna personen är har inte bekräftats på något sätt av polis. Många i forumet menar att det är JV ovan.

Flashback-användaren Det har diskuterats en Flashback-användare som skapat trådar om att kidnappa och våldta tjejer. Obehagliga trådar där han ber om tips, bland annat hur han ska undvika polisen. Att försöka röja användarens identitet eller att sammankoppla användaren med någon annan misstänkt är strikt förbjudet enligt Flashbacks regler.

Eklundaren Många användare menar att det är en ensam, medelålders man av typen Anders Eklund som har kört förbi kaféet (kanske varit där och fikat?), sett LH och sedan inte kunnat hålla sina sexuella drifter i styr.

Lisa En del tror att Lisa själv kan ha iscensatt sitt försvinnande. Antingen för att "komma bort från allt" eller för att ta livet av sig.

Motiv (detta vet vi inte)
Det absolut vanligaste motivet som diskuterats i tråden är det sexuella. LH är en mycket vacker, ung kvinna varför detta tyvärr anses vara et rimligt motiv. Andra motiv som nämnts är svartsjuka, rån och utpressning. Lisas far sägs vara aktiv/ha ett förflutet inom militären och några har gärna sett en koppling till det.

Övrigt (detta vet vi inte)

Youtube-videon En användare uppmärksammade en video på Youtube. Denna är uppladdad av en användare som heter "lisaholm" och visar en nedräkning. Titeln är 13, vilket ska vara antalet dagar från uppladdning av videon till det att Lisa försvann. Det har konstaterats att man kan byta användarnamn och titel efter att videon har laddats upp.

Fynden Fyndplatserna för de olika föremålen är utspridda över ett stort område. Vissa menar att det är vinden. Andra menar att det är gärningsmannen som har placerat de där. En tredje grupp menar att Lisa själv har placerat ut spår efter sig.

Trådsanningar (detta vet vi att vi inte vet)

JV på kaféet Bilden på JV kommer från ett helt annat kafé och inte det där LH jobbade.
JV i Luxemburg Uppgiften att JV ska befinna sig i Luxemburg kommer från en användare som påstår sig ha fått information från utredningen. Ingenting bekräftat.
Trosor De har cirkulerat uppgifter om att man hittat trosor/underkläder eller andra klädesplagg. Detta vet vi inte.
Citera