2015-03-11, 10:04
 
Medlem
OldFashioneds avatar
Citat:
Ursprungligen postat av GeneralPoop
Det första jag kan säga om din kalkyl är att du nog allt får slänga på minst en miljon för en tvåa centralt i vår huvudstad. Minst. Så redan där har du fel.
Och nej, alla bor såklart inte i Stockholm, men det innebär att ganska många människor som bor, eller vill flytta till Stockholm, helt enkelt inte har råd att ta dom här lånen eller betala handpenningen.

En dryg femtedel, skulle jag uppskatta, av bostadsrätter finns i Stockholm. Och nej, det är rätt att man inte får en central lägenhet i Stockholm för 1,5 miljoner. Troligare 2,5 miljoner eller mer.

Av Sveriges befolkning bor dock bara dryga miljonen i Stockholms kommun och 2,2 miljoner människor i Storstockholm. Prisbilden förändras dramatiskt när du kommer utanför tullarna och du kan hitta en centralt belägen lägenhet för 1,5 miljoner.

Citat:
Ursprungligen postat av GeneralPoop
Och räkna in amorteringar måste du nästan göra iom att det är, eller kommer komma, krav på det.
Oavsätt om du betalar till dig själv eller inte så är det en kostnad för dig varje månad som du inte kan hoppa över eller inte räkna med i din månadsbudget.

Skilj kostnad från utgift. Det är möjligt att amorteringen inte längre är disponibel, men effekten av ett amorteringskrav är att lånetagare tar från sitt vanliga, långsiktiga sparande och istället använder för att amortera. Tvivlar på att någon både amorterar och sparar långsiktigt om ekonomin inte är väldigt god.

Citat:
Ursprungligen postat av GeneralPoop
Att du sen eventuellt kan "få tillbaka den" vid en försäljning ändrar inte på att du varje månad måste betala det.

Långsiktigt sparande som ligger över 5-10 år fungerar på samma sätt. Givet att skillnaden är att du kan komma åt pengarna om du verkligen skulle behöva.

Citat:
Ursprungligen postat av GeneralPoop
Ska man jämnföra kostnader så måste man väl ändå jämnföra den totala kostnaden som blir att bo där, oavsätt VART pengarna hamna, eftersom du inte kan tillgodoräkna dig eventuell vinst förens du faktiskt sålt?

Återigen behöver du skilja på kostnad och utgift.
Citera