2014-12-14, 23:24
 
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av mvagrippa
[/spoiler]

Ur GK angående Carl-Gustaf Östling

"En uppgiftslämnare berättade vid ett förhör i juni 1986 om ett besök iCGÖs hem, som han gjort å yrkets vägnar. Bland diverse uppslagna böcker fanns ”Mein Kampf”. Bostaden var särpräglad.
Under ett följande besök gjorde CGÖ utfall mot Olof Palme. Uppgiftslämnaren beskrev CGÖ som helt oberäknelig, han växlade från total affekt till total avslappning på några sekunder.
Uppgiftslämnaren hade funnit situationen olustig och associerat till MOP".


Gks kommentar ang SÄPOs förhör med CGÖ 860918. CGÖ kommer full och såsig till förhör med SÄPO , inte helt omdömesgillt i mina ögon.

"Beträffande det förhör som hölls av Jan Sundström med CGÖ i augusti 1986, där även Per-Göran Näss närvarade, upplystes att polis CGÖ var påtagligt nervös inför förhöret. Han var även spritpåverkad. När han informerades om att förhöret skulle gälla mordet på statsministern blev
han märkbart lättad. "


Hans Holmers berättelse inför Marjasinkommissionen 1996. Här vidgår HH att han visste om CGÖs palmefientliga och högerextrema böjelser. Tydligen inget som bekymrade HH när han gjorde alla obskyra affärer med CGÖs företag strateg protector.

"CGÖ --- kände han till sedan tidigare bl.a. på det sättet att CGÖ på RPS uppdrag utrett behovet av ett nytt tjänstevapen. CGÖ var utbildningsansvarig i vapenfrågor på 70- och 80-talet.
Hans Holmér visste att han var ”vapentokig” i en positiv mening, nämligen duktig på vapen. Han var
även känd för sin Palme-fientliga attityd och högeranstrukna åsikter.
Uppslag som kom in i förening med vad som sålunda var känt om honom samt hans omvittnade handlingskraft gjorde att en utredning gjordes beträffande honom. Såvitt HH minns kom det fram att CGÖvar nyopererad vid tiden för mordet, men hur ärendet avslutades minns han inte."


Tolfte januari 1986 påstod den skotske historikern John Ericsson i SVTs Altuellt att han fått uppgiter från svenska marinofficerare att sverige lät en sovjetisk ubåt undkomma under Hårsfjärden-82. Inför kollegor fick CGÖ ett fullständigt raseriutbrott när han såg inslaget och for ut mot Palme i världigt hotfulla ordalag. Uppgiften finns i Lars Borgnäs "En iskall vind drog in över Sverige"

Ovanstående tycker jag ger ett visst fog för att Östling stundtals var obalanserad och därmed i mina ögon inte ett logiskt val som GM. Men som påhejare och anskaffare av vapen och annan nyttig utrustning tycker jag han är desto intressantare.

Intressant inlägg. Det börjar kännas mer otänkbart att CGÖ är GM nu. Men kan inte komma på att någon annan polisman har pekats ut så tydligt av media som tänkbar mördare? Förutom poliserna som var i operativ tjänstgöring och gjorde misstag troligen på grund av att det är mänskligt och att det var ett sånt unikt mord att det blev kaos.

Vilka av Ö:s vänner är starkast kandidater?
Citera