2013-03-19, 20:03
 
Medlem
Schenkmanis44s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av santos_deville
Detta ska bli jäkligt intressant. Jag har själv både varit med i grävet och till viss del försvarat Helena när jag tyckt pöbeln gått för långt, men var går gränsen till förtal. Var går gränsen för näthat och yttrandefrihet.

Förtal är alltså ett av de två brott som HL ska ha polisanmält, dataintrång är det andra.

Citat:
Ursprungligen postat av GöteborgsPosten
Mot mannen pågår en förundersökning rubricerad förtal.

Hur definieras då förtal?
BrB kap 5 § 1
Citat:
Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Till skillnad från vad många verkar tro så spelar det ingen roll om uppgiften är sann eller ej. Det är alltså förtal att sprida en sann uppgift som (typiskt sett) är ägnad att utsätta någon för andras missaktning.

En annan missuppfattning är att det självklart skulle vara lagligt att publicera allmänna handlingar. Bara för att handling är allmän så sätter inte det reglerna om förtal ur spel. Om den allmänna handlingen innehåller uppgifter om att någon har begått brott, eller är levt på ett klandervärt sätt, eller gjort något annat som (typiskt sett) renderar andras missaktning så det förtal att sprida den.

En tredje missuppfattning är att glåpord och nedlåtande tillmälen utgör förtal. Förtal handlar om deskriptiva satser, påståenden om vad en människa har gjort. Att uttrycka hat eller missaktning är inte förtal, istället kan reglerna för ärekränkning komma ifråga.

Som framgår av GP-artikeln så faller förtal under allmänt åtal endast om det är fråga om grovt brott, vilket definieras så här:
BrB kap 5 § 2
Citat:
Är brott som i 1 § sägs att anse som grovt, skall för grovt förtal dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om uppgiften genom sitt innehåll eller den omfattning i vilken den blivit spridd eller eljest var ägnad att medföra allvarlig skada.


Flashback har mycket stor spridning, så det rekvisitet är uppenbart uppfyllt. Och uppgifterna som spridits om HL i tråden har ju i många fall varit väldigt grova, och den integritetsskada hon lidit är av sällan skådad omfattning. Det är uppenbart att det har begåtts grovt förtal mot HL i den tråden. Det ska bli mycket intressant att följa det här fallet.
Citera