2013-02-19, 13:31
 
Medlem
Krösus Sorks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Vänlige Viktor
Vilka motiv har man att inte vilja ha fram de faktiska och riktiga siffrorna?
Möjligen kan man förstå att de allierade då ville skriva ner siffrorna och att lokalbefolkningen då möjligen skulle vilja få upp siffrorna.
Vinnarna skriver historien så vad Dresdenborna själva tyckte är ovidkommet. För de allierade handlar det om att överdriva sin militära förmåga, dvs helt enkelt spänna sina militära muskler. Det känns inte heller speciellt långsökt att tyskarna inte var universiellt älskade 1945 och att krydda siffrorna kan nog också ha haft en positiv effekt på hemmaplan.

Citat:
Men idag? Varför vill man inte ha de rätta siffrorna?
Inte tror vi väl att de tyska forskningsresultaten är politiskt frammanade och att de vill skriva ner siffrorna, de som bor i Dresden idag.
För att man ganska snart insåg att bombningen av Dresden var onödig och att det de facto handlar om ett massmord. Hela händelsen lämnar en synnerligen bitter eftersmak efter sig. Det finns alltså all anledning att skruva ner siffrorna.

Dessutom så pratar vi trots allt om Tyskland, landet där det är brottsligt att presentera en annan version av förintelsen än den officiella. Det är mao ganska så tydligt att Tredje riket är en känslig del av Tysklands historia och att det finns en stor politisk inblandning i historieskrivandet om den här epoken och därmed bör man alltså ta alla tyska rapporter från den här eran med en stor nypa salt.Som slutpoäng kan det också vara värt att påpeka att under årens lopp finns det ett genomgående tema för nedtecknandet av arméstorlekar, dödsoffer, förmögenhet m.m. och det är att alla siffror är anpassade efter skribentens politiska agenda. Vad får dig att tro att vi skulle vara så mycket bättre idag på att presentera en objektiv historia?
Citera