Ämne: Wikileaks grundare Julian Assange eftersökt för våldtäkt i Sverige
DeLorean
Medlem
DeLoreans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Slashcare
Det var en vecka sedan senaste sammanfattningen skrevs https://www.flashback.org/sp25083599 (Såvida jag inte missat något)
Någon som skulle kunna göra en uppdatering för oss som inte har hängt med i diskussionen tidigare?
Färsk sammanfattning här:

Spoiler:
SAMMANFATTNING – Version 2.1 2010-09-01 23:30


Personer:

JA – Julian Assange. Grundare av Wikileaks

AA – En av de kvinnor som anklagat JA. Är med största sannolikhet press-sekreterare i Socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Kusin till MA, som är svensk överstelöjtnant i Afghanistan.

SW – Den andra av de kvinnor som anklagat JA. Bor i Enköping.

MHJ - Maria Häljebo Kjellstrand, jourhavande åklagare i Stockholms City. Gift med en sakkunnig hos justitieminister Beatrice Ask.

LF – Lisa Finné, chefsåklagare

CB – Claes Borgström. Juridiskt ombud för AA och T20

LS – Leif Silbersky. Juridiskt ombud för JA.

MN – Marianne Ny. Chef för åklagarmyndighetens Utvecklingsenhet i Göteborg. Handhar överprövningen.

Bakgrund:

JA är på ett litet längre besök i Sverige av olika anledningar. Bland annat ska han tala hos en socialdemokratisk organisation. AA håller i inbjudningen och har kontakt med JA inför besöket. Såvitt känt övernattar JA hos AA de första nätterna (lördag 14/8 – måndag 16/8?). Några nätter senare (tisdag 17/8 – onsdag 18/8?) övernattar JA istället hos SW.

Tisdag 17/8

-JA åker till Enköping och övernattar hos SW (Kan ev skett onsdag 18/8)

Onsdag 17/8

AA och SW – som enligt egen uppgift inte känner varandra sedan tidigare – får under onsdagen 18/8 (ev torsdagen 19/8) kontakt med varandra. Sedan händer följande:

Fredag kväll 20/8:

- AA och SW kontaktar polisen för att ”diskutera” det de säger sig ha varit med om med JA.
- Polisen gör en anmälan om våldtäkt och en om sexuellt ofredande.
- Jourhavande åklagare beslutar att anhålla JA i sin frånvaro för ett fall av misstänkt våldtäkt och ett fall av misstänkt sexuellt ofredande
- Någon läcker anmälningarna och JAs namn till Expressen. Inom 24 timmar finns historien på större nyhetsmedia världen över. Vem som läckt är ännu oklart. Finns gott om spekulationer men inga bevis.
- Eventuellt genomgår SW någon test av sjukdomar.

Lördag 21/8:

- Chefsåklagare Lisa Finné häver anhållningsbeslutet av Assange. ”Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, säger Eva Finné”. Kvar finns en anmälan om ofredande (eventuellt med sexuell anknytning, men det verkar fortfarande oklart) http://www.aklagare.se/Media/Nyheter...-sin-franvaro/

Tisdag 24/8:
- Advokat Clas Borgström föreslås som ombud för AA och T20.
- Advokat Leif Silbersky föreslås som ombud för JA.
- På http://rebellabloggen.wordpress.com/ skriver Sara Gunnerud vad som förefaller vara AAs version av händelserna. Där beskrivs det som om JA haft sex utan kondom mot AAs vilja. Samt att AA och SW sökt upp polisen med syfte att höra om/hur man kan tvinga JA att testa sig för olika sjukdomar. Huruvida detta är den sanna historien eller ej vet vi inte. För övrigt beskriver Sara Gunnerud JA på ett klart negativt sätt när det gäller hans sätt att hantera kvinnor.

Onsdag 25/8:

- LF går ut med ett pressmeddelande där hon meddelar att förundersökning kommer att inledas för ett fall av ofredande. Om våldtäktsanklagelsen säger LF att hon inte betvivlar uppgifterna som lämnats (av SW) men att de uppgifter som framkommit är sådana att misstanke om våldtäkt inte föreligger. Länk: http://www.aklagare.se/Media/Nyheter...rendet-onsdag/
- JA har i ett samtal med Leif Silbersky sagt att han är helt oskyldig såväl juridiskt som moraliskt.. Samt att JA lidit ”enorm skada” av det inträffade.

Torsdag 26/8:

- Uppgifter från oklar källa (möjligen JA) gör gällande att ofredandet avser att JA inte vill flytta ut från AAs lägenhet när hon bad om det.

Fredag 27/8:

- Strax innan myndighetssverige stänger för dagen lämnar CB in ett överklagande av LFs beslut. CB begär nu att JA åtalas för två fall av våldtäkt.

Söndag 29/8 – Tisdag 31/8:

- Enligt tidningen Resumé har det första tipset till Expressen kommit via SMS från för oss okänd avsändare, till frilansfotografen Stefan Söderström, som var på Harpsund tillsammans med journalisten Niklas Svensson. Svensson blir informerad liksom Expressens journalist Diamant Salihu, som rotar fram mer information genom att kontakta ytterligare en källa och sedan ringa till jouråklagare MHJ som obergipligt nog konfirmerar att JA är anhållen i sin frånvaro.
- Ett envist rykte från flera håll hävdar att problemet mellan AA och JA var att kondomen sprack under akten. Ovanpå detta finns sedan en massa snaskiga spekulationer om hur det gick till och vad som hände sen.
- Enligt ett lika envist rykte skulle problemet mellan SW och JA vara att de hade oskyddat sex. Huruvida detta var överenskommet mellan parterna eller ej och hur en oönskad situation uppkommit eller ej är ej känt.

Måndag 30/8:

- JA förhörs om ofredandet.

Onsdag 1/9:

- MN beslutar att förundersökningen om våldtäkt (i ett fall) ska återupptas, samt att förundersökningen om ofredande (i ett fall) ska utvidgas till att omfatta samtliga händelser i anmälan.
- http://www.aklagare.se/Media/Nyheter...ssangearendet/