2008-01-17, 14:10
  #1504
Medlem
Berättelsen om Gärningsmannens väg från biografen Grand till Dekorima.

Här kommer berättelsen om gärningsmannens väg till Dekorima. Den är tyvärr lite längre men i gengäld är den min sista berättelse och med den slutar serien om hur attentatet mot Sveriges Statsminister kan ha gått till den 28 februari 1986.

Cirka klockan 22:45 kommer ”Backupen”, Dekorimamannen och rafiooperatören i en ”polisbil” till Drottninggatan istället för Drottninghusgränd för att möta de andra. Då ingen finns där går Dekorimamannen till Dekorima och själv tar han sig till Adolf Fredriks Kyrka med en walkietalkie. Kvar på Drottninggatan blir mannen i polisuniform i ”polisbilen” med radioutrustningen.

Det är rationellt att före klockan 23 ta risken att gå fram till Grands ingång om han han inte har kontakt med som befinner sig fortfarande på Johannesgatan eller på väg därifrån. Om inte så skulle det kunna hända att Olof Palme slipper ur det bakhåll som planerats.

Han blir sedd av flera vittnen som säger att han bl.a. ser ångestfylld ut med stirrande blick. Det kan vara en helt normal kroppsreaktion för en ”Backup” som kan förvänta sig att ta upp strid med beväpnad svensk polis när adrenalinhalten ökar i kroppen för att göra den beredd för strid.

Här följer en länk om hur stress kan påverka en människa som finns på internet.

Stressreaktionernas biologi

”När chefen kräver att du måste göra ett stort jobb på kort tid och med små resurser är det bara din något blekare ansiktsfärg och dina vidgade pupiller som avslöjar att din välut vecklade neocortex beteendemässigt undertrycker en kamp-/flyktreaktion.”

http://66.102.9.104/search?q=cache:N...lnk&cd=2&gl=se

Flera vittnen säger att mannen stirrade (vidgade pupiller). Alla har en blek ansiktsfärg i Sverige under vinterhalvåret så det är ingen som särskilt lägger märke till detta. Snarare skulle ett solbränt ansikte väcka mer uppmärksamhet. Granskningskommissionen lyfter fram tre vittnen Lars E, Birgitta W och Anneli K som tillsammans med Margareta S kan ha sett Backupen .

SOU 1999:88 Brottsutredningen i översikt 163 ”Mystiska” personer vid biografen Grand
http://www.regeringen.se/content/1/c...4/6a2655da.pdf

Någon eller några av dessa observationer kan kan alltså vara Gärningsmannen som i brist på spaningsrapporter gått fram till ingången för att se om paret Palme går ut.

Filmen Bröderna Mozart slutar och sällskapet Palme (4 pers) kommer ut.

Sällskapet Palme kommer ut ur biografen och börjar gå söderut (cirka 23:10).

Den blivande gärningsmannen vars egentliga uppgift var backup såg hur sällskapet Palme passerade honom och stannade vid en bokhandel för att samtala cirka 25 meter söder om Grands ingång. Efter det korta samtalet där på 2 - 3 minuter skiljs Mårten och hans flickvän från paret Palme och återvänder norrut och passerar därvid den blivande gärningsmannen. Paret Palme fortsätter söderut i riktning mot Gamla Stan.

Backupen följer efter paret Palme längs Sveavägens västra trottoar mot Adolf Fredriks Kyrka och Ljubisa Najics gatukök. Det har snart gått 5 minuter sedan Dekorimannen fått anropet om att paret var på väg. Även i maklig takt hade paret Palme hunnit förbi Tunnelgatan. Vad Dekorimamannen inte vet är att paret Palme blivit kvar två-tre minuter tillsammans med Mårten och att de promererar mycket långsamt. Han går därför över till västra sidan av Sveavägen för att se om han kan uppfatta paret Palme närma sig. Klockan är 23:15.

I ”En iskall vind drog genom Sverige” sid 126-127 och 433 har Lars Borgström tagit med två händelser som utspelar sig just 23:15. Den första handlar om en taxichaufför som ser en walkietalkieman i skinnjacka på västra sidan Sveavägen. Detta kan vara ”Dekorimamannen” som också har skinnjacka och talar i walkietalkie.

”Vid samma tidpunkt, klockan 23:15, ser en förbipasserande taxichaufför hur en man står längre söderut nedför Sveavägen, i korsningen med Tunnelgatan. Mannen som är klädd i brun skinnjacka, står på den västra trottoaren vänd norrut, det vill säga riktad åt det håll varifrån paret Palme närmar sig 300 meter längre bort på samma sida av gatan. Taxichauffören ser att mannen har en walkie-talkie i handen som han talar i.”
(En iskall vind drog genom Sverige” sid 433.)

Men varför får han anropet vid den tidpunkten kl. 23:15 ?

Den andra händelsen ger oss svaret. Det är den polispatrull som ”förhindrade att de två operatörerna kunde gå fram Olofsgatan utan att bli upptäckta. Den finns omnämnd i Ljubisa Najics vittnesmål och befann sig på Adolf Fredriks Kyrkogata 7.

”Svägerskans (Najics svägerska min komm.) bil stod nämligen parkerad på adress Adolf Fredriks Kyrkogata 7, det vill säga bara några tiotal meter från gatuköket i korsningen med Sveavägen. Adressen anges i den anmälan som poliserna - polisinspektörerna Englund och Lantz - på natten skrev om händelsen. I denna anges “brottstiden”, alltså den tidpunkt då stölden sannolikt begicks, till någon gång mellan 22:30 och 23:00. Polispatrullen bör alltså ha hejdats av Najic några minuter efter klockan elva.

Polismännens assistans till Najics svägerska är också registrerad i form av ett så kallat ingripande meddelande hos polisens ledningscentral. Detta visar, att när patrullen ropade in ärendet till centralen var klockan 23:15, “Klar på plats anges också till 23:15.”

Detta anrop till centralen av polispatrullen uppfattas av operationens signalspaningsresurs (polisbilen med mannen i polisuniform som tidigare sågs till på Drottninggatan). Även detta anrop antar jag sker på finska. Sålunda varnad för polispatrullen återgår Dekorimamannen över Sveavägen men denna gång går han en bit in på Tunnelgatan som Gärningsmannen senare skall fly utefter.

Detta förklarar också varför andra biobesökare från Grand som passerar Dekorimafönstret inte ser någon vänta där. Ett exempel är det par som Nicola Fauzzi möter när han går mot Tunnelgatan och som torde ha passerat Dekorimafönstret. Flera personer har alltså passerat det tomma Dekorimafönstret.

När paret Palme korsar Sveavägen just efter Najics gatukök fortsätter Backupen mot Tunnelgatan.

När den blivande Gärningsmannen närmar sig korsningen Tunnelgatan / Sveavägen kan han se hur Inge Morelius gula Opel som kommer från Gamla Stan svänger vänster i korsningen och passerar det tomma Dekorimafönstret in på Tunnelgatan där den stannar för att släppa av passagerare som skall till bankomaten. Gärningsmannen tar tillfället i akt och korsar Sveavägen under den tid det tar för Inge Morelius att vända en bit längre ner på gatan och köra tillbaks mot korsningen med Sveavägen där han stannar till för att ta upp sina passagerare som hämtat ut på pengar i bankomaten. Det är då Inge Morelius lägger märke till gärningsmannen vid Dekorimafönstret.

Backupen korsar Sveavägen i höjd med posten som är cirka 25/30 meter från korsningen med Tunnelgatan och ställer sig vid Dekorimas skyltfönster. Vid Dekorima skjuter Gärningsmannen ihjäl Olof Palme och skadar Lisbet Palme.

Därmed avslutar jag berättelsen om Gärningsmannens väg till Dekorima. Detta är också den sista berättelsen i min serie om hur attentatet mot Sveriges Statsminister kan ha gått till.

Länkar:
Mårten Palme
http://www.regeringen.se/content/1/c...4/6a2655da.pdf
Ögonvittne Alf Lundin
Del1 http://www.itdemokrati.nu/page36a.html
Del 2 http://www.itdemokrati.nu/page36a2.html
Del 3 http://www.itdemokrati.nu/page36a3.html
Ögonvittne: Ljubisa Najic
Del 1. http://www.itdemokrati.nu/page36b.html
Del 2. http://www.itdemokrati.nu/page36b2.html
Ögonvittne Morelius Inge
Del 1 http://www.itdemokrati.nu/page36z.html
Del 2 http://www.itdemokrati.nu/page36z2.html
Ögonvittne Lisbet Palme
http://www.itdemokrati.nu/page36ar.html
Berättelser:
1.Om mannen på Olofsgatan Postat 2008-01-09, 18:23 http://www.flashback.org/showthread...33416&page=120
2.Berättelsen om de två operatörerna Postat 2008-01-09 18:23 http://www.flashback.org/showthread...33416&page=120
3.Berättelsen om “Dekorimamannen”. Postat 2008-01-12 09:29 http://www.flashback.org/showthread...33416&page=120
4.Berättelsen om upptakten till operationen Postat 2008-01-12 23:00 http://www.flashback.org/showthread...33416&page=122
5.Berättelsen om makarnas Palmes väg till Dekorima Postat 080114 20:03
http://www.flashback.org/showthread...33416&page=123
6.Berättelsen om Gärningsmannens väg från biografen Grand till Dekorima. Postat 080117
Citera