2008-02-21, 10:27
  #1744
Medlem
Diamantspåret del. 15. Gärningsmannens flykt

15 Gärningsmannens flykt

GM antas springa i militär språngmarsch med 165 steg per minut med 90 cm steglängd eller 2,475 m/s. Denna hastighet används som GM:s “medelhastighet” under flykten.

Gärningsmannens flykt sekund för sekund

23:21:20
GM skjuter Olof Palme till döds

23:21:25
GM flyr springande in på Tunnelgatan.
I polisförhör säger vittnet Leif Ljungqvist:

”F. Sen sa du här att gärningsmannen stod kvar en stund -,
L. Mm.
F. - Och tittade mot dom här personerna, har du någon uppfattning om hur lång stund det var?
L. Han stod nog och tittade på offret och kvinnan i fråga 3-4 sekunder innan han avvek alltså från platsen.”

I Tingsrättens dom som funnits utlagd på nätet (nu borttagen) anses det att det andra skottet avlossats inom en (1) sekund från det första skottet.
Därav tiden 23:21:25.

23:21:47
GM passerar Lars Jeppsson efter 55 meter (22 sek) på Luntmakargatan

23:21:55
Anders Delsborn avslutar sitt radiosamtal med Järfälla Taxi vilket uppfattas av Leif Ljungqvist något senare då han bryter sitt försök att få kontakt med LAC. Se nästa stycke.

23:22:05
I polisförhör med Leif Ljungqvist säger han att 90 000 svarar
”Han uppskattar att det tog allt som allt 43-45 sekunder från det första skottet tills att man svarade på 90 000. Han har gått igenom allt steg för steg och uppmätt tiden.”

Vid sammanfattning av i förhöret skrivs följande:

”Ljungkvist har efter anvisningar av fhl M 86-05-05 gjort tidtagningar av de olika momenten. Inknappningarna fram tills dess att man svarade 90 000 tog 33 sekunder
(LAC svarade efter 7 sekunder, se sep utredning ).”

(LAC svarar på Järfälla Taxis samtal på grund av Anders Delsborns radioanrop och inte på Leif Ljungkvists som framgår av att Leif Ljungkvist bryter samtalet innan LAC svarar, Se nedan. Min anm.)

Leif Ljungqvists egna ord visar att det inte var hans samtal som LAC svarade på.

”Och när vi svänger runt där, så samtidigt som jag svänger, så larmar jag alltså 90 000 och ropar då i min biltelefon att det är mord på Sveavägen. Då kopplar vi polisen säger damen i växeln och då går det fram ungefär en fem, sex signaler till polisen, där inget svar uppnås. Men då beslutar jag mig för och bryta samtalet, eftersom då taxin hade fått kontakt via Järfälla taxicentral tydligen. Det kanske hade varit bättre att jag hade kommit fram för då hade vi fått direktkontakt på brottsplatsen med larmcentralen, men det är för sent och spekulera om det nu.”

Däremot visar det att LAC fått ett samtal från mordplatsen 23:22:05 vilket exakt är Leif Ljungqvists egen uppskattning om när 90 000 svarade.

23:22:10
Leif Ljungqvist ringer LAC enligt Gösta Söderströms version

Svenska Politiska Mord
”Leif Ljungqvists mobiltelefonsamtal till länsalarmeringscentralen (LAC). Han slår larmnumret 90 000 samtidigt som han ser mördaren avlägsna sig springande från brottsplatsen. Samtalet finns lagrat i LAC:s dator där det efter en beläggningstid på 90 sekunder hos Televerket ska ha avslutats kl. 23.23.35 (Poutiainen s 22).”

23:22:11
GM når Malmskillnadsgatan 89 trappsteg och 59 meter längre fram (24 sek) och har i trapporna kastat en snabb blick nerför Tunnelgatan för att se om han är förföljd, vilket uppfattas av Lars Jeppsson.

23:22:36
GM möter paret Nieminen & Zahir 63 meter längre fram (25 sek) på David Bagares Gata några meter innan han passerar Johannesgatan. Nieminen & Zahir kommer från Johannesgatan 8 där de varit på en klubb och går på den södra trottoaren i riktning mot trapporna på Tunnelgatan. Detta vittnesmål gör teorin om att mördaren eller Christer Pettersson för den delen flytt in på Johannesgatan osannolik eller helt utesluter den.

23:23:08
GM passerar Regeringsgatan 77 meter längre fram (31 sek). Något senare kommer polispatrull 1520 med Christian Dahlsgaard som s.k. yttre befäl och Tomas E som förare att svänga vänster in på David Bagares Gata ner mot Malmskillnadsgatan.

Notering av GK:
SOU 1999:88 Polisspåret 369

“Värd att notera är Dahlsgaards uppgift att det tog högst 1 ½ - 2 min från det att larmet gick tills hans bil svängde in på David Bagares gata, liksom en iakttagelse beträffande vittnet Lars J: denne var inte det minsta andfådd (vilket alltså kan tolkas som att han inte hade sprungit hastigt efter mördaren, något som bestyrks av annan utredning).

För att hinna möta GM så skulle larmet till patrull 1520 (om man tar hänsyn till ovanstående notering som Granskningskommissionen gjort) ha nått patrullen i stort sett samtidigt med mordtidpunkten eller 23:21:30.

23:23:30
Paret Nieminen som här antas promenera i normal gånghastighet med 70 meter per minut eller 1,167 m/s möter Lars Jeppsson överst i trapporna från cirka 63 meter från mötet med GM (54 sek).

För Lars Jeppsson har det tagit 108 sek (1 min 48 sek) från det GM passerade honom att besluta sig för att förfölja GM och hinna uppför de 89 trappstegen.

23:23:48
GM har kommit nerför trapporna till Smala Gränd 100 meter längre
fram (40 sek) där en flyktbil väntar som för GM vidare ut på Birger Jarlsgatan.

23:24:20
Anders Delsborns uppskattning att första polisbil med Gösta Söderström kom till platsen

“Han hade tre yngre kvinnor i bilen som ville betala. Han fick jämna pengar 105 kronor och de steg ur bilen. Själv halvsprang han över gatan fram till brottsplatsen. Två flickor och en man försökte hjälpa den skjutne och andra personer stod runt omkring. Han fick vänta en liten stund innan den första polisbilen anlände. Själv uppskattar han tiden från första skottet till att första polisbilen var på platsen till c:a 3 minuter.”

23:24:21
Nieminen & Zahir har nu med en normal gånghastighet 1,167 m/s hunnit nerför trapporna till Luntmakargatan 59 meter ( 51 sek) där de möter de fyra polismän som Gösta Söderström skickat att förfölja GM. Då befinner sig GM i en bil på Birger Jarlsgatan.

23:23:59 (OBS Börja nu räkna “baklänges” med tiden (minus) för att få utgångstiden.)

Med samma hastighet som GM (språngmarsch 2,475 m/s) så skulle de fyra polismännen utgått från mordplatsen 22 sekunder tidigare eller 23:23:54 på order av Gösta Söderström som då var förste polis på plats.

Därav kan följande slutsats dras:

Ingen polispatrull, vare sig patrull 3230 eller 1520 var ens i närheten av att påträffa GM.

Ett sådant flyktscenario kan sättas i samband med observationer på Enköpingsvägen.

Compu-Text Veckans Diskussion

23.30-23.40
Ett par promenerade intill motorvägen vid ESSO motorhotell i Bergshamra, när de såg en ljus fyradörrars Volvo komma backande nedför uppfarten till motorvägen mellan Stockholm och Uppsala. Uppfarten är ifrån Enköpingsvägen. Bilen stannade på uppfarten och släckte lysena.

Efter en stund kom en mellanstor, mellanblå bil i hög fart på Enköpingsvägen och stannade på uppfarten bakom Volvon. En storvuxen, ljus man klev ur Volvon och öppnade bagageluckan. När han gjort detta steg en man med grön sportjacka och uppfälld kapuschong ut ur den blå bilen, slängde in en röd-svart-rutig väska av garderobtyp, i Volvons bagageutrymme. Sedan ropade han "ajle" (troligen det tyska Eile vilket betyder skynda) till den blonde och satt sig i passagerarsätet i fram på Volvon. Den ljuse stängde bagageluckan gick fram och satt sig vid förarplatsen i Volvon. Först åkte den blå bilen iväg i hög fart mot Enköping, och strax efter startade Volvon och åkte med hög fart mot Uppsala.

( Det är möjligt att åka ifrån Snickarbacken, via Birger Jarlsgatan ut på Roslagsvägen, för att svänga av på Enköpingsvägen innan Stocksundsbron och komma fram till Ulriksdal på 7-8 minuter. (...) ).

http://p.m.nu/computext_jamt-monitor...on_536_570.txt

SOU 1999:88 Utredningen avseende Christer P 791
Sigvard C
”Det första förhöret med Sigvard C hölls redan den 19 mars 1986. Han redogjorde då för vissa iakttagelser han hade gjort i mordkvarteren under mordkvällen. Han hade tillsammans med en annan man åkt
Luntmakargatan norrut i bil, men hejdats av en vit Volvo som spärrat vägen. På det aktuella stället var gatan enkelriktad och Sigvard C körde i otillåten riktning. Han hade så småningom kunnat köra vidare och parkerat ungefär i korsningen Tegnergatan-Luntmakargatan. Då hade han sett en man komma springande Luntmarkargatan i samma riktning som han själv åkt. Han beskrev mannen. Vid tillfället hade Sigvard C hört ljudet av sirener.”
http://www.regeringen.se/content/1/c...4/9bb90f1c.pdf

Min kommentar:
Volvon skulle kunna vara Dekorimamannens flyktbil som ger sig iväg efter att ha hört skott/sirener och som fortsätter till ”mötesplatsen” för vidare färd mot Upplands-Väsby och Uppsala. Dekorimamannen har därför tvingats ta till flykt utefter Luntmakargatan.

Se Diamantspåret 3. Berättelsen om “Dekorimamannen”.
http://www.flashback.org/showthread...86#post9582186

Sammanfattning:

En tanke jag haft tidigare att en fd legosoldat från krigen i södra afrika som antingen rekryterats av en av Craig Williamsons rekrytörer då sådana funnits enligt GK (se nedan) eller som han haft kännedom om kan ha anlitats som backup och som på grund av tillfälligheternas spel kom att bli GM. Det vore ingen större prestation för en stridserfaren fd legosoldat att genomföra en sådan språngmarsch. Målet för hans flykt är nog att komma hem och ett antagande är att han kanske bor i Enköping eller Västeråstrakten.

SOU 1999:88 Enskilda uppslag 449
”W inledde, efter att ha tjänstgjort som FN-soldat i Kongo och på Cypern, en karriär som legosoldat eller som rekrytör av legosoldater. Hans ”track record” skulle omfatta Sydafrika, Biafra och Sydvietnam. (...) Sedan 1970-talet skulle han ha lagt sig till med ett rykte om att vara ”a gun for hire” (...) Flera källor hade påstått att W i huvudsak arbetat för den sydafrikanska säkerhetspolisen BOSS sedan 1970-talet ...”

http://www.regeringen.se/content/1/c...4/295e5712.pdf


/U
Citera