Citat:
Ursprungligen postat av
Vit-spade
Det är något jag funderat på. För att göra en lång historia kort:
All forskning säger att ju färre elever det finns i varje klass, ju mer tid kan läraren ägna åt att hjälpa varje elev. Följaktligen skulle kunskapstappet i den svenska skolan minska med mindre klasser. Samma sak med lärarnas tid för för- och efterarbete, skulle de få mer tid att förbereda lektionerna skulle lektionerna bli mer högkvalitativa.
Som sagt var, "alla" vet detta, så det är ingen rymdforskning. ÄNDÅ tar rektorerna in jättemånga elever i varje klass, klasstorlekarna har snarare ökat än minskat över tid, och lärarna får mindre tid för förberedelser av lektioner.
Gör man sådant fast alla vet att det vore bättre för elevernas kunskapsresultat att göra annorlunda kan man ju inte vara så, eh smart.
Och kom inte och säg att rektorerna pressas till detta av sina överordnade. Ingen tvingar en person att bli rektor, det är ett fritt val, och har man accepterat att bli det så är man också moraliskt ansvarig för de beslut man fattar.
Skolpengen är i sin nuvarande utformning uppbyggd kring ett visst antal elever per klass. Att ha färre elever än låt säga 25 per klass innebär att skolan går back. Det innebär i sin tur att rektor blir av med jobbet.
De exakta förutsättningarna beror på de lokala förhållandena. Vissa kommuner har intern omfördelning som gör att mer krävande elever ger mycket högre skolpeng.
Det finns ingen koppling mellan “forskning” och de förutsättningar som varje rektor har. De förutsättningarna sätts på systemnivå.