Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2023-10-17, 03:25
  #529
Medlem
Tog 50 mg Sertralin under många år, 12 år tror jag det var. I början var allt frid och fröjd och det hjälpte mot depressionen, men efter ca 3 år började jag få alltmer IBS-liknande magbesvär och efter 5 år alltmer svettningar.

Jag försökte trappa ned långsamt flera gånger men det var i princip omöjligt pga alla besvär det medförde, insomnia, kraftigare svettningar, brain zaps etc.

En dag testade jag istället att sluta cold turkey och märkligt nog fick jag inte insomnia eller brain zaps då, och dessutom försvann magbesvären och svettningarna nästan omedelbart. Jag trodde att jag hade haft tur och hade klarat mig utan besvär. Det visade sig att jag hade väldigt fel...

Jag började sakta men säkert bli alltmer negativ, få alltmer ångest och mardrömmar och förstås total avsaknad av sexlust, något som jag aldrig haft problem med tidigare. Jag utvecklade så småningom anhedoni och kunde inte njuta av något i livet. Det är ärligt talat det värsta jag har varit med om och efter ca 6 månaders obeskrivligt lidande började jag med 25 mg på nytt, vilket hjälpte mot ångesten och anhedonin, men inte de sexuella besvären.
Citera
2024-05-08, 23:09
  #530
Medlem
Läkaren André Marx har nyligen skrivit en bok, "Älskade hatade antidepp", där han nämner att han träffat patienter med PSSD.

Några citat från boken: "I vissa fall kvarstår dessvärre biverkningen efter att patienterna avslutat läkemedelsbehandlingen. På Nedtrappningsmottagningen blev jag då och då kontaktad av unga män som fått ihållande sexuella skador av SSRI-användning."

"Idag finns det ett namn för tillståndet: post-SSRI sexual dysfunction (PSSD) eller sexuell dysfunktion efter SSRI-utsättning. Det är en oförutsägbar läkemedelsbiverkning av varierande allvarlighetsgrad. Båda könen kan drabbas, och tillståndet kännetecknas av att sexlusten minskar eller helt försvinner, att genitalierna domnar, impotens och/eller att orgasmen minskar eller uteblir. Vissa upplever även emotionell avdomning."

"Tyvärr har inte heller läkemedelsbolagen varit speciellt intresserade av att forska på verkningsmekanismen bakom problemet eller på eventuella behandlingar. Trots att det rör sig om en läkemedelsskada har patienterna helt lämnats åt sitt eget öde, utan vare sig upprättelse eller kompensation."
Citera
2024-05-09, 09:03
  #531
Medlem
Har läst att en del har blivit bättre för sin PSSD efter att ha funnit att dem har fått SIBO efter avslut och behandlat det
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback