Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2023-12-16, 14:16
  #73
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Neandertalsbarn
Mannen som var med om explosionsolyckan i början på November var i 25-årsåldern och europeisk medborgare. Han kom till länet i somras för att jobba på Northvolt och har sedan dess varit skriven i Skellefteå kommun.

Ska visst vara en man ursprungligen från Grekland.
Citera
2023-12-16, 14:17
  #74
Medlem
[quote=Storgatan19|86717590]
Citat:
Ursprungligen postat av crille132
Sen är vi mitt uppe i en stark högkonjunktur i byggbranschen och det för med sig stressade byggtiden.
/QUOTE]

????????????????????

Vi är i en lågkonjunktur!!!!!!!!!!!!!!!!
I norr och Västerbotten är det fortfarande högkonjunktur.....
Citera
2023-12-16, 15:28
  #75
Medlem
Elvis avatar
[quote=Ollgaiskogen|86717613]
Citat:
Ursprungligen postat av Storgatan19
I norr och Västerbotten är det fortfarande högkonjunktur.....

Kraschar Northvolt spelar det nog ingen roll om det är högkonjunktur i Västerbotten.

https://norran.se/insandare/artikel/...amtid/lq86898l
__________________
Senast redigerad av Elvi 2023-12-16 kl. 15:30.
Citera
2023-12-16, 16:42
  #76
Medlem
[quote=Elvi|86718285]
Citat:
Ursprungligen postat av Ollgaiskogen

Kraschar Northvolt spelar det nog ingen roll om det är högkonjunktur i Västerbotten.

https://norran.se/insandare/artikel/...amtid/lq86898l
Nu pratade vi konjunktur utifrån stress på byggen.....
Citera
2023-12-16, 19:30
  #77
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
VD Carlsson har ju gått i Musks skola. Musk försöker krossa fackföreningarna och det svenska kollektivavtalet.

Polisen och migrationsverket har redan kastat ut olagliga migranter från Northvolt.

Tidigare diskuterades hur Northvolts kinesiska maskiner bröt mot EU:s arbetsmiljöregler.

Två döda inom loppet av en månad!

Carlsson har förmodligen använt våra skattepengar till att muta bort facket och hela fabriken är en dödsfälla.

Men Northvold har väl skrivit på kollektivatal sägs det i tråden? Tesla har inte gjort det. Northvold är väl favoriter för S, V och MP? Tacka vet jag ursvenska företag som byggs upp från grunden.
Citera
2023-12-16, 22:00
  #78
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
VD var värsta linslusen när det gällde att skryta med framtidsplaner eller skälla på Sverige.

Men nu när två personer inom kort tid dött i olika olyckor på företaget, så hukar Carlsson i någon garderob.

Istället blir det väl fler inslag om hur han lagar mat eller skall åka Vasaloppet

Han har fullt upp med att försöka lura fler innan bluffen synas, helst blåsa staten på några fler miljarder också, lite som psykopaten Mix...

Detta kan bli den ortens undergång.

Hur många batterier kommer ut till kund per dygn och vad är vinstmarginalen???
Citera
2023-12-16, 22:05
  #79
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av KamratBlue
Lustigt i sammanhanget så står det i senaste numret av Kollega (Unionen) om en anställd till ett serviceföretag, Stena Recycling, åt just Northvolt som fick sparken då hon påtalade säkerhetsbrister i arbetsmiljön hos Northvolt. Produktchefen hos Stena Recycling påtalade flera brister hos Northvolt som inte gillade det hela. Northvolt hotade väl att säga upp den köpta tjänsten om klagomålen fortsatte och produktchefen fick sparken.

Northvolt tar nog inte arbetsmiljö och säkerhet på så stort allvar!

Sidan 30-33 i Kollega Nr 8 December 2023.

https://e-tidning.kollega.se/p/kolle...1/5881/1137339

Jag läste också den artikeln i veckan och reagerade verkligen, bolaget är sjukt.
Kanske dax att starta förundersökning mot VD och ledningen för vållande till annans död.
Det är ett bluffbolag och tyvärr kommer nog kommunen få lida i generationer efter att VD och H.Mix fått miljarder insatta på sina konton :-(
Citera
2023-12-16, 23:12
  #80
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av HeavyL
Och var fan är relevansen i om man är med i facket eller ej!?
Skillnaden är ju att om alla är med blir det en stark lokal klubb. Som kan driva frågor om arbetsmiljö. På ett mycket starkare sätt än en svag klubb med få medlemmar.
Citera
2023-12-16, 23:54
  #81
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av ShariaInstructor
Men Northvold har väl skrivit på kollektivatal sägs det i tråden? Tesla har inte gjort det. Northvold är väl favoriter för S, V och MP? Tacka vet jag ursvenska företag som byggs upp från grunden.
Du har rätt i allt det du skriver. Northvolt har försökt spela ut olika länder mot varandra för att få bidrag från skattebetalare. De lade ned I Borlänge och drog till Tyskland för de kunde få mer bidrag där. Northvolt är oseriösa och det kan säkert avspeglas på arbetsplatsen oberoende av vilka underentreprenörer som i slutändan haft ansvaret för verksamheten vid dödsolyckorna.

Nu har EU pytsat in miljarder och ingen av beslutsfattarna drabbas om företaget går dåligt eller får dåligt rykte pga olyckor. De som drabbas ekonomiskt är vi skattebetalare. Ett lokalt uppbyggt företag måste vårda sitt rykte och anställda bättre, speciellt om företaget tagit banklån och inte dessa EU-lån som bara avskrivs om företaget går i putten. "Vi försökte i alla fall" duger inte utanför den skyddade verkstad som skapar företagmässiga socialfall som Northvolt som drivs med bidrag. Det kan säkert avspeglas även i säkerhetstänkandet.

Här i Sverige verkar det som om många till slut insett att Northvolt är en bluff som inte producerar något. Nu verkar de ha lyckats blåsa skattebetalarna på pengar i både Tyskland och Kanada och kommer kanske att försöka starta på ny kula där och hoppas att obefintlig produktion och dödsolyckor i Sverige inte är kända i dessa länder. Skojarföretagen försöker fly sitt dåliga rykte och starta om på andra platser. Få se om Carlsson lyckas riva av samma bluff där eller om verkligheten och företagets rykte till slut kommer ikapp honom.

Det har tidigt stått klart att företaget redovisat många olyckor. Och nu tillkommer alltså två dödsolyckor.

(FB) Northvolt-Scania-skandalen, hur ett EU-projekt skadar Sverige

Du har rätt i att Northvolt på pappret följer svensk arbetslagstiftning med kollektivavtal. Men VD Carlsson har fått sin träning hos Musk vars kamp mot facket är ökänd. Musk hotade på Twitter att inte ge bonus till fackanslutna arbetare i USA. Det var olagligt, men under de år jag följde fallet vägrade Musk följa myndigheternas order att ta bort det meddelandet.

Nu har Musk attackerat de svenska myndigheterna och indirekt kollektivavtalet för att få verkningarna av en strejk mildrade genom att gå till domstol om den. Tesla har tills vidare fått myndigheterna att kringgå strejken och inte använda de strejkande vid Postnord. Det juridiska är komplicerat men facket är alltid Musks måltavla.

I fallet med Teslastrejken verkar facket ha fått ta smällen för att många tror att elbilsförsäljningen kommer att vända ned. Tidigare har facket inte protesterat mot avsaknaden av kollektivavtal. Samma gäller hur fackliga åtgärder fått skulden för EU-ländernas blockad av Ukraina!

Facket går numera tyvärr arbetsgivarens ärenden. EU har har givit makten till storföretagen och centraliserat den till det avlägsna Bryssel. Facken klarar inte längre av att stå emot EU:s makt. När de effektiva och säkra svenska företagen byggdes upp rådde balans mellan arbetsgivare, fack, socialdemokrater och borgerliga partier. Pressen vågade kritisera företagen. Nu styr företagen nästan allt. Olyckorna på Northvolt skylls bara på att någon underentreprenör varit inblandad och sedan fortsätter hyllningsartiklarna av Northvolt och Carlsson trots att företaget inte verkar producera något.

Jag tror inte Carlsson har en i grunden annan inställning till facket än Musk. Men att bygga upp Northvolt utan fackanslutna hade inte gått.

Det kommer inte så mycket detaljer från företaget. Men facket verkar försvagat, anser jag. Olyckor (skyddsombuden verkar inte fungera). I tråden om Northvolt har dåliga löner och problem att finna arbetskraft beskrivits. Folk med samma jobb och kvalifikationer har fått olika lön. Så skulle inte ett lokalt uppbyggt företag i Norrland fungera om det ville behålla sina anställda.

Sammantaget verkar inte den fackliga verksamheten fungera. Det har funnits kollektivavtal men bl.a. olyckorna talar för att arbetarskyddet varit dåligt.
__________________
Senast redigerad av wwr 2023-12-17 kl. 00:51.
Citera
2023-12-17, 00:23
  #82
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av psycho77
Nu ska ja villigt erkänna att ja inte är helt insatt i denna olycka, men gällde inte detta ett gaffelstativ till en kran?

Alltså ett sådan som hänger i kranen?

Ja!?
Citera
2023-12-17, 01:42
  #83
Medlem
Mycket snack om facket. Jag tror att LO måste välja om man är en förlängning av Sossarna eller företräder arbetarna. Om dom tänker sig att kunna organisera arbetarna så får man. Nog vacker släppa stödet till Sossarna. Sossarna är inte längre arbetarnasparti i Sverige!

Ju snarare man accepterar detta ju större chans har man att behålla sin relevans. Just nu är vi många som ser en strid mellan sossarnas rätt till medlemspengar och Tesla och inte arbetsvillkor eller säkerhet.
Citera
2023-12-17, 11:42
  #84
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av PiceaAbiess
Har en vän som har varit med om liknande på en annan av Northvolts anläggningar. Personen påtalade säkerhetsrisker i produktionen, blev av med uppdraget samma vecka. Det verkar vara systematiskt inom företaget. VDn lärde sig nog ett och annat om hur man behandlar sina anställda under sin anställning på Tesla i USA.

Ska inte kollektivavtal avhjälpa sånt här? Är inte facket lösning på alla arbetsmiljöproblem?

Så låter det iaf i Tesla-tråden.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback