Citat:
Ursprungligen postat av
r4ll3
I dagsläget, absolut. Just han som pratar om detta menar dock att kostnaden på batterier kommer fortsätta falla som det gjort senaste decennium och till slut når man en punkt där det ändå blir lönsamt, förutsatt att man bygger ut en överkapacitet av vind och solkraft.
Ja, det är rimligt att den stora efterfrågan på lagring av el leder till att det investeras så mycket i lagring att billigare och billigare lagring kommer fram. Det är en konsekvens av vad privat sektor investerar.
Och det kommer nog komma fram lite olika sätt att lagra. (Det finns det redan i sig). Men det som vinner behöver inte vara batterier.
Om jag lägger upp solpaneler på hela mitt tak producerar jag för hela mitt årsbehov. Med lagring skulle jag klara mig själv. Men det lär inte vara rationellt att alla har egen lagring. Bättre med någon mer central lagring. I kommun eller stadsdel eller så.
Citat:
Ursprungligen postat av
r4ll3
Alright. Kan man få ned verkningsgraden genom att låta vindkraft direkt producera vätgas? Hur tänker du kring kärnkraftförespåkarnas (jag är inte heller negativ till kärnkraft nödvändigtvis) argument att vi behöver stora generatorer för att skapa ett "tryck" till att transportera elen? Skulle man kunna uppnå en stabilitet i frekvensen genom vätgaslagring?
Nja, elektrolysen använder el. Men sätter man en elektrolysör direkt vid vindkraftverket och det bara producerar vätgas så kan nog mycket förbilligas. Det har diskuterats för havsbaserade parker iom att det anses billigare att transportera vätgas i pipeline än högspänd el.
Det har skissats på ett pipelinesystem runt bottenviken för vätgas. där vindkraftverk skulle producera vätgas till Hybrit och andra användare. Man kan ju ha bränsleceller vid tätorterna för att producera el också.
Det finns flera "utmaningar" för SvK i kraftsystemet. Frekvensstabilitet är ett. När produktion avviker från förbrukning så driver nät frekvensen. Problemet är när förbrukningen varierar snabbt. Då behöver SvK något som kompenserar. Här är turbiners tröghet en lösning. Det ordnar vattenkraft och kärnkraft. Dock vanligen inte vindkraftverk som ofta är asynkront inkopplade. Man kan koppla in dom synkront. Då dämpar de också. Men det är lite dyrare.
Bränsleceller lär kunna frekvenskompensera. Beror på hur snabbt de kan variera produktionen.
De riktigt korta förbrukningsförändringarna löser SvK med batterier. (Som är väldigt snabba).
(Många av vindkraftshatarna är på slagordsnivå och vet inte vad de pratar om. Det med svängmassa är bara ett sätt att lösa saker. SvK har andra metoder också).
Citat:
Ursprungligen postat av
r4ll3
Vad som ofta glöms bort är det faktum att det i dag produceras mer el i Sverige än när reaktorerna i Ringhals stängdes. Men större delen av den nya kapaciteten har tillkommit norr om Dalälven.
Skevheten i det svenska elsystemet kommer av allt att döma bli än värre de kommande åren. Samtidigt som utbyggnaden i norr fortsätter går det trögt i södra Sverige. I nio län är noll nya vindkraftverk planerade under 2022–2024. Noll. Skåne väntas, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi, rentav producera mindre vindkraftsel 2024 än 2015.
Man får också komma ihåg att det i norra Sverige planeras en del elförbrukande näringsliv.
Så den ökade elproduktionen i norra Sverige kan nog ätas upp av nya elförbrukare.
Citat:
Ursprungligen postat av
r4ll3
Ett betydande skäl till att södra Sverige inte har mer vindkraft är motstånd från lokala opinioner och kommunpolitiker. Ofta är det samma politiker som högljutt kräver lägre elpriser som säger nej tack till ny produktion av vindkraft eftersom det förstör utsikten.
Det går inte ihop.
Problemet är att vi har för högt inslag av kommunism. Politiker får besluta om sådant de inte borde få ha med att göra. Det borde bara vara en fråga för markägaren.
Det kan dock läggas till att det finns "onda" företag som planerar vindkraftsparker i havet i söder. En som är på gång som levererar el motsvarande halva Skånes förbrukning. Och så några på planeringsstadiet som producerar el motsvarande halva Sveriges förbrukning. De ansluts då i södra Sverige.
Så södra Sverige behöver inte bli ett uland.
https://www.vindkraftsnyheter.se/202...dparken-triton
https://www.vindkraftsnyheter.se/202...rker-i-sverige
Citat:
Ursprungligen postat av
r4ll3
Att bygga ut vindkraft är inte okomplicerat i norra Sverige heller. Det finns svåra avvägningar kring naturvärden och rennäring att göra. Men ofta blir det trots allt av.
Min reflektion efter sex år i Norrbotten är att folk här har lättare att acceptera förändringar där de själva bor, och inte bara långt bort där andra lever.
En gång byggdes älvarna ut för att ge el och människorna som levde i älvdalarna fick se sin hembygd förändras radikalt. En livslång sorg för många. I dagarna flyttas Kiruna centrum för att gruvorna ska kunna leva vidare. 100 års historia försvinner, men folk accepterar det. När det hölls samråd i juni om en ny vindkraftspark i Kalix skärgård väntade jag mig en upprörd artikel i lokaltidningen, men de flesta var hyfsat positiva även om det finns farhågor när det gäller laxens vandringsrutter.
Första vattenkraftverket i norra Sverige byggdes av en privat företagare från södra Sverige. Det var en pump-fabrikant som åkte runt i norra Sverige och köpte upp mark vid en älv och sedan byggde ett vattenkraftverk där. Norrlänningarna var entusiastiska över att få el precis som folk i södra Sverige.
Kan vara så att folk i Norrland är mindre förändringsobenägna. Vet inte. Eller bara att det finns fler teknikfientliga uppviglare söderut.
Finländska Lappland är sugna på 2000 vindkraftverk till.
https://www.vindkraftsnyheter.se/202...och-hundratals
Men det lär vara för att kommunerna kan plundra till sig mer fastighetsskatt.
Citat:
Ursprungligen postat av
r4ll3
Om du tillåts spåna, vad kommer detta ge för konsekvenser för elpriset i framtiden? Kommer skillnaderna mellan elområdena bli än tydligare i och med att vindkraftselen i norr kanske ej kan transporteras pga kapacitetsbrist? Kommer Norrland bli Sveriges nya tillväxtekonomi, medan Södra släpar efter pga dyrare el?
Landbaserad vindkraft kan producera för ca 32 öre/kWh.
Förlusterna vätgasbaserad lagring estimeras komma ned till 20% vid högre volymer.
Köper ett lagringsföretag för i snitt 32 öre så kan dom sälja för 40 öre.
Så säg 36 öre i snitt då. Sedan får vi lägga på något öre för transmission.
Säg ett snittpris på 40 öre på Nordpool om marknaden får härja fritt. Med prisvariationer mellan 36-44 öre. Lagringsföretagen tjänar på spreaden. Så den kommer inte går ned till 0.
Ett lagringsföretag bygger bara ett stort bergrum där trycksatt vätgas kan lagras. Och har elktrolysörer för att få fram vätgas och bränsleceller för att producera el. Allt är känd och etablerad teknik.
Det kommer komma bara man ser att det finns prisvariationer.
Skillnad mellan elområden kan komma att finnas, beroende på vilken elproduktion som finns där. Och transmissionskostnad. SvK transporterar inte el gratis. Fylls ledningarna kommer prisvariationerna öka.