Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 5
  • 6
2023-03-20, 14:31
  #61
Medlem
peterpanps avatar
Citat:
Ursprungligen postat av MrMario
Tyvärr verkar det inte så, omfattande problem med Tesla bilar som går sönder vid körning på en trottoarkant och t.om vid körning över fartgupp så händer det att batteriet går sönder och bilen får köras direkt till skroten. Även batterier som lätt fryser sönder är vanligt i Norge då de är uselt isolerade. Enligt kvalitetsindex så håller Tesla konsekvent kvaliteten i botten av index för premiumbilar. Skräp, helt enkelt.

Nu trollar du märker jag, och att du inte har någon som helst kunskap gällande det du skriver. Batterier fryser inte sönder.

Det som fryser först på alla bilar är olika vätskor och smörjmedel. Därav att de flesta tillverkare (inklusive Tesla) inte rekommenderar att bilar står ute kallare än -30 i mer än 24 timmar. Det har inget med batterierna att göra. Därav att exakt det samma gäller för bilar med förbränningsmotorer (om inte mer, då de oftast har fler vätskor som kan bli för sega i stadigvarande sträng kyla).
Citera
2023-03-20, 14:37
  #62
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av peterpanp
Batterier åldras inte mer än vad förbränningsmotorer åldras. De överlever normalt den tekniska livslängden på bilarna.

Normal livslängd på en bil är väl uppåt 20 år. Så det har vi inte sett. Men framför allt brukar batteridegradering vara ett problem för batterier som sällan används.
Citera
2023-03-20, 17:17
  #63
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av peterpanp
Då bör du inte köpa någon bil alls skulle jag säga om du är en sådan orolig själ. Alla bilar du köper drar naturresurser.

Däremot så är det inga barn som tillverkar (el)bilar. De har helt enkelt för dålig kvalitet och inget säkerhetstänk. Det är inget man vill ha på vare sig en bilfabrik eller gruva (de kan inte operera de stora avancerade gruvmaskinerna).

Däremot så vill du miljön väl så är en elbil ett stort lyft. Publicerades nyss en forskningsrapport på barn som växt upp i Stockholms innerstad, och de har klart färre lungsjukdomar nu än för 20 år sedan. De två största orsakerna till detta enligt forskarna är de minskade partikelutsläppen från bilar; dels genom den stora övergången till elbilar och dels pga. förbudet mot dubbdäck.

Läs länkarna nedan om hur barn utnyttjas i gruvor i afrika för att få fram råvaror till batterier.
Jag kan inte stödja det.

https://www.google.com/url?sa=t&sour...4Qn4c5Nvjv1szg


https://www.google.com/url?sa=t&sour...MSiW7pjdfuGwzv
Citera
2023-03-20, 20:12
  #64
Medlem
peterpanps avatar
Citat:
Ursprungligen postat av flashbackstasi
Läs länkarna nedan om hur barn utnyttjas i gruvor i afrika för att få fram råvaror till batterier.
Jag kan inte stödja det.

https://www.google.com/url?sa=t&sour...4Qn4c5Nvjv1szg


https://www.google.com/url?sa=t&sour...MSiW7pjdfuGwzv

Det där gäller inte Tesla och de flesta europeiska elbilar. Man köper Litium i stor industriell skala. Det finns ingen ekonomi i normala gruvor att låta barn arbeta. Man kör med en hårt industrialiserad process med stora effektiva gruvmaskiner.

Litium är ingen sällsynt metall, som du och andra i tråden alluderade till, utan finns extremt gott i jordskorpan runt i stort hela världen.

Kobolt och andra sällsynta jordartsmetaller är en annan sak (men de är inte unika för elbilar).
Citera
2023-03-20, 20:36
  #65
Medlem
trickydicks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av MrMario
Det är för att teslorna går sönder så ofta och blir stillastående, så då får de köra dit fler teslor för att plocka upp arbetarna med trasiga bilar.

Generellt sätt så går elbilarna inte sönder lika ofta då dom innehåller färre rörliga delar,

Tex kan en Dieselmotor innehålla över 1000 delar varav vissa blir över 1000° varma medans en elmotor har två delar. Rotor och stator. Sen behöver elbilar ett mindre kylsystem och sliter på bromsar betydligt mindre. Elbilar har en enklare konstruktion (ofta skateboard-designen) och slits därmed mindre.

Så att elbilar skulle vara ”brickade” mer än ICE-bilar tror jag inte på.
Citera
2023-03-20, 20:45
  #66
Avstängd
Nja...läste nyss på mobilen att stora SUV med större utsläpp säljer som aldrig förr...
Citera
2023-03-28, 17:50
  #67
Medlem
Harald.Guldhatts avatar
När en ny Mercedes AMG har en 2.0 liters 4-cylindrig motor vet man att det snart är slut. I alla fall i Europa.
Citera
  • 5
  • 6

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback