2023-03-23, 03:37
  #1
Medlem
wwrs avatar
Europa under attack. Kina nästa front?

Europa har under det senaste årtiondet drabbats av en serie kriser: euro, banker, klimat, Corona, flyktingar och nu till sist krig och extrema prisstegringar, bl.a. inom energi.

Det kalla kriget har tilltagit. Stormakterna har lyckats manipulera situationen i ett obetydligt gränsområde Ukraina-Ryssland till storkrig. Det borde vara lika omöjligt som att Sverige och Finland kom i krig över Tornedalen. Sådant löser man enkelt genom administrativa åtgärder men gränsområden används ofta av globala krafter för att skapa motsättningar. I Europa och närområdet har vi i närtid sett samma mönster i Sydossetien/Abkhazien och Transnistrien. Bush åkte till Tbilisi och hyllade Saakasvili, McCain talade på Maidantorget i Kiev och lovade ukrainarna "fred och goda relationer med alla sina grannar"!! Situationen på Irland "hettar till" med jämna mellanrum.

Många Flashbackpostare har böjt sig och sjunger med i DN-kören: "Alla ryssar är onda och ljuger." Många skribenter är värre än kvällstidningarna och antar en närmast rasistisk hållning till ryssar. Alla avvikande åsikter avfärdas genom att stämpla skribenten som "rysstroll" eller det senaste modeordet "vatnik".

De globala krafterna låter kriget gå. FN gör ingenting. EU ställer inga krav på att Ryssland skall betala krigsskadestånd. ICC åtalar bara Putin för en mindre förseelse som att ha flyttat barn ur en krigszon. Det kommer att glömmas. Allvarliga och tidigare påstått säkerställda anklagelser om massmord på tiotusentals civila och terrorbombning av hela Ukraina har inte tagits upp i åtalet. USA vågar inte kriga mot Ryssland.

De flesta energislag betraktas som extremt farliga: Kol, olja och kärnkraft. Nästan alla oljeproducenter betraktas som axis of evil: USA drev en stor militäraktion mot Iran. Mullorna i Teheran höjer trycket i sina centrifuger trots att Israel skickar Stuxnet på dem. Iranska gardet slog ijhjäl en kurdisk flicka i fängelset bara för hon inte bar huvudduken på rätt sätt. Sverige lurar hit en iranier och åtalar honom för brott begångna i Iran för länge sedan. I Saudi avrättas folk på löpande band, en del hugger man huvudet av med svärd. Kashoggi sågades upp med bensåg. Kvinnor har länge förbjudits att köra bil, men det har ändrats de senaste åren. Saudi har en extremt negativ image i våra media, förknippas dessutom med den förhatlige Trump. Både Reagan och Obama bombade Libyen, ett av de bäst organiserade länderna i Afrika. Ghadaffi fick en bajonett i baken och mördades, finns på video! Libyen kopplades till Lockerbie-attentatet och när regeringen slagits ut kunde flyktingströmmen kopplas på. Chavez-Maduro-Venezuela är onda trots att de är/var kommunister. Irak utplånades på basen av falska anklagelser om massförstörelsevapen. Brasilien hölls länge ute genom hatet mot Bolsonaro, men inget närmande har setts under Lula. Sydamerika läggs i skuggan.

Norge är en av de få oljeproducenter vi inte helt dömt ut. Men den globala aktören Greta gör vad hon kan för att så split mellan broderländerna. Hon vägrade ett stipendium från Nordiska Rådet och kallade norrmännen fär "hycklare" när de är världens elbils-tätaste land, eftersom hon anser att de inte bör sälja sin olja. All energi är farlig. Polisen bar nyligen ut Greta ur det norska miljöministeriet eftersom hon protesterade mot vindkraft!

EU har nästan inte bra relationer med några länder utom de länder som EU planerar att ockupera. USA är givetvis ett undantag.

De senaste sanktionerna mot Ryssland har gjort Ryssland rikare och t.o.m. DN erkänner att Rysslands ekonomi går bättre än vår. USA tjänar på att sälja gas till oss. Båda stormakterna tjänar på att de mindre länderna i Europa skräms in under deras "beskydd" genom kallt krig.

Biden snackade mest om klimatet och BBB-planen saboterades av hans partikamrater. Han öppnade nya oljefält och godkände pipelines. Vi får se vad som genomförs av den mindre IRA. Om Trump och GOP vinner nästa val städar USA undan detta också. Biden besöker Saudi och tigger olja. USA täpper till flyktingströmmen i Darién och kartellerna i norra Mexiko. Ny lag förbereds om krav på asyl i tredje land. USA kommer nästan alltid undan enklare. Bensinen är betydligt billigare där.

USA flyttar abortlagstiftningen till delstaterna men i europeiska meda ser vi främst protester mot detta.

Sammanfattningsvis har Europa hamnat i ett läge där nästan alla former av energi anses farliga och nästan alla oljeproducerande länder betraktas som axis of evil. Vi har drabbats av ekonomisk kris och krig. Allt detta sker givetvis inte av en slump. I tillägg har våra samhällen splittrats upp genom massinvandring och feminism.

EU försökte komma åt Kina för något år sedan genom CBAM CO2-tullarna men det verkar ha gått i stöpet. EU tvärvände ju och höjde produktion och CO2 (och inflation) med Coronafonderna. Nu ser det ut som om Kina kan gå in på Rysslands sida i kriget. För oss kan det få konsekvensen att EU stänger kontakterna med ett stort och viktigt land i den händelse EU lägger sanktioner mot Kina. Närmandet Saudi-Iran kan komma att placera en stor mängd olja utom räckhåll för oss, beroende på EU:s förhållningssätt.

Att diskutera

Vad beror de kriser som drabbat Europa på? Hur undviker man fler kriser?

Står Europa under attack eller är alla kriserna bara en tillfällighet? Vem vinner på Europas kriser?

Kommer EU att lägga sanktioner mot Kina?

Håller Europa på att isoleras?

Kommentera gärna inlägget men håll kvar vid huvudfrågan om vad Europas kriser beror på och hur de kan utvecklas. (Helst inte svar med främst kommentarer om inlägget och motfrågor.)
__________________
Senast redigerad av wwr 2023-03-23 kl. 04:16.
Citera
2023-03-23, 04:02
  #2
Medlem
SIMPELVISs avatar
Anglosfärens kärnområden tjänar på det. Framförallt USA och Storbritannien med maktambitioner men till viss del även Kanada, Australien och Nya Zeeland. USA vill inte att Ryssland och EU blir vänner då det skulle kunna leda till att även Kina ställs mot ett ensamt USA/Nordamerika. Inrikespolitiskt sittande president i USA.
Sen är det så att Ryssland under oenighet eller såsom krig med Ukraina/EU/USA tjänar på att sabotera och splittra Europa.
USA är oroliga att tappa världsdominansen om för många länder kommer överens, blir fredliga och börjar samarbeta. Israel är också en påtryckande faktor men inte jättemycket just i Ukrainakriget.
__________________
Senast redigerad av SIMPELVIS 2023-03-23 kl. 04:05.
Citera
2023-03-23, 11:15
  #3
Medlem
RobbanUCs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Europa under attack. Kina nästa front?

Att diskutera

Vad beror de kriser som drabbat Europa på? Hur undviker man fler kriser?

Står Europa under attack eller är alla kriserna bara en tillfällighet? Vem vinner på Europas kriser?

Orsakerna till allt det som TS beskrivit finns i svart på vitt i boken The Grand Chessboard av Zbigniew Brzezinski. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Grand_Chessboard

Citat:
Regarding the landmass of Eurasia as the center of global power, Brzezinski sets out to formulate a Eurasian geostrategy for the United States. In particular, he writes that no Eurasian challenger should emerge that can dominate Eurasia and thus also challenge U.S. global pre-eminence.

Varje geopolitisk diskussion där USA nämns borde innefatta krav på att deltagarna har läst och förstått innehållet i denna bok och vad som blir följderna av den politik och strategi som beskrivs.

Amerikansk hegemoni och försök att kontrollera hela världen är grunden till allt ont.

Att Europa nu är i kris på varje plan och till brädden fyllt med migranter är exakt vad som avses med att ta ifrån varje tänkbar konkurrent till USA makt och möjligheter.

Endast ett land tjänar på den rådande situationen, det landet är USA.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback