Idag, 06:55
  #29257
Medlem
Laszlo Kovacss avatar
Iasi? Huvudstadsgrejen känns väldigt öststat.
Citera
Idag, 13:55
  #29258
Medlem
horomhebs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Laszlo Kovacs
Iasi? Huvudstadsgrejen känns väldigt öststat.
Bingo! Den satt långt inne.
Iași/Jassy - Rumäniens kulturstad och andra stad befolkningsmässigt. Har varit huvudstad där och i Moldavien. Här finns mycket betongbrutalism, bl.a. en barnteater. En av ortodoxa kristnas största vallfärder i Europa sker i oktober. Den ingifte prins Radu är född här. En av de mest omfattande pogromerna mot judar under WW2 skedde här. Staden har gett namn till Jassy–Kishinev offensiverna. Staden ligger vid floden Bahlui som är en biflod till Jijia som är en biflod till floden Prut. Stadens största arbetsgivare är Borg-Warner som ju givit namn till bucklan som bl.a. Marcus Eriksson har kysst. Några framgångsrika damer i rodd kommer härifrån - annars verkar det inte finnas mycket till sport kopplat till staden. Matematiker och poeter är desto fler.

En karta och ett par vandringskängor till Laszlo Kovacs, som gör bäst i att ställa en ny fråga innan pilgrims-vandringen börjar.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback