2021-10-09, 15:14
  #9025
Medlem
Sonnenwendes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av alfa.beta.omega
Jag tror att ingen kommer besvara det, då absolut inget tyder på att torpedproven hade med saken att göra. Det förstår nog även de som påstår det också, men det är förmodligen endast avsett att addera ett element av "uppsåt". Eftersom man vet hur ubåten faktiskt gick är det liksom uppenbart att den dels varken var i närheten av proven, utan istället körde förbi och bort från det området - helt öppet vid ytan.

***Detta har ju diskuterats i bokstavligen fyrtio år. Jag kan bara konstatera att OM man vet var man är (utanför främmande makts kust) så går man inte i ytläge och dieselmotorer rakt in mot denna kust och sedan dundrar in i en alldeles för trång fjärd och kör hela kärnvapenbeväpnade ubåten 25-30 meter upp på ett tydligt utmärkt grund.

Och igen, hade den missat det grundet hade den ändå fastnat bara lite längre in. Hela fjärden är en återvändsgränd.

***Jag har ingen vidare koll på Hårsfjärden eller de andra ubåtsjakterna under 80-talet. Var du alltså med inne i det området?
Att undgå att man var vid kusten var helt omöjligt.
Citera
2021-10-09, 18:12
  #9026
Moderator
Eerieyes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Sonnenwende
Ryssarna påstod att gyrokompassen var trasig, vilket inte är samma sak som att den faktiskt var trasig.
Ubåten hade fullt fungerande navigationshjälpmedel och ett detaljerat sjökort, man var där man ville vara.

Med den tidens utrustning kunde man komma såpass fel även med fullt fungerande utrustning.
Citera
2021-10-09, 19:29
  #9027
Moderator
Eerieyes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Eerieye
Med den tidens utrustning kunde man komma såpass fel även med fullt fungerande utrustning.

Det normala hade varit att mäta avståndet och bäringen till Utklippan m h a radar och samtidigt använda gyrokompassen. Då hade man vetat var man var och vart man skulle hamna. Men nu visste man bara (visuellt) bäringen till Utklippan och därför kom man cirka 2000 meter fel när man gick mot den mörka kusten. Kursen var alltså rätt men positionen var 2000 m fel varför man gick in i fel fjärd.

Den teorin tror jag på. Särskilt som man gjorde en styrbordsgir där Utklippan växlar sektor. Det grundar också upp på samma sätt på både det rätta stället och det felaktiga (alltså ifall man använde ekolod).
Citera
2022-03-14, 20:03
  #9028
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Bersac
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fo...rd_4022091.svd

http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktu...olms-skargard/

Vem kan det vara denna gången?


Några andra fartyg än NS CONCORD, SIBUR VORONEZH, MS BLACKY och OLYMPIYSKY PROSPECT som brukar dyka upp i dessa sammanhang? NS CONCORD var synlig med underliga rörerelser i samband med senaste offentliga ubåtsjakten. M/S Blacky körde fram och tillbaka runt Forsmark i samband med drönarkräkningen vid Forsmark. Något liknande utanför Stockholm i samband med drönarna runt Nacka? Ringhals?
Citera
2023-01-20, 12:23
  #9029
Medlem
GamlaFalls avatar
Idag har det tydligen skakat och mullrat så mycket i skärgården att media kollade upp om det var en jordbävning men inget sådant ska ha inträffat. Med rådande säkerhetsläget så förs ju tankarna direkt till om det är någon farkost från främmande makt som tagit sig in.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback