Citat:
Ursprungligen postat av
Bocken.Bruse
Det var min inledning. Nu till min fråga - är verkligen en UPS så supereffektiv så den slår på på en ex en tusendels- eller hundradels sekund? Om så är fallet så blir ju en UPS mitt klockrena köp framöver.
Livslängden på en UPS?
Det finns olika typer av UPSer.
Enklaste kallas offline-UPS. Tänk som ett relä som växlar mellan nätspänning och invertern vid strömavbrott. Dessa kan ha mikro-bortfall i output. En sån kan den händige bygga själv.
Nästa steg är line-interactive. Dessa har kraftelektroniken/invertern ständigt inkopplad för att ladda batteriet, och vid strömbortfall växlar de invertern till att ge output. De kan också kompensera för vissa typer av nätproblem genom att switcha över. Eftersom elektroniken alltid är inkopplad är switchtiderna mycket små.
De finaste kallas online-UPSer. Dessa har alltid invertrarna inkopplade och "tvättar"/omformar spänningen konstant, det enda de växlar mellan är tillförseln av kraft, om det är batteri eller nät. Dvs det är alltid UPS-spänning och frekvens som levereras, aldrig originalet. Dessa UPSer kan kompensera för en mycket stor mängd fel, underspänningar och överspänningar och spikar och så vidare.
Det är också skillnad på frekvenskurvan. UPSer med "modifierad sinuskurva" är billigast och vanligast för konsumenter. Detta är en fyrkantvåg med (eventuellt) lite flera steg. Viss elektronik fungerar jättebra med det, vissa sämre. Sedan finns det dyrare utrustning med "sann sinuskurva", dessa fungerar med allt men är generellt sett ganska mycket dyrare, kanske dubbla priset för samma kapacitet. Online-UPSer har oftast (jag vill skriva "alltid" men det finns säkert något undantag) sann sinuskurva.
En uppsättning UPS-batterier (bly) håller i 2-3 år. UPSen i sig kan hålla i evighet om det är bra kvalitet.
Citat:
Ursprungligen postat av
Provokatör
Det jag lärde mig om UPSer är att utan kontinuerlig övervakning på på cellnivå så är UPSen i princip att betrakta som en julgransbelysning alternativt en tändsticka, du vet inte om den funkar innan du behöver den.
Normalt sett är mindre UPSer anslutna till en dator, som har en övervakningsprogramvara som gör regelbundna tester och mailar dig resultatet.
I större system är det mycket riktigt individuell laddning som gäller, även så vad gäller litiumjonsystem, men din standard-UPS för hemmabruk/SOHO har två blybatterier som har ganska förutsägbara beteenden även fast man laddar dem i serie.