Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-10-05, 08:01
  #5473
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av klinkerhofen
på kalle anka-börsen är allt möjligt!

ser också att vi numera har samma pris i hela landet sedan någon sprängde gasledningen?

hur hänger det ihop? har överförningen ökat som på något sätt?
eller har södra sverige betalat för mycket tidigare?

man skulle ju gapskratta åt det hela om det inte kostade pengar
Exakt.

Auktionssytemet där vi betalar det högsta priset producenterna erbjuder, verkar ge utrymme för vilka manipulationer som helst.

EU har bestämt att alla skall ha det lika dyrt. Så då blev det plötsligt bara så. Sveriges "dåliga överföringskapacitet" (att försörja Tyskland) försvann som i ett trollslag.
Citera
2022-10-05, 15:01
  #5474
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av home-sapiens
Natten onsdag-torsdag kommer elpriset vara negativt! Alltså, men får betalt för att förbuka el!
Citat:
Ursprungligen postat av klinkerhofen
på kalle anka-börsen är allt möjligt!

Med vindkraft blir det på det här sättet. Just nu levererar vindkraften mer el än vad som behövs. Vid ett annat tillfälle, då det finns stort behov av el, så kan vindkraftverken stå stilla.

I vindkraftens förlovade hemland, Danmark, kostar elen 0 Euro för tillfället. Vindkraften är helt enkelt värdelös.

Citat:
Ursprungligen postat av klinkerhofen
ser också att vi numera har samma pris i hela landet sedan någon sprängde gasledningen?

hur hänger det ihop? har överförningen ökat som på något sätt?
eller har södra sverige betalat för mycket tidigare?

man skulle ju gapskratta åt det hela om det inte kostade pengar

I vanliga fall ska kraftledningarna från norra Sverige inte bara täcka efterfrågan i södra Sverige. Kraftledningarna från Norrland ska även klara av att leverera till exportkablarna som går från södra Sverige. För närvarande har Danmark och Tyskland överskott av vindkraft, och behöver inte suga el från södra Sverige. Då klarar kraftledningarna från norra Sverige att täcka behovet i södra Sverige, och även exportkabeln till Litauen.
Citera
2022-10-05, 23:17
  #5475
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Finnarna har en otrolig timing och står nu som vinnare medan Sverige drog svarte Petter i form av subventionerade,olönsamma samt opålitliga vindsnurror:

Citat:
Hånade finska reaktorn ser ut att bli en succé

Tack vare en nybyggd reaktor står Finland bättre rustat mot Putins energikrig.

Regeringen Kristersson måste underlätta för fler kärnkraftverk även i Sverige.

Länge framställdes reaktorn Olkiluoto 3 som ett skräckexempel i kärnkraftsdebatten. Kanske var det fördyringen och förseningen av detta bygge som Magdalena Andersson hade i åtanke när hon sa tydligt nej till ny kärnkraft i sitt installationstal i november ifjol.

Men nu har reaktorn – som ligger på Finlands västkust, ungefär i höjd med Söderhamn – äntligen börjat producera el. I december tas den i kommersiell drift och den väntas producera 13 TWh årligen, motsvarande en sjundedel av landets elkonsumtion.

Tajmingen kunde inte ha varit bättre.

I våras stoppades elimporten från Ryssland och inför vintern har finländska myndigheter varnat för att det finns risk för frånkopplingar. Den risken minskar nu tack vare den nya reaktorn. Därmed blir det också svårare för Putin att använda energin som ett vapen för att splittra Europa i synen på stödet till Ukraina.

Investeringen är dessutom på väg att bli en ekonomisk succé. Enligt en enkel överslagsräkning kan Olkiluoto 3, med dagens höga elpriser, vara återbetald inom mindre än sex år. Riktigt så lysande blir knappast affären om man räknar med räntor, underhållskostnader och hanteringen av kärnavfallet med mera.

Men när svenska företag brottas med skyhöga elräkningar kan flera stora finska företag i stället räkna med billig kärnkraftsel. TVO – företaget bakom Olkiluoto 3 – drivs nämligen enligt Mankalaprincipen där delägarna får köpa elen till självkostnadspris, bland ägarna finns skogsbolagen UPM och Stora Enso.

Med klokare politik hade även Sverige kunnat vara på god väg att inviga nya reaktorer vid det här laget.

Planerna på Ringhals 5 och 6 stoppades som bekant av regeringen Löfven.

Men företaget Industrikraft – med delägare som Boliden, Holmen och SCA – hade också planer på att låta bygga en ny reaktor enligt Mankalaprincipen.

Vattenfall drog sig dock ur det projektet 2011 med hänvisning till bristande lönsamhet. Då varnade Industrikrafts vd Mats Gustavsson för att Sverige skulle kunna lida av elbrist efter år 2020. Tyvärr lyssnade ingen på hans larm.

Åtta år av rödgrönt styre har inneburit åtta förlorade år för den klimatsmarta kärnkraften.

https://www.expressen.se/ledare/hana...-bli-en-succe/

Nu fortsätter Olkiluoto 3's testprogram. Vi kan räkna med fler driftstopp av reaktorn, varav vissa kanske oväntade, när testningen fortsätter. Kommer vi att höra motståndarnas kör jubla varje gång reaktorn stannar? Det dom egentligen jublar åt, är fossilkraftens överlevnad.

Citat från Teollisuuden Voima Oyj:
Significant tests and irregular electricity production to follow
Citera
2022-10-07, 12:26
  #5476
Medlem
Snapcounts avatar
Britterna rycker inte på axlarna, när det kommer energin :

Britene åpner for olje- og gassleting i nær 900 blokker
– Det er nå viktigere enn noen gang at vi styrker vår energisikkerhet, sier britenes næringsminister Jacob Rees-Mogg.


Storbritannia trosser et flertall klimaforskere, og lyser ut en ny konsesjonsrunde for olje- og gassleting. 898 blokker blir gjort tilgjengelig for selskaper som vil utforske og eventuelt hente ut olje og gass. Og så mange som 100 nye lisenser kan bli tildelt i Storbritannias 33 konsesjonsrunde.

Og britiske myndigheter ønsker at det skal skje raskt.

– Søkere vil bli oppfordret til å by på disse områdene slik at de kan settes i produksjon så snart som mulig, skriver NTSA i meldingen.

– Gassproduksjon i Storbritannia har et lavere karbonavtrykk enn import fra utlandet, sier Rees-Mogg.

Greenpeace Storbritannia er svært kritiske til at regjeringen nå åpner for mer leting og utvinning av olje og gass.


https://e24.no/olje-og-energi/i/onWQ...er-900-blokker

Inte bara vindsnurror i Storbritannien som är framtiden.
Citera
2022-10-11, 11:48
  #5477
Medlem
Onkel Kostias avatar
Miljöpartiets politik ger resultat.

Citat från Tidningen Näringslivet, 20:e september 2022:
DEN AKUTA ELKRISEN
Nu kommer konkursvågen – här är företagen som drabbas först

Konkurserna ökade med 14 procent i augusti och värre tider väntas i spåren av energikris, inflation och ränteökningar. ”Vi spår en ökad konkursutveckling och mörkare tider”, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, till TN.
...
Elkrisen beräknas öka konkurserna
Både företag och privatpersoner brottas med höga energipriser och när elräkningarna fortsätter att trilla in väntas en dämpning i ekonomin. Hushållen kommer helt enkelt inte ha lika mycket pengar över när en större andel av den disponibla inkomsten går till att betala elräkningar och ökade räntor till följd av ökad inflation. Till exempel höjer Riksbanken reporäntan med 1 procent.

– Bedömare pratar om flera års bortfall av reallöneökningar bara på några månader. Det kommer att slå hårt mot gemene man som får mindre kvar i plånboken.
...
Regionala skillnader väntas

Eftersom elpriserna är en stor del av huvudvärken för företagen tror Johanna Blomé också att konkurserna kommer att bli fler i den södra delen av landet, där elpriserna är betydligt högre.

– Vi räknar med att se lokala skillnader i olika branscher. Det är mycket tuffare att driva ett elintensivt bageri i elområde 4 jämfört med elområde 1.

Än så länge syns heller inget ljus i tunneln.

– Vi ser ingen vändning när det gäller de saker som skapar press och stress för företagen. Elpriserna beräknas stiga och inflationen är inte över. Lyssnar man på vad analytikerna säger så spås flera månader av ökad inflation och även om inflationen skulle dämpas så betyder inte det att den stannar av. Dessutom brukar inte priserna sjunka tillbaka i samma takt utan det kan ta flera år innan man är tillbaka i ett normalläge.
Är Lorentz Tovatt nöjd med vad hans parti har åstadkommit? När företag går omkull så minskar elförbrukningen i Sverige. Då kommer Miljöpartiet att kunna säga att dom höga elpriserna har lett till effektivare användning av el.

Men när industrier går omkull i Sverige, så finns risken att deras andel av marknaden istället övertas av industrier i andra länder. Dessa länder har vanligtvis mycket smutsigare el än Sverige. Miljöpartiets politik leder alltså till utsläpp och miljöförstöring. Av alla partier med dålig miljöpolitik, så är Miljöpartiet det optimalt sämsta partiet för miljön. Alla väljare som har röstat på Miljöpartiet ska skämmas för dom skador dom utsätter vår planet för.
Citera
2022-10-14, 12:27
  #5478
Medlem
Snapcounts avatar
Börjar gå mot "showdown" i den tyska politiken, och en förlängning utav kärnkraften :

De gröna vill inte ge sig: I april 2023 är kärnkraften i Tyskland äntligen historia, understryker partiledaren Ricarda Lang. Att beställa nya bränslestavar är den "röda linjen" för hennes parti.

”Om vi ​​köpte nya bränslestavar nu skulle det innebära långsiktiga investeringar i kärnkraft. Det är inte vägen till framtiden", sa Ricarda Lang från "Spiegel". På frågan om huruvida slutet på kärnkraften i Tyskland var förseglat efter överföringen av de två sydtyska anläggningarna Isar 2 och Neckarwestheim till den operativa reserven i april 2023, svarade Lang: "Ja, nya bränslestavar är den röda linjen."

https://www.welt.de/politik/deutschl...ote-Linie.html

Vibbar regeringskris i vinter.
Citera
2022-10-15, 06:47
  #5479
Medlem
wwrs avatar
Det sägs i Tidö-avtalet att "ny kärnkraft skall byggas". Är det någon i tråden som uppfattat detaljerna? Blir det något verkligt eller ger avtalet utrymme för politikerna att bara fortsätta fördröja utbyggnaden?
Citera
2022-10-15, 10:30
  #5480
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Det sägs i Tidö-avtalet att "ny kärnkraft skall byggas". Är det någon i tråden som uppfattat detaljerna? Blir det något verkligt eller ger avtalet utrymme för politikerna att bara fortsätta fördröja utbyggnaden?
Det är ganska så komplext.
Det finns vilja att bygga nya kärnreaktorer.
Det har det gjort sedan 70 talet.
Men frågan är ju alltid vem ska bygga?
Hur ska det finansieras.
Har Sverige som land behov av det?
Hur ser framtiden ut?
Men med tanke på att de sista 6 reaktorerna försvinner runt 2040 så vore det nog bra om det fanns åtminstånde 3 nya reaktorer som är färdiga runt 2037.
Citera
2022-10-15, 10:33
  #5481
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Frysfacket
Det är ganska så komplext.
Det finns vilja att bygga nya kärnreaktorer.
Det har det gjort sedan 70 talet.
Men frågan är ju alltid vem ska bygga?
Hur ska det finansieras.
Har Sverige som land behov av det?
Hur ser framtiden ut?
Men med tanke på att de sista 6 reaktorerna försvinner runt 2040 så vore det nog bra om det fanns åtminstånde 3 nya reaktorer som är färdiga runt 2037.
Det blir alltså inget. Regeringen kommer inte att skapa förutsättningar för nya kärnkraftverk snabbt. Vi blir bluffade som vanligt. Macron säger däremot bara "rösta på mig så bygger vi 15 nya reaktorer"
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-10-15 kl. 10:41.
Citera
2022-10-15, 10:46
  #5482
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Det blir alltså inget. Regeringen kommer inte att skapa förutsättningar för nya kärnkraftverk snabbt. Vi blir bluffade som vanligt. Macron säger däremot bara "rösta på mig så bygger vi 15 nya reaktorer"
Det man vill är ju att sätta press på marknaden att börja ta det på allvar.
Har vi el så det räcker när de sista 6 reaktorerna läggs ner?2040 är bara 17-18 år bort!
Okilukta tog väl 20 år.
Citera
2022-10-15, 10:47
  #5483
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Det sägs i Tidö-avtalet att "ny kärnkraft skall byggas". Är det någon i tråden som uppfattat detaljerna? Blir det något verkligt eller ger avtalet utrymme för politikerna att bara fortsätta fördröja utbyggnaden?

när det gäller vem som ska bygga så måste det väl bli (staten) vattenfall?

"Moderaterna vill om de vinner valet styra Vattenfall i en ny riktning. Det statliga energibolaget föreslås bli ledande i utbyggnaden av ”planerbar, fossilfri elproduktion”.

https://www.di.se/hallbart-naringsli...-pa-karnkraft/

risken är väl att om elpriset kommer ned på mer normala nivåer så flyttas fokus på annat?
plus att det finns motstånd till kärnkraft

nu gäller det att tänka 50 år framåt i tiden och planera för detta
Citera
2022-10-15, 10:52
  #5484
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av klinkerhofen
risken är väl att om elpriset kommer ned på mer normala nivåer så flyttas fokus på annat?
plus att det finns motstånd till kärnkraft

nu gäller det att tänka 50 år framåt i tiden och planera för detta
Jaha. I den här tråden har starkt efterfrågats utbyggnad av kärnkraft. Valets segrare har lovat utbyggnad.

Men nu kommer man på att det inte behövs! Elpriserna kommer kanske att sjunka automatiskt, av sig själva?

Vi kanske bara behöver köpa ett par extra filtar, vänta lite och hoppas på bättre tider. Allt blir bra till slut.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-10-15 kl. 11:00.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback