Citat:
Ursprungligen postat av
Newkie
Nu var det läckage vi diskuterade, inte avdunstning.
Avdunstningen från bränslet förs dessutom bort och eldas av just den anledning jag angav.
Det man ser ryka från raketen är avdunstningen från flytande syre.
Spacex lyckades nyligen detonera metan under sin raket i Boca Chika. Dom gjorde ett så kallar spinn start test där metanbränslet flödades genom turbinerna utan att antändas.
Eftersom att spacex inte har så kallade ROFI som bränner bort bränslet blandades metanet med luften och detonerade.
Explodera heter det, inte detonera. Explosion sker med ljudets hastighet i gasblandningen i frågan och gäller alla exploderande gasblandningar. Vid detonation däremot så rör sig detonationsvågen fortare än ljudet. Därför blir det en mycket skarp tryckökning. Därför är det bara fasta och flytande sprängmedel som kan detonera. Under väldigt speciella omständigheter kan man även få detonation i en gas, men bara om gasmolekylerna själva är sprängämnen.
Explosioner kan trots detta vara mycket kraftiga ändå.
Deflagrationer sker med underljudshastighet, men kan vara våldsamma ändå.
Citat:
Ursprungligen postat av
wwr
Ja trist att se den "retrograda"

banan för rymdverksamheten.
Men hur det med polära banor. Jag är ingen expert men jag trodde man bara tog sig ut över vatten och sedan svängde söderut?
Det skedde ju en tråkig incident under det kalla kriget när man dödade en ko på Kuba. (Elon har ju tappat bort en del grejor vid återinträde också:
https://live-production.wcms.abc-cdn...862&height=485
Eller Lottie Williams som självklart blev livrädd och sprang när hon trodde någon klappade henne på axeln, men det var en hälsning från NASA.
https://a57.foxnews.com/static.foxne....jpg?ve=1&tl=1
)
Att vrida en raket i omloppsbana från ekvatorn till polär kräver mer bränsle än en hel uppskjutning, så det sker aldrig, vad jag kan förstå
Sqrt(2*(7.3^2)) =10 km/s
Så för att komma till poängen.
Man flyger inte bara ut över vatten och sedan söderut för att vrida raketen i så låg hastighet som möjligt och spara bränsle?
https://spaceflightnow.com/2020/08/3...da-in-decades/
Tja så snart man nått en bit högt upp i atmosfären så kan man vrida raketen åt vilket håll man vill.
Den ökar hastigheten hela tiden som raketen brinner.
Man brukar dock inte köra riktigt för fullt direkt vid starten för när raketen passerar ljudvallen vid 340 meter per sekund, då kan raketen börja att skaka kraftigt. Istället väntar man tills luften tunnats ut på högre höjd.
Sitter man i en bil och vrider på ratten så tar inte det så mycket energi, rörelseenergins bevarande gäller fastän bilen byter riktning lite grand.
Konstig bana dock, men om man är rädd för att den skulle störta så var det en väl vald uppskjutningsbana.
Man brukar också undvika att använda cirkumpolära banor därför att man har inga lyssnings- och kommando-stationer på Antarktis, och i Arktis eller ja de finns några. Men det finns inte så många av dem.
Antagligen är kanalerna upptagna med de få som finns.
Däremot på hela norra halvklotet finns det ju riktigt gott om lyssnings- och kommando-stationer.
Men på södra halvklotet som sagt var rätt dåligt med sådant.
De flesta TV-satelliter och liknande ligger i banor ganska nära ekvatorn. Där bor ju också de flesta kunderna, finns ju i och för sig satelliter som går i andra banor också. Dvs nordligare banor men parallellt med ekvatorn.
Citat:
Ursprungligen postat av
griffen
Samtidigt i den verkliga världen hittade jag den här intressanta artikeln om SLS och hur politisk inblandning gjorde att man satsade på utdaterad teknik från bl.a. Space Shuttle, trots att problemen med att arbeta med flytande väte var väl kända från det programmet.
https://arstechnica.com/science/2022...QBWiBBdoUJo6XE
Tja, visst är det konstigt, men anslutningarna är olika byggda på SLS jämfört med rymdskytteln. Så vad vet man om hur tätningen ser ut ? Inte mycket.
Isen sitter liksom ivägen när man ska ansluta och sedan bryta anslutningen.
Minns ej hur det var byggt på skytteln.
Flytande gaser är alltid besvärliga och kan läcka precis överallt genom hårfina sprickor. Därför så var det egentligen bara glasrör man kunde vara 100 % säkra på att de inte läcker. På ett stålrör går det inte att se en hårfin läcka annat än med tex såpvatten eller med röntgenkameror.
Klimataktivisternas klister skulle kanske kunna fungera ?
Men då tar raketen med sig hela slangen ut i rymden.
Flytande vätgas är dock ett utmärkt bränsle med den högsta möjliga specifika impulsen av alla raketbränslen.
Att man återanvänder gamla konstruktioner som från skytteln till SLS, så har man gjort i alla tider.
En nykonstruerad motor däremot den måste testas i många timmar innan man vet alla dess svagheter.
Ett synnerligen svårt problem. Men om man alla garagepulare skulle kunna bygga sådant här hemma så ja javisst skulle det till slut bli en tillförlitlig konstruktion.