Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-08-31, 16:06
  #5245
Medlem
Snapcounts avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Gör som EU-kommissionen när den bröt mot regeln att inte ge bort lånade pengar. Säg bara "Nu är det kris".

Får se vad som händer, när det händer..

EU sitter ju nu snackar om att försöka lösa denna energikris. Detta då med pristak (fram till våren) om jag har förstått det rätt. Vet inte om det rör gaspriser, el-priser eller bägge. Man skall iallafall bla snegla på hur Portugal/Spanien har gjort detta. De lär skall ha subventionerat sin energi. Finner inte deras på nordpool : https://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic

Dyrt som attans lär det bli. Om det sker.., så tror jag nog att de tre sista kärnkraftverken i Tyskland stänger. Då har man "löst" problemen för stunden..
Citera
2022-08-31, 18:32
  #5246
Medlem
Reimers avatar
Det här är ju allmänt känt för de som är lite initierade i debatten om energikaoset men det tål att upprepas, vansinnet som satte oss i den knipa vi sitter i nu och förmodligen lär få sitta i ett helt decennium.

Citat:
Statsminister Magdalena Andersson har vid flera tillfällen skyllt kärnkraftsnedläggningen på marknaden och brist på lönsamhet. I själva verket har nedläggningen varit en medveten strategi, en politik som både har aviserats på förhand och sedan drivits igenom. Man har lovat nedläggning och hållit sitt löfte.

När Socialdemokraterna och Centerpartiet stängde Barsebäcksverket 1999–2005 hade frågan haft hög prioritet för dåvarande Centerledaren Olof Johansson. 2006 skrev han i Expressen att ”politikerna måste ta sitt ansvar och avveckla kärnkraften som planerat, och inte snegla på opinionsundersökningar som visar på ett ökat stöd för att behålla reaktorerna”.
Beskattade kärnkraften till döds

I partiprogrammet från 2013 står det ”Centerpartiets vision är ett samhälle utan kärnkraft”. Centerpartiet var drivande när den borgerliga alliansen höjde effektskatten på kärnkraft med 24 procent 2008. Socialdemokraterna angav i partiprogrammet 2013 (s. 26): ”Miljövänlig och förnybar energi måste ersätta såväl de fossila bränslena som kärnkraften.”
I oktober 2014 fick Miljöpartiets Åsa Romson frågan om partiets krav på stängning av två reaktorer kommer att uppnås under mandatperioden. Hon svarade ”det kommer att uppnås och det uppnås med råge.” Därefter höjde Socialdemokraterna och Miljöpartiet skatten på kärnkraft med ytterligare 17 procent. Hon sade rakt ut att man föredrog att beskatta kärnkraften till döds framför ett direkt politiskt beslut, detta för att slippa betala kompensation.
Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson.

Kunde haft låga elpriser i dag

Vid denna tid planerade Vattenfall att bygga nya reaktorer, Ringhals 5 och 6. Man lämnade in en första ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten 2012 och betalade ansökningsavgiften på 100 miljoner för att inleda processen. Den avbröts dock när S–MP-regeringen tog över 2014. Dessa två reaktorer kunde ha varit nästan klara i dag. Då hade elproduktionen varit så god att det svenska systemet hade varit stabilt och det hade samtidigt varit möjligt att exportera elektricitet till Europa. Då kunde vi ha haft låga elpriser i dag.

Dystert är det och som sagt, vi kommer att få lida för den politik som MP och C tvingade på oss.
Citera
2022-08-31, 20:13
  #5247
Medlem
fermions avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Reimer
Det här är ju allmänt känt för de som är lite initierade i debatten om energikaoset men det tål att upprepas, vansinnet som satte oss i den knipa vi sitter i nu och förmodligen lär få sitta i ett helt decennium.Dystert är det och som sagt, vi kommer att få lida för den politik som MP och C tvingade på oss.
...och som media gör allt för att dölja. Speciellt Centerns roll. Ingen centerpartist har nått ledande ställning utan att ha ympats med kärnkraftsmotstånd. Det var ju Fälldins wunderwaffe.
MP...
Citera
2022-08-31, 20:20
  #5248
Medlem
wwrs avatar
Det finns inget parti som gått ut med ett tydligt budskap om förändring i energifrågan. Det blir ingen förändring vilket parti vi än röstar på. Och ett parti räcker inte heller.

Ulf vägrar samarbeta med Jimmie och då kan vi helt glömma "högern" också.

Allt blir som förut efter valet.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-08-31 kl. 20:23.
Citera
2022-08-31, 20:25
  #5249
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Det finns inget parti som gått ut med ett tydligt budskap om förändring i energifrågan. Det blir ingen förändring vilket parti vi än röstar på. Och ett parti räcker inte heller.

Ulf vägrar samarbeta med Jimmie och då kan vi helt glömma "högern" också.

Allt blir som föut efter valet.

Vad ska politiker kunna göra mot marknadskrafterna? Ska de gå in och bestämma pris på falukorv, potatis och gummidäck? Har vi inte lämnat planekonomin bakom oss?
Citera
2022-08-31, 20:31
  #5250
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Konrad
Vad ska politiker kunna göra mot marknadskrafterna? Ska de gå in och bestämma pris på falukorv, potatis och gummidäck? Har vi inte lämnat planekonomin bakom oss?
Elektricitet är inte som falukorv. Många svenska privatpersoner i Sydsverige klarar inte av att bjuda mot BMW och Mercedes om samma ström. Dessutom med högre skattepåslag.

Staten måste gå in och reglera energin. Enronskandalen visade hur en oreglerad eller nästan oreglerad marknad kraschade elnätet.

Wallenberg och Mercedes får inte ha möjlighet att köpa upp all ström och släcka Sverige.

Jämför med t.ex. skola, sjukvård, polis. Vissa saker måste samhället reglera.

(Dessutom lägger sig ju samhället i energiförsörjningen enormt mycket med sin mani på vindsnurror och försvårande av kärnkraft.)
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-08-31 kl. 20:44.
Citera
2022-09-01, 01:24
  #5251
Medlem
Madagascars avatar
Det är inte bara höga priser man behöver frukta i vinter. Svenska kraftnät anger nu "reell" risk för bortkoppling:

https://www.svk.se/press-och-nyheter...nter-har-okat/, igår
Citera
2022-09-01, 07:05
  #5252
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Madagascar
Det är inte bara höga priser man behöver frukta i vinter. Svenska kraftnät anger nu "reell" risk för bortkoppling:

https://www.svk.se/press-och-nyheter...nter-har-okat/, igår
Det är möjligt att Putin kan ha planerat hela krisen. Praktiskt taget alla medger att EU:s sanktioner misslyckats och prisstegringarna gör att Putin är rikare än någonsin och rubeln är urstark. T.o.m. Aftonbladet medger det.

Att angripa försörjningskedjorna är elementärt i krigföring. Putin har tjänat enorma belopp och har destabiliserat det europeiska elnätet.

Nu kan Putin bara köpa upp all el i nästa land och mörklägga det när han angriper. De (vi?) kommer inte ens att se när tanksen rullar in. Våra regeringar lyder redan EU och vår militär marscherar under regnbågsflaggan.

- Men nu blir Sverige svart, säger vi.
- Det är marknadsekonomi, EU:s grundval, svarar Putin bara.

Kineserna säger "Vi väntar bara på ostlig vind innan vi anfaller". Men Putin kommer en vindstilla dag.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-09-01 kl. 08:02.
Citera
2022-09-01, 08:24
  #5253
Medlem
Sitter och funderar på hur Tage Erlander, Per Albin Hansson och alla de andra politiker från förr, som med envishet, energi och ett mål att Sverige och befolkningen skulle få ta del av det vi tillsammans byggt upp skulle reagera om de "vaknade upp" för en dag?

Trots all ny teknik vi har idag med produkter som drar betydligt mindre el, bilar som drar betydligt mindre bränsle och som släpper ut otroligt mycket mindre föroreningar, som i sin tur bidrar till mindre elförbrukning har dagens politiker lyckats se till att vi idag har brist på el i vårt land, vilket medfört att priset redan sprängt taket för längesen..

Och denna ohyra till inkompetenta politiker har lika korkade kollegor i europa.
Macron har släckt ner ett antal kärnkraftverk precis som Merkel och tyskarna också gjort..
Hade tyskarna vetat vad ordet konsekvens betyder hade de för längesen försökt göra sig av med gasbehovet från öst.

EU skulle ju vara så bra tyckte många här i landet och röstade ja.

Vad är det som blivit så "bra" undrar jag?
Jag hittar inte ett enda argument som talar för det.
Fri handel, lättare att resa och massa annat bla bla bla som bevisligen Norge klarat mycket bra ändå.

Nej Sverige ska ut ur EU så fort det bara går. Sen ska vi kasta ut denna totalt inkompetenta ohyra till politiker vi nu har.
De känner inte minsta ansvar för landet.
Befolkningen i landet har också ett ansvar för detta.
Frihet har aldrig varit gratis.
Svensken har blivit fruktansvärt bekväm och lat, och trott att "det löser sig"...

Nu står vi här med facit i hand..

Fortsätter priset på den nivån den är idag eller antagligen ännu dyrare, kommer det få katastrofala följder.

All produktion kommer kosta kanske 100% mer vilket innebär att de företag som lyckas överleva behöver höja priserna otroligt mycket, vilket innebär att livsmedel och alla andra varor kommer bli väldigt dyra.

Är också minst sagt förvånad över att inte detta är högprioriterat i nyheterna..

Och jag tror de politiker jag nämnde i början redan vänt tillbaka "six feet under"..
__________________
Senast redigerad av Bollenrullar 2022-09-01 kl. 08:26. Anledning: felstavat
Citera
2022-09-01, 11:26
  #5254
Medlem
wwrs avatar
"The glorious resurgence of sleeper travel"

Nu kommer tidningarna, med DN i spetsen, att pumpa ut desinformation för att försöka få folk att tro att någonting görs. Så här skriver DN just nu.
Citat:
Tunga profiler satsar miljoner på mini-reaktorer
Men inget görs och allt bara försvinner i diffusa frågor.
Citat:
Ska energikrisen lösas med kärnkraft i miniformat?

Det tror svenska bolaget Blykalla som nu backas upp av ett gäng näringslivsprofiler.

Om vi kan bygga det på ett serieproducerat sätt som kommer ned i kostnad kommer det här vara väldigt konkurrenskraftigt, säger Erik Engellau-Nilsson, vd på stiftelsen Norrsken.
https://www.dn.se/ekonomi/tunga-prof...ini-reaktorer/

Vi måste helt enkelt bara börja bygga vanliga reaktorer nu. Men vi får inte för EU.

Norden skall stängas ned så att vår tidigare effektivitet inte hotar EU.

Nu får vi mjölkpallståg installerade, så vi skärs av från EU:s centrum. Fransmännen åker TGV genom nästan hela Frankrike på några timmar.

Gardinen idag:
Citat:
Train bragging’: Swedish service joins glorious resurgence of sleeper travel

The service, run by Sweden’s national rail operator SJ, will “get you from London to Stockholm in pretty much 24 hours”, according to Smith, who set up the much consulted Seat61.com website. It will be the “missing link” for travellers from the UK to Sweden, perhaps persuading many to take the train, rather than fly. It starts with the Eurostar from St Pancras to Brussels and then transfers to a high-speed line to Hamburg, after which the speed will drop but comfort will rise.
https://www.theguardian.com/travel/2...sleeper-travel

Många kommer väl ihåg när x2000 bara fick köra 30 km i timmen för det var fel på hjulen.

Det här kan nog bli en trend

"The glorious resurgence of sleeper travel"

... En mysig kväll i en skön yllekofta framför brasan.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-09-01 kl. 11:50.
Citera
2022-09-01, 11:44
  #5255
Medlem
Krimkolls avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Zurfarn08
Priserna på natten blir lika dyra som dagspriserna är just nu. Men samtidigt ökar dagspriserna till nivåer vi inte tidigare har sett.

Ja, precis. Jag har sett priser som folk lagt upp senaste dagarna med räkningar på upp emot 10.000 kronor och liknande. Helt bisarra summor. När dessa priser ökar ännu mer dygnets alla timmar väntar en katastrof för många som redan har enormt dyra elräkningar.

https://scontent.farn1-2.fna.fbcdn.n...gw&oe=63151ACD
__________________
Senast redigerad av Krimkoll 2022-09-01 kl. 11:47.
Citera
2022-09-01, 11:49
  #5256
Medlem
DeValeras avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Konrad
Vad ska politiker kunna göra mot marknadskrafterna? Ska de gå in och bestämma pris på falukorv, potatis och gummidäck? Har vi inte lämnat planekonomin bakom oss?

Gummifabriker, potatisåkrar och charkuterier har alla finansierats av privata företagare från första början. Vår vattenkraft, stora delar av kärnkraften och hela kraftledningssystemet är uppbyggda av skattemedel. Viss skillnad där. Så varför ska inte skattebetalarna få tillbaka av sin investering?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback