Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-08-27, 09:46
  #5161
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Men EU påstår att Ryssland begår allvarliga krigsbrott och EU har lagt en mängd sanktioner mot Ryssland som innebär att Europa svälts. Vi i Norden drabbas värst. Då tillåts Ryssland bygga nya kärnreaktorer inom EU!

Länder som protesterar får göra som de vill. Ungern har även fått dispens för att ta emot extra rysk gas. Om de sedan har fått dispens från någon sanktion om kärnkraft eller om EU medvetet har lagt en lucka i sanktionerna där har ingen betydelse. Ryssland bygger kärnkraftverk inom EU.

Storbritannien gick ur EU men har fortfarande i princip samma handelsavtal som tidigare med Europa. EU:s regler är så luddiga att de kan göra hur som helst med varje land och vi i Norden skall svältas mest eftersom vi var bland de mest välorganiserade innan EU och måste försvagas mest. Tyskland var också starkt och attackeras hårt. Nordstream2 har inte ens öppnats.
Ungern är väldigt landlocked och grannländer kommer förmodligen krångla till såpass att det inte blir något av det.
Citera
2022-08-27, 09:50
  #5162
Medlem
fermions avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Melange5738
Sånt jävla snack, det är fånigt:

https://i.redd.it/djub5auudfj91.png

Kina tummar med precis allting dessutom.

Och...? Förstår du grafer och tabeller?

Den där för övrigt utmärkta bilden/statistiken säger ju bland annat om den är sann att genomsnittstiden i världen för att bygga en fissionsreaktor är ( 5,5 + 2*effekten i GWe ) år.
Alltså 8,5 år för en reaktor på 1500 MWe
Citera
2022-08-27, 09:59
  #5163
Avstängd
Melange5738s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av fermion
Och...? Förstår du grafer och tabeller?

Den där för övrigt utmärkta bilden/statistiken säger ju bland annat om den är sann att genomsnittstiden i världen för att bygga en fissionsreaktor är ( 5,5 + 2*effekten i GWe ) år.
Alltså 8,5 år för en reaktor på 1500 MWe

Ja men tiden är oftast sekventiell. Bygger du två reaktorer på 1500MWe så tar det 8,5 år för den första och längre för den andra. Men ponera att du bygger en på 1500 MW och allt går vägen så måste den alltså betala sig innan 2045 när de första fusionskraftverken beräknas vara i drift (STEP planeras vara i drift 2040, DEMO 2050). Vilket alla investerare fattar inte kommer ske.
Citera
2022-08-27, 10:54
  #5164
Medlem
Snapcounts avatar
Finns då en opposition i Tyskland, som höjer sin röst :

Den tidigare infrastruktur- och transportministern Andreas Scheuer (CSU) kräver inte bara längre drifttider för de tre kvarvarande kärnkraftverken, utan också återaktivering av de tre reaktorer som stängdes förra året och byggandet av tre helt nya kärnkraftverk. .

"Tyskland har blivit världens supplikant och får leveranser för ny gas i Qatar, Kanada och Norge", säger Scheuer. "Tyskland är fångat i de grönas ideologiska fälla."

https://www.welt.de/wirtschaft/artic...neuer-AKW.html

Skall bli intressant att följa med över vintern, kommer väljarna även att börja ta in sig detta ? Man skulle tycka det :

Tyskland hotas av nästa prischock
Plus 1095 procent på ett år: Elpriserna går i taket på Leipzigs energibörs. Slutkonsumenter står inför dramatiska tullhöjningar – medan producenterna tjänar pengar. Måste staten ingripa?


https://www.spiegel.de/wirtschaft/se...f-97daa2c7bc56
__________________
Senast redigerad av Snapcount 2022-08-27 kl. 10:58.
Citera
2022-08-27, 11:14
  #5165
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av GreenBastard

Sen är ju ett problem att det kommer krävas mycket underhåll och nybyggnation av ledningar framöver och idag tar det alldeles för lång tid för att folk ska överklaga och ha åsikter om sträckningar. Så ni som tänker rösta blått, ni tror alltså att Moderater och Liberaler ska göra så det blir lättare för staten att få tillstånd att ta mark i anspråk?

Ptja, hade man inte stängt de kärnkraftsblock som bistod med systemtjänster som krävs för att optimera överföringen som enbart kan tillföras i det geografiska närområdet så hade överföringen till landets sydligaste elområden kunnat vara 7-8% högre idag utan någon nybyggnation av stamnät.

Ansvaret för den försämrade överföringskapaciteten ligger helt på den rödgröna regeringen.
Citera
2022-08-27, 11:17
  #5166
Medlem
LaurentiusLucidors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Sedan klagar vänstersidan på att det tar lång tid att bygga atomkraft. Det är så fult gjort.

Finland har satsat stora pengar på att bygga en fransk monster-reaktor. Sverige borde ha gjort samma sak. Eller, Sverige borde ha byggt 2 stycken motsvarigheter till Olkiluoto 3.

Det är tur att vi har havsvindsnurreprojektet Kriegers flak som är klart lagom till valdagen, eller vad var det Farmanbar dyrt och heligt lovade?!?
Citera
2022-08-27, 11:26
  #5167
Medlem
"Skånska företag och politiker kräver att det svenska systemet med fyra elprisområden görs om för en jämnare fördelning av elkostnaderna"

https://www.dn.se/ekonomi/energimini...t-som-mojligt/

jag har ett bättre förslag

istället för att alla i sverige får ett lika högt elpris så att staten och energibolagen kan tjäna ännu mera pengar

så ser vi till att sluta importera höga priser från resten av eu
Citera
2022-08-27, 11:55
  #5168
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av klinkerhofen
"Skånska företag och politiker kräver att det svenska systemet med fyra elprisområden görs om för en jämnare fördelning av elkostnaderna"

https://www.dn.se/ekonomi/energimini...t-som-mojligt/

jag har ett bättre förslag

istället för att alla i sverige får ett lika högt elpris så att staten och energibolagen kan tjäna ännu mera pengar

så ser vi till att sluta importera höga priser från resten av eu
Du har rätt.

Nu har södra Sverige allra högst elpriser eftersom den landsdelen ligger närmast Tyskland och de övriga EU-länderna på kontinenten.

Om vi skapar ett elområde i hela Sverige och ökar elöverföringen så blir det bara dyrare i hela Sverige. Det hjälper inte ens södra Sverige på sikt.

Vi borde, som sagt, bara exportera den el vi får över. Då fungerar vårt nät som förut, med normala priser.

Men tidningarna, i synnerhet DN, stöder EU okritiskt och försöker få oss att skicka mer el till bl.a. tyska fabriker än vi klarar att undvara.

EU och DN försöker hetsa södra Sverige mot övriga delar av landet. Men alla skulle få som tidigare om vi bara exporterade överskottet, precis som alla länder bör göra med sina naturtillgångar.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-08-27 kl. 12:05.
Citera
2022-08-27, 12:04
  #5169
Medlem
fitz-humes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av kastenhof
Att alla med solceller går ihop i en klubb och det elbolaget som betalar bäst för produktionen väljer man

Det där kan bli ganska komplicerat eftersom allt måste ske enligt specifika regelverk, vilket kan ta tid att administrera för en sammanslutning av privathushåll. Alla inblandade måste ju följa avtalet och man måste hantera juridiska kryphål och undantag (t ex i samband med flytt). Man måste också köpa el från elbolaget ifråga, inte bara sälja.
Citera
2022-08-27, 14:30
  #5170
Medlem
Krimkolls avatar
När tråden skapades tyckte folk att 2-4 kr/kwh var mycket och undrade hur det ens var möjligt. Nu ser vi dagligen priser runt 6 kr/kwh och det kan röra sig uppåt till 10 kr/kwh. Det är en helt fruktansvärd och felaktig politik som ligger bakom där man lagt ner kärnkraft som vi behöver och där man beskattar svenska folket till döds med enorma skatter och avgifter. Allt detta får kunderna och alltså svenska folket betala i slutändan gällande både elen, drivmedlen och maten. Det är fullständigt befängt och vedervärdigt att ha orsakat svenska folket detta så vanligt folk knappt klarar månaden ekonomiskt i stora antal idag. Så ska det inte vara i Sverige, det ska inte få vara normalt i Sverige att det är så. Sparka den här urusla regeringen och deras felaktiga politik och beslut på valdagen den 11 september.

Citat:
Sverigedemokraterna

Nu är det snart bara två veckor kvar för Magdalena Andersson på jobbet. Rösta SD den 11 september för mer kärnkraft och en bättre energipolitik med lägre elpriser.

Genom en kombination av vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme hade Sverige i mitten av 1980-talet ett kraftfullt system för elproduktion, som var nästan 100 procent fossilfritt. Det kombinerades med ett väl genomtänkt elnät, både tekniskt och geografiskt, där vattenkraft i norr och kärnkraft i söder organiserades i elområden som i huvudsak var i balans.

Av politiska skäl stängde Miljöpartiet och Socialdemokraterna funktionsdugliga och lönsamma reaktorer i södra Sverige med en kapitalförstöring omfattande hundratals miljarder samt ett funktionellt sämre elsystem som resultat.

Under de senaste åtta åren av rödgrön politik har kapitalförstöringen fortsatt med förtida nedläggning av Ringhals 1 och 2 och stoppande av de planerade byggena av Ringhals 5 och 6.

Det här är sossarnas fel, ge dem sparken!

https://www.instagram.com/p/ChuSN1lIEcQ/
Citera
2022-08-27, 14:57
  #5171
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Krimkoll
När tråden skapades tyckte folk att 2-4 kr/kwh var mycket och undrade hur det ens var möjligt. Nu ser vi dagligen priser runt 6 kr/kwh och det kan röra sig uppåt till 10 kr/kwh. Det är en helt fruktansvärd och felaktig politik som ligger bakom där man lagt ner kärnkraft som vi behöver och där man beskattar svenska folket till döds med enorma skatter och avgifter. Allt detta får kunderna och alltså svenska folket betala i slutändan gällande både elen, drivmedlen och maten. Det är fullständigt befängt och vedervärdigt att ha orsakat svenska folket detta så vanligt folk knappt klarar månaden ekonomiskt i stora antal idag. Så ska det inte vara i Sverige, det ska inte få vara normalt i Sverige att det är så. Sparka den här urusla regeringen och deras felaktiga politik och beslut på valdagen den 11 september.https://www.instagram.com/p/ChuSN1lIEcQ/
De borgerliga partierna har väl inget gemensamt handlingsprogram om de vinner valet? Jag är rädd att samma politik fortsätter om de vinner valet, dvs vi fortsätter exportera el så priserna rusar samt fördröjer byggnation av kärnkraft.
Citera
2022-08-27, 15:28
  #5172
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Krimkoll
När tråden skapades tyckte folk att 2-4 kr/kwh var mycket och undrade hur det ens var möjligt. Nu ser vi dagligen priser runt 6 kr/kwh och det kan röra sig uppåt till 10 kr/kwh. Det är en helt fruktansvärd och felaktig politik som ligger bakom där man lagt ner kärnkraft som vi behöver och där man beskattar svenska folket till döds med enorma skatter och avgifter. Allt detta får kunderna och alltså svenska folket betala i slutändan gällande både elen, drivmedlen och maten. Det är fullständigt befängt och vedervärdigt att ha orsakat svenska folket detta så vanligt folk knappt klarar månaden ekonomiskt i stora antal idag. Så ska det inte vara i Sverige, det ska inte få vara normalt i Sverige att det är så. Sparka den här urusla regeringen och deras felaktiga politik och beslut på valdagen den 11 september.https://www.instagram.com/p/ChuSN1lIEcQ/

Livslängden på Barsebäck och Ringhals 1 och 2 var ungefär 40 år när dom byggdes och stod klara. Mellan 1975 och 1976 stod de äldre reaktorerna klara.
2016 hade helt enkelt bäst före datum passerats.

Den rödgröna regeringen och borgerliga regeringar hade långt tidigare kanske 2005 kunnat ta beslut om att bygga nya bättre reaktorer men det hade stått i strid med resultatet från folkomröstningen 1980.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback