Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-08-13, 15:48
  #4885
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av HeyWired
Idag kan vi notera smått sensationella prisnivåer i S4 med 514,89 öre/kWh som högst och ett dagspris på 361,62 öre/kWh. Detta sker på en lördag, trots att vi har en pågående värmebölja i landet. Tänkte ta mig en tur till den närliggande staden och se vad politiker ger för löften om detta på sina affischer.

Ifall du pratar med några repressentanter för politiska partier, så rapportera gärna vilka besked dessa parti-arbetare ger.

Låt mig gissa att några kommer att ge den här sortens budskap.
Citera
2022-08-13, 16:00
  #4886
Medlem
wwrs avatar
Den "gröna maskrosen" uppvisar speciellt få blad under januari och februari.

https://twitter.com/borisbanan/statu...LITWZx0Fw&s=19
Citera
2022-08-13, 19:17
  #4887
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av David86
Samtidigt exporterar Sverige 4000 MW av ca 17 000 MW producerade, varav 2700 MW lämnar landet från södraste elområdet där priserna försvaras med att det blåser lite och det är energibrist i SE4. Hade vi återstartat barsebäck hade det gjort liten skillnad, det hade ändå gått raka vägen till grannländerna och prisnivån hade varit oförändrad..

Nej. Ifall Barsebäck hade återuppstått, så är det inte alls säkert att all kraft hade gått raka vägen till grannländerna. Det finns nämligen en gräns för hur mycket effekt kraftledningarna klara att överföra. Det är därför elen kostar olika mycket i olika områden.

Citat:
Ursprungligen postat av David86
Nog för vänstern är tappade men deras förslag om olika priser för inhemska och utländska kunder är det som behövs.


Se ovan svar. Det är ingen brist på energi i södra Sverige, mer än hälften av de som kommer från SE3 exporteras ju till grannländerna. Vad hjälper det att producera mer i SE4 när grannländerna har energibrist, ska Skåne försörja alla med vindkraft när det är just när de slutar blåsa som våra grannar får stora problem? Just nu kommer 4100 MW in i SE4 från SE3 och 2700 lämnar SE4 ut till Danmark, Polen, Tyskland och Litauen..

När alla förlitar sig på vindkraft, så får alla problem samtidigt. Det ligger i vindkraftens natur att alla vindkraftverk slutar fungera samtidigt.
Citera
2022-08-13, 21:54
  #4888
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DonkeyKotte
Näe, riktigt så konspiratorisk behöver man inte vara. SvK gör det bästa de kan givet förutsättningarna och det ansvar de ålagts. De har endast att hantera ledningar, stabilitet och upphandling av reservkraft och diverse systemtjänster.

Problemet är snarare att de förbättringar man gör på transmissionssidan inte nödvändigtvis kan realiseras när uppgraderingarna väl är på plats, då detta är avhängigt andra faktorer som ligger på produktionssidan.

Se till exempel hur den tillgängliga överföringskapaciteten sjunker, samtidigt som, och trots att, den teoretiska maxkapaciteten ökar.
https://second-opinion.se/elprodukti...iteten-missas/
https://mobile.twitter.com/carlbergl...20517341212673

Svaret stavas, som alltid, nedstängningen av planerbar produktion i södra Sverige. Dvs. nedstängningen av kärnkraften och utbyggnaden av vindkraften.

*Shocked pikachu face*

Hur får man till den lokala energiproduktion som behövs? Är det stora tunga roterande generatoraxlar som behövs för att få ordning på kraftnätet? Behöver Sydvästlänken har sådana här på ändstationerna?

Jan Blomgren har varnat för att satsningar på vindkraft slutar med panikinvesteringar i fossilkraft. Det skulle vara tragiskt med tanke på utsläppen av koldioxid. Jan Blomgrens inlägg har titeln "Det börjar med vindkraft och slutar med fossilkraft".
Citera
2022-08-14, 00:28
  #4889
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Eeeeh... nej! Koldioxid är något som hela tiden sipprar ut från Jordens inre, samtidigt som atmosfären dräneras på koldixoid genom biomassa som inte oxideras utan sedimenteras. Dagens växtlighet är svältfödd på koldioxid, och ju mer koldioxid som finns i atmosfären, desto mer dräneras ur den genom ökad växtlighet, upp till en ännu oberäknad gräns. Det finns också en möjlighet att generera enorma koldixoidsänkor i världshaven genom att dumpa järnsulfat, ett bristämne som är nödvändigt för växtplankton. Det här leder också till ökade mängder djurplankton och en expansion av resten av näringskedjan. Det här görs inte för att koldixoidfaran är ren och skär teater.Infallet av solljus ovanför polcirkeln är kraftigt begränsat på grund av att solen står så lågt över horisonten att den effektiva belysningsmängden är väldigt liten relativt den belysta arean. Det finns inte så mycket solstrålning kvar att reflektera upp i världsrymden och det finns alltså inte så mycket att hämta där i form av solljusabsorbtion. Däremot, när isen går hela vägen ner till Berlin kommer en mycket större mängd solstrålning att reflekteras ut igen eftersom det är längre söderut och solen står högre på himlen, och det är katastrofalt.


När det gäller polarisarnas smältande, så ligger nästan all landis på Sydpolen, som är omgiven av en gigantisk permanent roterande luftmassa som effektivt skär av luftburen konvektion norr-söder samtidigt som den driver en gigantisk cirkulär oceanström som också effektivt skär av vattenburen konvektion norr-söder. Se https://oceancurrents.rsmas.miami.ed...arctic-cp.html

Det här beror på geologiska faktorer som varat och kommer att vara i många miljoner år. Nordpolens geologi ser annorlunda ut, och här är nord-syd konvektion betydligt lättare och det är på grund av den här nord-sydliga konvektionen som vi kan bo såpass långt norrut. Grejen är dock att det mesta av isen på Nordpolen låg och flöt i havet, så när den smälter så ändras inte havsnivån. Nordpolen har tidigare varit isfri medans Sydpolen har varit helt täckt av is.

Det här med luftströmmar och vattenströmmar och Antarktis är inte något som du kommer att få se presenteras på TV eller läsa om i DN för det är ren desinformation som visas där när det gäller sådana här frågor. TV och DN är goda exempel på den stora judiska lögnen såsom Hitler beskrev den i Mein Kampf. Det rapporteras sanningsenligt om småsaker som du själv kan kolla upp, som trafikolyckor, blatteskjutningar och sådant, men det ljugs utav bara helvete om sådant som du själv bara kan kolla upp om du har läshuvud, intresse och tid, och eftersom den stora majoriteten av svenssons är grupptänkare så kommer de att repetera tillbaka de stora lögnerna som en bekräftad sanning, för alla säger ju så, och inte skulle väl tidningar och TV ljuga om något sådant, för de ljuger ju inte om trafikolyckor och blatteskjutningar.

Du är en typisk idiotsvensson som väljer åsikt efter vilken typ av godhetssignalerande han vill göra. Att fixa Sverige handlar delvis om att identifiera individer som dig och skära av er från allt politiskt inflytande för det enda ni kan göra är att bidraga till det moderna svenska lögnsamhället. Det här är bara en tillfällig lösning, för detta är egentligen ett rashygienproblem.


Hela den här klimathetsen och energiomställningen är inget annat än rena skära lögner som syftar till att krascha Sverige och svenskarnas välstånd, och en massiv majoritet av befolkningen spelar med i sin egen undergång. Det är helt bizarrt. Det är så mycket i det här landet som bygger på lögner att en normal grupptänkande papegojsvensk befinner sig i en slags kronisk psykos för hans världsbild är så förryckt.

Tack för ett välskrivet inlägg. Du har helt rätt i att påpeka den bisarra situationen vi är i idag, nämligen att majoriteten ivrigt hejar på ”noll koldioxid”-kulten och omedvetet hejar på en fullständig degradering av deras välstånd.

Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Jag är införstådd med att journalisterna inte är ärliga. Det beror inte på saker som jag har läst på annat håll, utan för att journalisternas beskrivning av Världen inte går ihop. Journalistkårens politiska program innehåller motsägelser. Ett exempel är att journalisterna anklagar vita människor för att se sig själva som överlägsna. Journalisterna utger sig ha ståndpunkten att alla etniciteter är identiska, med undantag för pigmenteringen. Trots det, så beskrivs invandrare som överlägsna människor som ska frälsa Europa med sin närvaro. Dom underlägsna européerna förväntas välkomna dom överlägsna människorna som ska bygga ett bättre samhälle i Europa. Den ståndpunkten skär sig med ståndpunkten om alla etniciteters likhet. Ett annat exempel är miljön. Journalisterna säger sig stå för att vi ska skydda miljön. Det är en ståndpunkt som jag står bakom. Samtidigt så vurmar journalisterna för invandring. Det går inte ihop med ståndpunkten att vi ska värna om miljön. Jag har inte hört någon journalist ta upp frågan om invandringens miljöbelastning, trots att en ökad befolkningsmängd oundvikligen leder till större miljöbelastning. Det är en fråga som förtigs. Eller, jo, befolkningsmängdens belastning på miljön nämns, men enbart när det gäller européernas egna barn. Dessa betraktas som en miljöbelastning, men inte dom folkmassor som anländer från andra världsdelar.

Eftersom diskussionen handlade om energiförbrukning och koldioxid, så kan man fundera: Ökar eller minskar energiförbrukningen när ständigt fler människor trycks in i landet?Att gå bort från fossila bränslen behöver inte krascha svenskarnas välstånd. Tvärtom, så skulle en massa pengar stanna kvar i landet, istället för att pumpas in i oljeshejkernas plånböcker. Det stora problemet är att en massa påstådda miljövänner har bekämpat atomkraften, som är den energikälla som har potential att ersätta fossila bränslen. Dom påstådda miljövännerna har predikat om vind- och sol-kraft, men dom energikällorna är ingen framgång. Deras drömmar om sol och vind har medfört att vi sitter fast i att vara beroende av petroleum. Och pengarna fortsätter att flöda, från västländerna till dom petroleumexporterande länderna.

Du är rätt korkad om du tror att vi kan ha vårt nuvarande välstånd utan fossila bränslen. Det är allt jag har o säga till dig om detta.
Citera
2022-08-14, 00:48
  #4890
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Nej. Ifall Barsebäck hade återuppstått, så är det inte alls säkert att all kraft hade gått raka vägen till grannländerna. Det finns nämligen en gräns för hur mycket effekt kraftledningarna klara att överföra. Det är därför elen kostar olika mycket i olika områden.
..och då hade man såklart plöjt ner en ledning till så är vi tillbaka i samma situation igen. Vi exporterar mer än dubbelt så mycket från SE4 än barsebäck producerade, varför skulle det lösa något att tillföra mer energi när där inte finns någon brist från början? Faktum är att vi producerar mycket mer än vi behöver i dagsläget, priserna i Sverige har absolut ingenting att göra med någon energibrist inom vårt land. De tillfällen vi importerar är ju snarare när någon reaktor nödstoppas samtidigt som det är vindstilla. Missförstå mig inte, jag är all in för att återstarta alla reaktorer i landet inkl Barsebäck, överskottet får gärna exporteras, men hade det på lång sikt löst elpriserna? Knappast, kabeln till Tyskland hade hamnat i havet snabbare än reaktorn hade startat..

Klockan är nu nästan 1 på natten, SE4 har ett elpris på 4 kr / kWh. Sverige producerar 15400 MW och exporterar 4800 MW varav 2900 MW lämnar Sverige från SE4. Det finns alltså absolut ingen energibrist att tala om i SE4. Att skåningar ska betala hutlösa priser för att grannländerna har gjort bort sig är orimligt.
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
När alla förlitar sig på vindkraft, så får alla problem samtidigt. Det ligger i vindkraftens natur att alla vindkraftverk slutar fungera samtidigt.
Såklart, men jag ser inte att Sverige förlitar sig på vindkraftverk i någon större utsträckning, det är inte Vi som får problem när det slutar blåsa, det är våra grannar. Det har blåst blygsamt i två dygn nu, trots det har vi 30% mer el än vi behöver.
Citera
2022-08-14, 01:00
  #4891
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av AusnahmeMensch
Tack för ett välskrivet inlägg. Du har helt rätt i att påpeka den bisarra situationen vi är i idag, nämligen att majoriteten ivrigt hejar på ”noll koldioxid”-kulten och omedvetet hejar på en fullständig degradering av deras välstånd.Du är rätt korkad om du tror att vi kan ha vårt nuvarande välstånd utan fossila bränslen. Det är allt jag har o säga till dig om detta.

Ja, den här demoniseringen av fossila bränslen i allmänhet och koldioxid i synnerhet har tagit sig extrema proportioner. Med Greta Thunbergs kvidande om Keelingkurvan och skräpjournalister som Erika Bjerström och några DN-journalister och tanter på P1 har debatten kommit att spåra ut fullkomligt.

Korkat? Ja, inte är det mycket till konsekvenstänk i alla fall. De tar hellre ofrånkomlig massarbetslöshet, energibrist och global oro än att riskera att temperaturen ska stiga några tiondels grader. Vilket kanske den gör ändå.

Men det finns ju debattörer som åtminstone är öppna med att de eftersträvar en global klimatdiktatur. Andra döljer bättre att det hela handlar om politisk och ekonomisk makt.

Och de riktiga klimatforskarna välkomnar ofta ännu mer CO2 i atmosfären, med allt den innebär av en grönare planet med färre dödsfall av kyla. Det kommer alarmisterna aldrig att förstå. Det kommer de säkert aldrig ens att höra.
Citera
2022-08-14, 01:21
  #4892
Medlem
Snapcounts avatar
Gaslagret ca 75 procent fullt

Trots minskade leveranser från Ryssland är tyska gaslagringsanläggningar mer än tre fjärdedelar fulla igen. Det första märket nåddes alltså mer än två veckor tidigare. En anledning är lägre förbrukning.


https://www.spiegel.de/wirtschaft/ga...a-105ddd61d89c

Detta gäller då de tyska lagren. En stilla undran ifrån mig dock.., är det så smart att annonsera ut det, alleredan ? (Finns nog en och annan ryss i Kreml som behärskar det tyska språket !). Så får nu se, kommer Gazprom att "kutta" 5-10 % till utav de sista gasleveranserna nu då..?

Sedan, kommer detta att ge "luft under vingarna" att fortfarande stänga de tre sista ?
Citera
2022-08-14, 08:16
  #4893
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Snapcount
Gaslagret ca 75 procent fullt

Trots minskade leveranser från Ryssland är tyska gaslagringsanläggningar mer än tre fjärdedelar fulla igen. Det första märket nåddes alltså mer än två veckor tidigare. En anledning är lägre förbrukning.


https://www.spiegel.de/wirtschaft/ga...a-105ddd61d89c

Detta gäller då de tyska lagren. En stilla undran ifrån mig dock.., är det så smart att annonsera ut det, alleredan ? (Finns nog en och annan ryss i Kreml som behärskar det tyska språket !). Så får nu se, kommer Gazprom att "kutta" 5-10 % till utav de sista gasleveranserna nu då..?

Sedan, kommer detta att ge "luft under vingarna" att fortfarande stänga de tre sista ?
Du har rätt. Nu har vi bra med gas igen. Ungefär som när sanktionerna inleddes. (Men elpriserna skenar alltid.)

Men på en punkt håller jag inte med. Det är inte Putin som "kutter" gasen. Det är EU som inte köper. Det var EU som inte öppnade Nordstream 2, långt före kriget (man lät Tyskland fatta beslutet men EU bestämmer i praktiken). Och nu vill EU att vi sänker gaskonsumtionen 15%. Att inte köpa gas är ett led i de sanktioner som EU infört.
Citat:
The EU says it will cut gas imports from Russia by two-thirds within a year, but has stopped short of a total ban.

To help reach its goal, member states have agreed to cut gas usage by 15% over the next seven months.
https://www.bbc.com/news/58888451

Inte ens Spaniens minister för "den gröna omställningen" håller med. Men inget land vågar lägga veto. Då är landet kört i EU i framtiden.
Citat:
Opposition is growing against the European Commission's proposed plan to voluntarily reduce gas consumption by 15% from now until next spring, with Southern countries leading the charge.

National ministers are set to meet tomorrow in Brussels to discuss the plan, which is certain to be subject to multiple amendments coming from different fronts.

"The Commission's proposal is not necessarily the most effective nor the most efficient nor the most just," said Teresa Ribera, the Spanish minister for the ecological transition.

"Spain is a pro-European country," she added. "So it is therefore with the deepest regret that I say Spain doesn't support this proposal."
https://www.euronews.com/my-europe/2...reduction-plan

Man hetsar svenskar mot tyskar. Norrlänningar mot de i södra Sverige. Länderna bråkar om hur/om gasen skall strypas. - Livet i EU. Men inga tidningar vågar framföra avvikande åsikter mot EU. Vi lever i en diktatur som långsamt stryper Europa.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-08-14 kl. 08:34.
Citera
2022-08-14, 08:57
  #4894
Medlem
Snubchurps avatar
Citat:
Ursprungligen postat av David86
..och då hade man såklart plöjt ner en ledning till så är vi tillbaka i samma situation igen. Vi exporterar mer än dubbelt så mycket från SE4 än barsebäck producerade, varför skulle det lösa något att tillföra mer energi när där inte finns någon brist från början? Faktum är att vi producerar mycket mer än vi behöver i dagsläget, priserna i Sverige har absolut ingenting att göra med någon energibrist inom vårt land. De tillfällen vi importerar är ju snarare när någon reaktor nödstoppas samtidigt som det är vindstilla. Missförstå mig inte, jag är all in för att återstarta alla reaktorer i landet inkl Barsebäck, överskottet får gärna exporteras, men hade det på lång sikt löst elpriserna? Knappast, kabeln till Tyskland hade hamnat i havet snabbare än reaktorn hade startat..

Klockan är nu nästan 1 på natten, SE4 har ett elpris på 4 kr / kWh. Sverige producerar 15400 MW och exporterar 4800 MW varav 2900 MW lämnar Sverige från SE4. Det finns alltså absolut ingen energibrist att tala om i SE4. Att skåningar ska betala hutlösa priser för att grannländerna har gjort bort sig är orimligt.

Såklart, men jag ser inte att Sverige förlitar sig på vindkraftverk i någon större utsträckning, det är inte Vi som får problem när det slutar blåsa, det är våra grannar. Det har blåst blygsamt i två dygn nu, trots det har vi 30% mer el än vi behöver.

Håller med här. Det är inte vindkraften eller något annat elproduktionsslag som är problemet i Sverige, det är att vi exporterar elen ut från landet istället för att i första hand förse Sverige med el för att bibehålla rimliga priser. Anser inte heller att elen ska skänkas bort utan att man landar på en mellanväg med rimligt elpris och därefter fortsatt export till kontinenten.

Sverige har på motsatt sätt sett till att vi inte är självförsörjande på mat, jordbruken läggs ned på löpande band. Skulle inte heller säga att befolkningen bryr sig särskilt mycket om detta. Det är först när matpriserna skenar som folk kommer gapa och skrika, ja då är det så dags att börja tänka.
Citera
2022-08-14, 09:15
  #4895
Medlem
wwrs avatar
EU ger Sverige tillstånd att genomföra översyn!

Citat:
Så kan de nya elområdena se ut

EU:s elmyndighet Acer har gett Sverige klartecken för att göra en översyn som kan mynna ut i fyra alternativ, varav några av dem innebär att vi går från fyra till tre elområden.

I alla fyra förslag utvidgas de södra delarna av landet, i dag elområde SE4, och slås ihop med stora delar av övriga elområde SE3.

I två av fallen föreslås samtidigt Stockholmsregionen bli ett helt eget elområde – ett alternativ som skulle få ödesdigra konsekvenser och leda till en kostnadssmäll för företagare och hushåll.
https://www.nyteknik.se/energi/sa-ka...-se-ut-7036243

Det bara kommer dekret från EU. Vi har ingenting att säga till om. Vi skall fungera som "Europas batteri" och sugas ut på våra naturtillgångar. Vi måste ur EU som bara spelar länder och landsdelar mot varandra. Allt större delar av Sverige måste sponsra tysk industri. Med detta förslag kommer priserna att stiga ännu mer i större delar av landet. De höga priserna kommer gradvis att krypa norrut. Norrlänningarna åker förmodligen på en smäll nu. Men alla priser kommer att stiga.

Vi hade normala priser förra året innan EU startade gas-el-kaoset. Vi måste tillbaka dit. Försörja oss själva och ta rimligt betalt för exporten. Det är vad ett land skall göra med sina naturtillgångar. Landet kan inte sälja ut naturtillgångar på invånarnas bekostnad.

...

Stockholmsförslaget är bara en bluff och ett skenmål. Det handlar om att utvidga område 4 så fler svenskar får betala till Tyskland.
Citat:
ett Stockholmsområde baserat på ett förslag från Acer och inte myndighetens [Svenska Kraftnät] främsta alternativ

Som sagt. Tysklands enda elområde kostar oss mycket. Men vi kan inte bråka med tyskarna under oklara EU-regler. Vi borde skriva tydliga bilaterala avtal. Då skulle både vi och Tyskland fungera bättre.
Citat:
Enligt honom kommer den största effekten av översynen trots allt inte bero på det svenska valet, utan på vad som händer i Tyskland och Frankrike.

– Tyskland är i dag ett stort elområde. Delas landet in i mindre elområden är det sannolikt att ett nordligt elområde blir ett upptagningsområde som i större utsträckning kommer att exportera kraft till Sverige. Det är en faktor som kommer att påverka jättemycket.


Frankrike skall ju nationalisera elbolaget och ta hand om sina tillgångar. Det är därifån EU skall styras (Bryssel är också ett skenmål). Men de svenska politikerna är köpta och säljer ut Sverige.
Citat:
Sverige nu Europas största exportör av el

Det beror mer på en nedgång av fransk export än en uppgång av svensk,
https://www.expressen.se/ekonomi/sve...xportor-av-el/
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-08-14 kl. 10:06.
Citera
2022-08-14, 10:54
  #4896
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Svenska Kraftnät har lagt pengarna på att bygga högspänningskablar till vindkraftsparker långt ute på landet och ute till havs. Ägare av vindkraftsparker får sin vindkraft inkopplad gratis på elnätet, räkningen skickas tlll svensson. Det är en informell subvention som så mycket annat som rör vindkraften.

Sedan sprider miljöpartisterna budskapet att det är marknaden som ropar efter vindkraft. På samma sätt hävdar Miljöpartiet att det var marknaden som valde att lägga ner atomkraft. Det var inte marknaden. Det var politikerna som valde att utsätta atomkraften med stora kostnader, med det uttalade målet att reaktorer skulle läggas ner.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback