Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-08-10, 20:41
  #4849
Medlem
infidels avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Jo, men det ekosystem vi har, har anpassats efter rådande förhållanden. Ifall vi släpper ut koldioxid som inte har varit i cirkulation på hundratals miljoner år, så ändrar vi förutsättningarna kraftigt. Det kommer att ta mycket lång tid för ekosystemet att anpassa sig till dom nya förutsättningarna.


Eeeeh... nej! Koldioxid är något som hela tiden sipprar ut från Jordens inre, samtidigt som atmosfären dräneras på koldixoid genom biomassa som inte oxideras utan sedimenteras. Dagens växtlighet är svältfödd på koldioxid, och ju mer koldioxid som finns i atmosfären, desto mer dräneras ur den genom ökad växtlighet, upp till en ännu oberäknad gräns. Det finns också en möjlighet att generera enorma koldixoidsänkor i världshaven genom att dumpa järnsulfat, ett bristämne som är nödvändigt för växtplankton. Det här leder också till ökade mängder djurplankton och en expansion av resten av näringskedjan. Det här görs inte för att koldixoidfaran är ren och skär teater.

Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Jag känner till att snö och is reflekterar ljus, och bidrar till ännu lägre temperaturer. Men man kan också tänka sig motsatta sambandet, att snö och is smälter, och bidrar till ännu högre temperaturer. Det är ett mycket farligt spel att spela. Det kan sluta riktigt illa.

Infallet av solljus ovanför polcirkeln är kraftigt begränsat på grund av att solen står så lågt över horisonten att den effektiva belysningsmängden är väldigt liten relativt den belysta arean. Det finns inte så mycket solstrålning kvar att reflektera upp i världsrymden och det finns alltså inte så mycket att hämta där i form av solljusabsorbtion. Däremot, när isen går hela vägen ner till Berlin kommer en mycket större mängd solstrålning att reflekteras ut igen eftersom det är längre söderut och solen står högre på himlen, och det är katastrofalt.


När det gäller polarisarnas smältande, så ligger nästan all landis på Sydpolen, som är omgiven av en gigantisk permanent roterande luftmassa som effektivt skär av luftburen konvektion norr-söder samtidigt som den driver en gigantisk cirkulär oceanström som också effektivt skär av vattenburen konvektion norr-söder. Se https://oceancurrents.rsmas.miami.ed...arctic-cp.html

Det här beror på geologiska faktorer som varat och kommer att vara i många miljoner år. Nordpolens geologi ser annorlunda ut, och här är nord-syd konvektion betydligt lättare och det är på grund av den här nord-sydliga konvektionen som vi kan bo såpass långt norrut. Grejen är dock att det mesta av isen på Nordpolen låg och flöt i havet, så när den smälter så ändras inte havsnivån. Nordpolen har tidigare varit isfri medans Sydpolen har varit helt täckt av is.

Det här med luftströmmar och vattenströmmar och Antarktis är inte något som du kommer att få se presenteras på TV eller läsa om i DN för det är ren desinformation som visas där när det gäller sådana här frågor. TV och DN är goda exempel på den stora judiska lögnen såsom Hitler beskrev den i Mein Kampf. Det rapporteras sanningsenligt om småsaker som du själv kan kolla upp, som trafikolyckor, blatteskjutningar och sådant, men det ljugs utav bara helvete om sådant som du själv bara kan kolla upp om du har läshuvud, intresse och tid, och eftersom den stora majoriteten av svenssons är grupptänkare så kommer de att repetera tillbaka de stora lögnerna som en bekräftad sanning, för alla säger ju så, och inte skulle väl tidningar och TV ljuga om något sådant, för de ljuger ju inte om trafikolyckor och blatteskjutningar.

Du är en typisk idiotsvensson som väljer åsikt efter vilken typ av godhetssignalerande han vill göra. Att fixa Sverige handlar delvis om att identifiera individer som dig och skära av er från allt politiskt inflytande för det enda ni kan göra är att bidraga till det moderna svenska lögnsamhället. Det här är bara en tillfällig lösning, för detta är egentligen ett rashygienproblem.


Hela den här klimathetsen och energiomställningen är inget annat än rena skära lögner som syftar till att krascha Sverige och svenskarnas välstånd, och en massiv majoritet av befolkningen spelar med i sin egen undergång. Det är helt bizarrt. Det är så mycket i det här landet som bygger på lögner att en normal grupptänkande papegojsvensk befinner sig i en slags kronisk psykos för hans världsbild är så förryckt.
__________________
Senast redigerad av infidel 2022-08-10 kl. 20:44.
Citera
2022-08-10, 22:20
  #4850
Medlem
Emma Borgström, elprisexpert och försäljningschef på Eon påstår att anledningen till de höga elpriserna i Sverige beror på att vi importerar mycket ström från Europa. När jag googlade verkar Sverige importerat runt 5% av hela Sveriges elförbrukning förra året. Har hon gjort en korrekt analys?

Citat:
En stor del av energin importeras till Sverige från Europa vilket nu leder till höga priser, enligt Borgström.

– I grund och botten handlar det om den oroliga energisituationen i centrala Europa på grund av kriget i Ukraina, och gassituationen. Det gör att elen som importeras till Norden blir väldigt dyr, säger hon och tillägger:

– Vi har vattenkraftproduktionen i norr medan den största konsumtionen är i södra Sverige. Det råder en obalans mellan produktion och förbrukning. Elen ska transporteras långt, och det är överföringsbegränsningar i nätet. Det gör att det blir dyrare i södra Sverige.
https://www.expressen.se/ekonomi/exp...i-aldrig-hant/
__________________
Senast redigerad av kastenhof 2022-08-10 kl. 22:23.
Citera
2022-08-10, 23:14
  #4851
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av kastenhof
Emma Borgström, elprisexpert och försäljningschef på Eon påstår att anledningen till de höga elpriserna i Sverige beror på att vi importerar mycket ström från Europa. När jag googlade verkar Sverige importerat runt 5% av hela Sveriges elförbrukning förra året. Har hon gjort en korrekt analys?


https://www.expressen.se/ekonomi/exp...i-aldrig-hant/

Hon pratar nog om elområde 3 & 4 där vi har underskott och importerar el vilket resulterar i skyhöga elpriser...

Elområde 1&2 har inte det här problemet då de har ett överskott på el.
Citera
2022-08-10, 23:56
  #4852
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av kastenhof
Idag handlade du i område 3, el för 192öre/kwh. Det innebär att du för betalar nästan 4kr/kwh, medräknat skatter och avgifter. Hur är detta ens möjligt?

Jag vet att kärnkraften går på reducerad kraft. Men jag menar, det är september och knappt någon värme behövs. Jag får känslan av att staten och vattenfall passar på att höja priserna på sommaren för att få alla konsumenter att binda sina elavtal inför vintern och elbolagen tjänar än mer pengar, mer än att det faktiskt skulle vara någon strömbrist just nu. Framförallt när tidningarna varenda skriver om det höga elpriset, vilket gör att konsumenterna accepterar ett högre elpris

Jag antar att du vet att elmarknaden avreglerades och privatiserades 1996 i akt och mening att vi elkonsumeter skulle få större frihet att välja från vilket elbolag vi vill köpa el och att konkurrensen mellan elbolagen skulle ge oss lägre elpriser.
Och så blev det ju....
Citera
2022-08-11, 00:15
  #4853
Medlem
OliverCromwells avatar
Vet inte om någon redan delat det här, men så ser läget ut just nu:https://twitter.com/DavidJohnsson5/s...categorized%2F
Citera
2022-08-11, 00:38
  #4854
Medlem
Nu den 11:e Augusti går spotpriset från 0.0005 till 5.2694 kr/kWh på några timmar i SE4. Gött med vindkraft och elpriser som åker berg-och-dalbana.

Edit: klockan 05.59 är priset 0.0056 kr/kWh och en minut senare är priset 3.9689 kr/kWh. 70000% prisdifferens från ena minuten till den andra, inte fy skam!
__________________
Senast redigerad av typhoon 2022-08-11 kl. 00:45.
Citera
2022-08-11, 07:04
  #4855
Medlem
wwrs avatar
Jag uppfattar att det drivs propaganda (bl.a. av Vattenfalls chef) att försöka få Sverige att bygga ut vår elöverföring inom landet. Men det skulle bara medföra att EU kunde slussa ännu mer svensk el till kontinenten vilket bara höjer våra priser ännu mer. På Twitter skrivs det att skillnaderna är stora inom landet. Det hetsas för att norrlänningarna skall betala mer. EU försöker skapa splittring inom Sverige och även mellan Sverige och Tyskland. (Det är möjligt att denna ökade tömning av Sverige på el redan inletts genom olika "renoveringar av stamnätet".)

Men att bygga ut överföringen är fel slutsats. Om staten istället begränsar elexporten och kopplar fri Sverige och vår klimatvänliga el från det el-kaos som EU har skapat på kontinenten genom gasbojott, luddiga regler för överföring mellan länder och auktionssystem som gynnar företagen så har vi normala priser, precis som förra året.

Våra politiker måste helt enkelt ta upp med EU hur vi utnyttjas. Men våra politiker står på EU:s lönelista (framtida styrelseuppdrag och liknande) och gör ingenting. De stora partierna, (S, M, SD ...) bestämmer. Men de vågar inte gå mot EU och har ställt upp den i praktiken betydelselösa syndabocken Miljöpartiet för oss att ta ut vår ilska på när vi betalar elräkningen.

Pressen är också köpt och stöder alla EU-projekt, även de som missgynnar svenskar. Så våra politker kan fortsätta att inget göra åt situatitonen.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-08-11 kl. 07:22.
Citera
2022-08-11, 07:09
  #4856
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Jag uppfattar att det drivs propaganda (bl.a. av Vattenfalls chef) att försöka få Sverige att bygga ut sin elöverföring inom landet. Men det skulle bara medföra att EU kunde slussa ännu mer svensk el till kontinenten vilket bara höjer våra priser ännu mer. På Twitter skrivs det att skillnaderna är stora inom landet. Det hetsas för att norrlänningarna skall betala mer. EU försöker skapa splittring inom Sverige och även mellan Sverige och Tyskland. (Det är möjligt att denna ökade tömning av SVerige på el redan inletts genom olika "renoveringar av stamnätet".)

Men att bygga ut överföringen är fel slutsats. Om staten istället begränsar elexporten och kopplar fri Sverige och vår klimatvänliga el från det el-kaos som EU har skapat på kontinenten genom gasbojott, luddiga regler för överföring mellan länder och auktionssystem som gynnar företagen så har vi normala priser, precis som förra året.

Våra politiker måste helt enkelt ta upp med EU hur vi utnyttjas. Men våra politiker står på EU:s lönelista (framtida styrelseuppdrag och liknande) och gör ingenting. De stora partierna, (S, M, SD ...) bestämmer. Men de vågar inte gå mot EU och har ställt upp den i praktiken betydelselösa syndabocken Miljöpartiet för oss att ta ut vår ilska på när vi betalar elräkningen.
Utnyttjas?
Vi gynnas av att ha höga elpriser.
En exportvara vi får bra betalt för, tur vi bor i Sverige där vi är självförsörjande på el och dessutom kan exportera vårt stora överskott till höga priser.
Ändrar de nåt är det inte för att Sverige missgynnas, vi får vara glada den lilla stund vi kan tälja guld med smörkniv.
Citera
2022-08-11, 07:17
  #4857
Medlem
wwrs avatar
Sverige har gott om el och kan ge svenskarna normala elpriser. Vi har ett överskott som vi däremot kan sälja och tjäna pengar på EU:s gas-el-kaos.

Just nu fungerar de svenska elpriserna som en extra skatt på svenskarna. Dessutom går en stor del till utlandet. Sveriges stat och kommuner äger bara 54% av svensk elproduktion.

Staten skall inte hissa upp priser för svenskarna och stoppa pengarna i fickan. Även vissa, ofta mindre, företag har svårt. En del har gått i konkurs pga de höga elpriserna, vilket beskrivits i massmedia.
__________________
Senast redigerad av wwr 2022-08-11 kl. 07:27.
Citera
2022-08-11, 14:19
  #4858
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LaurentiusLucidor
Någon vet säkert, dock inte jag!

Pengarna kanske har gått upp i rök precis som de CO2-besparingar som förvandlades till utsläpp när reaktorerna i Oskarshamn och Ringhals lades ned istället för att Danska och Tyska kolkraftverk gjorde det?

Det där är någonting som får atomkraftens motståndare att komma med konstiga krumbuktningar. Dom vill inte medge att nerläggning av atomkraft ger ökade utsläpp av koldioxid.

Jag tänker på energiförsörjningen som kommunicerande kärl. Nerlagd atomkraft i Sverige kommer på något sätt att ge ökade utsläpp av koldioxid någonstans. Ökningen av utsläpp behöver inte ske i Sverige. Det behöver inte vara så att man kan identifiera en kraftström från ett polskt kolkraftverk till Ringhals i samband mer nerläggningen av reaktorer. Men någonstans kommer det minskade utbudet av energi att leda till ökad efterfrågan på fossila bränslen.

Ökningen av utsläpp kan ske genom att kolkraftverk kör på en högre effekt än dom annars skulle ha gjort. Det kan även ske genom att energibristen får industrier att välja bort Sverige, och istället förlägga sig på platser där kolkraft står för energiförsörjningen.

På något sätt blir utsläppen högre jämfört med ifall reaktorerna hade fått vara i bruk.

Tänker jag rätt när jag betraktar det som kommunicerande kärl?

Det som jag är osäker på, är huruvida vindkraften kan tas med i resonemanget om kommunicerande kärl. Industrier vill ha pålitlig energiförsörjning, inte energiförsörjning som varierar med vädret. Kan då vindkraften bidra till att göra Sverige attraktivt för industrier? Kan vindkraften minska fossileldade kraftverks konsumtion av bränslen när det blåser? Kan dom fossileldade kraftverken reglera sin förbränning tillräckligt snabbt för att anpassa sig efter vindkraftens varierande produktion?
Citera
2022-08-11, 21:04
  #4859
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Eeeeh... nej! Koldioxid är något som hela tiden sipprar ut från Jordens inre, samtidigt som atmosfären dräneras på koldixoid genom biomassa som inte oxideras utan sedimenteras. Dagens växtlighet är svältfödd på koldioxid, och ju mer koldioxid som finns i atmosfären, desto mer dräneras ur den genom ökad växtlighet, upp till en ännu oberäknad gräns. Det finns också en möjlighet att generera enorma koldixoidsänkor i världshaven genom att dumpa järnsulfat, ett bristämne som är nödvändigt för växtplankton. Det här leder också till ökade mängder djurplankton och en expansion av resten av näringskedjan. Det här görs inte för att koldixoidfaran är ren och skär teater.Infallet av solljus ovanför polcirkeln är kraftigt begränsat på grund av att solen står så lågt över horisonten att den effektiva belysningsmängden är väldigt liten relativt den belysta arean. Det finns inte så mycket solstrålning kvar att reflektera upp i världsrymden och det finns alltså inte så mycket att hämta där i form av solljusabsorbtion. Däremot, när isen går hela vägen ner till Berlin kommer en mycket större mängd solstrålning att reflekteras ut igen eftersom det är längre söderut och solen står högre på himlen, och det är katastrofalt.


När det gäller polarisarnas smältande, så ligger nästan all landis på Sydpolen, som är omgiven av en gigantisk permanent roterande luftmassa som effektivt skär av luftburen konvektion norr-söder samtidigt som den driver en gigantisk cirkulär oceanström som också effektivt skär av vattenburen konvektion norr-söder. Se https://oceancurrents.rsmas.miami.ed...arctic-cp.html

Det här beror på geologiska faktorer som varat och kommer att vara i många miljoner år. Nordpolens geologi ser annorlunda ut, och här är nord-syd konvektion betydligt lättare och det är på grund av den här nord-sydliga konvektionen som vi kan bo såpass långt norrut. Grejen är dock att det mesta av isen på Nordpolen låg och flöt i havet, så när den smälter så ändras inte havsnivån. Nordpolen har tidigare varit isfri medans Sydpolen har varit helt täckt av is.

Det här med luftströmmar och vattenströmmar och Antarktis är inte något som du kommer att få se presenteras på TV eller läsa om i DN för det är ren desinformation som visas där när det gäller sådana här frågor. TV och DN är goda exempel på den stora judiska lögnen såsom Hitler beskrev den i Mein Kampf. Det rapporteras sanningsenligt om småsaker som du själv kan kolla upp, som trafikolyckor, blatteskjutningar och sådant, men det ljugs utav bara helvete om sådant som du själv bara kan kolla upp om du har läshuvud, intresse och tid, och eftersom den stora majoriteten av svenssons är grupptänkare så kommer de att repetera tillbaka de stora lögnerna som en bekräftad sanning, för alla säger ju så, och inte skulle väl tidningar och TV ljuga om något sådant, för de ljuger ju inte om trafikolyckor och blatteskjutningar.

Jag är införstådd med att journalisterna inte är ärliga. Det beror inte på saker som jag har läst på annat håll, utan för att journalisternas beskrivning av Världen inte går ihop. Journalistkårens politiska program innehåller motsägelser. Ett exempel är att journalisterna anklagar vita människor för att se sig själva som överlägsna. Journalisterna utger sig ha ståndpunkten att alla etniciteter är identiska, med undantag för pigmenteringen. Trots det, så beskrivs invandrare som överlägsna människor som ska frälsa Europa med sin närvaro. Dom underlägsna européerna förväntas välkomna dom överlägsna människorna som ska bygga ett bättre samhälle i Europa. Den ståndpunkten skär sig med ståndpunkten om alla etniciteters likhet. Ett annat exempel är miljön. Journalisterna säger sig stå för att vi ska skydda miljön. Det är en ståndpunkt som jag står bakom. Samtidigt så vurmar journalisterna för invandring. Det går inte ihop med ståndpunkten att vi ska värna om miljön. Jag har inte hört någon journalist ta upp frågan om invandringens miljöbelastning, trots att en ökad befolkningsmängd oundvikligen leder till större miljöbelastning. Det är en fråga som förtigs. Eller, jo, befolkningsmängdens belastning på miljön nämns, men enbart när det gäller européernas egna barn. Dessa betraktas som en miljöbelastning, men inte dom folkmassor som anländer från andra världsdelar.

Eftersom diskussionen handlade om energiförbrukning och koldioxid, så kan man fundera: Ökar eller minskar energiförbrukningen när ständigt fler människor trycks in i landet?

Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Du är en typisk idiotsvensson som väljer åsikt efter vilken typ av godhetssignalerande han vill göra. Att fixa Sverige handlar delvis om att identifiera individer som dig och skära av er från allt politiskt inflytande för det enda ni kan göra är att bidraga till det moderna svenska lögnsamhället. Det här är bara en tillfällig lösning, för detta är egentligen ett rashygienproblem.


Hela den här klimathetsen och energiomställningen är inget annat än rena skära lögner som syftar till att krascha Sverige och svenskarnas välstånd, och en massiv majoritet av befolkningen spelar med i sin egen undergång. Det är helt bizarrt. Det är så mycket i det här landet som bygger på lögner att en normal grupptänkande papegojsvensk befinner sig i en slags kronisk psykos för hans världsbild är så förryckt.

Att gå bort från fossila bränslen behöver inte krascha svenskarnas välstånd. Tvärtom, så skulle en massa pengar stanna kvar i landet, istället för att pumpas in i oljeshejkernas plånböcker. Det stora problemet är att en massa påstådda miljövänner har bekämpat atomkraften, som är den energikälla som har potential att ersätta fossila bränslen. Dom påstådda miljövännerna har predikat om vind- och sol-kraft, men dom energikällorna är ingen framgång. Deras drömmar om sol och vind har medfört att vi sitter fast i att vara beroende av petroleum. Och pengarna fortsätter att flöda, från västländerna till dom petroleumexporterande länderna.
Citera
2022-08-12, 00:00
  #4860
Medlem
DeValeras avatar
Citat:
Ursprungligen postat av tipsexperten
Nej jag trollar inte.
Det är väl självklart om priset på en exportvara ökar så får vi större inkomster.

Vilka är vi? Svara på detta.

Elproducenter tjänar pengar. Elkonsumenter förlorar pengar - du får mindre i din egen plånbok och då konsumerar du mindre av andra varor och tjänster vilket påverkar samhällsekonomin negativt.

Staten kan tjäna pengar om via Vattenfall och om andra bolag väljer att betala skatt i Sverige. Skatteplanerar E.ON och Fortum försvinner alla pengar till ägarna i Tyskland och Finland. Inget för Sverige och svenskarna.

De driver upp kostnaderna för företag som använder mycket el, våra produkter blir dyrare och arbetsgivarna kan spendera mindre på löner till anställda.

Offentliga verksamheter som ishallar, simhallar blir mycket dyra i drift för kommunerna, sjukhusen får betala elräkningar istället för operation.


Citat:
Även om vi använder samma vara själv för att tillverka andra produkter.
Om oljan är billig är det bra för oss men inte för de som producerar olja.
Om elen är billig är det bra för de som importerar el men inte för oss som är nettoexportörer.

Det är inte bra för de oljeproducerande länderna att priset är för högt. Du är säkert för ung, men på 70-talet skapade OPEC länderna en oljekris genom att chockhöja priset. Detta ledde till saker i de västliga ekonomierna. Dels minskade man sitt oljeberoende genom tex bygga kärnkraftverk och dels ledde det till en inflation som gjorde våra industriprodukter dyrare att importera för oljeländerna. Så summan var att prishöjningen av oljan slog tillbaka på producentländerna. När man insett detta höjdes produktionen och oljepriset föll under 80-talet till en jämviktsnivå som var fördelaktigt för både producent- och konsumentländer.

Det är inte bra om elpriserna är höga i Sverige eftersom det som jag nämnt tidigare flera gånger att det slår mot vår industri, våra hushåll-konsumtion och offentliga verksamhet.

När vi lagt ned kärnkraften till stora delar har det blivit så att vi exporterar vindkraft till ett lågt pris när det blåser, men samtidigt måste vi importerar en hel del el när det är kallt och inte blåser, den elen är superdyr att importera.

Drev vi igenom Vänsterpartiets idé om ett nationellt pristak i Sverige och att det som blir över får gå på export till marknadspris vore ju helt utmärkt. Då skulle ditt resonemang hålla.

Citat:
Finland är våra konkurrenter inom skogsindustrin, de får sämre konkurrenskraft gentemot oss om elpriset är högre.
Tyskland inom stål och bilindustri bland annat, samma resultat där.
Ryssland kommer vara de största vinnarna på det här och Sverige blir god tvåa.
Skulle du vilja att pappersmassan och järnmalmen var jättebilligt också?

Finland äger en stor del av pappersindustri.

Visst vore det bra att erbjuda våra pappersföretag och stålföretag en verklig fördel. Detta har billiga elpriser varit sedan vi byggde ut vattenkraften och kärnkraften, Så om du vill att Sverige ska ha billig miljöel så är det på kärnkraft vi ska satsa. Då får vi priser runt 20 öre kWh, inte 5 kr kWH som idag. Om du hade en pappersmassefabrik, vad ville du betala för elen, 20 öre eller 5 kr? Med billig kärnkraftsel skulle Svenska företag vara riktigt konkurrenskraftiga och Sverige skulle kunna attrahera många tillverkande företag till landet. Det vore väl bra?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback