• 1
  • 2
2022-07-12, 15:41
  #13
Moderator
Allaballawallas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av A.way
Alltså, fårhundar är inte vanliga hundar, om det var det du trodde.
Dessutom är det menat att ha de i grupp. De samarbetar. Finns videor på youtube. Såklart ingen sätter ut en ensam stackars hund, hoppas jag.

Tack för att det idiotförklarar mig...
Blir lite osäker på hur du tänker när du lyckades missa att jag skrev boskapsvaktande hundar... Jag vågar dessutom påstå att jag är mer än väl insatt i hur det fungerar med det här då jag följt det svenska projektet med boskapsvaktande hundar sedan väldigt länge. Hittills är det en bra tanke som förhoppningsvis kunnat hjälpa ett fåtal, men det är omöjligt att genomföra på bred front i alla delar av Sverige där både varg och tamdjur finns. Har man riktigt otur är det dessutom hundarna som triggar vargarna. Ett par stycken hundar bland fåren är för övrigt inget som nödvändigtvis håller borta en flock med vargar.

Ursprungligen såg den typen av hundar till att vakta och skydda fåren samt slå larm till fåraherdarna så att även dessa kom och hjälpte till. Det är inte hundar som är tänkta att lämna helt och hållet vind för våg bland fåren så att de ska lösa precis allt själva. De är "bara" det första ledet i försvarslinjen.

Maremma (Egentligen Maremmano abruzzese.) i grupp fungerar någorlunda avskräckande för varg, men är inget 100% säkert skydd. De är i grunden anpassade till den typ av mindre vargar som finns nere på kontinenten, men håller inte alla gånger måtten uppe i norden eller över på ryska sidan. Man kan säga att de är bra och bättre än myckat annat men det är ju inte heller gratis att hålla ett par stycken till varje fårflock.

Den typ av varg vi har i Sverige är betydligt större än vad den sydeuropeiska är och kräver ofta några av de vassare raserna, exempelvis Kangal, Kavkazskaja ovtjarka eller Sredneasiatskaja ovtjarka och det är ju inte direkt gratis att hålla ett par stycken av dem heller per fårflock. Det hela är ju något av en balansgång då det till syvende och sist främst är ekonomiska intressen som ligger till grund för fårnäringen. Ju fler hundar som krävs desto mindre lönsamhet i fårnäringen.

Kruxet är väl dessutom att långt ifrån alla boskapsvaktande raser lämpar sig att ha i Sverige där strikt ägaransvar för hund råder samtidigt som vi har allemansrätten.

Då blir det i många fall att ha ett stängsel som även håller hundarna inne hos fåren eftersom vi ju inte vill att någon människa som utnyttjar allemansrätten ska bli attackerad. Där faller lite vitsen med det hela... Annars riskerar vi att få det som i Noreg förra veckan: https://svenskjakt.se/start/nyhet/bo...nar-hundagare/

Citat:
"Det var på måndagsmorgonen som de båda boskapsvaktande hundarna, av rasen kaukasisk ovtjarka, rymde från sin gård. Polisen har under förmiddagen fått fast den ena hunden efter att de båda hundarna angripit en hundägare som var ute på en morgonpromenad med sin hund.

Den andra jättehunden är fortsatt på rymmen – och det är den individen som anses vara den farligaste av de två, uppger norska TV2.

Polisen avråder alla hundägare att gå ut på en promenad med sina hundar i Porsgrunns centrum och närliggande områden tills de fått kontroll på även den andra boskapsvaktande hunden.
"

Det är för övrigt bara en handfull hundar i hela Sverige totalt sett som har godkänts av Viltskadecenter och länsstyrelser för praktisk användning då man är tvungen att söka dispens (Vilken inte undantar hundägaransvaret.) och det finns betydligt fler fårfarmare än så.

https://boskapsvaktandehundar.se/
https://www.slu.se/centrumbildningar...ltskadecenter/
https://www.slu.se/centrumbildningar...ktande-hundar/
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback