2011-05-16, 21:00
  #1
Moderator
Humbugs avatar
Vill först klargöra att för stora populationer är naturligtvis inte bra. Här är en bild från Stockholms skärgård som Oddball postade -08: http://img504.imageshack.us/img504/8376/pict0211vm2.jpg och naturligtvis ska man för naturens skull göra sitt bästa för att hålla efter dem.

Läste idag den mycket intressanta artikeln om de kläckningsfärdiga Skarv-ungarna som brutalt plågades ihjäl.
Intressant att det är lobbyorganisationen Jägareförbundet tillsammans med Stockholms läns fiskarförbund som ansvarar för jakten. Det påminner i mångt och mycket om vargjakten som även den styrs av lobbyorganisationer med egna ekonomiska- samt hobbyrelaterade intressen i dess utrotande.
Som huvudargument menar man att skarven är inplanterad i Sverige av en man vid namn Bengt Berg, men om detta tvistar de lärde. Det är viktigt att komma ihåg att påståenden om inplantering är vanligt förekommande bland de grupper som har intresse i att ett djur försvinner, så det finns alltså en stor anledning att tvivla på dessa uppgifter. Kanske inte att den blivit inplanterad, men att den inte hör hemma i vår natur. Fynd av fossila ben pekar på att skarven hör hemma här.

Citat:
Mellanskarven har urgammal förekomst i Europa och den europeiska förekomsten är på inget sätt isolerad. Tvärtom utgör denna den västligaste delen av en vidsträckt utbredning som sträcker sig från Stilla havet genom Asien till Europa.
http://www.stof.nu/index-nyheter/2010/100425-Skarv.pdf

Anders Wirdheim skriver som avslutning i filen ovan:
Citat:
Att skjuta bort skarvarna har blivit den enkla lösningen. I myten om den ”kinesiska fiskeskarven” har skarvhatet dessutom fått legitimitet trots att teorin inte håller ens för en enkel granskning.

Anledningen till att det finns ett intresse i att skarven försvinner har alltså precis samma grunder som varghatet - Egenintresse.
Och glöm för guds skull inte de stackars skärgårdsbor som betalat miljoner för att bo nära naturen och som sedan tvingas ha den inpå husknuten...
__________________
Senast redigerad av Humbug 2011-05-16 kl. 21:04.
Citera
2011-05-16, 21:08
  #2
Medlem
charkovs avatar
Finns 2 st arter av skarv i Sverige storskarv och även den sällsynta toppskarven.
Och nä, dom skall inte vara inplanterade. Däremot är dom hatade av många fiskare.
Citera
2011-05-16, 21:09
  #3
Medlem
Knotknets avatar
Jag har aldrig hört om att den skulle vara inplanterad och förstår inte varför någon skulle göra det. Skarven förekommer väl mest i södra Sverige och är väl så vitt jag vet en flyttfågel.
Citera
2011-05-16, 21:21
  #4
Medlem
charkovs avatar
Citat:
I slutet av 1800-talet försvann skarven bland de häckande fågelarterna i Östersjön på grund av förföljelsen som arten blev utsatt för. Det tog tio år innan skarven återvände till Östersjön. Arten började häcka i den finska havsskärgården år 1996. I Europa förekommer två underarter av skarv, Phalacrocorax c. carbo som häckar på fågelbergen i Nordsjön och Nordatlanten och P.c. sinensis som häckar på andra ställen i Europa, bl.a. i Östersjön, och även på skogsbeklädda skär. Till utseendet är underarterna mycket lika.

http://www.environment.fi/default.asp?node=15912&lan=sv
Citera
2011-05-16, 21:27
  #5
Medlem
KemiskaAlis avatar
Det finns givetvis teorier kring det mesta och beroende på vem du frågar kommer du få olika svar. Personligen som sportfiskare anser jag att skarven inte ska vara en del av det svenska ekosystemet. Rent intuitivt tror jag fågelarten skulle brett ut sig i större utsträckning om den var inhemsk utav den simpla anledningen att den frodas redan bra i den Svenska skärgården.

Huruvida fågelskrället är inplanterat eller ej är enligt mig inte en viktigt fråga. Frågan är vad vi ska göra åt problemet.

Svenska vatten har redan nog problem med som övergödning, utfiskning och ekosystem-kollaps(?). Att några hippie djurrättsaktivister ska hålla på och gnälla så att ett effektivt och bra projekt ska läggas på is är idiotiskt.

Skarven äter mellan 5-8 hg per dag och populationen beräknas uppgå till över 30000 i Stockholms skärgård.

Hållbar utveckling? - Knappast.
__________________
Senast redigerad av KemiskaAli 2011-05-16 kl. 21:30.
Citera
2013-08-22, 18:27
  #6
Medlem
PaterNoster777s avatar
Tråden Abborren utdöd i Mälaren har kommit att beröra Skarven. Även om Skarven ställer till skada för bestånden av Abborre, liksom, inte minst mot Ålen, som är rödlistad, är det kanske bättre om diskutionen om denna invasiva art kan föras i en befintlig tråd.
Lite fakta om den kinesiska Ålkråkan ges nedan.

http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&v ed=0CFsQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.fiskevard.nu%2Ff iles%2FDen_kinesiska_skarven_Phalacrocorax_carbo_s inensis_Blume nbach_1798_av_Christer_Olburs_2008-10-15.pdf&ei=ly8WUsjXEML-4QTPuYD4Cw&usg=AFQjCNFY_AgYFWf1v8VWadm6PmcuGye3Gg& bvm=bv.51156542,d.bGE
Citera
2020-06-22, 00:23
  #7
Medlem
AnnikaLundmarks avatar
Pelikanfågeln skarv har sedan den var nära utrotning i början av 1900-talet etablerat sig på allvar vid nordiska vattendrag. Medan vissa fängslas av denna fågels udda personlighet, pekar andra på konsekvenserna dess närvaro har för växtlighet, fiskebestånd – och lukten.
Citat:
Sjöfågeln skarv var i början av förra seklet närapå utdöd och helt borta som häckfågel i Norden men den har kommit tillbaka och det med besked. Den tillhör ordningen pelikanfåglar, och det finns ca 30 olika arter i världen.

Den allmänt vanligast förekommande arten är storskarv. En underart till denna är mellanskarv och det är denna som häckar i Norden. Den återfinns längs hela vår kust och i många sjöar.

Mellanskarven är en flyttfågel och brukar tillbringa vintern i Mellaneuropa eller längs Medelhavets kuster. Ett ökande antal skarvar väljer dock numera att övervintra.
https://www.nordfront.se/skarven-en-...-skadedjur.smr
Citera
2020-06-22, 10:56
  #8
Medlem
Om skarven finns i så stort antal som 30 000 bara i Stockholms skärgård samt att den finns i stor mängd i våra insjöar, så tål den naturligtvis att jagas. Att reglera en STOR stam behöver inte vara fel men jakten skall bedrivas på ett etiskt försvarbart sätt. Och här har man ju läst om att det brister då jakten utförs som hämnd på "fisktjuvar". Jägarna / yrkesfiskarna bör här ändra attityd och styra upp jakten, så att den inte framstår som grym.
Citera
2022-06-29, 12:08
  #9
Avstängd
Skarven kommer från Kina , ett bra sätt att bli av med dem är att gå iland å picka äggen med en vässad pinne helt lagligt omkring 1950 fanns nästan inga skarvar i Sthlm skärgård.
Citera
2022-07-08, 15:41
  #10
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Grodologen
Om skarven finns i så stort antal som 30 000 bara i Stockholms skärgård samt att den finns i stor mängd i våra insjöar, så tål den naturligtvis att jagas. Att reglera en STOR stam behöver inte vara fel men jakten skall bedrivas på ett etiskt försvarbart sätt.....
Låt jägare jaga skarven. Den har ökat enormt de senaste åren och flockar med tusentals skarvar förstör fisket för yrkesfiskare och andra fågelarter. Fiskare ska fiska.
Citera
2022-07-08, 15:46
  #11
Medlem
För tjugo år sedan var de en plåga i Hjälmaren men varefter havsörnsbeståndet ökat vid sjön är deras population i balans.
Citera
2022-07-08, 22:59
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av NurseRatched
För tjugo år sedan var de en plåga i Hjälmaren men varefter havsörnsbeståndet ökat vid sjön är deras population i balans.
detsamma hörde jag av en man boende på Torsö i Vänern. Även där tycks örnar ge sig på skarven och hålla den kort.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback