• 1
  • 2
2022-06-29, 10:40
  #1
Medlem
JagMatarHuslimers avatar
Citat:
Axel Johnson-koncernen säljer varuhuskedjan Åhléns, enligt ett pressmeddelande. Ny ägare blir Axcent of Scandinavia, som bland annat äger Ur & Penn.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/a...och-penn-agare

Vilka andra bolag ägs av Axcent of Scandinavia? Vad vet vi mer om koncernen? Finns inte så mycket info att hitta på nätet om detta.
Citera
2022-06-29, 11:09
  #2
Medlem
EuroDs avatar
Ägs av en Ayad Al-Saffar, bara en sån sak.
Citera
2022-06-29, 11:20
  #3
Medlem
Smithsonians avatar
Citat:
Ursprungligen postat av EuroD
Ägs av en Ayad Al-Saffar, bara en sån sak.
Låter som en helt orimlig historia.

Citat:
yad Al Saffar föddes i Damaskus, men växte upp i ett krigshärjat Libanon. För att undvika kriget tog sig Al Saffar till Sverige som flykting 1984, och tillbringade sin första tid på en flyktingförläggning i Rättvik. Efter att ha fått uppehållstillstånd försörjde han sig som bärplockare och skogsarbetare och studerade bilelektronik när han bestämde sig för att bli affärsman.[1]

Ayad började sin karriär genom att sälja klockor på marknader och torg runt om i Sverige. 1991 grundade han Klockgrossisten i Norden.[2][3]

Förvärv
2002 blev Ayad Al Saffar kontaktad av Ur & Penns ägare med erbjudandet att köpa 10% av bolaget. Efter förhandlingar kom de överens om att Ayad skulle köpa hela bolaget.[4]

Ur & Penn med sina 40 butiker gick med förlust, men genom en ny sortiments- och prisstrategi lyckades Ayad vända bolaget till vinst redan under första året. Idag har Ur & Penn över 100 butiker varav sex drivs på franchisebasis.[5]

2006 förvärvade Ayad Al Saffar den nederländska butikskedjan Lucardi från CVC Capital Partners med 94 butiker. Likt Ur & Penn var även Lucardi förlusttyngd sedan flera år, en trend som vändes inom 10 månader. 2007 förvärvades den förlustdrabbade nederländska varuhuskedjan Kijkshop. Med sina 104 varuhus kom även Kijkshop att vändas till lönsamhet på kort tid.

Så han börjar som bärplockare, börjar sälja lite klockor och sen köper han upp en av Sveriges största klockgrossist som går i förlust, vänder till vinst inom ett år, och sen gör han om samma sak med Lucardi (Nederländerna) och Kijkshop (Nederländerna). Alltid inom ett år. Luktar penningtvätt så det skriker om det.
Citera
2022-06-29, 11:33
  #4
Medlem
Han ska enligt intervju i Dagens Industri öppna "nya varuhus". Det låter spännande...
__________________
Senast redigerad av Vritra 2022-06-29 kl. 11:36.
Citera
2022-06-29, 11:43
  #5
Medlem
Enligt de rykten jag hört hade familjen gott om pengar. Men det hindrar ju inte att han jobbat hårt med enklare jobb för att inte bränna av familjens pengar innan god satsning hittats.

Hur många fastigheter ingår i paketet - Åhlens Stockholm ägs av Hufvudstaden.

Vad är Axel Johnson för företag jfrt med vad Antionia äger o driver?
Citera
2022-06-29, 11:54
  #6
Medlem
Bajskolvens avatar
Ska Åhlens ha samma skitreor som ur&penn alltid har?

Har ni någonsin varit i en ur&penn som INTE har utförsäljning och rea på ALLT?
Citera
2022-06-29, 13:50
  #7
Medlem
321js avatar
https://www.dagenshandel.se/article/...sta_konkurrent

Åhléns nya ägare – "Systembolaget ska bli vår största konkurrent"

Ett segment som den nya ägaren vill bli ännu starkare inom ännu mer är presentsegmentet, där exemplevis att ta fram fina förpackningar ingår.

– Vår största konkurrent ska bli Systembolaget och Interflora. Istället för att köpa blommor eller en flaska vin ska konsumenterna kunna köpa en parfym eller ett smycke hos oss när man ska gå iväg, berättar Ayad om framtidsplanerna.
__________________
Senast redigerad av 321j 2022-06-29 kl. 14:01.
Citera
2022-06-29, 14:00
  #8
Medlem
UndeadNinjas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av 321j
https://www.dagenshandel.se/article/...sta_konkurrent

Åhléns nya ägare – "Systembolaget ska bli vår största konkurrent"

Artikeln är låst så kan du länka lite text om "Systembolaget ska bli vår största konkurent"?

Det är ju lite intressant. Vad är det för verksamhet nya Åhlens är tänkt att syssla med?
Citera
2022-06-29, 14:32
  #9
Medlem
MissDecibellas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bajskolven
Ska Åhlens ha samma skitreor som ur&penn alltid har?

Har ni någonsin varit i en ur&penn som INTE har utförsäljning och rea på ALLT?


Har du missat nya butikerna ”Åhléns outlet”..?
Läste dessutom för inte så längesen (i DN tror jag) om att samtidigt som ’vanliga’ Åhléns-butiker ska minska i antal så ska outlet-butikerna utökas.
Citera
2022-06-29, 14:55
  #10
Medlem
gubbjavlars avatar
Planen verkar vara att öppna nya Åhlens-butiker i mindre orter för att sälja "gå-bort-presenter" och inredningsdetaljer. Såna små "gulliga designbutiker" finns på nära nog varje mindre ort och kan säkert gå ganska bra på vissa platser (särskilt semesterorter), så om de kan göra en kedja av det och skära kostnader kan det kanske funka. Varumärket är ju starkt.

En av de andra storägarna, Torsten Jansson, har ju gjort pengar på att sälja designglas från Orrefors och Kosta Boda både i exklusiva småbutiker och ffa i stora outlets. Frågan är vad de ska göra med sin stora onlinesatsning där de plöjt ner massor av pengar? Det gifter sig ju ganska dåligt med gulliga, lokala småbutiker men kan iofs funka som outlet. Har dock svårt att tro att Carin Wester m. fl. skulle vilja sälja sina prylar via små turistfällor på Gotland och Allt-ska-bort-lador i Vingåker.

Det skulle vara intressant att veta prislappen och hur många av varuhusfastigheterna som ägs av Åhlens.
Citera
2022-06-29, 15:27
  #11
Medlem
Jaha.
Då blir det ännu mer kinesvaror som tränger undan den sista europeiska industrin som finns kvar.

ungefär som kinesiska skräpbutiker som dollarstore,biltema,rusta,ikea osv som dödar alla småbutiker på många orter så fort de öppnar sina kinesvaruhus och effektivt dödar all europeisk tillvekningsindustri och våra jobb.

Det är fulkonkurrens man kör med.

tacka vet jag varuhuset stockmann som fortfarande har iallafall vissa saker från europa eller tyska butiker.
__________________
Senast redigerad av Blatteman 2022-06-29 kl. 15:34.
Citera
2022-06-29, 16:12
  #12
Medlem
Jag vet vem Ayad är och har träffat honom genom gemensamma bekanta, även hans son Abed.
Min uppfattning är att Ayad är otroligt affärsorienterad, och hans son Abed (som är VD för Ur&penn) är en stabil, välutbildad kille.
Jag ser ingen anledning till att detta inte kan vara en bra sak för Åhléns. Kul och välbehövligt att någon rör om i grytan!
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback