2022-04-30, 16:46
  #49
Medlem
Duerfs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av AktuellaAmnen
Pinsamt inlägg.
Som sagt, det är inte bara "Flashbacks begåvningsreserv" som delar den åsikten.


https://www.svd.se/a/g6noXL/svart-at...a-rysk-ekonomi

Nämn ett annat land som sitter på en enorm mängd råvaror som sanktioner har fungerat mot?
Det är du som tillhör begåvningsreserven och inte vet vad du pratar om.

Sanktionerna fungerar redan mot Ryssland. De har flera procents inflation i veckan. Arbetslösheten ökar och kommer skena när västbolagen börjar sparka sina anställda. Deras tillverkningsindustri börjar avstanna i brist på komponenter. När Europa kommer kunna minska inköpen av olja och gas under de kommande 12-24 månaderna kommer det svida ännu mer för Ryssland har ingen annan att sälja till. Bygga pipelines tar väldigt lång tid och är väldigt dyrt.

Sanktioner har fungerat bra mot råvaruekonomier som Venezuela, Iran och Nordkorea. Länderna är utarmade.
Citera
2022-04-30, 16:51
  #50
Medlem
Tuors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Sextioplus
På kort sikt kommer vi att förlora pengar. På lång sikt kommer mer grön energi att produceras och alternativ till Rysslands produkter tas fram. Vi riskerar inte att bli utpressade en gång till.
Och så kommer vi att ha ett försvagat Ryssland bakom en ny järnridån där de visat sig höra hemma.

Du har dessvärre fel.

Vad är för övrigt kort sikt för dig? 5-6 år? Du vet att vissa vill leva idag också väl?
Citera
2022-04-30, 16:54
  #51
Medlem
Black-butts-matters avatar
Citat:
Ursprungligen postat av AktuellaAmnen
Eftersom det är EU-länderna som själva väljer att förstöra sina egna ekonomier, är det alltså inte Ryssland som är problemet, vad gäller trådens ämne.
Om du tycker min förklaring var svårförståelig, läs dessa inlägg som med andra ord förmedlar samma ståndpunkt:


Du ska veta att om det finns en konflikt mellan två grannar på din gata, då är inte du ansvarig. Om du trots det väljer att självskada dig i någon slags "solidarisk handling" kommer du inte hjälpa dem alls. Det spelar ingen roll hur fint du tycker det är att du låter dig själv lida,
du gör ingenting för att lösa konflikten utan skapar bara lidande för dig själv.

Det är exakt det som nu händer i Europa.
Ett starkt Europa hjälper, och ett svagt Europa stjälper.

Europa har inget ansvar angående vad som sker i Ukraina, det är något mellan Ryssland och Ukraina.
Bör vi hjälpa och stå upp för Ukraina?
Ja! - men vi kan inte göra det på bekostnad av vår egen framtid.Det märks tydligt vilka i tråden som önskar att fredsförhandlingarna och freden kommer snart (de jag citerade), eftersom de uttryckligen skriver det, och pekar ut Europas förstörelse som något dåligt.
De som tycker att Europa bör förstöras (som du) ser givetvis ingenting bra i fredsförhandlingar, och därför så tänker du aldrig på att ens nämna det.

Men låt säga att jag låter mig tro att du någonstans, även om du aldrig nämnt ordet själv, vill ha fred i Ukraina och önskar, som jag, inget annat mer än att fredsförhandlingarna kommer snart, och är villig att göra vad du kan för att utöva påtryckningar för förhandlingar...

Nämn en annan utdragen konflikt som blev bättre av att man stötte ena sidan med vapen.
Hur gick det i Afghanistan? Var det freden som segrade?
Hur gick det i Vietnam? Blev det fred när USA försåg ena sidan med vapen,
eller blev det ett långt utdraget krig som är att betrakta som en skamfläck i USAs historia och sen så kom freden av fredssamtal?

Poängen jag väljer att ta fasta på är det enda som kan skapa fred i den här situationen.
Signalpolitik och självskadebeteende gör som sagt ingen skillnad, oavsett vilka "avsikter" man har.

Eftersom jag bryr mig om Europa (till skillnad från dig?) är det extremt viktigt att vi inte väljer en väg som ruinerar oss själva och förlänger kriget.
Att vissa av krigsälskarna på forumet vill förlänga konflikten så till den grad att Europa står i ruin och till och med skriver att de gärna ser att svenska samhället raseras i solidaritet - det får verkligen stå för er!

I mina ögon går det inte att hävda att man är fredsälskare om man vill förlänga konflikten och förstöra EUs ekonomi (vad har ens det med konflikten att göra?). Kristider är det bästa grogrund för nya konflikter ska du veta!

Som jag redan skrivit så kan endast diplomati lösa den här konflikten.
Att länder förstör sina ekonomier "för Ukrainas skull" eller förser Ukraina med vapen så att konflikten förlängs vilket bägge i kombination försvagar Europa ännu mer har faktiskt inget med fredsförhandlingar att göra, och därmed anser jag att ni som talar om det som en lösning antingen inte förstår vad ni pratar om eller att ni vill ha mer krig och kaos, hela länder i ruiner.
Det är helt enkelt ett för allvarligt ämne och jag som intelligent empatisk människa kan inte bortse från resultatet som ni vill ha, med mer krig och elände.Du har fortfarande inte fattat grunden i det jag skriver.
Signalpolitik spelar ingen roll, det är enbart resultat som spelar roll. Så ser verkligheten ut.
Därtill så leder inte självskadebeteende till någonting bra för tredje part (utom möjligen sadister).
Det finns inget "solidariskt" i att förstöra sitt eget lands ekonomi.
Att du ens tror att det gör det visar på att du inte förstår vad du förespråkar.
Det bästa sättet att vara solidarisk är att utöva påtryckningar för fredshandlingar.
Det är det som är skillnaden mellan dig och mig, jag vill göra det som ger resultat.
Sanningen är att det som inte ger resultat - det ger inte resultat, hur mycket man än skulle vilja det.
Och det som inte ger resultat men som skadar oss själva katastrofalt mycket, det borde man väl som vuxen rationell människa försöka undvika?

För enkelhetens skull.
Det här är inte att utöva påtryckningar för fredssamtal som kan leda till fred:
- verkningslösa sanktioner
- att förstöra sin egen ekonomi
- att hjälpa till att trappa upp och förlänga konflikten genom att förse ena sidan med vapen
- att vara solidarisk genom att förstöra sitt eget land för Ukrainas skull (någon slags socialistisk tanke möjligtvis, men i verkligheten spelar vårt lidande ingen roll för Ukraina)

Det här är att påtryckningar för fredssamtal som kan leda till fred:
- att utöva påtryckningar för fredssamtal som kan leda till fred.

Finns ingen anledning att vara oförskämd mot människor som tycker annorlunda än du själv. Eftersom ditt hjärta blöder för Europa (till skillnad mot mitt som är förtrollat av meningslös politisk positionering) så gör du väl bäst i att försöka få andra att se det du ser. Vår ovilja att vika ned oss för ryska diktatorer kommer ju att bli västerlandets undergång. Eller hur? Du gillar ju diplomati säger du? Lycka till med det.
__________________
Senast redigerad av Black-butts-matter 2022-04-30 kl. 16:56.
Citera
2022-04-30, 16:56
  #52
Medlem
AktuellaAmnens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Duerf
Sanktionerna fungerar redan mot Ryssland. De har flera procents inflation i veckan. Arbetslösheten ökar och kommer skena när västbolagen börjar sparka sina anställda. Deras tillverkningsindustri börjar avstanna i brist på komponenter. När Europa kommer kunna minska inköpen av olja och gas under de kommande 12-24 månaderna kommer det svida ännu mer för Ryssland har ingen annan att sälja till. Bygga pipelines tar väldigt lång tid och är väldigt dyrt.

Du är medveten om att Rubeln står högre i kurs än den gjort på över ett år?
Europas ekonomi faller mycket snabbare än rysk.
Ryssland befinner sig nu i en liknande sits som de gjorde 2015, men Europeiska länder befinner sig i den värsta europeiska krisen sen 1900-talet.
Förstår du skillnaden?
Ryssland säljer till den som vill köpa, och det finns massa köpare även om pipelines tar lång tid att bygga. Även vissa EU-länder bedriver fortsatt handel med Ryssland under tiden när de förhandlar fram nya avtal med nya länder.

Citat:
Ursprungligen postat av Duerf
Sanktioner har fungerat bra mot råvaruekonomier som Venezuela, Iran och Nordkorea. Länderna är utarmade.

Du tror inte det finns andra orsaker än sanktioner som förklaring till varför Nordkorea, Venezuela och Iran är utarmade?
Den allmänt accepterade uppfattningen har nämligen inte med sanktioner att göra.
Det nämns till och med i artikeln jag länkade:

Citat:
han påminner om att både Venezuela och Iran hankar sig fram trots många år av omfattande sanktioner.
https://www.svd.se/a/g6noXL/svart-at...a-rysk-ekonomi

Sen vet jag inte vilka råvaror Nordkorea sitter på som du tänker på?
Citera
2022-04-30, 17:11
  #53
Medlem
ReijoHervonens avatar
Tycker snarare att folk börjar bli trötta på politikernas duvpolitik. Gräsrötterna vill se militärintervention. Mobilisering och trupper in i Ukraina som eliminerar ryssen. Politikerna har fullt upp med ryggdunkande och bästa broderpolitik med korrupta energioligarker. De flesta med en hjärna är villig att betala mera om resultatet betyder ett vingklippt Ryssland som utesluts ur alla gemenskaper.
Citera
2022-04-30, 17:13
  #54
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av LortJohan
Vore väl en sundare utgångspunkt att Ryssland ska sluta invadera Ukraina för en sundare ekonomi och glädje till folket än att väst ska börja handla med diktatorn
Putin, Biden, Johnson Von der Leyen, Ylva Johansson etc bestämmer ju inget. I synnerhet inte något som kunde göra att de skulle komma i konflikt med varandra. Efter terrorattacker, flyktingar, klimat och corona är detta bara nästa samordnade attack mot folken i de mindre länderna i Europa, där de nationella politikerna ännu inte helt kunnat isolera sig från folken.

Handeln kommer att fortgå på samma sätt som när EU lade oljesanktioner mot Ryssland efter 2014 men samtidigt täcker 40% av sitt oljebehov därifrån. Man forskar naturligtvis inte på alternativa energikällor samtidigt som motparten påstås mörda tusentals civila. EU utfärdade just direktiv hur man kunde använda kryphål i sanktionerna mot gashandeln.

Det enda som är säkert är att supermakterna attackerar de mindre länderna. Se bara hur det gått med Sverige efter EU-inträdet. Hade vi bara otur?
Citera
2022-04-30, 17:26
  #55
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av TheGretaReset
Att folk inte tröttnat eller förstår konsekvenserna av dessa eu-sanktioner (som ingen bryr sig om) framgår väl av flashback?
Vänta tills hösten och svensken inte har råd med bensin, värme och mat. Är man beredd att försvara Ukraina även under dom förutsättningarna? Knappast.....
Citera
2022-04-30, 17:39
  #56
Medlem
District9s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Simora
100% fel analys. Europa kommer gå stärkta ur detta, uppslutningen bakom Ukraina är enorm och kriget har förtydligat att demokratier måste hålla ihop mot den typ av totalitära hot som psykopat-Ryssland och dess gelikar utgör mot allt som är gott och rätt. Ukraina är frontlinjen mellan civilisation och barbari, och civilisationen kommer gå samman och segra, precis som den gjort tidigare under 1900-talet.

Europa kommer krasha, jävla sorgligt men vår ekonomi är på väg att gå åt helvetet med recension i flera år.
Citera
2022-04-30, 17:39
  #57
Medlem
Men hur ska vi annars få great reset då? Man kan ju inte välja den rationella och rätta vägen om det är målet. Ganska självklart.
Citera
2022-04-30, 17:40
  #58
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av zansibal
Vänta tills hösten och svensken inte har råd med bensin, värme och mat. Är man beredd att försvara Ukraina även under dom förutsättningarna? Knappast.....
Väst har betydligt bättre uthållighet än ryssland. För värme behöver vi inte Ryssland.
Det är betydligt värre för Tyskland, men till hösten kommer de allierade att löst den förstöringen
med gas från Norge och import med båt. Men visst det kommer att kosta, men alternativet är ännu värre.
Ukraina är en del av europas matproducenter och detta får inte falla i händerna på Ryssland.
Det är bara att fylla på med vapen. Nu är även utbildningen igång för Ukrainas militärer på fler system från väst. Ukraina är inte moget för att förgöra mål i Ryssland, men det är ganska klart att NATO ser det som en nödvändighet. Men det är en svår balans, man vill absolut inte att civila ryssar ska dödas.
Citera
2022-04-30, 17:42
  #59
Medlem
wwrs avatar
Världens andra starkaste krigsmakt, Ryssland förlorar praktiskt taget kriget mot Ukraina, rankad 22! i alla fall enligt media. Det viktiga är att kriget exponeras en längre tid i media så att vi i Europa kan läggas under ett nytt ok. Och vi har ännu inte betalt detta. Stormakten Ryssland kommer förmodligen att tillåtas smita från större delen av notan. EU tar gärna in pengar. EU blir mäktigare ju fler utgifter de kan uppfinna. Det systemet är katastrofalt och leder till upprepade "kriser".

Det syns så tydligt att stormakterna önskat detta krig. Normal diplomati har satts ur spel. Det har varit nästan helt tyst från FN. Se vilken bild man tar av FN-chefen där han står ensam och uppgiven i en skrynklig sweater medan folk tar sefies bakom. Stormakterna och media har kopplat bort diplomati och FN för att kunna skapa detta krig.

https://www.marca.com/en/lifestyle/w...8168b4604.html
Citera
2022-04-30, 17:44
  #60
Medlem
AktuellaAmnens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Duerf
Du tar en växelkurs på en valuta som inte handlas fritt som intäkt för att Rysslands ekonomi går bra? Rubelns växelkurs säger lika mycket om hur bra Rysslands ekonomi mår som huruvida din morgonavföring flyter eller inte.

Den åsikten får stå för dig, men om du haft minsta omvärldsbevakning nu i år så borde du lagt märke till att rubelns fall varit ett ständigt återkommande inslag i all rapportering av Ryssland-Ukraina-konflikten, inte bara i Sverige utan även utomlands.

Exempel:
Citat:
De ryska marknaderna reagerar nu på de sanktioner som annonserades i helgen, från EU, USA, Japan och flera andra länder.

- Ryska tillgångar är pestsmittade, säger Ekots ekonomikommentator Kristian Åström om den aktuella utvecklingen.

Ryska rubeln befinner sig nu i fritt fall.
https://sverigesradio.se/artikel/rys...n-i-fritt-fall

Du kan inte ens sträcka dig till att tänka tanken att anledningen till att det rapporterats så mycket om värdet på rubeln är för att det spelar roll? Inte minst i internationell handel.

Citat:
Ursprungligen postat av Duerf
Ryssland har enbart börjat känna på smärtan av sanktionerna. Inflationen kommer tillta. Arbetslösheten kommer tillta. Varubristen kommer tillta. Intäkterna från gas och oljeförsäljning kommer minska.

Problemet här är att Europa känner av en enormt mycket större smärta.
Tänk dig EU och Ryssland som två handelspartners.
Ryssland tjänar pengar på EU och EU betalar gärna för ryska råvaror.
I dina ögon är det alltså smart att "skada" Ryssland genom att förinta dess handelspartners?
Som någon annan skrev i tråden - det du och likasinnade förespråkar är en ekonomisk självmordsbombning. Det är främst Europa som kommer lida av det, inte Ryssland.

Citat:
Ursprungligen postat av Duerf
Så du likställer "hankar sig fram" med att klara sig bra? Naturligtvis har dessa länder andra utmaningar än de rent ekonomiska. Länder utan frihet och demokrati brukar ha det.

Exakt, det är andra faktorer än sanktionerna som är dessa länders främsta hinder.
Dessa faktorer ser inte likadana ut i Ryssland.

Sanktionerna räckte inte för att sänka de länderna, och det kommer inte heller räcka för att sänka Ryssland.
Sen om sanktionerna nu skadar det egna landet (i det här fallet EU-länderna) bör man absolut tänka ett steg längre innan man börjar tycka att det är en bra idé.
Vi lever på 2000-talet och självskadebeteende är helt enkelt inget ett land bör ägna sig åt.

Citat:
Ursprungligen postat av Duerf
Nordkorea exporterar kol till Kina och det är enda anledningen till att de inte totalt kollapsar. Det är en bra analogi med Ryssland som kommer ha lite intäkter från den rabatterade olja och gas landet kan sälja till Indien och Kina. Förmodligen tillräckligt för att undvika bli en failed state men inte tillräckligt för att undvika bli ett ekonomiskt u-land.

Om vi utgår från Wikipedias siffror så ligger Nordkoreas total export på ca 222 miljoner USD, medan Rysslands ligger på över 500 miljarder USD.
Visst att det bor mer än 5 gånger fler människor i Ryssland än Nordkorea, men du borde ändå inse att Rysk export är ojämförbart mycket större.
Lägg därtill att Nordkorea importerar för 10x större summa än de exporterar (över 2 miljarder USD), medan Ryssland är nettoexportör (importen ligger på 366 miljarder USD).
Det är helt enkelt ingen poäng i att jämföra Ryssland och Nordkorea.
Det vore i så fall betydligt rimligare att jämföra Ryssland med Iran.
Att Nordkorea är nära kollaps är ett faktum, men samma risk föreligger inte Ryssland.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback